Turistien päällekäyvä valokuvaustyyli hämmästyttää Helsingissä, lapsia jopa aseteltu väkisin poseerauksiin – ”Aasialaiset matkailijat ovat hyvin innoissaan sinisistä silmistä ja vaaleasta tukasta”
Matkailun edistämiskeskus Helsinki Marketingissa tungetteleva valokuvausilmiö tunnistetaan, mutta varsinaisia valituksia siitä tulee hyvin harvoin.
Ulkomaalaiset turistit ovat valokuvanneet suomalaislapsia epäasiallisin keinoin Suomenlinnassa. (KUVA: Vilma Rimpelä / HS)
Juho Jokinen HS
Julkaistu: 29.6. 9:01
Moni kaukomailla – etenkin Aasiassa – matkustanut tunnistaa varmasti sen innokkuuden, jolla osa paikallisista ihmisistä ikuistaa länsimaalaisia turisteja valokuviin. Samasta ilmiöstä on näkynyt viime aikoina merkkejä Helsingissäkin – tosin kuvaajat ovat turisteja ja kuvattavat paikallisia.
Välillä innokkuus voi myös mennä yli ja aiheuttaa harmia. Suomenlinnalaisten keskuudessa on esimerkiksi herättänyt keskustelua ja ihmettelyä keskiviikkona sattunut tapaus, jossa aasialaisturistit äityivät kuvauspuuhissaan suorastaan mahdottomiksi. Lupaa kuvaamiseen ei kyselty, kieltoja ei kuunneltu ja turistien kerrotaan estelleen lapsia poistumasta kameran edestä.
Turistit intoutuivat jopa asettelemaan lapsia parempiin kuvausasentoihin.
HS:n tietojen mukaan vastaavanlaista toimintaa on harjoitettu myös ainakin Sibelius-monumentin liepeillä. Keväällä sattuneessa tilanteessa alakouluikäiset lapset livahtivat juosten karkuun, kun aasialaisturistit yrittivät ottaa heidät väkisin mukaan valokuvaussessioihinsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
He olivat innoissaan olevia vanhempia rouvia, jotka ihan selkeästi vain halusivat päästä länsimaalaisen lapsen kanssa samaan kuvaan.
Helsingin kaupungin omistamassa matkailun edistämiskeskus Helsinki Marketingissa tungetteleva valokuvausilmiö tunnistetaan, mutta varsinaisia valituksia siitä tulee hyvin harvoin.
”Viime vuodelta muistan yhden yleisen palautteen asiasta”, matkailuneuvontatoiminnasta Helsingissä vastaava
Mari Somero kertoo.
Omakohtaista kokemusta Somerolta kuitenkin löytyy.
”Olen toki huomannut myös itse sen, että kun minullakin on pieni lapsi, niin etenkin aasialaiset matkailijat ovat hyvin innoissaan sinisistä silmistä ja vaaleasta tukasta. He haluavat sitten ottaa lapsen syliin, paijata ja ottaa kuvia.”
Someron kohdalle osunut, Helsingin kaupungintalolla tapahtunut kuvaustilanne sujui hyvässä hengessä, eikä lasta esimerkiksi riistetty rajuin ottein äidiltään.
”Minua se ei sinänsä häirinnyt. He olivat innoissaan olevia vanhempia rouvia, jotka ihan selkeästi vain halusivat päästä länsimaalaisen lapsen kanssa samaan kuvaan”, Somero sanoo.
Pientä tilannearviota Somerokin kuitenkin teki. Turistien iäkkyyden perusteella hän päätteli, että valokuvat tuskin päätyvät lainkaan sosiaaliseen mediaan.
”Ymmärrän, että kaikki eivät halua omia lapsiaan kuviin. Vanhempia voi varmasti huolettaa sekin, laitetaanko kuvia someen tai muualle julkiseen levitykseen.”
Jos katukuvassa liikkuvat Helsinki Helpit huomaavat jotain epäkohtia, he voivat työroolissaan käydä opastamassa matkustajia ystävällisesti.
Turistien niin sanotusti lapasesta lähtenyt valokuvaustoiminta lienee yleisimmin seurausta pelkästä hyväntahtoisesta yli-innokkuudesta. Toki aina silloin, jos lapseen tai aikuiseenkin tullaan kajoamaan mistä tahansa syystä väkivalloin, kyse on poliisiasiasta.
Helsinki Marketing toivoo, että matkanjärjestäjät esittelisivät suomalaista kulttuuria ja tapoja turisteille jo ennen kuin nämä saapuvat Helsinkiin. Tällöin ainakin tahattomat kulttuurien yhteentörmäykset voivat jäädä vähemmälle.
”Mitään ohjeistuksia, että ’toimi näin ja näin’ emme halua tehdä. Emmekä ehkä mitään sääntöjä voisikaan tehdä matkailijoille”, Somero kertoo.
Matkailijoita kesäisin kaupungilla auttavat ja opastavat turistineuvojat eli Helsinki Helpit käyvät tosin välillä neuvomassa, että jotain asiaa ei välttämättä kannata tehdä. Malliesimerkki tästä on lokkien ruokkiminen.
”Jos katukuvassa liikkuvat Helsinki Helpit huomaavat jotain epäkohtia, niin he voivat työroolissaan käydä opastamassa matkustajia ystävällisesti.”
Keskustelu on suositeltavaa ihan ylipäätään.
”Kyllä turistit varmasti ymmärtävät, kun heille kertoo, että tämä ei tunnu meistä sopivalta”, Somero sanoo.