Suomi hybridivaikuttamisen kohteena

Älä @Teme ihan vielä ala internetsin analyytikoksi. Valitettavasti vedit puuhun niin että soi. Meikä sanoo omia mielipiteitä, enkä voi sille mitään, että harhoissasi oletat hallitsevani useita nimimerkkejä. Oikeesti. Modit nauraa partaansa, katottuaan ip osoitteet läpi, meikän ip ei taida täsmätä muiden ipden kanssa. Tyhmä saatana. Älä syyttele ilman todisteita. Ja anna rahaa, ruplia tai muutakaan valuuttaa ei aivopieruista ole vielä tilillä näkyny.

Jos et tajunnut mitä lause tarkoittaa kontekstissa, voi että sentään. Lausu se peilin edessä akuankka äänellä. Lyhtypylväsroikkuja ja nopeus on vittu metafora kansan hermostumiselle. Sori ettei sulle oo auennu vertauskuvat koulussa.

Meikä on tosiaan muutaman ukrainalaisen kanssa käyny kauppaa ja kokemukset on siitä. Mitä vittua, pitääkö silti jeesustella ja itkeskellä heidän puolesta, vaikka jätkät kusi hommat kaupoissa?

Huonoa kieltä ja purkausta, mutta @Teme analisoi jo ihan päin helvettiä. Todista meikä useammaks nimmariks tai pidä naama soukemmaks.

Huonoa kieltä ja purkausta, mutta @Teme analisoi jo ihan päin helvettiä.
Todista meikä useammaks nimmariks tai pidä naama soukemmaks.

No kappas kun mainitsit! Jostain kumman syystä kirjoitat tismalleen samalla käsialalla kuin Passi...

Yleiseti ottaen. Kuinkas tuommoinen iso panssarilaite pistetään parkkiin. Vaihde silmään? Vaijerivetoisesta käpäristä ei taida paljon hyötyä olla noilla massoilla viertävällä alustalla:)
Ja kun kone on sammuksis niin energiaakaan ei ole saatavis.

Miten tämä yhteneväisyys voikaan olla mahdollista???

PS. #1,955
 
Viimeksi muokattu:
Ei ne ole sama henkilö vaan alunperin samaa heimoa. Tämä on heimojen maa ollut siihen asti kunnes teollinen vallankumous pilasi kaiken ja päästi savolaiset ja karjalaiset sekoittumaan muiden kanssa. Silloln syntyi käsite Vittumainen kansa.
 
Itse en ketään nimimerkkiä lähde syyttämään, mutta vastaan on ainakin tullut tapauksia joiden viestihistorian olen lukenut kun on tullut vastaan aika paljon esim. Venäjä-myönteisiä kirjoituksia. Viestihistorian perusteella sitten toistuu sama kaava:
A) Venäjä-myönteisyys, Venäjää ei arvostella yhdessäkään viestissä, vaan kaikkea koetetaan kääntää muiden syyksi ja Venäjän toiminta esittää parhain päin. Yleensä sitten tähän kuuluu myös:
B) NATO/USA - vastaisuus, Suomea/EU:ta arvostellaan myös. Näistä edellä mainituista taas ei ole viestihistoriassa mitään positiivista sanottavaa.

En väitä että kyseessä olisi aina jokin Venäjän maksama trolli, mutta on melko ajatuksia herättävää että länsimaista löytyy kyseisen ajatusmaailman omaavia kirjoittajia. Jotenkin hämmentävää että länsimaisista demokratiosta löytyy mielin määrin haukuttavaa, mutta itäisestä diktatuurista vain kehuttavaa.
 
http://leomirala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258776-ala-ruoki-trollia
Älä ruoki trollia
28.7.2018 23:32 Leo Mirala
68 kommenttia


Tapasin keväällä Neuvosto-Eestin aikaisen vanhan tuttavani KGB:n majurin. Muistelimme sitten menneitä koko illan hänen datsallaan.

