Suomen sisäinen turvallisuus

Leaderdog

Ylipäällikkö
Onko Karhussa koulutus kaikilla kaikkiin vehkeisiin, vai esim. panssari-Mesellä ajaa vain muutama koulutettu henkilö?.
 

YJT

Kenraali
En tiedä Karhun hommista, mutta järkevää olisi että kaikki osaisivat ajaa.
 

YJT

Kenraali
Jos tuo möhkö painaa 5 tonnia, niin se on vain tuplat siviilimalliin verrattuna.
Montako maasturia sulla on ollut? Tai niin no poliisin palkoilla niitä ei kyllä ostella.
Oho, onpa painava. Mutta silti tuplaten; ei ehkä "vain" tuplat kuitenkaan.

Ei ole ollut maastoautoja; tuolla aikaisemmin totesin että Hevi oli mulle ensimmäinen kosketustoiminnon maastoautolla ajamiseen. Ei ole hinnasta ensisijaisesti kiinni; esim Nettiautosta löytyy useampia 15-20 000 euron maastoautoja. Tai no sen verran tietysti on hinnastakin kiinni että ei sellaista ihan show-mielessä osteta mutta hinta ei olisi esteenä jos olisin autoa vaihtamassa. Rahaa saa pankista jos täytyy väliä maksaa...
 

skärdis

Respected Leader
Tällaisen 4 kuukauden sadekauden jälkeen ei saviseen maastoon ole mitään asiaa millään maasturilla, ei edes traktorilla. Luultavasti Pasikin jää peltoon vaununmitan tai parin jälkeen.

Ehkä nuo panssarimersut olisi ollut turvallisempi rakentaa pakettiauton koriin niin ei kuski luulisi liikoja auton maastokyvyistä.

Toisaalta kuskilla on C-kortti niin kyllä sen koulutuksen pitäisi riittää ymmärtämään varomaan pehmeitä paikkoja. Ei siihen mitään poliisi erikoiskoulutuksia vaadita. Vähänkin epävarmassa paikassa ajo seis ja jalkamies tutkimaan maastoa ennen ajamista.

Palokunnissa tuota painotetaan kovasti, koska kiinni ajettu auto on turhaan Poissa vahvuudesta ja suuri riski, että tukkii väylän muiltakin yksiköiltä.
 

hansai

Supreme Leader
Saksan Hanaun ampujan väkivaltafantasiat ja salaliittoteoriat ovat läsnä myös Suomessa – Äärioikeisto otti haltuun digitaaliset areenat ja tietokonepelien chattikanavat
Iskujen tekijät radikalisoituvat paikallisesti, mutta radikalisoitumiseen vaikuttavat tekijät ovat useimmiten globaaleja.

Ihmiset jättivät kukkia ja muistokynttilöitä torille Hanaussa kaksi päivää terroristisen ammuntatapahtuman jälkeen Saksassa. (KUVA: ODD ANDERSEN / AFP)

Anna-Liina Kauhanen HS

Julkaistu: 22.2. 2:00 , Päivitetty: 22.2. 12:39

SAKSAN sisäministeri Horst Seehofer kuvasi perjantaina äärioikeiston uhkan olevan Saksassa hyvin suuri. Hanaun iskun jälkeen poliisin läsnäoloa Saksassa vahvistetaan, ja muun muassa moskeijoiden turvatoimia lisätään.

Myös Suomessa äärioikeistolainen väkivaltainen radikalisoituminen on kasvava ilmiö. Suomalaista äärioikeistolaista liikehdintää tutkiva väitöskirjatutkija Daniel Sallamaa Helsingin yliopistosta pitää Hanaun iskun kaltaista tekoa mahdollisena.

”Tällaisen iskun todennäköisyyttä on yleisesti ottaen hyvin hankala arvioida. Kaiken kaikkiaan pidän kuitenkin yksittäisen äärioikeistolaisen tai korkeintaan pienen äärioikeistosolun suorittamaa vakavaa väkivallantekoa ainakin tällä hetkellä todennäköisempänä skenaariona kuin sellaista iskua, jonka toteuttajatahona olisi laajempi organisaatio.”

LUE LISÄÄ HANAUN ISKUSTA: Saksan joukkoampumisia tutkitaan äärioikeistolaisena terrorismina

HANAUN isku ja myös muut viime aikoina tehdyt juutalaisvihamielisesti tai muslimivastaisesti motivoituneet iskut osoittavat, miten äärioikeiston väkivaltaisuuksien luonne on kymmenen viime vuoden aikana muuttunut, sanoo sisäministeriön kehityspäällikkö ja väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennalta ehkäisyn kansallinen koordinaattori Tarja Mankkinen.

Äärioikeiston uhka hahmottuu uudella tapaa. Pitkät historialliset juuret omaava äärioikeistolainen ideologia, juutalaisvastaisuus ja muslimiviha siirtyvät nyt verkossa maasta toiseen globaalisti ja digitaalisesti.

