Euroopan unioni kestää kriisit
12.8.2016 21:00
Disintegraatio. Brexit toi EU:ssa integraation rinnalle uuden käsitteen. Muun muassa kansanedustaja Erkki Tuomioja kuitenkin uskoo, että Britannia voi edelleen pyörtää lähtöpäätöksensä. KUVA: EPA
Unionin yhdentyminen on jatkunut vaikeuksista huolimatta.
"Rajatarkastusten palautus tulisi kalliiksi."
Euroopan unionin kriiseilystä on tullut niin tavallista, että 1990-luvun alun jälkeen syntyneet nuoret tuskin muunlaista unionia muistavatkaan.
Torstaina julkistettu Järistyksiä Euroopan unionissa -kirja käsittelee euro-, pakolais-, brexit- ja turvallisuuskriisejä. Kirjoituskokoelmassa viisitoista EU-asiantuntijaa esittää näkemyksiään unionista.
Brexitin myötä integraation rinnalle on tullut disintegraatio, sanooUlkopoliittisen instituutin EU-tutkimusohjelman johtaja Juha Jokela. Unioni voi paitsi yhtenäistyä myös eriytyä. Kreikka oli lähellä EU-eroa jo viime vuonna. Brittien kansanäänestys teki lähtömahdollisuudesta todellisen.
Kirjan toimittanut toimittaja Jyrki Karvinen sanoi teoksen julkistustilaisuudessa, että vuonna 2016 EU saatettiin nähdä suurimmassa koossaan. Mahdolliset uudet jäsenet ovat vähissä, mutta lähtöjä voi tulla.
Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) pitää brexitiä unionin ensimmäisenä eksistentiaalisena kriisinä.
Julkistustilaisuudessa keskusteltiin, miten Natoon kuuluva mutta EU:sta jo eronnut Britannia reagoisi, jos EU:hun ja Natoon kuuluva maa tarvitsisi lisäpuolustusta.
Britannian olisi pakko osallistua puolustukseen, mutta brexitin puolesta äänestäneet britit halusivat muun muassa tuollaisesta vastuusta eroon.
Ranskassa, Belgiassa ja Saksassa tehdyt terroriteot ovat nostaneet esiin Euroopan turvallisuusongelmat. Keskusteluun liittyy samalla yltynyt pakolaiskriisi, ja Schengen-alueen rajatarkastusten palautusta on tarjottu pelastukseksi.
The Ulkopolitistin päätoimittajan Elina Ylä-Monosen mukaan tarkastusten palautus tulisi vain kalliiksi. Turvallisuus ei paranisi. Euroopassa terroristit ovat yleensä radikalisoituneita oman maan kansalaisia, jotka liikkuvat maasta toiseen laillisesti, Ylä-Mononen muistuttaa.
Radikalisoituneita oppeja ei saarnata moskeijoissa. Ne kiertävät netissä, toteaa kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr).
Suurimpia ongelmia aiheuttaa se, etteivät toisen ja kolmannenkaan sukupolven maahanmuuttajat välttämättä pääse sisään eurooppalaiseen yhteiskuntaan. Vaikka rajat menisivät kiinni, ongelma säilyisi.
Vaikka EU on jatkuvasti kriisissä, ajatus sen hajoamisesta on utopiaa.
Talous- ja rahaliiton vahvistamiseksi tehdyt uudistukset ovat syventäneet EU:n yhdentymistä myös viime vuosina, vaikka asia on unohtunut julkisessa keskustelussa, valtiotieteen maisteri Ulla Immonen muistuttaa.
Mediassa esiin pääsevät pelot ja moraaliset vaatimukset, eivät pitkän tähtäimen uudistukset. Haaviston mukaan terrori-iskut ovat käynnistäneet entistä vakavamman turvallisuuspoliittisen yhteistyön.
Brititkin ehtivät vielä monta kertaa katua päätöstään lähteä unionista, uskoo Tuomioja. Mahdollisuus pyörtää päätös pitää myös antaa.
EU:n on kuitenkin kestääkseen muututtava. Tuomiojan mielestä on luovuttava eliittivetoisesta johtamisesta, jossa kansaa pidetään tyhmänä, sekä uusliberalistisesta ajattelusta, joka nostaa markkinat ihmisten edelle. Ihmisten hyvinvoinnin muistaminen on elintärkeää myös pakolais- ja turvallisuusasioita ratkottaessa.