Suojelupoliisista kerrotaan, että toistaiseksi toimintaan ei näytä liittyvän uhkaa kansalliselle turvallisuudelle.
Pikaviestipalvelu Twitter teki joulukuun lopussa
suursiivouksen vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haaviston käyttäjätilille. Twitter poisti kampanjatiimin pyynnöstä Haaviston tililtä noin 1 600 seuraajaa.
Operaation taustalla oli kampanjatiimin epäily siitä, että Twitter-seuraajat olivat automatisoituja tilejä, botteja, joiden tarkoituksena saattaa olla häiritä Haaviston presidentinvaalikampanjaa.
Epämääräisistä seuraajista vapaata tilannetta ei kuitenkaan kestänyt kuin hetken. Kampanjapäällikkö Riikka Kämppi kertoo Ylelle, että viimeisen parin päivän aikana Haavisto on jälleen saanut Twitterissä 1 600-1 700 epämääräiseksi luokiteltua seuraajaa.
Kämppi ei vielä osaa sanoa, aikooko kampanjatiimi olla uudelleen yhteydessä Twitteriin asian tiimoilta. Hän kertoo kampanjatiimin seuraavan tilanteen kehittymistä. Kämppi arvioi, että seuraajien paluusta saattaa olla jopa hyötyäkin.
– Itse ajattelen niin, että kun tällainen toiminta on nyt tullut yleiseen tietoon, se tavallaan itsessään eliminoi jonkun ulkopuolisen tahon mahdollisuuksia luoda esimerkiksi somekohu. Nyt voitaisiin sanoa, että somekohun aiheuttajat ovat botteja, eikä todellisia ihmisiä, Kämppi pohtii.
Supo: Valetili-toiminnasta viitteitä jo viime syksystä
Kukaan ei tunnu vielä tietävän varmasti, kuka tai ketkä epämääräisiä tilejä operoivat ja miksi. Selvittämistä on vaikeuttanut se, että toistaiseksi tilit ovat olleet passiivisia.
Tietoturvayhtiö F-Securen tutkija Andy Patel
epäili blogikirjoituksessaan torstaina, että jokin taho on Suomen presidentinvaalien kynnyksellä koonnut Twitterissä Suomeen keskittyvistä bottitileistä koostuvaa verkostoa. Hän ei kuitenkaan kyennyt arvioimaan, mihin sitä tullaan käyttämään.
Aiemmin on myös
esitetty epäilyjä, että Haaviston joulukuussa tapahtunut yhtäkkinen Twitter-piikki johtui ainakin osittain lapsista, jotka seurasivat poliitikkojen tilejä palvelun suosituksiin uskoen.
Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala kertoo, että turvallisuusviranomaiset havaitsivat jo viime syksynä, että tietyille Twitter-tileille alkoi ilmaantua seuraajaksi valetilejä poikkeuksellisen runsaasti. Rantalan mukaan ilmiöstä saivat osansa presidenttiehdokkaiden lisäksi myös viranomaiset ja jotkut julkisuuden henkilöt.
Rantalan mukaan Supo on selvittänyt, onko valetilien toiminta systemaattista ja että yritetäänkö toiminnalla tähdätä johonkin. Supo ei ole kuitenkaan löytänyt toistaiseksi viitteitä siitä, että toimintaan liittyisi minkäänlaista uhkaa kansalliselle turvallisuudelle.