Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    883
Mutta kattellaan sitten joskus kun joku jaksaa kaivaa oikeat tausta NATO prosessin takaa, tähän meni kuitenkin se 30 vuotta.
Luultavasti vanha kunnon tiedustelupotentiaali on kiilunut silmissä.
Ehkä USAn osalta myös se, että Nato tarvitsi lisää sisäisiä esimerkkejä asioiden ottamisesta vakavasti. Baltia ei kelvannut sellaiseksi kun toki otti, mutta mankui muita tekemään omat työt mihin ei rahkeet riittäneet alkuunkaan. Ei Suomikaan toki olisi riittänyt jonkun Saksan vakuuttamiseen, mutta Norskit ja Tanska... sitten hiljalleen Hollanti jne. ja ehkä se Britit on tärkeä JEFin kautta. Pohjois-Atlantin ja Arktiksen hommat kuntoon.
Kanada saattaa imuroida oppeja yllättävästi Helsingin telakan kautta. Ainakin rahankäyttö on siellä lähdössä käsistä Australian tavoin.
 
Itse luomaansa brändiä paljon mukavamman ja fiksumman keihäslegenda Seppo Rätyn turpo-analyysi IS:ssä.

– Tai siis enemmänkin Venäjän Ukrainassa käymä hyökkäyssota on pistänyt ihmettelemään, että miksi Suomi lähti hakemaan virallisesti Nato-jäsenyyttä vasta sen alettua. Täällä rajan tuntumassa kun on tuntunut jo vuosikymmenten ajan, että Suomi valmistautuu Nato-jäsenyyteen. Eikä syyttä, Räty jatkaa.
– Nato-jäsenyytemme tuskin muuttaa mitään. Venäjä härnää meitä rajan tuntumassa jatkossakin esimerkiksi ilmatilaloukkauksilla, kuten jo useana vuosikymmenenä. Ja rajan yli pyrkinee jatkossakin säännöllisesti venäläisiä, joilla saattaa olla vakoiluintressejä, Räty näkee.
– Jo tullimiehenä toimiessani jäi sellainen fiilis, etteivät kaikki venäläiset suinkaan olleet sillä asialla kuin ilmoittivat.
Nuoruudestani puolestaan muistan hetkiä, jolloin ensin venäläiskone piipahti Suomen puolella ja sitten suomalaisten kone kävi tarkistamassa tilanteen – eikä niistä kaikista ilmatilaloukkauksista kerrottu julkisuuteen, Räty väittää.
 
Täsmälleen. Kymmenen vuoden sisällä Eurooppa on polvillaan pelosta, jos ei nyt iske siihen rosvokoplaan.

Tämä viestini (12.4.2014) oli ensimmäinen viestini Nato-keskusteluun. Silloin Krim oli viety ja Itä-Ukrainaa vietiin.

Viestistä on yhdeksän vuotta. Vaikka kaikki meni, kuten kahvinporoissa luki, Eurooppa on reilu vuosi sitten suurhyökkäyksen alettua ollut jämäkämpi kuin silloin luulin, kiitos ison veljen selkänojan sekä brittien, puolalaisten ja balttien suoraviivaisuuden. Saksasta ja Ranskasta en sano mitään. Ne ovat kyllä osoittaneet pelokkuutta ja naiiviutta.

Suomesta voi myös pitkästä aikaa olla ylpeä.

Nyt, näin natolaisena, tahtoisin kehottaa eurooppalaisia aloittamaan välittömästi a-tarvikkeiden tuotannon kestämään pitkää kulutusta. Ihan vain varmuuden vuoksi. Satun tietämään, että Ukrainan sodan kaltaisella ammuskulutuksella saksalaisten tykistöase vaikenisi 2-3 päivässä. Monilla muillakin on vastaava tilanne.

Meillä onneksi tehdään 24/7 tavaraa. Kiitos Jussi Niinistön ja Mikko Savolan, jotka taistelivat, ettei Ähtärin varikkoa lopetettu.

