Potilas uhkasi vuotaa kuiviin – "Ensihoitajat seisoivat 20 minuuttia tumput suorina odottamassa poliisia"
Evitskogin vastaanottokeskukseen hälytettiin myös lääkärihelikopteri. Kuva ei liity kyseiseen tapaukseen.
Arkisto Sauvo Jylhä
Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella sattui viime viikolla tapaus, jossa ensihoitajat eivät voineet mennä sisälle auttamaan vakavasti verta vuotavaa keskuksen asukasta.
Paikalle tulleet ensihoitajat joutuivat odottamaan poliisipartiota, jonka tulo kesti 20 minuuttia. Samoin odottamaan joutui lääkärihelikopterin henkilökunta.
Sisällä apua odotti Suomen Kuvalehden blogikirjoittajan, nimimerkki
H. Juurakon mukaan asukas, joka oli viiltänyt molemmat ranteensa auki ja yritti katkaista myös kaulavaltimonsa.
– Vokin (vastaanottokeskuksen) työntekijät ryntäsivät tyrehdyttämään verenvuotoa ja yrittivät pitää asukasta hengissä siihen asti, kun hälytetty apu ehtisi paikalle.
Paikalle saapui blogistin mukaan ensin VPK:n ensivasteyksikkö, hetken kuluttua helikopteri lääkäreineen ja vielä ambulanssikin.
– Ongelmaksi muodostui se, ettei yksikään pelastushenkilöstöstä suostunut tulemaan sisään vastaanottokeskukseen ennen kuin poliisi ehti paikalle turvaamaan heitä, vaikka paikalla oli riittävästi vartijoita eikä kukaan keskuksen asukkaista käyttäytynyt mitenkään uhkaavasti.
Blogisti kuvailee tapahtumia vastaanottokeskuksessa vapaaehtoisena toimineen henkilön kertoman perusteella.
– Lääkärit ja ensihoitajat seisoivat pihalla tumput suorina, kun keskuksen työntekijät yrittivät pitää hengissä kuiviin vuotavaa miestä.
HYKS Jorvin alueen ensihoidon vastuulääkäri
Niko Neuvonen tietää tapauksen. Potilaan oikeusturvaan vedoten hän ei kommentoi yksittäistapausta, mutta kertoo, että ensihoitohenkilöstö ei mene kohteeseen ennen poliisin tuloa, jos kohteessa on hätäilmoituksen perusteella väkivallan uhka.
– Lopullisen päätöksen kohteeseen menemisestä tekee ensihoidon tilannejohtaja, eli ensihoidon kenttäjohtaja tai lääkäriyksikön lääkäri.
– Mikäli tilannejohtaja ei voi olla täysin varma kohteen turvallisuudesta, hän määrää ensihoitohenkilökunnan odottamaan poliisin paikalle tuloa, Neuvonen sanoo.
Normaalisti ensihoitajat voivat mennä vastaanottokeskukseen niin kuin mihin tahansa muuhunkin kiinteistöön ilman poliisia, ellei kohteessa tiedetä olevan väkivallan uhkaa.
Blogin kirjoittaja kyselee, onko ensihoitajilla erityisiä ohjeita vastaanottokeskuksesa toimimiseen. Neuvosen mukaan tällaisia ei ole.
Blogisti ihmettelee myös, olisiko tilanteessa menetelty toisin, jos verta vuotava henkilö olisi ollut vastaanottokeskuksen henkilökuntaa tai vapaaehtoinen.
– Tilanteessa olisi toimittu aivan samalla tavalla, Neuvonen toteaa.