”Kyse ei ole enää yksinomaan väkivaltaisista äärioikeistolaisista ryhmistä, joilla on selvä hierarkia ja johto vaan globaaleista verkostoista, joissa iskujen tekijät radikalisoituvat syötteinään toisiinsa limittyvät ja väkivaltaisuutta ruokkivat teemat”, Mankkinen sanoo.

VAIKKA iskujen tekijöitä usein kuvataan yksittäisiksi susiksi, monista viime aikojen iskuista, kuten Hallen synagogaiskusta, Uuden-Seelannin Christchurchin moskeijaiskusta, Texasin El Pason terrori-iskusta ja Norjan terrori-iskusta vuonna 2011, löytyy yhteisiä nimittäjiä niin paljon, että yksittäistapausten sijaan kyse on toiminta- ja radikalisoitumismallista.

Tätä mallia ei ole helppo pelkistää selkeiksi säännönmukaisuuksiksi, Mankkinen sanoo. Tekijöitä yhdistää esimerkiksi suuri kiinnostus aseisiin sekä antisemitismin ja muslimivihan sekoitteinen rasismi, naisviha ja tiivis linkki peliyhteisöön. Iskut on tehty suunnitelmallisesti ja näyttävästi. Tutkijat tuovat esiin iskujen tietokonepelimäiset piirteet, ja moni tekijä on kuvannut iskunsa suorana verkkoon.

”Erilaisilla manifesteilla, videoilla ja sillä, että itse iskut ovat suoria lähetyksiä verkossa, on ollut keskeinen osa iskuissa. Tästä Christchurchin isku Uudessa-Seelannissa on yksi järkyttävimmistä esimerkeistä”, Mankkinen sanoo.

Iskut tunkeutuvat myös uudella tavalla eri puolille maailmaa, sillä Christchurchin tekijän kuvaamat videot levisivät myös Suomessa jopa koululuokissa, Mankkinen sanoo. Mankkisen mukaan seurauksena äärioikeiston väkivalta ikään kuin normalisoituu.

SE, että tekijät toimivat kuin pelissä, ei se ole sattumaa. Äärioikeistolaisen liikehdinnän yksi keskeisistä ja uusimmista alustoista on verkkopeliyhteisöt, Mankkinen sanoo.

Äärioikeisto on löytänyt tarttumapintaa esimerkiksi tietokonepelien chateista. Pelimaailman ja verkkoyhteisöjen ympärille syntyy kombinaatioita, joissa yhdistyvät äärioikeisto ja incel-alakulttuuri. Ne ruokkivat taitavasti toinen toisiaan”, Mankkinen sanoo.

Hanaun iskun tekijä määritteli itsensä inceliksi, ja myös viime syksyisen Saksan Hallen moskeijaiskun tekijä yhdistetään incel-alakulttuuriin.

”Incelit ovat miehiä, jotka elävät vastoin omaa tahtoaan ilman seksiä. Ideana on se, että ilman naisseuraa jäänti synnyttää vihaa naisia kohtaan. Tämä linkittyy vielä tietynlaiseen mieskulttuuriin, rasismiin ja äärioikeistoon.”

VIIMEAIKAISTEN äärioikeistolaisten iskujen määrittely tarkasti on hankalaa osin siksi, että iskuissa on esimerkiksi kouluampumisiin liittyviä piirteitä, ja osin kyse on poliittisesta terrorismista. Kohteet ovat olleet maahanmuuttajia, juutalaisia, muslimeja tai poliitikkoja, jotka ovat pitäneet näkyvästi esillä ihmisoikeusteemoja.

Iskuja leimaa suunnitelmallisuus, ja ne on haluttu tehdä hyvin julkisiksi, online.

Äärioikeisto myös propagoi järjestelmällisesti verkossa. Järjestelmällisyys näkyy esimerkiksi siinä, millaista sanastoa ja salaliittoteorioita äärioikeisto ja sen liepeillä liikkuvat yrittävät istuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun, Mankkinen sanoo.

”Väestönvaihtonarratiivi on nyt tullut vahvasti Suomeen”, Mankkinen sanoo.

”Ihmisten olisi syytä tajuta, ettei kyse ole Suomessa kehitetystä termistä, vaan se ollut käytössä pitkään, kun on haluttu ruokkia vastakkainasettelua ja ääriajattelua. Olisi hyvä, että kansanedustajat ja poliitikot näkisivät vastuuta mielipidevaikuttajina.”

Salaliittoteorioiden vaikutus näkyy väkivaltaisten iskujen tekijöiden manifesteissa, kuten Hanaun ja Christchurchin iskut osoittavat, Mankkinen sanoo.

SUOMALAISEN äärioikeistolaisen liikehdinnän laajuutta on vaikea tarkkaan arvioida, Mankkinen sanoo.

”Pohjoismaisella vastarintaliikkeellä PVL:llä jäseniä oli noin sata. Sen toimintaan ja Suomen väkilukuun suhteutettuna määrä ei ole pieni.”