Tästä pääsenkin suomettumiseen, eli wanhan Halosenvaltakunnan täystuhoon turvallisuusasioissa. Pienenä anekdoottina: Nato-maa Suomessa venäläiset ovat "motittaneet" kiinteistö- ja maakaupoillaan tuon räjähdekeskuksen. Asian paljasti Tuula Malin.

No se siitä. Myös Vihtavuori elää ja voi hyvin eikä ruuti lopu kesken. 80 prosenttia tehtaan vuosituotannosta menee vientiin. Tehtaan päämarkkina-alueet ovat Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa. Asiakkaat ovat "puolustusteollisuuden toimijoita". Tehdashan oli jo menossa nurin mutta Norjan valtion ja Patria Oyj:n puoliksi omistama konserni Nammo pelasti sen ottamalla ruudin siipiensä suojaan... ;)

Kaiken kaikkiaan olemme ihan varteenotettava Nato-maa.

Uskon, että Nato-maana olemme hyvä, mutta pahaa pelkään, että emme vieläkään ole siivilöineet mennyttä aikaa ja sen kautta rakenteisiin tullutta mätää kunnolla. Suunta on toki hyvä. Viimeinkin nuo kiinteistöasiat edes otetaan vakavasti. Kai?
 
Viimeksi muokattu:
Mieto voitti Wassbergin tällä kertaa.
FtbDX18XwAIeGvW
 
Pieni humala päällä junan ravintolavaunussa ja kuuntelen Mikko Hautalan haastattelua

Ei voi kun arvostaa isänmaan vuoksi tehtyä työtä.
 
Tämähän näyttää siltä, että me suomalaiset opimme Unkarilta tasan tarkkaan sen läksyn reiluudesta, kuin pitikin. Kippis!

Mielestäni lyhytnäköistä politiikkaa. Kiitollisuudenvelkaa NATO-ratifioinnista ei ehkä syntynyt, mutta sen verran olisi voitu osoittaa kunnioitusta, ettei olisi toimittu suoraan Unkarin etuja vastaan näin nopeasti.
 
Toisaalta Unkari itse totesi että EU-asiat ovat Nato-asioista irrallisia - kuten tietysti ovatkin.
 
No on tosiaan jäänyt jotain huomaamatta! :)

Noita kyselyitä on Wikipedian mukaan tehty ainakin 15 kappaletta helmikuusta 2022 helmikuuhun 2023, eli tiheämmin kuin kerran kuussa. Joka kerta on ollut enemmän liittymisen kannattajia kuin vastustajia. Ja aivan varmasti joka kyselystä on uutisoitu. Että kyllä kansalaisten muuttunut mielipide on ollut selvästi näkyvissä.
Juuri näin! Itse muistan vieläkin sen Ylen uutisen pari päivää sodan alkamisen jälkeen missä Naton kannatus oli noussut ensimmäistä kertaa koskaan yli 50%. Kyllä se oli verkkokalvoille pysyvän muistijäljen jättävä kokemus kaiken sotauutisoinnin keskelläkin ja silloin jo alitajuisesti tiesi että nyt mennään! Kannatus oli ollut tuntuvassa nousussa jo silloin kun Venäjä yritti vuoden 2021 lopulla muodostaa etupiirin itselleen ajamalla Naton vuoden 1997 rajojen taakse ja estämällä mm. Suomelta valinnan vapauden. Nyt voi todeta että kylläpä on maailma muuttunut vain reilussa vuodessa. Voidaan myös todeta muutama seikka mitkä käänsivät jääräpäisten suomalaisten päät Naton kannalle:
1. Venäjän etupiirivaatimukset: Ei voitu enää istua aidalla, oli valittava puolensa
2. Ukrainan sota ja sen brutaalius: Jos venäläiset ovat noin julmia ukrainalaisille, keitä he kutsuvat veljikseen, mitä se tarkoittaisi meille suomalaisille vastaavassa tilanteessa?
3. Venäjän ydinaseuhkailut mikäli joku yrittää puuttua asevoimillaan sotaan: Suomen kansa sai oppitunnin kyynisestä reaalipolitiikasta.
4. Länsimaiden puuttumattomuus sotaan sotavoimillaan: Osoitti Sauli Niinistön aikaisemman näkemyksen "liittoumia syntyy kyllä tarvittaessa" paskapuheeksi
5. Yhdysvaltojen reaktio, sotavoiman siirto itä-eurooppaan ja Joe Bidenin "Defending every inch of Nato territory" lausunnot kriisin ollessa päällä: Voiko parempaa markkinointia Naton puolesta ollakkaan?
 