Menneet voi unohtaa mutta sain uutta tietoa joka liittyy nykyiseen informaatiosotaan. Hän kertoi Suomessa olevien trollien värväämisestä, heitä koulutetaan Eestissä. Hän kertoi myös miten heidän palkkiot määräytyvät. Palkkio kannustaa työskentelemään lähes yötä päivää. Lipposet ja Ahot ja Bäckmannit ovat eri kategoriaa.

Keskustelun aloituksen sosiaalisessa mediassa pitää olla riittävän pitkä ja paljon nippelitietoa. Varsinkin sen otsikon pitää olla kiinnostava ja samalla ärsyttävä. Sen tarkoituksena on saada mahdollisimman moni toisinajattelija ärsyyntymään ja esittämään eriävän mielipiteen. Se muodostaa palkkiosta 20-30%

Hyväkään aloitus ei riitä. Tärkeintä on saada samoin ajattelevat kehumaan ja ennenkaikkea eri mieltä olevat todistelemaan että trollin väitteet ovat puutaheinää. Tästä syntyy kymmenien jopa satojen kirjoitusten ketju. Tämä on infosodan ydintä. Vastustajien aktiivisin joukko sidotaan täysin hyödyttömään todisteluun. He jopa vuosia jaksavat vain todistella että ovat oikeassa. Vaikka he ovatkin oikeassa, on trollien etu että he eivät käy aktiiviseen hyökkäykseen, vaan kyhjöttävät poteron pohjalla ampuen syöttejä. Tällaiset aktiiviset vastustajat ovat niitä jotka ruokkivat trollia. Voi jopa sanoa että he elättävät trollin perheen:) Tämän osan osuus palkkiosta on 50-60%

Trolli pitää keskustelua yllä muutaman päivän ajan kirjoittelemalla vetkutuksia eli "aivopieruja" (trollien keksimä termi) ketjun väliin. Tyyliin: "Mainitsetko esimerkkejä?", "Kommentti 12, jäikö lukematta?" jne.

Näin keskusteluun osallistuneet saavat sähköpostiinsa jatkuvasti ilmoituksia ja voivat seurata "jännittävää väittelyä", vaikka millään tosiasioilla ei ole pienintäkään vaikutusta trolliin, sehän ei ole normaalia ihmisten välistä keskustelua.

Usein trollin aloituksen lopussa on jakelu. Sen avulla palkanlaskija Eestissä voi etänä laskea palkkion ja maksaa sen ulkolaiselle tilille. Ei tarvita paljastavia sähköposteja.
 
Viimeksi muokattu:
En väitä että kyseessä olisi aina jokin Venäjän maksama trolli, mutta on melko ajatuksia herättävää että länsimaista löytyy kyseisen ajatusmaailman omaavia kirjoittajia. Jotenkin hämmentävää että länsimaisista demokratiosta löytyy mielin määrin haukuttavaa, mutta itäisestä diktatuurista vain kehuttavaa.
Mitä hämmentävää tässä on? Kyseessä lienee vastareaktio länsimaissa monien mielestä vähän turhankin pitkälle edenneeseen "liberalisoitumiseen" (tai punavihertävyyteen, tai miksi sitä nyt pitäisikin kutsua).

Rysky Riiheläinen kirjoitti aiheesta juuri tänään YLE:ssä. Ihan sinänsä ok kirjoitus, vaikka hieman vetääkin överiksi. En esim. sanoisi alt-rightia "äärioikeistoksi", kuten Rysky tekee, ja kuvittelisin äärivasemmiston pitävän sekä Trumpia että Putinia verivihollisinaan, vaikka Ryskyn mukaan äärivasemmistosta löytyy sympatiaa em. herroja kohtaan.
Rysky Riiheläisen kolumni: Maailmanvallankumous käynnissä – idän ja lännen voimat yhdistyvät äärioikealla
Populistiset voimat ja äärioikeisto yhdistävät rivejään yli valtiorajojen, kirjoittaa Rysky Riiheläinen.

