Suhteellisen vähäistä on ollut omiin silmiini sattunut julkinen keskustelu humanitaarisen- tai tuohon liittyvän maahanmuuton vaikutuksista huoltosuhteelle pidemmällä katsannolla. Toisistaan erotettavissa olevien etnisten taustojen ja lähtömaiden suhteen eriteltynä.
Mikäli kehityksen suunnassa edellämainittuun, ei merkittäviä positiivisia muutoksia tapahdu. Näiden "haasteellisimpien maahanmuuttajaryhmien" osuuden ollessa (ainakin nykyisellään) merkittävän suuri, sekä haasteellisuuden jatkuessa tilastollisesti ylisukupolvisesti. Paha meidät perii. Tai ainakin nykyisen hyvinvointivaltion käsitettä, historiallisena reliikkinä vuosikymmen- kahden päästä saatetaan tarkastella.
Jokaikinen tänne pysyvästi muuttava, tulee aikanaan myös eläke-etuuksista osansa saamaan. Myös se Abdullah von Muhammed (nimi muutettu), joka ei päivääkään edes etäisesti tuottavaa työtä ole tehnyt. Jäljellä olevan työ-ikäisen (vaan ei välttämättä työssä käyvän) populaation, rahoituspuolesta kortensa kantaessa. Saattaa olla kohtuu massakas, tuo korsi.
https://tutkimusblogi.kela.fi/arkisto/5656
Hyvä huomioida, yllä olevan linkin, sisältävän vain "välittömiin kustannuksiin" liittyviä lukuja. Tuossa ei mukana ole SOTE-sektorin laajoja, integroimiseen tähdättyjen toimien laskelmia. Saati vaikkapa oikeudellisiin "pulmiin", lisääntyvässä määrin käytettyjä resursseja (vankivuorokausien määrän tarkastelu, etnisen taustan kautta on karua kertomaa).