Suojelupoliisin mukaan Suomessa äärioikeistolainen toiminta on viime aikoina näyttäytynyt lähinnä ajoittaisena katuväkivaltana, mielenosoituksina ja vihamielisen propagandan levittämisenä. Suojelupoliisi varautuu kuitenkin myös vakaviin väkivaltaisuuksiin.

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään parhaillaan äärioikeistolaisesti motivoituneen iskun valmistelua. Syyttäjän mukaan syytetyn nuoren miehen tarkoituksena oli iskeä uudenvuodenaattona 2018 väkijoukkoon, jossa oli paljon ulkomaalaisia ja muslimeja.

Tämä tapaus osoittaa, että vakavampiakin suunnitelmia voi tulla esiin myös Suomessa, Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Milla Meretniemi sanoo.

”Yksittäiset toimijat muodostavat Suomessa korkeimman terrori-iskun uhkan ideologiasta riippumatta.”

SUOMESSA äärioikeistolaisen liikehdinnän näkyviä ilmentymiä ovat olleet muun muassa MV-lehti, Odinin soturit -ryhmän katupartiointi ja Pohjoismainen vastarintaliike. Ne olivat aktiivisimmillaan syksyllä 2015 ja keväällä 2016, kun Suomeen tuli paljon turvapaikanhakijoita. Tuolloin muun muassa yksittäiset, ulkomaalaisvastaisen tai rasistisen motiivin mukaisesti toimineet henkilöt tekivät vastaanottokeskuksiin polttopulloiskuja.

Sallamaa muistuttaa, että myös äärioikeistolainen katuväkivalta on uhka, vaikka kukaan ei kuolisikaan.

”Osa sen uhreista on saanut vakavia vammoja, kuten esimerkiksi Helsingin asema-aukion pahoinpitelyssä syksyllä 2016.”

AIEMMIN tällä viikolla kävi ilmi, että Saksassa moskeijaiskun suunnittelusta epäillyn ryhmän jäsenillä on ollut yhteyksiä aiemmin Soldiers of Odinin nimellä Saksassa toimineisiin ryhmiin.

”Tarvitsimme lisää tutkimusta siitä, miten esimerkiksi Odinin soturit todella kytkeytyvät muihin verkostoihin”, Mankkinen sanoo.

Oikeuden päätöstä kieltää PVL Mankkinen pitää tärkeänä.

”Emme usko, että toiminta lakkaa kieltoon, ja tämä on jo nähty PVL:n seuraajassa Kohti vapautta -liikkeessä. Yhteiskunnan on kuitenkin vedettävä rajoja siitä, mikä on hyväksyttävää.”

Sosiaalisessa mediassa toimii myös aktiivinen suomalainen äärioikeistolainen yhteisö, joka levittää vihamielistä propagandaa.

”Pieni joukko ihmisiä tekee asioita, jotka lisäävät vihaa ja jopa väkivaltaa yhteiskunnan muita jäseniä kohtaan. Se ei ole mitään sellaista toimintaa, joka olisi esimerkiksi sananvapauden piirissä. Tavoitteena on lisätä epäluottamusta yhteiskuntaa, viranomaisia ja poliitikkoja kohtaan ja samalla tehdä oma ryhmä tiiviimmäksi.”

SISÄMINISTERIÖ on juuri julkaissut kolmannen kansallisen väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennalta ehkäisyn toimenpideohjelman. Viime vuonna myös YK:n alainen Counter-Terrorism Committee Executive Directorate (CTED) arvioi viime vuonna Suomen toimia radikalisoitumisen estämiseksi.

Arvioinnissa Suomea kiitettiin viranomaisten ja yhteisöjen yhteistyötä. Kiitosta sai myös se, miten Suomi on valmistautunut vastaanottamaan Syyrian ja Irakin taistelualueelta palaavia ihmisiä. Moitteitakin tuli. Suomi on muuttanut lainsäädäntöään liian myöhään vastaamaan esimerkiksi vierastaistelijailmiöön.

 

Vääpeli

Respected Leader
Poliisin C-kortiliset pitäs laittaa PV:n C-kursseille, pääsis testaa mihin jää mikin ajoneuvo kiinni ja kuinka se saadaan sieltä irti. Nimimerkillä kainaloita myöten mudassa kiinnittämässä Rasin keulaan vaijeria, et sen sai vinssattua pois. Mutta se raha ja resurssit.
Itse suosin varusmiehillä, lihasmuisti on paras muisti. Kun hölmöilevät auton jonnekin kiinni, missä ei olisi edes saanut olla. Siinä on lapioita, alkakaa kaivaa. Kyllä ne muistaa, kun ne kaivaa -25c pakkasessa 2 tuntia Defenderin alusta puhtaaksi, että sen saa ojasta takasin tielle.
Vahinkoja tietysti sattuu, se pitää ymmärtää ja sillon jeesataan vehkeet tielle.
 