Viime viikolla uutisoitiin yhdysvaltalaisen äärioikeistolaisen johtohahmon Steve Bannonin aikovan perustaa Brysseliin keskuksen tukemaan ja yhdistämään populistisia oikeistovoimia Euroopassa. Tämä presidentti Trumpin päästrateginakin toiminut ideologi on päättänyt käynnistää oman maailmanvallankumouksensa, jota hän ei ole suinkaan tekemässä yksin. Pinnalla olevat aatteelliset virtaukset ovat luoneet otolliset olosuhteet ja erilaiset toimijat ovat omista syistään halukkaita horjuttamaan keskinäisriippuvuuden, globalisaation ja sääntöpohjaisuuden perustalle rakentuvaa maailmanjärjestystä.

Voimakeskuksia tässä toimessa ovat Yhdysvaltain äärioikeistolainen alt-right -liikehdintä, joka oli merkittävässä osassa myös Trumpin valinnassa. Venäjä käyttää aggressiivisessa ulkopolitiikassaan yhtenä keinona maailman arvokonservatiivien ahdistuksen lietsomista yhä monimutkaisemmassa maailmassa. Euroopassa erilaiset oikeistopopulistiset ja äärioikeistopuolueet ovat nousseet jopa valtaan. Näiden voimien ja pyrkimysten yhdistämiseksi tehdään nyt töitä määrätietoisesti eri puolilla.

Vuosi sitten kuultiin Yhdysvaltain äärioikeiston mielenosoituksessa Charlottesvillessa rytmikäs huuto ”Venäjä on ystävämme”. Valkoisen ylivallan kannattajat syvässä etelässä rakentavat aktiivisesti suhteita venäläisiin (siirryt toiseen palveluun) kääntämällä sivustonsa myös venäjäksi. Venäjä puolestaan on tukenut näitä äärioikeistolaisia voimia omien bottiverkostojensa avulla. (siirryt toiseen palveluun)

Salaliittoteorioita syytävän valemedia InfoWarsin keulahahmo Alex Jones ja imperialistisen Venäjän ideologi Alexander Dugin vierailevat toistensa tv-ohjelmissa kehumassa lämpimästi toisiaan. Näkyvät yhdysvaltalaiset äärioikeistolaiset ovat kiertäneet puhumassa eri puolilla Eurooppaa tapahtumissa, myös Suomessa.

Entinen Yhdysvaltain suurlähettiläs Moskovassa Michael McFaul kuvaa (siirryt toiseen palveluun) Putinin ja yhdysvaltalaisen alt-rightin ideologioita hyvin samankaltaisiksi. Yhdistäviä tekijöitä ovat kiihkokansallisuus, vanhoillisuus, etnisyyden merkitys ja globalisaation vastustaminen.

Yhdysvaltain äärioikeistolle presidentti Donald Trumpin vähintäänkin pehmeä suhtautuminen Venäjään ei ole ihmetyksen, vaan tyytyväisyyden aihe. Mikään ei näytä horjuttavan Trumpin kannatusta omiensa keskuudessa, vaan useimmat republikaanit tuntuvat pikemminkin radikalisoituvan yhtä jalkaa presidenttinsä tempoilun myötä.

Venäjä on vuosia rakentanut päämäärätietoisesti suhteita myös läntisen Euroopan äärioikeistoon. Nyt kun Bannon rakentaa omaa yhteyttään Eurooppaan, niin työn tuloksena voi olla hyvin resurssoidun, ylikansallisen poliittisen ryhmittymän syntyminen. Tämä joukko muodostuu hyvin erilaisista toimijoista, jotka vieläpä usein itse kieltävät olevansa osa sitä.

On kuitenkin olemassa joitakin asiakysymyksia, joihin suhtautuminen paljastaa paljon. Näitä ovat ainakin Krimin valloitus ja miehitys, malesialaiskoneen alasampuminen Ukrainan yllä, Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, kemiallisten aseiden käyttö Syyriassa ja Englannissa sekä Assadin asema Syyrian johtajana. Kaikille näille asioille on olemassa kaksi vastakkaista tulkintaa, joiden välinen kamppailu tekee näkyväksi jakolinjoja.

Tällaisten jakolinjojen ja kytkentöjen kuvaaminen niiden todistamiseksi menee usein monimutkaiseksi syheröksi, jota ymmärtääkseen pitää tuntea asia varsin perusteellisesti. Yleistajuisena yhteenvetona voi sanoa, että länsimaiden äärioikeistossa sekä äärivasemmistossa löytyy paljon sympatiaa Trumpia ja myös Putinin Venäjää sekä sen tavoitteita kohtaan.

