Topikin rajoilla
= deterrence. Lähetä viesti, jonka seurauksena ainakaan rationaalinen viestin vastaanottaja ei halua lisää viestimistä.
Tässä on nyt ilmeisesti korkean tason väärinkäsitys henkilökohtaisista käsiteperustoista: sinä koet hyökkäävänä normaaliin elämään liittyvän tilanteen, ja minä koen normaalina elämään liittyvän hyökkäystilanteen.
Ei.
Minä koen asian niin että elämässä ja konflikteissa on tietyt perussäännöt.
Jos joku astuu niiden sääntöjen ulkopuolelle tietylle asymmetrian alueelle, niin myös muut kohde voi astua samojen sääntöjen ulkopuolelle, päättää melko vapaasti kuinka pitkälle, kuinka pitkäksi ajaksi ja mitä asymmetrioita valitsee käyttöönsä, miksi ja millä tavoin.
Tämän jälkeen sääntöjen ulkopuolelle menemisen aloittaneella on vain yksi mahdollisuus palata sääntöjen määrittämään tilaan: tunnustaa, pahoittelee aidosti ja rehellisesti, korjaa reilulla ylikompensaatiolla aiheuttamansa vahingot ja jää itse ilman vastaavaa kompensaatiota koska oli se aloittava osapuoli.
Jos on tilanne, joka ei ole konflikti ja joku provosoi siitä konfliktin, niin kaikki vastuu sekä eskaloitumisesta että sen seurauksista on sillä joka tuottaa eskaloitumista - ei kohteella.
Jos on tilanne, joka on konflikti ja etenee sääntöjen puitteissa, niin kaikki vastuu sääntöjen ulkopuolelle astumisesta on sillä joka siirtyy konfliktin sääntöjen ulkopuolelle.
Jos on rajallinen konflikti, niin kaikki vastuu sen muuttumisesta rajattomaksi tai liian laajaksi on sillä joka aloittaa sen rajojen siirtämisen kauemmaksi.
Tahalliseen eskaloimiseen liittyy ennemminkin seurausvastuu kuin vastuu itse toiminnasta. Henkilö on vastuussa toimintansa seurauksista - ei pelkästään teoistaan.
Jos ihminen työn, aseman tai yhteiskunnallisen vallan käyttäjänä ylittää ne rajat joiden puitteissa hänen pitäisi toimia, niin vastuun rajat määräytyvät seurausten mukaan.
Tämä on yksi syy siihen, miksi jotkin ihmistyypit pitää ehdottomasti pitää poissa tehtävissä joissa on suuri mahdollisuus käyttää valtaa ilman että valvonta on tai edes voi olla riittävää.
On olemassa tilanteita, joissa yhteiskunta voi astua omien sääntöjensä ulkopuolelle. Silloin astuja on yhteiskunta, ei yksilö. Ja silloin pitää olla kyse poikkeustilanteesta.
Ja luonnollisesti se, mikä pätee koflikteihin pätee myös (aineetoman, aineellisen, sosiaalisen...) pääoman suojaan, arkeen, elämän elämisen yleisiin mahdollisuuksiin.
Puutteellisin tai heikoin perustein mobbaava, kiusaava, öykkäröivä, varastava, haittaa tekevä... on roisto. Roistot eivät kuulu virkakoneistoihin, komento- tai raportointiketjuihin vaan vankiloihin ja ties minne muualle.
Ja joo... Saatan olla ihan pikkuriikkisen keskimääräistä joustamattomampi tämän tyyppisissä asioissa.
Alkaa olla ihan siinä rajoilla että kuuluuko ketjun aiheeseen joten jos haluat jatkaa niin pistä yksäriä ettei kaapata tätä lankaa.
Huomauttaisin, että sinä Pihatonttu et taida kuulua kyseisten organisaatioiden todelliseen kohderyhmään.
En tietääkseni. Ei ainakaan ole olemassa mitään todellista syytä miksi kuuluisin.
Elämä on kuitenkin opettanut tämän: Suurin osa ihmisistä ei lue rivejä vaan rivien välejä. Suurin osa viestejä vastaanottavista ei ota vastaan itse viestä vaan jonkin oman - usein kärjistävän - tulkintansa siitä. Rikkinäinen puhelin on melkein aina rikki kärjistävään muuten haitallisempaan suuntaan. Ensivaikutelmat ja esiymmärrys perustuvat ylikarkeisiin, hyvin biologisiin ja sitä kautta usein samaan suuntaan vinoutuneisiin mekanismeihin. jne. jne. jne.
Nämä yhdessä tarkoittavat sitä, että väärinarvioinnin määrä on paljon suurempi kuin oikein arvioinnin määrä. Se taas tarkoittaa, että kohderyhmiin oletetuiksi valikoituu paljon kohderyhmiin kuulumattomia. Se taas tarkoittaa että öykkäröivällä perseilyllä saadaan pahennettua kokonaistilannetta vaikka akuutti, hyvin rajallinen ja paikallinen tilanne näyttäisikin menevän paremmin.
(Joo... Ja puhun koko ajan yleistäen - en Lähi-Itään ja sen kulttuurillisiin piirteisiin ja väestöryhmiin rajautuen. Kaikkialla noin yleisesti varmaan pätee se, että on kannattamatonta tehdä ehdoin tahdoin ystävistä torjuvasti tai vihamielisesti suhtautuvia.)
Jatkot yksäreinä?