Suomi konepistooli

Kyllä mun käsitys on, että rumpulippaat pyrittiin täytettämään etukäteen. Patruunat kaatui ladatessa helposti myös tuossa paremmassa mallissa. Kylmän sodan aikana koulutuksessa ei täytetty lipasta "piripintaan" koska jousi kuoleentui suhteellisen niopeasti.
Paino sanalla "pyrittiin".
Esim. taisteluhautojen vyörytyksissä tai hyökkäyksiä torjuttaessa tai kiihkeämmissä hyökkäyksissä edestä tuli taaksepäin haavoittuneiden ohella myös tyhjiä kp-lippaita. Vasittu porukka niitä sitten täytti mahdollisimman nopeasti. Mäkelän Taipale-kirjassa (joka muuten keskittyy keskisuomalaisten kokemuksiin, toisin kuin Tuurin Talvisota-kirja) kuvataan miten vastahyökkäyksissä oli aina pula käsikranaateista ja kp-lippaista. Niiden tasainen virta kärkeen mahdollisti onnistuneet vastahyökkäykset esim. Helvetin viikoilla.

Toisena esimerkkinä vaikka Aake Jermon Siiranmäen miehet, jossa se linnoituspataljoonan majuri pantiin täyttämään kp-lippaita kun ei siitä oikein muuhunkaan enää ollut (ikä ja kokemattomuus rintamatehtävissä). Ja tunnetuimpana tietysti se Tuntemattoman sotilaan kohta, jossa Rokka pysäyttää neuvostosotilaiden koukkausyrityksen siihen suolle ja kaveri täyttää lippaita niin nopeasti kuin ehtii.
 
tunnetuimpana tietysti se Tuntemattoman sotilaan kohta, jossa Rokka pysäyttää neuvostosotilaiden koukkausyrityksen siihen suolle ja kaveri täyttää lippaita niin nopeasti kuin ehtii.
Ja väärin historiallisesti. Tuollaisessa tilanteessa oli käytössä tankolippaat. En ole nähnyt uusinta versiota olisko asia korjattu.
 
  • Tykkää
Reactions: EK
Ja väärin historiallisesti. Tuollaisessa tilanteessa oli käytössä tankolippaat. En ole nähnyt uusinta versiota olisko asia korjattu.
Ja enpä tuotakaan tiennyt. Joka tapauksessa Mauno Jokipiin toimittaman Tuntemattoman sotilaan rykmentti - JR 8 -teoksen mukaan lippaantäyttäjänä oli sotamies Kärkkäinen (sivu 493).
 
Onkohan missään tarkkaa faktaa näiden tanko/rumpu-lipas -vaihtoehtojen kannalta olemassa?

Itse myös ihan oman sukuhistorian vuoksi kyselen. Kun oma tieto olisi, että esmes Löytövaarassa (Talvisota) olisi rumpu ollut pääasiallinen varuste ja ettei tankolippailla ollut mitään tekoa. Missähän vaiheessa nuo rummut tulivat rintamajoukoille?
 
Pylkkään kerrotaan ampuneen 17kpl. "40"- patruunan tankolipasta:

Jälkikäteen laskettiin, että Pylkäs oli ampunut tyhjäksi 17 tankolipasta (yhteensä 680 patruunaa), ja aseen piippu jouduttiin taistelun aikana kertaalleen vaihtamaan sen kuumennuttua käyttökelvottomaksi.


Lähde: http://www.sotahistoriallisetkohteet.fi/app/sights/view/-/id/673

Onko tuollaista olemassa ?? Netti yleensäki ja myös myöhemmin antamasi linkki kertoo vain nämä. Viimeinen noista sotien jälkeen.



  • Tanko m/-31 20 ptr. 200 g / 450 g
  • Tanko "ruumisarkku" 50 ptr. 390 g / 1 015 g
  • Tanko m/-54/-55 36 ptr. 400 g / 850 g

lipas.webp

M31 rumpulippaas oli 40 patruunaa.-
 
Absoluuttista totuutta ei ole tiedossani, ja hieman vaikuuttaa että eri lähteissä on erillaisia versioita.
Siksi laitoin tuon lähteen.
 
Muutama vuosi sitten soivat oli n.400€ luokassa.. tt4 pelit on niin harvojen hankittavissa että hinnat on sen mukaan.
Mutta on kyllä melko suolainen noiden hinta!
 
Joskus toistakytä vuotta sitten tuli käytyä Kuopion Asevarikolla kattelemassa kaikenlaista shittiä ja takaraivossa taisi olla ajatus että tollainen deko KP/-31 voisi olla historiallisena muistoesineenä ihan hieno.

Kuulin sitten syrjäkorvalla kun äiti tuli pikkupojan kanssa ja tiedusteli deko koopeetä pojalle. Vastaus oli että pellepelottomat ovat viritelleet dekoista toimivia ja niitä ei enää myydä. Hinta taisi noihin aikoihin olla jotain 80 ECUn luokkaa.

Nyt jälkikäteen on heleppo harmitella.

Papan vintillä oli useita sotilaskivääreitä ja laatikkokaupalla 7.62x53R ja 9mm KP patruunoita. Käyttövälinettä KP patruunoille ei ainakaan vintillä näkynyt.
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä Kuopion asevarikon myymälästä sai viimeisinä vuosina( ainakin teoriassa) deko suomipistooleja, trokarit olivat tosin kuulemma varanneet aina etukäteen koko läjän
Hämeenlinnasta sai myös! Varauksia ei otettu vastaan, ainakaan virallisesti. Vaan piti osata tulla paikalle tiettynä viikonpäivänä, josta ei tiedotettu. Alle puolen tunnim oli päivän erä myyty.
 
Back
Top