Suomen sisäinen turvallisuus

Oulun imaami ottaa etäisyyttä rikoksista epäiltyihin: ”Yksikään heistä ei ole yhteisömme jäsen”

Julkaistu: 29.1. 14:02
...
Oulun seksuaalirikoksista epäiltyjä maahanmuuttajataustaisia miehiä imaami ei tunne. He eivät ole ottaneet yhteyttä muslimiyhdyskuntaan.


Oulun seksuaalirikosepäillyt eivät ole islamilaisen yhteisön jäseniä, sanoo Abdul Mannan. (KUVA: Ville Honkonen)

– En tiedä ovatko he muslimeja vai eivät. He eivät ole ainakaan yhdyskuntamme jäseniä. He eivät ole käyneet tutustumassa meihin, rukoilemassa kanssamme. Yhteisön jäsenet eivät tee tuollaisia tekoja. Osoittakaa yksikin joka on tehnyt! Sellaisia ei ole, Mannan painottaa.

Jep jep, puheet saattavat olla ihan pikkaisen erilaisia kunhan ulko-ovet ovat kiinni...
 

Jari Taponen

✔@JariTaponen

· 18 h

Vastauksena käyttäjälle @JariTaponen
Tänään jo ymmärretään aiempaa enemmän radikalisoitumisen syistä. Tutkimusten mukaan syyt liittyvät historiallisiin konflikteihin, kolonisaatioon sekä tuntemuksiin kuullumattomuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta
Eli Turun terroristia närästi kolonisaatio ja historialliset konfliktit, jos oikein ymmärsin. Eikös Aisa Kantola kirjoittanut jotakin dekolonisaation tärkeydestä, mahtaako Taponen olla pätevä johtamaan moista toimitusta :rolleyes:
Ennalta ehkäisevän toiminna päällikkönä se kuulunee häneen tontillensa, huojentavaa kuulla kuitenkin että homma on työn alla.
 
Twitter (ja muut typostetyt formaatit) on ehkä paskin ikinä foorumi postata tuollaisia asioita kuin edellä. Ne jää irrallisiksi, niistä ei taustoiteta mitä sillä on tarkoitettu ja osaltaan lähinnä auttavat polarisoimaan keskustelua kuten täälläkin voi nähdä. Iskulauseita twiittaava puhuva pää näkyy itselle lähinnä huonona propagandana, enkä ymmärrä ettei tätä ymmärretä viestintäjohdon parissa. Kaikkea ei voi eikä tule yrittää tekstarimittaan. Tuonkin edellä olevan asianmukainen viestintä olisi kaivannut kaksi-neljä kappaletta kahden lauseen sijaan jotta olisi voinut ymmärtää herran aivoitukset. Toki on huomattava myös se että osalle tuo on niin herkkää että ammattimaista väärinymmärtämistä on myös ilmassa. Osa tahallista ja osa tahatonta.
 
SUOMEEN kohdistuvan terrorismin uhkan Supo piti viime vuonna kohonneella tasolla.
Se on neliportaisen asteikon toinen taso. Joulukuussa Supo arvioi, että uhka pysyykin lyhyellä aikavälillä tällä tasolla.

Merkittävimmän terrorismin uhkan Suomessa muodostavat edelleen yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka saavat motivaationsa radikaali-islamistisesta propagandasta tai terroristijärjestöjen kehotuksista”, Supo kirjoittaa.

Supon mukaan terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden lukumäärä on noussut 370 henkilöön. Kuluneen neljän vuoden aikana määrä on kohonnut 25 prosenttia.

Yhä suurempi osa heistä on joko osallistunut aseelliseen konfliktiin, ilmaissut halua osallistua aseelliseen toimintaan tai vastaanottanut terroristista koulutusta. Suomesta lähteneitä vierastaistelijoita on noussut erityisesti ISILissä [Isis] merkittäviin asemiin, ja heillä on laaja suhdeverkosto järjestön sisällä”, Supo arvioi katsauksessaan.

Taustalla on radikalisoitumisen lisääntyminen sekä Syyriaan ja Irakiin lähteneet vierastaistelijat.

VUONNA 2017 Supo kertoi terrorismin uhkatason noston syyksi, että Suomesta lähteneitä vierastaistelijoita oli noussut merkittäviin asemiin terroristijärjestö Isisin riveissä.