Poliittisesti samoja päämääriä jakavat tahot pyrkivät aina ennemmin tai myöhemmin rakentamaan erilaisia liittoumia edistääkseen yhteisiä tavoitteitaan. Näitä liberaalin demokratian vastaisia verkostoja kootaan parhaillaan. Näkyvissä olevassa tulevaisuudessa ne muodostavat yhä suuremman poliittisen voiman sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Tälle liikkeelle, kuten tälle maailmanajallekaan, ei ole vielä nimeä. Nimet ja kamppailun lopputulos on luettavissa tulevaisuuden historiankirjoista.

Avoimuus, vapaus ja moniarvoisuus eivät siis enää ole annettuja itsestäänselvyyksiä, vaan niitä on puolustettava sitkeästi ja tarmokkaasti.
 
Mitä hämmentävää tässä on? Kyseessä lienee vastareaktio länsimaissa monien mielestä vähän turhankin pitkälle edenneeseen "liberalisoitumiseen" (tai punavihertävyyteen, tai miksi sitä nyt pitäisikin kutsua).

Rysky Riiheläinen kirjoitti aiheesta juuri tänään YLE:ssä. Ihan sinänsä ok kirjoitus, vaikka hieman vetääkin överiksi. En esim. sanoisi alt-rightia "äärioikeistoksi", kuten Rysky tekee, ja kuvittelisin äärivasemmiston pitävän sekä Trumpia että Putinia verivihollisinaan, vaikka Ryskyn mukaan äärivasemmistosta löytyy sympatiaa em. herroja kohtaan.
Rysky Riiheläisen kolumni: Maailmanvallankumous käynnissä – idän ja lännen voimat yhdistyvät äärioikealla

Näinhän se menee. Lienee aika monta Suomalaistakin "liberalisoitumisen vastustajaa", jotka oikeasti hyppivät Venäjän ja Putinin pillin tahdissa.
 
Näinhän se menee. Lienee aika monta Suomalaistakin "liberalisoitumisen vastustajaa", jotka oikeasti hyppivät Venäjän ja Putinin pillin tahdissa.
Putin on nykyaikana niitä harvoja kansainvälisesti näkyviä hahmoja, jotka tuovat ihmisille mieleen Kekkosen (tai esim. Reaganin?) kaltaisia "isänmaallisiksi" koettuja voimahahmoja, jollaisia monet nykyäänkin haluaisivat nähdä enemmän vallankahvassa. Tämä selittänee paljon.

Esim. presidentinvaalien alla Ilta-Sanomat kysyi ihmisiltä, kuka on Suomen kaikkien aikojen paras presidentti. 45% sanoi "Kekkonen". Vahva johtajuus olisi haluttua tavaraa myös Suomessa, jos joku vain sellaista myisi.
 
Omituista tuo vahvan johtajan ihannointi. Minusta sellainen ei kuulu demokratiaan. Ilmeisesti ihmiset eivät tuon vertaa ajatyele/käsitä.
 
Putin on nykyaikana niitä harvoja kansainvälisesti näkyviä hahmoja, jotka tuovat ihmisille mieleen Kekkosen (tai esim. Reaganin?) kaltaisia "isänmaallisiksi" koettuja voimahahmoja, jollaisia monet nykyäänkin haluaisivat nähdä enemmän vallankahvassa. Tämä selittänee paljon.

Esim. presidentinvaalien alla Ilta-Sanomat kysyi ihmisiltä, kuka on Suomen kaikkien aikojen paras presidentti. 45% sanoi "Kekkonen". Vahva johtajuus olisi haluttua tavaraa myös Suomessa, jos joku vain sellaista myisi.

Näkyi viime vaalien aikana hyvin siinäkin miten vaalikarja halusi puhuttavan sellaisista asioista jotka eivät enää vuosiin ole kuuluneet tasavallan presidentin toimivaltuuksien piiriin. "Kekkosen aikana oli kaikki paremmin."
 