PSB 5500

Ylipäällikkö
Saksan Hanaun ampujan väkivaltafantasiat ja salaliittoteoriat ovat läsnä myös Suomessa – Äärioikeisto otti haltuun digitaaliset areenat ja tietokonepelien chattikanavat
Iskujen tekijät radikalisoituvat paikallisesti, mutta radikalisoitumiseen vaikuttavat tekijät ovat useimmiten globaaleja.

Ihmiset jättivät kukkia ja muistokynttilöitä torille Hanaussa kaksi päivää terroristisen ammuntatapahtuman jälkeen Saksassa. (KUVA: ODD ANDERSEN / AFP)

Anna-Liina Kauhanen HS

Julkaistu: 22.2. 2:00 , Päivitetty: 22.2. 12:39

SAKSAN sisäministeri Horst Seehofer kuvasi perjantaina äärioikeiston uhkan olevan Saksassa hyvin suuri. Hanaun iskun jälkeen poliisin läsnäoloa Saksassa vahvistetaan, ja muun muassa moskeijoiden turvatoimia lisätään.

Myös Suomessa äärioikeistolainen väkivaltainen radikalisoituminen on kasvava ilmiö. Suomalaista äärioikeistolaista liikehdintää tutkiva väitöskirjatutkija Daniel Sallamaa Helsingin yliopistosta pitää Hanaun iskun kaltaista tekoa mahdollisena.

”Tällaisen iskun todennäköisyyttä on yleisesti ottaen hyvin hankala arvioida. Kaiken kaikkiaan pidän kuitenkin yksittäisen äärioikeistolaisen tai korkeintaan pienen äärioikeistosolun suorittamaa vakavaa väkivallantekoa ainakin tällä hetkellä todennäköisempänä skenaariona kuin sellaista iskua, jonka toteuttajatahona olisi laajempi organisaatio.”

LUE LISÄÄ HANAUN ISKUSTA: Saksan joukkoampumisia tutkitaan äärioikeistolaisena terrorismina

HANAUN isku ja myös muut viime aikoina tehdyt juutalaisvihamielisesti tai muslimivastaisesti motivoituneet iskut osoittavat, miten äärioikeiston väkivaltaisuuksien luonne on kymmenen viime vuoden aikana muuttunut, sanoo sisäministeriön kehityspäällikkö ja väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennalta ehkäisyn kansallinen koordinaattori Tarja Mankkinen.

Äärioikeiston uhka hahmottuu uudella tapaa. Pitkät historialliset juuret omaava äärioikeistolainen ideologia, juutalaisvastaisuus ja muslimiviha siirtyvät nyt verkossa maasta toiseen globaalisti ja digitaalisesti.

”Kyse ei ole enää yksinomaan väkivaltaisista äärioikeistolaisista ryhmistä, joilla on selvä hierarkia ja johto vaan globaaleista verkostoista, joissa iskujen tekijät radikalisoituvat syötteinään toisiinsa limittyvät ja väkivaltaisuutta ruokkivat teemat”, Mankkinen sanoo.

VAIKKA iskujen tekijöitä usein kuvataan yksittäisiksi susiksi, monista viime aikojen iskuista, kuten Hallen synagogaiskusta, Uuden-Seelannin Christchurchin moskeijaiskusta, Texasin El Pason terrori-iskusta ja Norjan terrori-iskusta vuonna 2011, löytyy yhteisiä nimittäjiä niin paljon, että yksittäistapausten sijaan kyse on toiminta- ja radikalisoitumismallista.

Tätä mallia ei ole helppo pelkistää selkeiksi säännönmukaisuuksiksi, Mankkinen sanoo. Tekijöitä yhdistää esimerkiksi suuri kiinnostus aseisiin sekä antisemitismin ja muslimivihan sekoitteinen rasismi, naisviha ja tiivis linkki peliyhteisöön. Iskut on tehty suunnitelmallisesti ja näyttävästi. Tutkijat tuovat esiin iskujen tietokonepelimäiset piirteet, ja moni tekijä on kuvannut iskunsa suorana verkkoon.

”Erilaisilla manifesteilla, videoilla ja sillä, että itse iskut ovat suoria lähetyksiä verkossa, on ollut keskeinen osa iskuissa. Tästä Christchurchin isku Uudessa-Seelannissa on yksi järkyttävimmistä esimerkeistä”, Mankkinen sanoo.

Iskut tunkeutuvat myös uudella tavalla eri puolille maailmaa, sillä Christchurchin tekijän kuvaamat videot levisivät myös Suomessa jopa koululuokissa, Mankkinen sanoo. Mankkisen mukaan seurauksena äärioikeiston väkivalta ikään kuin normalisoituu.

SE, että tekijät toimivat kuin pelissä, ei se ole sattumaa. Äärioikeistolaisen liikehdinnän yksi keskeisistä ja uusimmista alustoista on verkkopeliyhteisöt, Mankkinen sanoo.

Äärioikeisto on löytänyt tarttumapintaa esimerkiksi tietokonepelien chateista. Pelimaailman ja verkkoyhteisöjen ympärille syntyy kombinaatioita, joissa yhdistyvät äärioikeisto ja incel-alakulttuuri. Ne ruokkivat taitavasti toinen toisiaan”, Mankkinen sanoo.

