Suomessa ei ole koskaan tehty niin vähän henkirikoksia kuin nyt, mutta yksi piirre ei muutu: eniten surmataan teräaseella
Viime vuonna Suomessa tapahtui alle 60 henkirikosta. Tässä syyt muutokselle.
yle.fi
……………….
Henkirikosten määrä on jutun mukaan kääntynyt Suomessa selvään laskuun mikä on tietysti hyvä asia.
Tätä olen kuitenkin usein miettinyt, että moniko henrikoksen yrityksen uhri pelastuu nykyään jo varsin hyvän ja hyvinkin tasokkaan ensihoidon ansiosta?
Siinä missä esim. vielä 1980-luvulla ja varmasti vielä 1990-luvun alussa sairaankuljetus oli käsittääkseni juuri ”kuljetusta” eli ambulanssi tuli paikalle ja kuljetti potilaan hoitoon sairaalaan niin nykyäänhän paikalle tulee jo hyvinkin tasokas sairaankuljetus/ensihoito/ensihoito lääkäri, Medeheli yms. ja siinä missä aikaisempina vuosikymmeninä potilas olisi menehtynyt saamiinsa vammoihin niin nykyään potilas pystytään hyvinkin usein pelastamaan jo paikan päällä.
Ja nykyäänhän melkeinpä kaikilla matka/älypuhelimet niin apua saadaan hälytettyä paikalle myöskin nopeammin ja vaikka ensihoito ei olisi vielä paikalla niin hätäkeskuspäivystäjä osannee neuvoa paikalla oleville henkeä pelastavaa ensiapua. Oliko näin aikaisempina vuosikymmeninä?
Ja tällöinhän henrikos ”jää” yrityksen asteelle (murhan/tapon yritys) tai onkohan joissain tapauksissa törkeän pahoinpitelynkin asteelle?
Tai esim: väkivaltaisen ryöstön kohteelle törkeä ryöstö & törkeä pah.pit., mutta uhrin henki pystytään pelastamaan.
Samassa jutussa tilasto viime vuodelta:
”Henkirikoksen yrityksiä tuli poliisin tietoon 355.”
Eli onko raaistunut väkivaltarikollisuus paljoakaan laskenut, mutta parantuneen ensihoidon ansiosta henkirikosten määrä on saatu laskemaan?
Kun ilmeisesti eri asteisten pahoinpitelyjen ja ryöstöjen määrä on kuitenkin nousu suunnassa?
Ja se mikä aikaisemmin olisi ollut henkirikos niin raaistunut väkivaltarikollisuus onkin henkirikoksen yritys tilastossa? Niin paljonko näissä tilastoissa on tapahtunut muutosta vai onko merkittävästi juuri ollenkaan?