Poliisin keinot Raatin pommiuhkaajan selvittämiseksi rajatut - professori ymmärtää laintulkintaa
Heinäkuussa Oulun Raatin stadionin ja Raatin saaren tyhjentäneen pommiuhkauksen esittäjää ei todennäköisesti saada kiinni. Poliisin esitutkinnassa rikosnimikkeeksi muotoutui perätön vaarailmoitus. Se estää laajojen telepakkokeinojen käytön jutun tutkinnassa, Oulun poliisin rikoskomisario Jussi Hyrkäs vahvistaa.
Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani ymmärtää, että yleisen oikeustajun näkökulmasta äkkiseltään tuntuisi, että poliisilla soisi olevan kaikki mahdolliset keinot syyllisen selvittämiseksi.
- Ymmärrän hyvin ajatuksen, että kun tämä signaali sai aikaan varotoimena näin laajamittaisia seurauksia, jotka kohdistuvat järjestäjiin ja valtavaan määrään katsojia, epäsuhta aikaansaadun seurauksen ja lähteen selvittämisen välillä on merkittävä.
Toisaalta Tapani ymmärtää myös lakipykälää, joka estää laajimmat mahdolliset telepakkokeinot.
- On vaikea luoda sellainen laki, joka ottaisi huomioon kaikki mahdollisesti aiheutuvat tilanteet. Sääntely täytyy tehdä siksi aika abstraktilla tasolla - tässä tapauksessa viittaamalla tiettyihin rikossäännöksiin ja niiden rangaistusasteikkoihin, Tapani täsmentää.
Puhelu tuli ulkomaisesta liittymästä
Ykkösen AC Oulun ja OPS:n välinen paikalliskamppailu keskeytettiin 19. heinäkuuta puhelimitse esitetyn pommiuhkauksen vuoksi ottelun loppupuolella.
Ottelua oli seuraamassa 3 611 katsojaa, ja poliisi evakuoi katsojat varotoimenpiteenä. Sittemmin poliisi on ainoastaan todennut puhelun tulleen ulkomaisesta liittymästä.
Erityisesti sosiaalisessa mediassa esitettiin tapauksen jälkeen arvioita siitä, voisiko tapaus liittyä vedonlyönnin manipuloimiseen - eli olisiko mahdollista, että jommankumman joukkueen voiton puolesta vetoa lyönyt on soittanut uhkauksen, jotta saa rahansa takaisin.
Hyrkäs ei sulje pois mahdollisuutta, että teko voisi liittyä vedonlyönnin manipulointiin, mutta Suomen Palloliiton kontaktien mukaan siitä ei todennäköisesti ole kyse.
- Sitä ei pysty sulkemaan pois, joskin mistään suuresta vilpistä tuskin on ainakaan kyse.
Poliisilla on soittajan teletunnistetiedot. Puheluita tuli kaksi ja ne tulivat ulkomaisesta numerosta. Uhkaus luettiin englanniksi. Mitään viitteitä väitetyistä räjähteistä ei löytynyt, joten rikosnimikkeenä on perätön vaarailmoitus, ja se estää laajat telepakkokeinot.
Professori Jussi Tapanin mukaan laki sinänsä sallii telepakkokeinojen laajan käytön, jos on näyttöä siitä, että pommiuhka on todellinen.
- Jos mennään astetta vakavampaan rikosnimikkeeseen eli törkeiden rikosten valmisteluun, tilanne muuttuu. Se on tietenkin vähän toisen tyyppinen tilanne, eikä pelkkä soitto riitä, Tapani toteaa.