... Esim. presidentinvaalien alla Ilta-Sanomat kysyi ihmisiltä, kuka on Suomen kaikkien aikojen paras presidentti. 45% sanoi "Kekkonen". Vahva johtajuus olisi haluttua tavaraa myös Suomessa, jos joku vain sellaista myisi.

Tämä on ehkä vähän asioiden kääntämistä "itselle mieluisaksi". Esim. itse pidän Kekkosta hyvänä presidenttinä. Täytyy ymmärtää ajan konteksti ja se että moni huonompi presidentti olisi varmaan pelannut maan täysin neukkujen pussiin tai saanut puna-armeijan Suomeen.

Ei, en pidä Kekkosesta siksi että hän välillä hääräsi itsevaltiaan tavoin.
 
Näkyi viime vaalien aikana hyvin siinäkin miten vaalikarja halusi puhuttavan sellaisista asioista jotka eivät enää vuosiin ole kuuluneet tasavallan presidentin toimivaltuuksien piiriin. "Kekkosen aikana oli kaikki paremmin."

Myös esim. Niinistö on ollut mielestäni "vahva johtaja", vaikka ei ole Kekkosen tavoin sortunut välillä kyseenalaisiin asioihin puuttumisiin tai itsevaltiuden kaltaiseen säätämiseen.
 
Omituista tuo vahvan johtajan ihannointi. Minusta sellainen ei kuulu demokratiaan. Ilmeisesti ihmiset eivät tuon vertaa ajatyele/käsitä.

Riippuu varmaan siitä mitä vahvalla johtajalla tarkoitetaan. Mielestäni esimerkiksi Mannerheim oli vahva johtaja sekä puolustusvoimien komentajana että presidenttinä. Nykyäänhän näillä "vahvoilla johtajilla" tarkoitetaan lähinnä näitä kolmannen maailman el comendante tyyppejä ala Lukashenko tai Mugabe.

Toki foorumillamme odotetaan sitä vahvaa johtajaa joka veisi Suomen esimerkiksi Natoon vastoin kansan enemmistön tahtoa. Kun "valkoinenvapahtaja Sale" ei sitten lunastanut toisella kaudella foorumilaisten häneen projisoimia toiveita - muuttui mies Suoli Niinistöksi, mieheksi joka ravaa Moskovassa kuuntelemassa ohjeita.
 
Omituista tuo vahvan johtajan ihannointi. Minusta sellainen ei kuulu demokratiaan. Ilmeisesti ihmiset eivät tuon vertaa ajatyele/käsitä.
Itse olen vahvasti nimenomaan toista mieltä. Suomen nykymuotoisessa ns. "parlamentaarisessa" demokratiassa on se suuri heikkous, ettei valta ja siten vastuu henkilöidy riittävän napakasti. Olen koko 2000-luvun ajan pitänyt suomalaista politiikkaa jonkinlaisena sirkuksena, jossa poliitikot keskittyvät asioiden järkiperäisen analysoinnin sijaan mielikuvien luontiin ja todellisuuden unelmahöttömäiseen käsittelyyn (ja oman poliittisen uran pönkittämiseen), ja varsinaisen päätöksenteon taso on luokattoman huonoa. Vaaleista toiseen oikeastaan mikään ei tunnu muuttuvan (vaikka valtapuolueet muuttuisivatkin), ja poliittisen vastuun käsite on täysin olematon.

Psykologit tuntevat varsin hyvin sen ilmiön, että vastuun jakautuminen usean liian monen henkilön harteille loppuviimeksi heikentää vastuunkantoa. Kun ei ole vahvaa henkilökohtaista vastuuta, voi aina väistellä omaa vastuutaan piiloutumalla niiden muiden selän taakse (eikä jo lähtökohtaisesti tunne niin vahvaa omaa vastuuta).

Näistä syistä johtuen pidän parhaana demokraattisena järjestelmänä joko (1) vahvasti presidenttivetoista demokratiaa (kuten USA, Venäjä*, Ranska(?), Suomikin kohtalaisen hyvin vielä ennen perustuslakiuudistusta) tai sitten toisena ääripäänä (2) suoraan kansanvaltaan nojautuvaa demokratiaa (Sveitsi).