Hanaun iskun tekijä määritteli itsensä inceliksi, ja myös viime syksyisen Saksan Hallen moskeijaiskun tekijä yhdistetään incel-alakulttuuriin.

”Incelit ovat miehiä, jotka elävät vastoin omaa tahtoaan ilman seksiä. Ideana on se, että ilman naisseuraa jäänti synnyttää vihaa naisia kohtaan. Tämä linkittyy vielä tietynlaiseen mieskulttuuriin, rasismiin ja äärioikeistoon.”

VIIMEAIKAISTEN äärioikeistolaisten iskujen määrittely tarkasti on hankalaa osin siksi, että iskuissa on esimerkiksi kouluampumisiin liittyviä piirteitä, ja osin kyse on poliittisesta terrorismista. Kohteet ovat olleet maahanmuuttajia, juutalaisia, muslimeja tai poliitikkoja, jotka ovat pitäneet näkyvästi esillä ihmisoikeusteemoja.

Iskuja leimaa suunnitelmallisuus, ja ne on haluttu tehdä hyvin julkisiksi, online.

Äärioikeisto myös propagoi järjestelmällisesti verkossa. Järjestelmällisyys näkyy esimerkiksi siinä, millaista sanastoa ja salaliittoteorioita äärioikeisto ja sen liepeillä liikkuvat yrittävät istuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun, Mankkinen sanoo.

”Väestönvaihtonarratiivi on nyt tullut vahvasti Suomeen”, Mankkinen sanoo.

”Ihmisten olisi syytä tajuta, ettei kyse ole Suomessa kehitetystä termistä, vaan se ollut käytössä pitkään, kun on haluttu ruokkia vastakkainasettelua ja ääriajattelua. Olisi hyvä, että kansanedustajat ja poliitikot näkisivät vastuuta mielipidevaikuttajina.”

Salaliittoteorioiden vaikutus näkyy väkivaltaisten iskujen tekijöiden manifesteissa, kuten Hanaun ja Christchurchin iskut osoittavat, Mankkinen sanoo.

SUOMALAISEN äärioikeistolaisen liikehdinnän laajuutta on vaikea tarkkaan arvioida, Mankkinen sanoo.

”Pohjoismaisella vastarintaliikkeellä PVL:llä jäseniä oli noin sata. Sen toimintaan ja Suomen väkilukuun suhteutettuna määrä ei ole pieni.”

Suojelupoliisin mukaan Suomessa äärioikeistolainen toiminta on viime aikoina näyttäytynyt lähinnä ajoittaisena katuväkivaltana, mielenosoituksina ja vihamielisen propagandan levittämisenä. Suojelupoliisi varautuu kuitenkin myös vakaviin väkivaltaisuuksiin.

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään parhaillaan äärioikeistolaisesti motivoituneen iskun valmistelua. Syyttäjän mukaan syytetyn nuoren miehen tarkoituksena oli iskeä uudenvuodenaattona 2018 väkijoukkoon, jossa oli paljon ulkomaalaisia ja muslimeja.

Tämä tapaus osoittaa, että vakavampiakin suunnitelmia voi tulla esiin myös Suomessa, Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Milla Meretniemi sanoo.

”Yksittäiset toimijat muodostavat Suomessa korkeimman terrori-iskun uhkan ideologiasta riippumatta.”

SUOMESSA äärioikeistolaisen liikehdinnän näkyviä ilmentymiä ovat olleet muun muassa MV-lehti, Odinin soturit -ryhmän katupartiointi ja Pohjoismainen vastarintaliike. Ne olivat aktiivisimmillaan syksyllä 2015 ja keväällä 2016, kun Suomeen tuli paljon turvapaikanhakijoita. Tuolloin muun muassa yksittäiset, ulkomaalaisvastaisen tai rasistisen motiivin mukaisesti toimineet henkilöt tekivät vastaanottokeskuksiin polttopulloiskuja.

Sallamaa muistuttaa, että myös äärioikeistolainen katuväkivalta on uhka, vaikka kukaan ei kuolisikaan.

”Osa sen uhreista on saanut vakavia vammoja, kuten esimerkiksi Helsingin asema-aukion pahoinpitelyssä syksyllä 2016.”

AIEMMIN tällä viikolla kävi ilmi, että Saksassa moskeijaiskun suunnittelusta epäillyn ryhmän jäsenillä on ollut yhteyksiä aiemmin Soldiers of Odinin nimellä Saksassa toimineisiin ryhmiin.

”Tarvitsimme lisää tutkimusta siitä, miten esimerkiksi Odinin soturit todella kytkeytyvät muihin verkostoihin”, Mankkinen sanoo.

Oikeuden päätöstä kieltää PVL Mankkinen pitää tärkeänä.

”Emme usko, että toiminta lakkaa kieltoon, ja tämä on jo nähty PVL:n seuraajassa Kohti vapautta -liikkeessä. Yhteiskunnan on kuitenkin vedettävä rajoja siitä, mikä on hyväksyttävää.”