Sitä ennen Supo nosti terrorismin uhka-arviota marraskuussa 2015. Tuolloin Supo kertoi, että Suomeen kohdistuva terroriuhka on kohonnut ja monimuotoistunut vuoden 2014 tasosta.

 
Nämä on näitä perinteisiä Suomalaisten perheongelmia. Johtuu meidän epäterveestä alkoholikulttuurista ja vääristyneestä miehisyyden kuvasta.
En tiedä, oliko tarkoitettu sarkasmiksi vai ei, mutta mukana on mm. perinteisiä 'steissillä hengaavat junnut ja koulukotikarkurit myyvät pillua viinaa vastaan' -juttuja. Toki mukana on myös valtakulttuuriin kuulumattomia juttuja kuten pakkoavioliitot. Mutta ei tämä lapsiin kohdistuva hyväksikäyttö tietenkään mikään tämän päivän ilmiö ole.

Poliisiurani alkuaikoina (nykyään jo lakkautetun) rautatieaseman poliisin kokeneen kaartin poliisimies kertoi, että ennen tytöt ottivat itsestään pillukuvia steissin valokuva-automaateissa (vähän kuin puhelinkioskit; nykypäivän junnut eivät tiedä näitä juttuja) ja myivät niitä viinaa ja tupakkaa vastaan. Tämä oli siihen aikaan kun "pakolainen" tarkoitti chileläisiä tai vietnamilaisia nk venepakolaisia. Somaleita ei tuolloin ollut vielä Suomessa yhtään.

Ja toki esim katolisella kirkolla on tässä pitkät perinteet.
 
Viimeksi muokattu:
. IS-selvitys: Yli puolet Helsingin ja Oulun seksuaalirikoksista tuomituista ulkomaalaistaustaisia

Jutusta lainattua:
KRIMINOLOGIAN ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) yliopistotutkijan Martti Lehden mukaan siirtolaisten yliedustus seksuaalirikostilastoissa on arka aihe, mutta kyse on yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta, josta on syytä keskustella.

– Epäsuhta on valtava. Se ei mene satunnaisen vaihtelun piikkiin, Lehti kommentoi IS:n selvityksen lopputulosta

Ehkä se ei olekkaan lillukanvarsi.
 
Viimeksi muokattu:

Jutusta lainattua:
KRIMINOLOGIAN ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) yliopistotutkijan Martti Lehden mukaan siirtolaisten yliedustus seksuaalirikostilastoissa on arka aihe, mutta kyse on yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta, josta on syytä keskustella.

– Epäsuhta on valtava. Se ei mene satunnaisen vaihtelun piikkiin, Lehti kommentoi IS:n selvityksen lopputulosta

"IS:n selvityksessä ulkomaalaistaustaisiksi laskettiin henkilöt, jotka ovat syntyneet muualla kuin Suomessa tai he ovat jonkin muun maan kuin Suomen kansalaisia. Toisen tai kolmannen polven maahanmuuttajia ei tässä tarkasteltu."

Nämäkö menee siis vielä "kantiksien"piikkiin?
 
Jutusta lainattua:
KRIMINOLOGIAN ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) yliopistotutkijan Martti Lehden mukaan siirtolaisten yliedustus seksuaalirikostilastoissa on arka aihe, mutta kyse on yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta, josta on syytä keskustella.

– Epäsuhta on valtava. Se ei mene satunnaisen vaihtelun piikkiin, Lehti kommentoi IS:n selvityksen lopputulosta

Ehkä se ei olekkaan lillukanvarsi.
Eilen keskustelin paikallisen syyttäjän kanssa aiheesta.

Kysyin suoraan: onko tapauksia sattunut vain Oulun seudulla, kun muualla on ollut melko hiljaista?

Vastasi vapaasti muistellen: onhan meilläkin näitä tapauksia ollut, mutta ei media ole tapauksista uutisoinut.
Hänen mielestää uutisointilinjassa on merkittävä ero Ouluun verrattuna.
 
Muslimiaktiivi Pia Jardi: Moskeijassa tapahtuneesta rikoksesta pitää puhua muslimiyhteisön sisällä – "Tällaista rikosta ei saa lakaista maton alle"
  • JAA:
Oulun seksuaalirikoksetSEURAA
Pia Jardi perää avointa keskustelua moskeijassa tapahtuneesta seksuaalirikoksesta.