*: maan oman perustuslain mukaan. Tässä ei ollut tarkoitus ottaa kantaa siihen, miten demokraattisia maan vaalit käytännössä ovat...
 
Jos vertaa esim. USA:ta ja Venäjää niin tuo demokratia onkin sitten aika suuri pointti. USA:ssa kansa valitsi Trumpin (ja pulinat pois). Venäjällä Putin on ollut yksinvaltias ties miten kauan, on luultavasti maailman rikkain ihminen (virallisesti pienituloinen).

Juuri tästä syystä en oikein hahmota tuota Venäjän ihannointia, mutta ehkä ihannoijat eivät olekaan niin sanotusti niitä penaalin terävimpiä kyniä.
 
Katselin Upin raporttia. Se on aika hyvä. Referoin hiukan sisältöä ja laitan linkin loppuun.

Ensin puhutaan kiilastrategiasta. Kyseessä on toimintaperiaate, jonka tarkoitus on rikkoa kohdevaltiota tai -koalitioita, ja sen kautta heikentää kohteen kykyä vastatoimiin. Ajatuksena ei ole kohdata kohdevaltiota ”silmästä silmään”, vaan heikentää sen päättäväisyyttä hienovaraisemman häirinnän keinoin. Nämä hienovaraisemmat keinot voivat pitää sisällään kyberoperaatioita, väärän tiedon ja propagandan levittämistä, poliittisten ääriliikkeiden rahoittamista, vaikuttaja-agenttien värväämistä, poliittisten päättäjien korruptoimista tai taloudellisten houkuttimien tarjoamista kohdennetuille toimijoille. Tavoitteena on houkutella eri toimijat tekemään tietoisesti tai tiedostamatta poliittisia kauppoja hybriditoimijan kanssa. Jos tämän kaltaisia toimia toteutetaan onnistuneesti, hybridihäirintä ei nosta kohdevaltiossa akuuttia ymmärrystä syntyneestä uhkasta, mikä olisi seuraus avoimista sotilaallisista toimista ja hybridisodankäynnistä.

Onnistuessaan tällä strategialla on korruptiivinen vaikutus kohdeyhteisön koheesioon tavalla, joka vähentää kohdeyhteisön oletettua ”taipumusta” toimia hybridihäiritsijää vastaan.

Turvapaikanhakijoihin liittyvä kriisi Euroopassa on viime aikojen esimerkki. Se repi jakolinjoja ”liberaalien” ja ”antiliberaalien” välille ja tarjosi samalla ulkoisille valloille mahdollisuuden käyttää turvapaikanhakijoita hajottavana voimana muun muassa työntämällä lisää turvapaikanhakijoita valtioiden rajojen yli.

Kiilastrategiaan liittyy tuollaisen edellä kuvatun hämärän diplomatian lisäksi käsite geoekonomiasta. Perusajatuksena on jakaa tietyille toimijoille taloudellisia houkuttimia ja toisille taloudellisia rangaistuksia. Manipuloimalla taloudellisia palkintoja ja rangaistuksia hybriditoimija kykenee asettamaan erilaista painetta eri toimijoille. Tämä tuottaa toimijoiden välille ristiriitoja heikentäen samalla kohdeyhteisöä. Ideaalitapauksessa hybriditoimija pystyy sitomaan itseensä kohdeyhteisön vaikutusvaltaisia ”pehmeitä kohteita” tavalla, joka synnyttää yhteisöön hyökkääjälle myötämielisiä yhteistoimijoita tai jopa ”viidennen kolonnan”.

Venäjän Eurooppaan kohdistuvan energiapolitiikan voidaan nähdä toimivan geoekonomisen kiilastrategian logiikalla. Saman kaltaista kiilastrategiaa on nähtävissä tavassa, jolla Venäjä on rahoittanut radikaaleja, populistisia ja EU:n vastaisia poliittisia puolueita Länsi-Euroopassa.

