Olisiko kuolemantuomio kuitenkin tässä(kin) tapauksessa oikea vaihtoehto? (jos sellainen olisi käytössä)
Ei saada muka suomesta karkotettua vaikka on karkoitus päätös tehty...? Ja suomi mainostaa itseään oikeusvaltiona...?
Murhaajaraiskaaja halutaan karkottaa Somaliaan: "Taistelemme niin pitkään, että hän lähtee"
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015101420516189_uu.shtml
Murhasta, raiskauksesta ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä yli 19 vuotta vankilassa istunut Abdigadir Osman Hussein pääsee vapaaksi syyskuussa 2016. Kuva Tampereen oikeustalolta vuodelta 1995. (IL-ARKISTO)
Suomen viranomaisten linjaus on tällä hetkellä se, että Hussein on toimitettava vapautumisensa jälkeen suoraan kotimaahansa Somaliaan. Täysin ongelmatonta maasta poistaminen ei ole.
Ylikomisario
Kaj Wahlman Helsingin poliisilaitoksesta kertoo, että viranomaiset selvittävät parhaillaan palautuksen mahdollisuuksia. Asiasta uutisoi ensimmäisenä MTV.
- Somaliaan ei voi viedä, jos he eivät ota henkilöä vastaan. Jokainen maa voi päättää, ottavatko vastaan palautettavia vai eivät. Toivomme, että hän lähtisi vapaaehtoisesti. Jos hän ei lähde niin, hänet saatetaan, Wahlman selvittää Iltalehdelle.
Jos Somalia kieltäytyy ottamasta Husseinia vastaan, poliisi jatkaa neuvotteluja. Wahlmanin mukaan yhteydet Somalian viranomaisiin ovat jo olemassa.
- Taistelemme niin pitkään, että hän lähtee. Keinot löytyvät yleensä lopulta. Täällä Suomessa emme halua häntä pitää - varsinkin, jos täytäntöönpanokelpoinen maastapoistumispäätös on olemassa, teemme kaikkemme, että hänet poistetaan maasta.
Wahlmanin mukaan näillä näkymin poliisi saattaa Husseinin joka tapauksessa pois Suomesta. Saattajia tarvitaan vähintään kaksi tai kolme.
- Eurooppalaiset lentoyhtiöt eivät suostu viemään tällaisella rikostaustalla olevaa henkilöä ilman, että poliisi on mukana.
Karkotuspäätös voimassa
Hussein on saanut Maahanmuuttoviraston edeltäjältä Ulkomaalaisvirastolta karkotuspäätöksen vuonna 2001. Maahanmuuttoyksikön johtaja
Tiina Suomisen mukaan vanha päätös on voimassa edelleen.
- Päätös on voimassa, mutta eri asia on, onko se täytäntöönpantavissa. Poliisin asia on miettiä sitä, sillä täytäntöönpano kuuluu poliisille, Suominen kommentoi Iltalehdelle.
Jos Somalia ei suostu ottamaan vastaan karkotettua, hänelle on Suomisen mukaan annettava oleskelulupa Suomessa maasta poistamisen estymisen vuoksi.
- Voidaan myös edellyttää, että henkilö lähtee Suomesta vapaaehtoisesti. Vapaaehtoinen lähteminen on ensisijaista verrattuna pakkopalautukseen. Vapaaehtoisen lähtemisen aika on 30 vuorokautta. Sen jälkeen ajankohtaiseksi tulee pakkopalautus.
Henkilön karkottamisesta tehdään tapauksittain kokonaisarvio.
- Jos henkilö on syyllistynyt rikoksiin, se vaikuttaa paljonkin päätökseen, Suominen toteaa.
Sisäministeriö tukee tarvittaessa
Sisäministeriön maahanmuuttojohtajan mukaan sisäministeriö ja mahdollisesti ulkoministeriö voivat tukea poliisia, jos henkilö on pakkopalautettava Somaliaan.
- Pyrimme tekemään kaikkemme tällaisissa tapauksissa. Somalian valtiollinen tilanne on kuitenkin edelleen hatara ja hauras, sisäministeriön maahanmuuttojohtaja kommentoi.
Somalian ja Suomen valtioilla ei ole keskenään sopimusta palautuksista. Maahanmuuttovirasto on kuitenkin solminut Somalian pohjoisen osan, Somalimaan aluehallinnon viranomaisten, kanssa vapaaehtoista paluuta koskevan yhteistyöpöytäkirjan vuonna 2012.
Sopimus ei siis koske pakkopalautuksia, eikä Somaliaan ole vuosikausiin pakkopalautettu ketään. Vuonna 2014 Suomesta ei ole palannut Somaliaan ketään vapaaehtoisesti.
Aiemmin Suomesta on palattu lähinnä Somalimaan ja Puntmaan alueille, sillä muu Somalia on ollut liian vaarallista aluetta. Nyt Suomen viranomaiset harkitsevat uudelleen myös Somalian turvallisuusarvion päivittämistä, mikä saattaa vaikuttaa Husseiniin.
"Olen luottavainen"
Tällä hetkellä poliisi odottelee.
- Saamme jonkinlaisen ratkaisun aikaiseksi siihen mennessä, kun vapautuminen lähestyy. Varmistamme, mistä päin Hussein on kotoisin. Maan hallinto on vielä hyvin sekaisin, Wahlman toteaa.
- Olen luottavainen palauttamisen onnistumisesta. Pidämme nyt yllä keskustelua Somalian viranomaisten kanssa, Wahlman vakuuttaa.
Yleensä karkottamista nopeuttavat Wahlmanin mukaan hyvät kontaktit Suomen ja vastaanottavan maan viranomaisten kesken.
Korkein oikeus hylkäsi lokakuun alussa Rikosseuraamuslaitoksen valituslupahakemuksen, joka koski murhasta ja seksuaalirikoksesta tuomitun elinkautisvangin Abdigadir Osman Husseinin päästämistä ehdonalaiseen vapauteen. Päätös tarkoittaa, että Hussein pääsee vapaaksi ensi vuoden syyskuussa.
Rikosseuraamuslaitoksen valituslupahakemus liittyi päätökseen, jonka Helsingin hovioikeus antoi viime huhtikuussa. Päätöksessä elinkautisvanki määrättiin päästettäväksi ehdonalaiseen vapauteen syyskuun 2016 alusta, jolloin hän on ollut vankilassa yli 20 vuotta.
Koska valituslupaa ei myönnetty, hovioikeuden päätös jää pysyväksi.