jurppi
Ylipäällikkö
................
..........Miten asiassa pitäisi edetä? Hyväksyä Itämeren etelärannikon "veljiemme" harjoittama perseilypolitiikka ja lähteä sen takuumiehiksi etulinjaan omin voimin, joilla syntyviä tilanteita ei mitenkään voida hallita edes märimmissä unissa? Ei kiitos. Suomen on kyettävä saamaan ehdot, samat kuin Norjallakin. Oma alue ja sillä siisti. Meidän potentiaalilla ei auta ryhtyä sotilasliiton takuumiehiksi ja etulinjaan päätyminen olisi kansallinen onnettomuus no 1. Ymmärrän päättäjiä aivan ehdoitta tässä asiassa. Millä tahansa ehdoilla liittoutuminen voi olla huonompi vaihtoehto kuin pysyä liittoutumattomana.
Se että Suomelta odotetaan NATO- jäsenyyden velvoitteeksi Baltianmaiden puolustamista, lienee lähtöisin USA:n presidentti Clintonin ja Venäjän presidentti Jeltsinin neuvotteluista (ja sopimuksesta Baltianmaiden liittymiseksi NATO:n jäseniksi)) 1997 sekä niihin liittyen USA:n apulaisulkoministeri Ronald Asmuksen kirjassaan esittämistä keskusteluista Suomen ja Ruotsin poliittisen johdon kanssa. Tässä yhteydessä lähinnä Saksa ja Englanti olisivat edellyttäneet Ruotsin ja Suomen ottavan erityistä vastuuta Baltian puolustuksesta, jos ko. maat liittyisivät puolustusliiton jäseniksi samanaikaisesti niiden kanssa. Ruotsi ja Suomi jäivät kuitenkin puolustusliiton ulkopuolelle. Vaikka aikaa on kulunut näistä tapahtumista jo yli kymmenen vuotta niin viesti jonka Ruotsin puolustusministeri Hultqvist kertoi suomalaisille lienee hyvin ymmärrettävissä. Niistä voi jokainen tehdä omia päätelmiään.
Vaikka kaikki faktat eivät olekaan tänne kirjoittelevien tiedossa joitakin tosiasioita voidaan tilanteesta löytää:
1. Turvallisuustilanne on muuttunut niistä ajoista kun Baltianmaat ja Puola liittyivät NATO:n jäseniksi, eikä kyseinen muutos ole puolustusliiton jäsenyyden aiheuttama.
2. Itäiseen Eurooppaan, entisin Neuvostoliiton alusmaihin, kohdistuvan sotilaallisen uhkan muodostaa vain ja ainoastaan Putinin ja Venäjän muuttunut politiikka.
3. NATO on varmasti (tai ainakin erittäin todennäköisesti) laatinut suunnitelmat Puolan ja Baltianmaiden puolustamiseksi, ilman Suomen ja Ruotsin osallistumista.
4. Nykyinen Venäjän johto pyrkii estämään Ruotsin ja Suomen jäsenyyden NATO:n puolustusliitossa. (syitä siihen voi jokainen miettiä itsekseen)
Turvallisuuspoliittinen tilanne Euroopan itälaidalla on kuitenkin muuttunut niin paljon että Ruotsilla ja Suomella on varmasti tarvetta kehittää maanpuolustustaan. Siihen tuskin riittää kummankaan osalta pelkkä keskinäinen yhteistyösopimus. Ruotsin konkreettisista toimista Hultqvist kävikin jo kertomassa.