Oma meuhkaaminen asiassa on lähinnä sitä, että historian kirjoihin saadaan oikea kuva mitä tapahtui ja kuka teki mitä ja milloin. Poliitikoista harva jos kukaan on kykenevä tällaiseen itsetutkiskeluun.
YYA-aika päättyi niin poliitikot kirjasivat sen Suureksi Menestystarinaksi, ja miten itse kukin umpisuomettui tilanteeseen jossa oma Neukkujen KGB-valvoja oli jollain lailla hyvä ja isänmaallinen asia.
Juu ja en siis foorumilaisia patistelekkaan peilin ääreen. Täällä on oltu mielestäni realisteja. Perusmassan itsetutkiskelun puutos on se mitä täällä kuplassa kritisoin mielipiteelläni. Sosiaalisessa mediassa tila täyttyi sodan alettua ihmisistä jotka herkeämättä syyttivät tiettyjä vanhoja poliitikkoja Natoon liittymättömyydestä (maanpetokset tietysti ja tahallinen haitallinen toiminta pitää saattaa rangaistaviksi jos sellaista löytyy) ja artikkelit sotaan/Natoon liittyen täyttyivät perusduunareiden vihaisista kommenteista miksi poliitikot on Nato-optiolla kusettaneet heitä. Noh, kansa saa sellaista poliitikkaa kuin se itse ääneestää.
Esimerkkinä avoimesti Natoa kannattanut Nils Thorvalds sai paljon vähemmän ääniä kuin Haavisto tai Niinistö viime presidentin vaaleissa. Halonenkin pääsi presidentiksi enemmistön äänillä. Presidentin tärkein tehtävä on olla ylipäällikkö, sekä ulkopoliitikan johtaja ja Nato kuuluu näissä ytimeen. Tietenkin esim Thorvaldsin kohdalla voi olla äänien vähäisyydessä Nilsin vanha Taistolaisuus. Minullekin kotona opetettu, ettei vanhaan Taistolaiseen voi, eikä saa ikinä luottaa, vaik en ole edes aikaa elänyt. Monet ystävänikin olivat pitkään jos ei Nato-kriittisiä niin liittoutumattomuuden puolustajia. Uskottiin selontekoja ja valtavirtauutisointia aiheesta, sekä pelättiin hiekkamaasotia, ydinsodan etulinjaa jne. Zenäjän uhalle jopa naureskeltiin, meillähän hyvät suhteet jne. Järkevimmät myöhemmin myönsivät, että olisi pitänyt jo aikaa sitten liittyä Yhdysvaltain turvan alle. Osa syyttää vieläkin muita harhaanjohtamisesta.
Itsetutkiskelua olen toki joutunut minäkin harrastastamaan erinäisistä aiheista, kuten sinisilmäisestä maahanmuuttopoliittisista mielipiteistä, mutta niistä ei tässä enempää.
Alkuperäinen kommenttini ei suoraan liittynyt keskusteluun vaan oli ajatuksenvirtainen päänavaaminen siitä, kun monet vierittävät vastuun politiikasta täysin yksittäisille yksilöille, elämme kuitenkin Demokratiassa ja poliitikon mahdollistaa äänestäjät.
----------------------------------------------
Kyllä se on myös hyvä kammata nekin oikeaksi, kuka poliitikko teki ja mitä, oli ja mitä mieltä milloinkin. Siitä voisi jo saada hyviä kirjojakin aikaan, tai tutkimuksia. Vähintään artikkeleita.
Niinistökin on kahtiajakoinen. Toisaalta hyvin länsimielinen poliitikko, toisaalta juurikin Nato-vastaisia mielipiteitä on tullut erinäisistä haastatteluista esille ja tuo Jussi Niinistönkin artikkeli viittaa siihen suuntaan. Toki voidaan hyvin argumentoida niinkuin osa täällä, että se oli petaamista oikeaa hetkeä varten. Säätö-Sauli saattanut on 4d-shakin mestaripeluri ja on näillä liikkeillä varmistanut olevansa ei liian suuri uhka Zenäjän vastavaikuttamiselle ja pelannut realistisesti kansanmielipiteen vaihdosta odotellen.
https://yle.fi/a/3-12448687
Epäsuoria yhteyksiä on kuitenkin Saulillakin ollut itään.
https://www.iltalehti.fi/talous/a/92604be7-0fd0-4632-8448-6619bc0360bc
Pohdiskelu ja keskustelu on tärkeätä aiheesta kuin aiheesta. Minusta on mielenkiintoista lukea ihmisten mielipiteitä ja löydöksiä Natoon liittymiseen liittyen. Historiankirjoihin on tärkeä saada mahdollisimman realistista aikalaiskuvaa ja vaikuttajien mielipiteitä. Tuo YYA-ajan menestystarina on kyllä hyvä esimerkki siitä, mitä ei soisi käyvän.
Reilussa mielipiteen vaihdossa ei pahaa tietenkään ole. Sanna Marin, joka oli taloudelle mielestäni umpisurkea pääministeri vaihtoi mielipidettään Natosta ja oli merkittävä tekijä saamaan demarit Suomessa ynnä Ruotsissa Naton kannalle, krediitit siitä vaikka yrittää piilotella vanhoja näkemyksiään. Hänenkin takaa löytyy kymmeniätuhansia äänestäjiä, jotka mahdollistivat hyvät ja huonot päätöksensä.
Tärkeintä tulevaisuudelle on nyt se, että ollaan Natossa.