Pia Jardi perää avointa keskustelua moskeijassa tapahtuneesta seksuaalirikoksesta.
Tiukka ja konservatiivinen uskonnollisuus voi altistaa seksuaalirikoksille, sanoo hengellistä väkivaltaa tutkinut dosentti Aini Linjakumpu.

Pia Jardi perää avointa keskustelua moskeijassa tapahtuneesta seksuaalirikoksesta. KUVA: Kimmo Brandt
KOTIMAA 21.3.2019 16:17 | PÄIVITETTY 21.3.2019 17:32
MINNA AKIMO
Suomessa toimivia moskeijoita ei valvota ja niitä johdetaan vapaaehtoisvoimin. Yksi Oulun seksuaalirikoksista tapahtui paikallisessa rukoushuoneessa.
Moskeijassa tapahtuneesta seksuaalirikoksesta pitäisi käydä avointa ja rehellistä keskustelua Suomessa toimivien muslimiyhteisöjen kesken.
– Tällaista rikosta ei saa lakaista maton alle. Olen itse ehdottomasti sitä mieltä, että yhteisön pitäisi oikeasti pohtia yhdessä, millaisia toimenpiteitä nyt pitäisi tehdä. Rikoksia on käsiteltävä niiden vaatimalla tavalla, sanoo Suomen islamilaisen neuvoston jäsen Pia Jardi.
Kaleva kertoi keskiviikkona, että yksi Oulun seksuaalirikoksista oli tapahtunut Oulussa sijaitsevassa moskeijassa.



Oulun käräjäoikeus tuomitsi 44-vuotiaan miehen alle 10-vuotiaan tytön törkeästä raiskauksesta ja törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä yli kolmen vuoden vankeuteen.
Jardin mukaan moskeijoiden ongelma on se, että niitä pyöritetään pääasiassa vapaaehtoisten voimin eikä heidän taustoja tarkisteta. Ongelmana on sekin, etteivät kaikki imaamit ole riittävästi koulutettuja.
Jardin mukaan nyt ensimmäinen toimenpide pitäisi olla se, että vapaaehtoisten ihmisten taustat selvitettäisiin.
– Lasten kanssa toimivilta pitäisi vähintään pyytää rikosrekisteriotteet. Kynnys niiden pyytämiseen on korkea, koska toimintaa pyörittävät muut vapaaehtoiset, hän sanoo.
Tuomittu vastasi uhrin uskonnollisesta kasvatuksesta
Lehtitietojen mukaan rikoksesta tuomittu mies oli vastannut uhrin uskonnollisesta opetuksesta, jota hän oli antanut paikallisessa moskeijassa.
Islamilaisessa uskonnossa ei ole kummeja, joten uskonnollisesta kasvatuksesta voi vastata esimerkiksi perheen luottoystävä.
– On perheen asia päättää, miten se huolehtii lapsen uskonnollisesta kasvatuksesta. Koraania opetetaan yleensä ryhmissä, mutta perhe voi valita yksityisopetuksen, jolloin vanhempien pitäisi päättää opettajan luotettavuudesta. Islamin näkökulmasta on kuitenkin outoa, että pieni tyttö on vieraan miehen kanssa samassa tilassa kahdestaan. Sukulaiset ovat asia erikseen, hän sanoo.
Suomessa toimii yli 50 islamilaista yhteisöä, joiden toiminnasta kukin yhteisö vastaa itse. Suomessa toimivia moskeijoita ei myöskään valvota millään tavalla.
– Jos yhdyskuntia aletaan erityisesti valvoa, silloin pitäisi valvoa myös erilaisia kristillisiä suuntauksia, koska laki on kaikille sama. Tärkeämpää olisi se, että yhdyskuntien toimintaa voitaisiin kehittää siten, että ne pääsisivät osaksi suomalaista yhteiskuntaa.
Tiukka uskonnollisuus altistaa hyväksikäytölle
Lasten seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia on noussut esille myös muista uskontokunnista sekä kirkkokunnista.
Eri tutkimusten mukaan tiukka ja konservatiivinen uskonnollisuus voi altistaa seksuaalirikoksille, sanoo hengellistä väkivaltaa tutkinut dosentti Aini Linjakumpu.
Linjakumpu on tutkinut itse aihetta vuonna 2015 julkaistussa "Uskonnon varjot" -tutkimuksessaan.
– Uskonto antaa mahdollisuuden käyttää valtaa heikommassa asemassa olevia kohtaan. Riski nousee myös sellaisissa liikkeissä, joissa seksuaalisuuteen suhtaudutaan tiukasti ja sitä säädellään tarkasti, hän sanoo.
xlarge-3792682.jpg
Tiukka ja konservatiivinen uskonnollisuus voi altistaa seksuaalirikoksille, sanoo hengellistä väkivaltaa tutkinut dosentti Aini Linjakumpu.
– Ilmiö on valitettavan yleismaailmallinen, ja siten sitä voi tapahtua niin Suomessa elävien muslimiyhteisöjen sisällä kuin muissakin yhteisöissä. Se on yhtä lailla tuomittavaa, tapahtuipa se missä tahansa.
Lapin yliopistossa työskentelevän Linjakummun mukaan Suomessa toimivat muslimiyhteisöt tuskin systemaattisesti käsittelevät Oulussa tapahtunutta rikosta, koska muslimiyhteisöt eivät ole millään tavoin organisoituneet.
Tapausten käsittelyä yhteisön sisällä vaikeuttaa sekin, että tapahtuneet rikokset halutaan kieltää.
– Totta kai näitä pitäisi käsitellä, mutta helppoa se ei ole. Yleensä tällaiset tapaukset kielletään niin pitkään kuin mahdollista ja vasta pakon edessä aletaan tehdä jotain, hän sanoo.

