Asun vanhalla omakotialueella ja olen varma että sähkökatkon kestettyä päivän, olemme luoneet oman hätäsähköverkon omaan kortteliin. Pari sähkäriä erottamaan talot verkosta, pari aggregaattia ja muutama työmaakeskus (niitä löytyy kyllä). Saadaan vähintään kiertovesipumput ja jonkinlainen hätälämmitys toimimaan kaikille. Selvää on, että kukaan ei käytä sähköä sinne, mihin yhteisesti ei ole sovittu. Seuraava taso on viemäriverkoston pumppaamot ja kaukolämpölaitokset. Viemäripumppaamoja on muutama sata per iso kaupunki. Varavoimaa näihin löytyy kyllä, rakennusfirmat ovat pullollaan aggregaatteja. Joka pumppaamolle löytyy kyllä useita osaavia päivystäjiä 24/7, jotka pitävät koneet toiminnassa. Kaukolämpö on haastellisempaa, mutta osa laitoksista saadaan varmaan toimimaan joko paikallisten sähkölaitosten tai varavoiman avulla. Muistetaan, että lämmön ja lämpimän käyttöveden kulutusta rajoitetaan a) omatoimisesti b) yhteisöllisesti c) viranomaisten toimesta.
Tässä on se iso ongelma, että tuollaista ei ole harjoiteltu eikä siihen olla valmistauduttu. Rakennusfirmat ovat pullollaan aggregaatteja, mutta kukapas ne sieltä uskaltaisi mennä hakemaan ja millä luvalla ja mistä tietää hakea? Kuka tajuaa virittää nuo pumppaamot siten, että eivät ota virtaa kantaverkosta vaan aggrekaatilta? Kuka tajuaa käydä lisäämässä löpöä aggrekaatteihin? Kuka hommaa sen löpön ja mistä ja miten kun viestintäkään ei pelaa?
TÄSSÄ on se suurin ongelma. TÄHÄN pitäisi panostaa. Juuri näihin juttuihin pitäisi olla valmiiksi mietittynä ja harjoiteltuna suunnitelmat, sekä pitäisi olla sellaiset viestiverkot käytössä kaikilla asiaan liittyvillä osapuolilla, että tietokin kulkisi. Pitäisi olla dedikoituja lähettejä, jotka vievät jonkun hätätilahallinnon (minkä? missä? millä valtuuksilla se toimi? koska se uskalletaan perustaa kun erillistä lupaa ei jostain tule?) kirjallisia määräyksiä, joilla vaikka otetaan tarpeellinen määrä aggregaatteja mistä sattuu löytymään ja velvoitetaan joku kuljetusliike kuskaamaan ne paikoilleen ja huolehtimaan niiden polttoainetäydennyksistä. Sitten pitäisi olla joko siellä pumppausasemilla valmius ulkopuolisen virran käyttöön tai määrätä jotain sähkömiehiä (keitä? mistä? miten?) virittämään ne aggregaatit sinne kanssa jne.
Kaikkeen tämmöiseen pitäisi olla selkeät suunnitelmat olemassa ja henkilöstö korvamerkitty. Homma pitäisi myös tajuta ja uskaltaa polkaista pystyyn HETI eikä vasta kahden viikon päästä kun on jo liian myöhäistä. Ei ole mitenkään mahdotonta (jos ei byrokratia estä), että joku kunnan valmiusvastaava marssisi paikallisen suuren kuljetusliikkeen juttusille ja antaisi niille ohjeet varata tietty määrä kuljetuskalustoa ja miehistöä KAIKISSA TILANTEISSA tulemaan työpaikalleen vaikka mitä olisi tapahtunut ja odottamaan siellä ohjeita. Samaten jollekin isolle sähköliikkeelle tai voimayhtiölle tietysti sama juttu, eli tietty henkilöstö korvamerkitään ja pidetään huolta, että he tulevat KAIKISSA TILANTEISSA työpaikalleen ja odottavat siellä ohjeita. Kunta itse korvamerkitsisi tietyt ihmiset (vaikka katujen kunnossapidosta tai virastoista) toimimaan lähetteinä, eli he tietäisivät, että KAIKISSA TILANTEISSA heidän tulisi tulla työpaikalle odottamaan ohjeita. Sitten vaan lähetit omilla autoillaan matkaan määräyslappujen kanssa viemään määräyksiä ja ohjeita perille. Äijät ottavat generaattorit takavarikkoon ja joku huolto-asema vallattaisiin viranomaiskäyttöön polttoainetta varten näille ajoneuvoille ja aggrekaateille, sinne asianmukaiset pumput tai generaattorit että saadaan löpö tankeista ylös ja autoihin. Öljynjalostamot/varastot whatever kanssa sama juttu valmiuden kannalta. Sinne lähetit ja määräykset viedä säiliöautollinen löpöä pisteeseen X, josta sitten paikalliset sähkömiehet/aggregaateista vastaavat hyppäisivät kyytiin ja ohjaisivat auton kaikkien aggrekaattien luokse tankintäytölle kerran päivässä. Loput löpöt sitten huolto-asemalla tankkien täydennykseksi.
