Ensi kertaa julki: Tämä poliisin haalarikameralla kuvattu video sulki voimankäytöstä valittaneen suun
Torstai 13.10.2016 klo 18.28
Poliisin uudet haalarikamerat tallensivat Stadin derbyn mellakassa tehdyn kiistellyn kiinnioton. Haalarikameravideoita ei ole aiemmin julkaistu.
- Helsingin poliisi on pian vuoden ajan käyttänyt virkahaalareihin kiinnitettäviä pienoiskameroita.
Kamerat ovat tallentaneet jo useita tiukkoja tilanteita.
- Yksi niistä oli elokuussa jalkapallomellakassa sattunut välikohtaus.
Helsinki elokuun 10. päivä, Urheilukatu. HJK:n ja HIFK:n fanit ovat kokoontuneet Sonera Stadiumin eteen ennen ottelua.
Lukuisat mellakkavarusteisiin sonnustautuneet joukkojenhallintapoliisit sekä "tavalliset" haalaripoliisit ovat paikalla varmistamassa, ettei mitään suurta rähinää pääsisi syntymään.
Yllättäen jostain lentää jalkakäytävälle savupanos. Punahuppuinen, mustaan naamiohuiviin pukeutunut nuorukainen ottaa palavan panoksen ja heittää sen kadun toisella puolella seisovien Klubin kannattajien keskelle.
Tallenne todisti
(POLIISI)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration: underline;">
Poliisin uutuuskamerat tallensivat jalkapallofanin kiistellyn kiinniottotapahtuman elokuussa Helsingissä. (POLIISI)
(JOONAS SALMELA)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration: underline;">
- Haalarikamerat ovat sekä poliisin että asiakkaiden oikeusturvaksi, ylikomisario Jussi Huhtela sanoo.(JOONAS SALMELA)
(JOONAS SALMELA)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration: underline;">
(JOONAS SALMELA)
Tapahtumat tallentuvat lähes teräväpiirtokuvana poliisin bodycamiin eli haalarin rintapieleen kiinnitettyyn pienoiskameraan. Kuva on juuri sitä, mitä poliisi sillä hetkellä näkee edessään.
- Se lähtee käveleen. Käydään ottamassa! tallenteelta kuuluu.
Nuorukainen otetaan kiinni, talutetaan rauhallisesti poliisiautoon ja viedään putkaan.
Pian tapahtuman jälkeen poliisi saa lainvalvonnalta selvityspyynnön. Savupanoksen heittänyt nuorukainen väittää, että kiinniottotilanteessa poliisit väänsivät hänen kätensä niin pahoin rikki, että hän joutui virumaan putkassa puolitajuttomana heräten useita kertoja kovaan kipuun.
- No, tuo kameratallenne liitettiin vastaukseen. Asiasta ei sen jälkeen kuulunut enempää, toteaa ylikomisario
Jussi Huhtela Helsingin poliisista.
Kamera rauhoittaa
Poliisi on aiemminkin joutunut tilanteisiin, joissa haalarikamera osoitti tapahtumat aivan toisenlaisiksi kuin mitä kiinniotetut henkilöt olivat väittäneet.
- Tässä ei kuitenkaan ole kysymys pelkästään poliisin, vaan myös asiakkaan oikeusturvasta, ylikomisario Huhtela huomauttaa.
Helsingin poliisi sai viime vuoden lopulla 30 haalarikameraa. Liki sata poliisia on saanut koulutuksen niiden käyttöön, joten kaikki kamerat ovat koko ajan liikkeellä.
Huhtalan mukaan kameroilla on oikeusturvan lisäksi myös ennaltaehkäisevä ja rauhoittava vaikutus. Kun räyhäävä asiakas näkee itsensä poliisin rinnukseen kiinnitetyn kameran pikku ruudusta, hän tajuaa kaiken menevän tallenteelle ja ehkä miettii kahteen kertaan käyttäytymistään.
Huhtela kertoo, kuinka kameroista voi olla hyötyä myös esimerkiksi rikospaikalla tehdyissä ensimmäisissä puhutteluissa.
Hyvät kokemukset
Työvuoron jälkeen kamera kytketään telakkaan, joka kysyy, säilytetäänkö tallenne todistusmielessä. Jos kyse on tapahtumasta, joka voi johtaa rikostutkintaan, tallenne säilytetään. Muussa tapauksessa se hävitetään.
- Omat kokemuksemme ovat pelkästään positiivisia. Myöskään kansalaiset eivät ole näistä valittaneet, ylikomisario Huhtela kertoo.
- Tämä on pilottihanke. Poliisihallitus päättää lähiaikoina, laajeneeko tämä valtakunnalliseksi. Me kyllä ottaisimme näitä lisää.
RISTO KUNNAS
[email protected]