”Tuossa vuoden 2014 lopun kokouksessa kävi aivan selväksi, että meillä ei ole parlamentissa likikään sellaista henkeä [että oltaisiin valmiita hakemaan Nato-jäsenyyttä].
Alexander Stubb ja
Carl Haglund sinänsä ilmaisivat, että heidän mielestään Suomen pitäisi hakea jäseneksi. Mutta luulen, että kumpikin varoi tilannetta, jota olen jälkikäteen kuvannut kuoleman suudelmaksi.” Niinistö viittaa ”täydelliseen fiaskoon” eli tilanteeseen, jossa presidentti asettuisi julkisesti Nato-jäsenyyden taakse, mutta riittävää kannatusta ei löytyisi. Niinistö sanoo uskoneensa, että näin kävisi, jos hän olisi eri vaatimusten mukaisesti asettunut jäsenyyden kannalle.
Yksi Niinistön toimintaa kritisoineista vaikuttajista on
Risto E.J. Penttilä. Niinistö nostaa esille kopion Penttilän kolumnista Ilta-Sanomissa vuonna 2016. Siinä todetaan, että brexitin jälkeisessä Euroopassa ei voi olla varma, että suomalaiset olisivat valmiita äänestämään Nato-jäsenyyden puolesta, vaikka valtiojohto sitä suosittelisi. Kansan kielteinen kanta olisi Niinistön mukaan tarkoittanut Nato-option päättymistä.
”Moskovan suunnalla olisi oltu todella tyytyväisiä. Että te ette mene Natoon, olette nyt sitten tässä meidän kanssamme.”