Juttua muokattu 21.3. kello 17.32. Jutusta poistettu yksi virke.

 

Jutusta lainattua:
KRIMINOLOGIAN ja oikeuspolitiikan instituutin (Krimo) yliopistotutkijan Martti Lehden mukaan siirtolaisten yliedustus seksuaalirikostilastoissa on arka aihe, mutta kyse on yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta, josta on syytä keskustella.

– Epäsuhta on valtava. Se ei mene satunnaisen vaihtelun piikkiin, Lehti kommentoi IS:n selvityksen lopputulosta

Ehkä se ei olekkaan lillukanvarsi.
Kuulemmeko tänään:

1.RaiskaavatHAN suomalaisetkin!

2.Näistä vaan ilmoitetaan nykyään helpommin!

3.Lisää rahaa kotoutukseen!

4.Eivät kaikki maahanmuuttajat raiskaa!

5.Ei liity kulttuuriin tai etniseen taustaan mitenkään!

6.Toivottavasti tämä ei nyt lisää rasismia. Pistetään lisärahaa vihapuheen ehkäisyyn!


7.Unohtuiko jotain?
 
Kuulemmeko tänään:

1.RaiskaavatHAN suomalaisetkin!

2.Näistä vaan ilmoitetaan nykyään helpommin!

3.Lisää rahaa kotoutukseen!

4.Eivät kaikki maahanmuuttajat raiskaa!

5.Ei liity kulttuuriin tai etniseen taustaan mitenkään!

6.Toivottavasti tämä ei nyt lisää rasismia. Pistetään lisärahaa vihapuheen ehkäisyyn!


7.Unohtuiko jotain?

8. Jokainen työvoimanpaikkaaja on syvästi traumasoitunut sodan uhri, joten kriminaali käyttäytyminen on täysin normaalia, eikä sitä saa tuomita.
 
Kuulemmeko tänään:

1.RaiskaavatHAN suomalaisetkin!

2.Näistä vaan ilmoitetaan nykyään helpommin!

3.Lisää rahaa kotoutukseen!

4.Eivät kaikki maahanmuuttajat raiskaa!

5.Ei liity kulttuuriin tai etniseen taustaan mitenkään!

6.Toivottavasti tämä ei nyt lisää rasismia. Pistetään lisärahaa vihapuheen ehkäisyyn!


7.Unohtuiko jotain?
8. Kuka enää jaksaa mässäillä näillä asioilla?
9. Suomessa on paljon tärkeämpiäkin asioita jotka pitää ratkaista.
 
Back
Top