Geoekonomian lisäksi puhutaan disinformaatiosta. Disinformaatiolla viitataan harkittuun tahallisesti väärän tai epätarkan tiedon levittämiseen kohdevaltion tai -yhteisön tiedotusjärjestelmässä. Venäjän disinformaatioekosysteemiin kuuluvat muun muassa uutiskanavat Russia Today ja Sputnik, jotka operoivat länsimaisilla kielillä ja globaalisti. Ne toimivat yhdessä yleensä kohdennetuille yleisöille suunnattujen nettiuutissivujen ja valtavirran uutissivustoiksi naamioitujen sivustojen kanssa. Sivustot kylvävät kiistanalaista uutisointia. Tähän ekosysteemiin kuuluu myös kokonainen armeija trolleja (ihmisen ylläpitämiä nettiprofiileita) ja botteja (automaattisesti ylläpidettyjä profiileja), jotka hukuttavat sosiaalisen median ja nettisivustot salaliittoteorioilla ja muilla tekaistuilla ja valheellisilla väittämillä.

Perusmuodossaan disinformaatiokampanjat pyrkivät lietsomaan julkista tyytymättömyyttä ja epäluottamusta. Venäjän disinformaatiokampanjat ovat esimerkiksi suurennelleet huhuttuja (tai todellisia) turvapaikantekijöiden tekemiä rikoksia ja levittäneet näkemystä, jonka mukaan liberaalit hallinnot eivät ole halukkaita tai kyvykkäitä hallitsemaan turvapaikanhakijoiden virtaa maihinsa.

Samalla kun länsimaiset näkemykset turvapaikanhakijakysymyksen ympärillä ovat olleet jo valmiiksi ristiriitaisia, disinformaatiohyökkäykset ovat vahvistaneet tätä polarisaatioita. Siinä missä kaikki pyrkimykset levittää disinformaatiota eivät onnistu vakuuttamaan kohdeyleisöä, epäluottamuksen kylvämisen kumulatiivinen vaikutus voi olla erittäin tehokas. Raportti, joka tutki Venäjän disinformaatiotoimia Keski-Euroopassa toteaa, että ”vaikka Venäjä ei ole onnistunut voittamaan alueen ihmisten sydämiä ja mieliä, se on onnistunut […] takaamaan, että he ovat hämmentyneitä ja turhautuneita, täynnä negatiivisia tuntemuksia omia arvojaan ja instituutioitaan kohtaan.” Haurastuttamalla väestön ja heidän valitsemien johtajiensa välistä luottamusta Venäjä on pyrkinyt heikentämään demokraattisia kohdevaltioita, mikä on tehnyt niistä vähemmän kyvykkäitä vastustamaan Venäjän pyrkimyksiä.

Kiilastrategiaa ajatellen olennaista ei ole saada kaikkia kohdeyhteisön jäseniä uskomaan hybriditoimijan kertomukseen. Osa väestöstä riittää, koska se vahvistaa kohdeyhteisön poliittista hajaannusta. Lisäksi yleinen epäilyksien lisääminen vallitsevaa narratiivia kohtaan luo myös tilaa radikaaleille poliittisille näkemyksille murtautua pois marginaalista ja saada osakseen enemmän yleistä kiinnostusta.

https://storage.googleapis.com/upi-...55_web_hybrdivaikuttaminen-ja-resilienssi.pdf
 
Nämä kolme keinojen joukkoa – hämärä diplomatia, geoekonomia ja disinformaatio – voidaan suunnitella tukemaan ja vahvistamaan toisiaan. Disinformaatiota voidaan käyttää tarkoituksella hämärtämään tai vahvistamaan salaisen diplomatian keinoja. Geoekonomiaa voidaan hyödyntää medianäkyvyyden haalimisessa, mikä luo kanavia disinformaatiolle. Salaista diplomatiaa voidaan käyttää vaikuttaja-agenttien synnyttämisessä, mikä avaa tilaa geoekonomisella vaikuttamiselle. Yhdistelemällä taktisesti näitä keinoja taitava hybriditoimija pystyy räätälöimään tarkan, kohdeyhteisön olosuhteisiin suunnitellun ja soveltuvan piilotetun häirinnän yhdistelmän.
 
Back
Top