Seksuaalirikoksesta tuomittu ulkomaalainen mies vietti neljä kuukautta sisällä sellissään Riihimäen vankilassa, koska ei uskaltanut mennä ulkoilemaan eikä juuri muutenkaan sellinsä ulkopuolelle.
Hän ei ollut myöskään mukana missään vankilan toiminnoissa, vaikka oli työkykyinen.
Mies pelkäsi muita vankeja.
Eduskunnan oikeusasiamiehen tarkastajat menivät yllätystarkastukselle vankilaan ja tapasivat vangin sellistään.
Resurssipulan takia rajatusti tukea
Mies kertoi, että hän halusi toiseen vankilaan, mutta anomus oli hylätty.
Vankilan mukaan miestä ei voitu pakovaaran takia laittaa avovankilaan. Lisäksi vankilan mukaan miehen sijoittaminen minkä tahansa suljetun vankilan avoimelle osastolle saattoi muodostaa uhan hänen turvallisuudelleen hänen rikoksensa takia.
Vankilan mukaan kaikille vangeille ei ollut resursseja järjestää toimintoja kovin yksilöllisesti, mutta vankilassa oli kuntoutustoimintaa ja vanki pääsi hoitamaan asioitaan ja sai halutessaan apua sosiaalityöntekijältä tai psykologilta.
Vangille myös tarjottiin ulkoilua muiden vankien mukana aikoina, jolloin vartija oli koko ajan paikalla. Asiaa ei kuitenkaan seurattu, miten mies tähän ottautui.
Seksuaalirikollisille enemmän osastoja?
Vanki itse ehdotti myös pääsyä seksuaalirikollisten osastolle, mutta vankilan mukaan se oli täynnä. Lisäksi rikoslajin kuntoutusohjelmaan osallistuminen edellytti rikoksen myöntämistä, mitä mies ei ollut tehnyt.
Vankeinhoidon keskushallinto puolestaan vastasi oikeusasiamiehelle, että vankilan toimintoja pitäisi järjestellä uusiksi, jos seksuaalirikollisten pelkääjäosasto on täynnä.
Myös vankeinhoidon arviointi-osasto vastasi, että osastoja voisi organisoida toisin niin, että vangit voivat oleskella sellin ulkopuolella ja osallistua toimintaan ja kuntoutukseen.
Oikeusasiamiehen mukaan vangin olosuhteet olivat lainvastaiset, sillä ne johtivat erakoitumiseen.
Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja muistutti, että pelkääjävankien olojen parantamiseen ja toimintojen lisäämiseen tulee kiinnittää erityistä huomioita.
Vangilla on mahdollisuus pyytää jaksoa asua erikseen, mutta vankeinhoidon pitää muistaa, että erillään muista asuvien vankien olosuhteita ja terveydentilaa on seurattava aktiivisesti.
Lisäksi Pajuoja muistutti vankeinhoitoa, että vankeinhoidon pitää pyrkiä ratkaisemaan itse aktiivisesti ongelmia kuten erakoitumisriskiä, eikä jäädä ongelmien kanssa toimettomaksi pitkäksi aikaa.
-Asta Tenhunen
http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/.../843461?pwbi=5e224a1d97c60a102510cea2d3756714