Näin Suomi on varautunut, jos itärajalle tulee massoittain turvapaikanhakijoita
Eversti Matti Pitkäniitty Rajavartiolaitoksen esikunnasta kertoo, miten Suomi on varautunut, jos turvapaikanhakijoiden määrä Venäjän kautta kasvaa dramaattisesti.
...
Uuden lain mukaan Rajavartiolaitoksella on esimerkiksi
mahdollisuus saada rajan lähialueelta käyttöönsä tiloja, palveluita ja kalustoa, jos laajamittaisempi turvapaikanhakijailmiö kohdistuu Suomeen.
–
Voimme velvoittaa omistajan vuokraamaan rakennuksen meille, totta kai maksamme korvaukset. Kyseessä voi olla vaikka käytöstä poistettu koulu, joka on yksityisen omistuksessa.
Olemme jo valmiiksi katsoneet sopivia tiloja ja keskustelleet myös niiden omistajien kanssa, teemme paikallisten kanssa yhteistyötä, Pitkäniitty kertoo.
Pohjoisessa tilantarve korostuu
Pitkäniityn mukaan mahdollisuus
rakennusten väliaikaiseen luovuttamiseen on erityisen tärkeää nyt, kun talvi lähestyy.
– Meidän rajanylityspaikkojemme tilat ovat aika rajalliset eli siellä ei pystytä isompia massoja ihmisiä käsittelemään. Odotustilat ovat rajalliset, niin että niissä ei voi tuntikausia odotella.
Pitkäniityn mukaan ylimääräisen tilan tarve korostuu, mitä pohjoisemmaksi raja-alueella mennään. Pohjoisessa välimatkat ovat pidemmät ja olosuhteet hankalammat. Kaakkois-Suomi on Pitkäniityn mukaan helpompi, koska siellä on lähempänä valtion ja kuntien tiloja.
– Emme halua pitää raja-asemien ahtaissa tiloissa massoittain ihmisiä, koska on vaikea katsoa, kuka on käynyt jo tarkastuksessa, kuka on menossa tarkastukseen ja kuka on käymässä vessassa.
Varautumisessa on otettu huomioon myös ihmisten muonitus väliaikaistiloissa.
Viedään ensin vuokrattuun tilaan
Henkilöltä tarkastetaan rajalla, kuka hän on ja millä asialla hän liikkuu. Jos hänellä ei ole matkustusasiakirjat kunnossa, hänet palautetaan takaisin Venäjälle.
Jos hän tarvitsee kansainvälistä suojelua, hän ohjautuu turvapaikkaprosessiin.
Jos meillä on henkilö kesävaatteissa ja pakkasta 35 astetta eli hän ei selviä ulkona, silloin hänelle ei tietenkään sanota, että siirry 50 kilometriä pohjoiseen. Eli erityisen haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta toisin toimia ovat meidän viranomaisten huolenpitovelvoitteen alla. Muut voidaan ohjata auki olevalle asemalle hakemaan kansainvälistä suojelua, Pitkäniitty toteaa.
Eversti Matti Pitkäniitty Rajavartiolaitoksen esikunnasta kertoo, miten Suomi on varautunut, jos turvapaikanhakijoiden määrä Venäjän kautta kasvaa dramaattisesti.
www.iltalehti.fi