Hardingin mukaan Yhdysvallat esitteli joulukuussa 2021 salaiseksi luokiteltua tietoa tasavallan presidentille Sauli Niinistölle. Asia tuli esiin Niinistön ja presidentti Joe Bidenin välisessä puhelinkeskustelussa.


HARDINGIN mukaan on mielenkiintoista, ettei Niinistö epäillyt tiedon paikkansapitävyyttä. Hän luotti niiden oikeellisuuteen ja ymmärsi, mitä se merkitsee Suomen turvallisuudelle.

Vertailun vuoksi ranskalaiset suhtautuivat saamaansa tietoon erittäin skeptisesti, eikä edes Ukrainan johto ollut vakuuttunut siitä, että Venäjä todella hyökkää.


– Ranskalaiset ajattelevat, että yhdysvaltalaisilla on taipumusta liioitteluun, saksalaiset myös. Britit ja yhdysvaltalaiset olivat varmoja, että hyökkäys tapahtuu. Luulen, että se perustui satelliittikuviin, signaalitiedusteluun ja lähteisiin, joista emme tiedä. Suomen poliittinen ja sotilaallinen johto oli hyväksynyt saman tiedon joulukuussa 2021.


HARDINGIN mielestä on selvää, miksi juuri Suomessa ymmärrettiin Venäjän aikeet.

– Suomi ymmärtää Venäjää ja sen, minkälainen valtio siitä on tullut. Suomi ymmärtää historiansa perusteella, talvisodan perusteella, isovanhemmilta ja heidän vanhemmiltaan periytyneen tiedon perusteella. Suomella on suunnattoman pitkä raja Venäjän kanssa. Suomi ymmärtää Venäjää ehkä paremmin kuin mikään muu maa, sillä teidän on täytynyt elää yhdessä Venäjän kanssa.
 
Taitaa olla aika antaa ryssän tuntemisesta kunnia virolaisille, ei meille.

Sen sijaan meidän tulee pitää huoli, että tulevat sukupolvetkin tietävät, että ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi ja että paras ryssä on kuollut ryssä. Työ pitäisi saada päätökseen jossain vaiheessa, tai täällä soditaan ikuisesti.
 
Taitaa olla aika antaa ryssän tuntemisesta kunnia virolaisille, ei meille.

Sen sijaan meidän tulee pitää huoli, että tulevat sukupolvetkin tietävät, että ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi ja että paras ryssä on kuollut ryssä. Työ pitäisi saada päätökseen jossain vaiheessa, tai täällä soditaan ikuisesti.
Samaa mieltä. Tervon TV-sarja suomettumisesta mikä tuli silloin 2021 vai milloin se oli, niin siinä sanoi mielestäni hyvin, että "eliitti suomettui, kansa ei". Vinha perä, ja joka tapauksessa meidän poliitikot nyt eivät varmaankaan suurin osa nähnyt yhtään mitään. PV pysyi hereillä ja hyvä niin. Poliitikot lähinnä kehui meidän itsenäistä vahvaa puolustusta samaan aikaan kun leikkasivat PV:n budjettia ja vahvuutta.
 
Joo toki itsekin olen sitä mieltä, että virolaiset ja ei pelkästään virolaiset, vaan muutkin baltialaiset, puolalaiset ja myöskin ukrainalaiset on tunteneet paremmin venäläiset kuin me.
 
Back
Top