Sitten kun olisi vesihuolto huolehdittu kuntoon (se ON TÄRKEIN KAIKISTA), niin sitten voisi alkaa koettamaan sähköistämään lisää huoltoasemia, koska ihmiset kuitenkin tarvitsevat polttoaineita autoihinsa ja omiin lämmittimiinsä ja muihin. Hätätapauksessahan ihmiset voivat nukkua vaikka autoissaan jos niissä on virrat päällä, lämpö riittää kyllä ja tankista riittää polttoainetta noin vuorokaudeksi tyhjäkäynnillä.
Niin ja muuten kaikkien talonmiesten/huoltomiesten/huoltoyhtiöiden pitäisi myöskin tajuta, että jos lämpötila on reippaasti pakkasen puolella ja jäätyminen uhkaa, niin sitten asunnoista pitäisi käydä vääntämässä kaikki hanat kiinni jotteivat putket mene rikki...siinäkin on oma hommansa... Muutenkin pitäisi olla näillä huoltoyhtiöillä selvät ohjeet ja varautumiset siihen, mitä taloille tehdään missäkin tilanteessa, koska toiminta on aika erilainen jos vaikkapa vettä ei saa juodu kuin jos vaikkapa sähköt ovat poissa...tai jos kaukolämpö on poissa mutta muuten kaikki toimii...tai jos mikään muu ei toimi paitsi kaukolämpö jne. Huoltoyhtiöidenkin pitäisi saada käyttöönsä lähettejä ja pystyä automaattisesti osoittamaan sellaisia toimistotyöntekijöistään viestien viemiseksi ja vastaanottamiseksi ja jakamiseksi poikkeusoloissa. Kyllä sekin on tärkeä tieto, että huoltoyhtiö sanoo vaikkapa, että meidän vastuulla on kaksi vanhainkotia ja kun kerran kaukolämpö toimii, niin me saataisiin ne pidettyä edes lämpinä, mutta tarvittaisiin pari aggregaattia ja polttoainetta niihin säännöllisesti plus joku sähkömies virittämään ne sinne...tai muuten vanhukset jäätyvät.
Suurin ongelma tässä kaikessa on se, että oikeasti tuollaista kriisihenkilökuntaa ei ole, eikä sillä ole tarpeeksi MUNAA eikä ehkä juridisia oikeuksiakaan julistaa mitään hätätilaa ja vain yksinkertaisesti MÄÄRÄTÄ, että nyt jumalauta ne aggregaatit haetaan sieltä vaikka ne raksamiehet ja se Securtaksen vartija siellä urputtaakin että ette täältä voi mitään viedä. Pitäisi myös olla MUNAA määrätä, että kuules byrokraatti sieltä pöytäsi takaa, nyt lähdet hoitamaan näitä lähetin hommia vaikka siellä ulkona onkin pimeää ja -20C pakkasta perkele. Kaipa sitä olisi syytä olla joku komppania maakuntajoukkojakin valmiudessa kriisikeskuksessa ja lähetettävänä sinne ja tänne missä tarvitaan tai missä joku alkaa urputtamaan, että täältä ette muuten generaattoria vie tai jossain huoltoasemalle jonne änkee jotain porukkaa vaatimaan polttoainetta itselleen. Sitten niillä joukoilla pitäisi myöskin olla MUNAA vetää semmoista sakkia rynnäkkökiväärin perällä turpaan tai vaikka tarpeen vaatiessa ampua, jos eivät muuten usko. Ei koko hommasta tule mitään, jos ei uskalleta tehdä heti ja olla määrätietoisia ja oikeasti MÄÄRÄTÄ ja pitää tilanne hallussa. Siinä onkin se suurin haaste kukkahattuiluun tottuneille nössöille.