Sosiaalisessa mediassa toimii myös aktiivinen suomalainen äärioikeistolainen yhteisö, joka levittää vihamielistä propagandaa.

”Pieni joukko ihmisiä tekee asioita, jotka lisäävät vihaa ja jopa väkivaltaa yhteiskunnan muita jäseniä kohtaan. Se ei ole mitään sellaista toimintaa, joka olisi esimerkiksi sananvapauden piirissä. Tavoitteena on lisätä epäluottamusta yhteiskuntaa, viranomaisia ja poliitikkoja kohtaan ja samalla tehdä oma ryhmä tiiviimmäksi.”

SISÄMINISTERIÖ on juuri julkaissut kolmannen kansallisen väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennalta ehkäisyn toimenpideohjelman. Viime vuonna myös YK:n alainen Counter-Terrorism Committee Executive Directorate (CTED) arvioi viime vuonna Suomen toimia radikalisoitumisen estämiseksi.

Arvioinnissa Suomea kiitettiin viranomaisten ja yhteisöjen yhteistyötä. Kiitosta sai myös se, miten Suomi on valmistautunut vastaanottamaan Syyrian ja Irakin taistelualueelta palaavia ihmisiä. Moitteitakin tuli. Suomi on muuttanut lainsäädäntöään liian myöhään vastaamaan esimerkiksi vierastaistelijailmiöön.

Kovia jätkiä nämä Suomenkin 30-40 kuulapäänatsia kun noin moneen paikkaan ehtivät ja ovat uhkana että oikein Hesarinkin pitää pöyristyä..
 

Lapinukko

Kenraali
”Väestönvaihtonarratiivi on nyt tullut vahvasti Suomeen”, Mankkinen sanoo.
Sekä houreet "äärioikeiston maailmanvallankumouksesta". Sehän alkoi kuulemma jo 3 vuotta sitten - tai kun Trumpista tuli presidentti.

Saksan Hanaun ampujan väkivaltafantasiat ja salaliittoteoriat ovat läsnä myös Suomessa – Äärioikeisto otti haltuun digitaaliset areenat ja tietokonepelien chattikanavat
Äärivasemmistollahan ei ole mitään hallussa. Ei todellakaan mitään.
 

Solidsnake

Kenraali
Saksan Hanaun ampujan väkivaltafantasiat ja salaliittoteoriat ovat läsnä myös Suomessa – Äärioikeisto otti haltuun digitaaliset areenat ja tietokonepelien chattikanavat
Iskujen tekijät radikalisoituvat paikallisesti, mutta radikalisoitumiseen vaikuttavat tekijät ovat useimmiten globaaleja.

Ihmiset jättivät kukkia ja muistokynttilöitä torille Hanaussa kaksi päivää terroristisen ammuntatapahtuman jälkeen Saksassa. (KUVA: ODD ANDERSEN / AFP)

Anna-Liina Kauhanen HS

Julkaistu: 22.2. 2:00 , Päivitetty: 22.2. 12:39

SAKSAN sisäministeri Horst Seehofer kuvasi perjantaina äärioikeiston uhkan olevan Saksassa hyvin suuri. Hanaun iskun jälkeen poliisin läsnäoloa Saksassa vahvistetaan, ja muun muassa moskeijoiden turvatoimia lisätään.

Myös Suomessa äärioikeistolainen väkivaltainen radikalisoituminen on kasvava ilmiö. Suomalaista äärioikeistolaista liikehdintää tutkiva väitöskirjatutkija Daniel Sallamaa Helsingin yliopistosta pitää Hanaun iskun kaltaista tekoa mahdollisena.

”Tällaisen iskun todennäköisyyttä on yleisesti ottaen hyvin hankala arvioida. Kaiken kaikkiaan pidän kuitenkin yksittäisen äärioikeistolaisen tai korkeintaan pienen äärioikeistosolun suorittamaa vakavaa väkivallantekoa ainakin tällä hetkellä todennäköisempänä skenaariona kuin sellaista iskua, jonka toteuttajatahona olisi laajempi organisaatio.”

LUE LISÄÄ HANAUN ISKUSTA: Saksan joukkoampumisia tutkitaan äärioikeistolaisena terrorismina

HANAUN isku ja myös muut viime aikoina tehdyt juutalaisvihamielisesti tai muslimivastaisesti motivoituneet iskut osoittavat, miten äärioikeiston väkivaltaisuuksien luonne on kymmenen viime vuoden aikana muuttunut, sanoo sisäministeriön kehityspäällikkö ja väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennalta ehkäisyn kansallinen koordinaattori Tarja Mankkinen.

Äärioikeiston uhka hahmottuu uudella tapaa. Pitkät historialliset juuret omaava äärioikeistolainen ideologia, juutalaisvastaisuus ja muslimiviha siirtyvät nyt verkossa maasta toiseen globaalisti ja digitaalisesti.

