Nyt tulee tiukkaa tekstiä.
Ari Pesonen (en tiedä onko nikki vai oikea henkilö) tylyttää Maanpuolustuskorkeakoulun muutamaa nimeä ja kutsuu heitä Venäjän hybridivaikuttajiksi. Laitan muutaman otteen.
Maanpuolustuskorkeakoulun yhteyteen perustettiin hiljattain Venäjä-ryhmä (
MPKK, Venäjä-ryhmä), joka aloitti toimintansa viime vuoden alussa. Ryhmän toimintaan liittyi elokuussa 2017 myös aloittava Helsingin yliopiston ja Maanpuolustuskorkeakoulun yhteisen Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori. Ryhmä ei siis ole enää pelkästään Puolustusvoimien henkilökunnasta koostuva.
Venäjä-ryhmän tehtävänä on MPKK:n nettisivujen mukaan ”
Venäjän asevoimiin ja sotataitoon kohdistuva tutkimus, aihepiirin opetus ja osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun tiedotusvälineissä ja seminaareissa”. Edelleen MPKK:n nettisivujen mukaan ”
Venäjä-ryhmän keskeisiä tutkimusaiheita ovat Venäjän sotilaspolitiikka, asevoimat ja venäläinen sotataito”.
Puolustusvoimien uusi Venäjä-ryhmä on nelihenkinen. Ryhmää vetää everstiluutnaatti
Petteri Lalu. Ryhmään kuuluvat Lalun lisäksi Moskovan puolustusasiamies, everstiluutnantti
Juhani Pihlajamaa, everstiluutnantti
Pentti Forsström ja apulaisprofessori
Katri Pynnöniemi. Katri Pynnöniemi hoitaa Maanpuolustuskorkeakoulun ja Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa yhteistä Venäjän turvallisuuspolitiikan professuuria (
Helsingin yliopisto 16.5.2017).
Julkisten kannanottojen perusteella Puolustusvoimien ja Aleksanteri-instituutin yhteisen Venäjä-ryhmän ensiaskeleita ja ensiesiintymistä on syytä hämmästellä, kun Suomi ei sentään vielä ole missään liitossa Venäjän kanssa.
Venäjä-ryhmän ensiesiintyminen julkisuuteen tapahtui 12.12.2017 Helsingin Sanomien julkaisemassa kirjoituksessa otsikolla ”
Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin - Mutta miksi ohjuskohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?” (
HS 12.12.2017).
Kirjoituksessa haastateltiin Venäjä-ryhmää, ja haastattelun sotilaalliset pääaiheet liittyivät Venäjän Zapad-harjoitukseen ja Venäjän muodostamaan ohjusuhkaan. Haastattelussa käsiteltiin toki myös muita aiheita.
Tuo Venäjä-ryhmän haastattelu noissa aiheissa oli minulle karmivaa luettavaa. Ollaanko taas palaamassa kylmän sodan aikaisiin kannanottoihin myös Puolustusvoimissa? Mistä johtuu Venäjä-ryhmän kannanottojen kritiikitön Venäjä-mielisyys sotilaallisissa kysymyksissä, mitä muualta läntisen Euroopan puolustusvoimista ei ole kuulunut. Onko Suomen Puolustusvoimatkin jo suomettumassa Aleksanteri-instituutin tapaan?
http://aripesonen1.puheenvuoro.uusi...yhma-on-venajalle-mieluinen-hybridivaikuttaja