”Kyse ei ole enää yksinomaan väkivaltaisista äärioikeistolaisista ryhmistä, joilla on selvä hierarkia ja johto vaan globaaleista verkostoista, joissa iskujen tekijät radikalisoituvat syötteinään toisiinsa limittyvät ja väkivaltaisuutta ruokkivat teemat”, Mankkinen sanoo.

VAIKKA iskujen tekijöitä usein kuvataan yksittäisiksi susiksi, monista viime aikojen iskuista, kuten Hallen synagogaiskusta, Uuden-Seelannin Christchurchin moskeijaiskusta, Texasin El Pason terrori-iskusta ja Norjan terrori-iskusta vuonna 2011, löytyy yhteisiä nimittäjiä niin paljon, että yksittäistapausten sijaan kyse on toiminta- ja radikalisoitumismallista.

Tätä mallia ei ole helppo pelkistää selkeiksi säännönmukaisuuksiksi, Mankkinen sanoo. Tekijöitä yhdistää esimerkiksi suuri kiinnostus aseisiin sekä antisemitismin ja muslimivihan sekoitteinen rasismi, naisviha ja tiivis linkki peliyhteisöön. Iskut on tehty suunnitelmallisesti ja näyttävästi. Tutkijat tuovat esiin iskujen tietokonepelimäiset piirteet, ja moni tekijä on kuvannut iskunsa suorana verkkoon.

”Erilaisilla manifesteilla, videoilla ja sillä, että itse iskut ovat suoria lähetyksiä verkossa, on ollut keskeinen osa iskuissa. Tästä Christchurchin isku Uudessa-Seelannissa on yksi järkyttävimmistä esimerkeistä”, Mankkinen sanoo.

Iskut tunkeutuvat myös uudella tavalla eri puolille maailmaa, sillä Christchurchin tekijän kuvaamat videot levisivät myös Suomessa jopa koululuokissa, Mankkinen sanoo. Mankkisen mukaan seurauksena äärioikeiston väkivalta ikään kuin normalisoituu.

SE, että tekijät toimivat kuin pelissä, ei se ole sattumaa. Äärioikeistolaisen liikehdinnän yksi keskeisistä ja uusimmista alustoista on verkkopeliyhteisöt, Mankkinen sanoo.

Äärioikeisto on löytänyt tarttumapintaa esimerkiksi tietokonepelien chateista. Pelimaailman ja verkkoyhteisöjen ympärille syntyy kombinaatioita, joissa yhdistyvät äärioikeisto ja incel-alakulttuuri. Ne ruokkivat taitavasti toinen toisiaan”, Mankkinen sanoo.

Hanaun iskun tekijä määritteli itsensä inceliksi, ja myös viime syksyisen Saksan Hallen moskeijaiskun tekijä yhdistetään incel-alakulttuuriin.

”Incelit ovat miehiä, jotka elävät vastoin omaa tahtoaan ilman seksiä. Ideana on se, että ilman naisseuraa jäänti synnyttää vihaa naisia kohtaan. Tämä linkittyy vielä tietynlaiseen mieskulttuuriin, rasismiin ja äärioikeistoon.”

VIIMEAIKAISTEN äärioikeistolaisten iskujen määrittely tarkasti on hankalaa osin siksi, että iskuissa on esimerkiksi kouluampumisiin liittyviä piirteitä, ja osin kyse on poliittisesta terrorismista. Kohteet ovat olleet maahanmuuttajia, juutalaisia, muslimeja tai poliitikkoja, jotka ovat pitäneet näkyvästi esillä ihmisoikeusteemoja.

Iskuja leimaa suunnitelmallisuus, ja ne on haluttu tehdä hyvin julkisiksi, online.

Äärioikeisto myös propagoi järjestelmällisesti verkossa. Järjestelmällisyys näkyy esimerkiksi siinä, millaista sanastoa ja salaliittoteorioita äärioikeisto ja sen liepeillä liikkuvat yrittävät istuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun, Mankkinen sanoo.

”Väestönvaihtonarratiivi on nyt tullut vahvasti Suomeen”, Mankkinen sanoo.

”Ihmisten olisi syytä tajuta, ettei kyse ole Suomessa kehitetystä termistä, vaan se ollut käytössä pitkään, kun on haluttu ruokkia vastakkainasettelua ja ääriajattelua. Olisi hyvä, että kansanedustajat ja poliitikot näkisivät vastuuta mielipidevaikuttajina.”

Salaliittoteorioiden vaikutus näkyy väkivaltaisten iskujen tekijöiden manifesteissa, kuten Hanaun ja Christchurchin iskut osoittavat, Mankkinen sanoo.

SUOMALAISEN äärioikeistolaisen liikehdinnän laajuutta on vaikea tarkkaan arvioida, Mankkinen sanoo.

”Pohjoismaisella vastarintaliikkeellä PVL:llä jäseniä oli noin sata. Sen toimintaan ja Suomen väkilukuun suhteutettuna määrä ei ole pieni.”

Suojelupoliisin mukaan Suomessa äärioikeistolainen toiminta on viime aikoina näyttäytynyt lähinnä ajoittaisena katuväkivaltana, mielenosoituksina ja vihamielisen propagandan levittämisenä. Suojelupoliisi varautuu kuitenkin myös vakaviin väkivaltaisuuksiin.

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään parhaillaan äärioikeistolaisesti motivoituneen iskun valmistelua. Syyttäjän mukaan syytetyn nuoren miehen tarkoituksena oli iskeä uudenvuodenaattona 2018 väkijoukkoon, jossa oli paljon ulkomaalaisia ja muslimeja.

Tämä tapaus osoittaa, että vakavampiakin suunnitelmia voi tulla esiin myös Suomessa, Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Milla Meretniemi sanoo.

”Yksittäiset toimijat muodostavat Suomessa korkeimman terrori-iskun uhkan ideologiasta riippumatta.”

SUOMESSA äärioikeistolaisen liikehdinnän näkyviä ilmentymiä ovat olleet muun muassa MV-lehti, Odinin soturit -ryhmän katupartiointi ja Pohjoismainen vastarintaliike. Ne olivat aktiivisimmillaan syksyllä 2015 ja keväällä 2016, kun Suomeen tuli paljon turvapaikanhakijoita. Tuolloin muun muassa yksittäiset, ulkomaalaisvastaisen tai rasistisen motiivin mukaisesti toimineet henkilöt tekivät vastaanottokeskuksiin polttopulloiskuja.

Sallamaa muistuttaa, että myös äärioikeistolainen katuväkivalta on uhka, vaikka kukaan ei kuolisikaan.

”Osa sen uhreista on saanut vakavia vammoja, kuten esimerkiksi Helsingin asema-aukion pahoinpitelyssä syksyllä 2016.”

AIEMMIN tällä viikolla kävi ilmi, että Saksassa moskeijaiskun suunnittelusta epäillyn ryhmän jäsenillä on ollut yhteyksiä aiemmin Soldiers of Odinin nimellä Saksassa toimineisiin ryhmiin.

”Tarvitsimme lisää tutkimusta siitä, miten esimerkiksi Odinin soturit todella kytkeytyvät muihin verkostoihin”, Mankkinen sanoo.

Oikeuden päätöstä kieltää PVL Mankkinen pitää tärkeänä.

”Emme usko, että toiminta lakkaa kieltoon, ja tämä on jo nähty PVL:n seuraajassa Kohti vapautta -liikkeessä. Yhteiskunnan on kuitenkin vedettävä rajoja siitä, mikä on hyväksyttävää.”

Sosiaalisessa mediassa toimii myös aktiivinen suomalainen äärioikeistolainen yhteisö, joka levittää vihamielistä propagandaa.

”Pieni joukko ihmisiä tekee asioita, jotka lisäävät vihaa ja jopa väkivaltaa yhteiskunnan muita jäseniä kohtaan. Se ei ole mitään sellaista toimintaa, joka olisi esimerkiksi sananvapauden piirissä. Tavoitteena on lisätä epäluottamusta yhteiskuntaa, viranomaisia ja poliitikkoja kohtaan ja samalla tehdä oma ryhmä tiiviimmäksi.”

SISÄMINISTERIÖ on juuri julkaissut kolmannen kansallisen väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennalta ehkäisyn toimenpideohjelman. Viime vuonna myös YK:n alainen Counter-Terrorism Committee Executive Directorate (CTED) arvioi viime vuonna Suomen toimia radikalisoitumisen estämiseksi.

Arvioinnissa Suomea kiitettiin viranomaisten ja yhteisöjen yhteistyötä. Kiitosta sai myös se, miten Suomi on valmistautunut vastaanottamaan Syyrian ja Irakin taistelualueelta palaavia ihmisiä. Moitteitakin tuli. Suomi on muuttanut lainsäädäntöään liian myöhään vastaamaan esimerkiksi vierastaistelijailmiöön.

Pitää paikkansa, esimerkkinä se dillinger, oikein mallikappale
 

hansai

Supreme Leader
Suunta on huono. Mistä se johtuu? Ainakaan 2015 ei ole vienyt tilannetta parempaan suuntaan...

Kai Taponen kohta kumoaa tälläisen lausunnon...

Maahan on tullut uusia rikollisjengejä. Nygårdin mukaan kentällä ja poliisin työssä näkyy myös se, että Suomeen on jäänyt paljon turvapaikanhakijoita.

– Rikolliset ja jengiytyneet nuoret kunnioittavat poliisia aiempaa vähemmän
.
 

Barbarus

Korpraali
Minusta Poliisilla voisi olla 2-3 kopteria. Mutta se raha.
Nykyiset Rajan kopterit lienevät Poliisin käytettävissä erikseen virka-apua pyydettäessä? Toki niitä voisi olla tietysti aina muutama enemmän. Poliisin oman lento-osaston luominen tyhjästä olisi varmasti turhan kallis operaatio, varsinkin kun suorituskykyä on lainattavissa muualta.
 
Top