Suomi NATOn jäseneksi - or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    nato

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    885
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe 1.1.2022​

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe 1.1.2022. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe 1.1.2022. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Kansalaiset,

”Minun ehkä vanhentunut käsitykseni meidän ihmisten keskinäisistä suhteista on se, että tarvitaan enemmän hyvää tahtoa, enemmän halua ymmärtää toinen toisiaan ja enemmän nöyryyttä korkeampien arvojen edessä.” Näin totesi Frans Emil Sillanpää aikanaan, eikä hänen sanomansa ole vieläkään vanhentunut.
Suomessa on vuoden mittaan käyty kiivasta keskustelua pandemiasta. Ja nyt, aiheellisesta syystä, turvallisuuspolitiikka nousee puheisiin.
Erimielisyyttä ei pidä kavahtaa. Haasteellisiin tilanteisiin voi ajatella vastattavan monella eri tavalla. Mielipiteiden esiin tuominen kuvastaa toimivaa demokratiaa. Mutta ei pidä lakata haluamasta ymmärtää, että joku toinen voi ymmärtää asian toisin. Muuten voi syntyä syvää eripuraa. Kansakunnalle repivä eripura saattaa olla vaarallisempaa kuin tuo varsinainen haaste itsessään.
Uuden vuoden koittaminen on lupausten ja toivon aikaa. Lupaus yhteisen hyvän etsimisestä on tämän vuoden alussa erityisen tärkeä.
* * *
Koronaviruspandemian kolmas vuosi on alkamassa. Tauti on osoittautunut sitkeäksi ja ovelaksi vastustajaksi. Nopeasti etenevän pandemian perässä on ollut vaikeaa pysyä. Sen edelle on ollut mahdotonta ehtiä.
Vapaamman olemisen aika ei auennutkaan toiveiden mukaisena. Kaksi rokotusta ja koronapassi loivat kuvaa turvallisuudesta, jota aika kuitenkin kulutti. Kun virus vielä muutti muotoaan, tauti otti entistäkin enemmän tilaa.
Turhautuminen jatkuviin takaiskuihin on ymmärrettävää. Sitä tunnemme kaikki. Pelko oman tai lähimmäisten terveyden puolesta jäytää. Monilla on huolta taloudestaan ja toimeentulostaan. Virus ei kuitenkaan väsymyksestämme tai tunteistamme välitä. Nyt kysytään sitkeyttä sitkeyden perään.
Keväällä 2020 virus näyttäytyi yhteisenä vihollisena, jota yhdessä torjutaan. Näimme Suomessa paljon toinen toistensa auttamista ja huolenpitoa. Hyvää tahtoa ilmeni, ja se levisi laajasti.
Nyt on toista ilmaa. On toki ymmärrettävää, että ennenkokematon herättää erilaisia mielipiteitä, niin pandemian vaaroista kuin siltä suojautumisesta. Erimielisyys on kuitenkin alkanut näyttäytyä eripuraisuutena ja pahan tahdon levittämisenä. Yhdistävästä tekijästä, terveytemme suojaamisesta, ei soisi tulevan riidan lähdettä.
* * *
Yhdestä asiasta kuitenkin taidetaan olla yhtä mieltä: tämä tauti tarttuu. Tarttuu helposti ja leviää laajasti. Ja aiheuttaa sairastumista, lievistä oireista aina kohtalokkaisiin seuraamuksiin. Enkä usko, että kukaan tieten tahtoen ottaa minkäänlaista sairautta kantaakseen tai levittääkseen.
Joku saattaa silti ajatella, ettei riski ole juuri hänen kohdallaan suuren suuri. Ja olla välinpitämätön. Jättää siis varomatta, rokotteen ottamatta ja maskin käyttämättä. Mutta kukaan ei ota riskiä vain omalta kohdaltaan. Eikä kukaan tiedä ennalta mihin oma tartuntaketju vielä johtaa.
Mikään kurimus ei kestä loputtomasti. Lupaus paremmasta kumpuaa myös tieteen ja terveydenhuollon voimasta. Monen monta ihmishenkeä on jo säästetty.
Tieteen ja terveydenhuollon erityisosaajat ovat jakaneet osaamistaan kansainvälisesti. Myös hallitusten pitäisi parantaa yhteistyötään. Yhdessä tämä vitsaus voitetaan.
* * *
Suurvaltapolitiikka on nyt nopeassa liikkeessä. Kylmän sodan jälkeinen aika on totisesti ohi. Uuden aikakauden tunnusmerkit vasta hahmottuvat. Mutta aina kun geopolitiikka muuttaa muotoaan, tuntuvat vaikutukset myös suurvaltoja pienemmissä maissa. Joskus ennen muuta niissä.
Konflikti Ukrainan rajoilla on syvenemisen partaalla. Euroopan turvallisuuden kannalta tunnelmat ovat kiristyneet. Muutos on ollut nopea. Vielä viime kesänä, presidentti Bidenin Euroopan matkan tuloksena, huolet näyttivät kohdistuvan ennen muuta Kiinaan. Presidenttien Biden ja Putin Geneven-tapaamisen jälkeen Yhdysvaltain ja Venäjän arvioitiin rakentavan keskusteluyhteyttä. Kohtelias isäntä, Eurooppa, oli lähinnä kuulolla.
Nyt on toista ilmaa. Venäjän joulukuussa esittämät ukaasit Yhdysvalloille ja Natolle koskevat Eurooppaa. Ne ovat ristiriidassa Euroopan turvallisuusjärjestyksen kanssa. Etupiirit eivät kuulu 2020-luvulle. Kaikkien valtioiden täysivaltainen tasa-arvoisuus on keskeinen perusperiaate, jota kaikkien tulee kunnioittaa.
Viime kädessä maltti, vastuullisuus ja dialogi ovat ainoat tiet eteenpäin. Aseellisella voimalla tai muulla väkivallalla uhkaamisella ei ole mahdollista rakentaa kestävää tulevaisuutta. Venäjän vaatimuksiin onkin vastattu vuoropuhelua tarjoamalla. Dialogia on myös Suomi pyrkinyt edistämään ja osaltaan käymään.
Pitää kuitenkin olla tarkkana siitä mistä ja keiden kanssa puhutaan. Moni eurooppalainen on kysynyt, eikä ensimmäistä kertaa: puhutaanko meistä meidän yli? Vaikka haaste on esitetty Yhdysvalloille ja Natolle, Eurooppa ei nyt voi olla vain kuulolla. Useamman jäsenmaan, myös Ruotsin ja Suomen, suvereniteettia on unionin ulkopuolelta kyseenalaistettu. Tämä tekee EU:sta asianosaisen. EU ei saa tyytyä vain tekniseen pakotekoordinaattorin rooliin.
* * *
Kansainväliset jännitteet herättävät myös monissa suomalaisissa huolta. Euroopan turvallisuudessa on kyse Suomenkin turvallisuudesta. Keskustelulle ja erilaisille mielipiteille, niin tilanteen vaaroista kuin niiltä suojautumisesta, on avoimessa yhteiskunnassa aina tilaa.
Yhtä mieltä voimme olla siitä, että tilanne on vakava. Yhdistävästä tekijästä, Suomen turvallisuudesta, ei soisi tulevan repivän riidan lähdettä. Yritetään edelleen ymmärtää, että joku toinen voi ymmärtää asian toisin.
Suomen osalta tilanne on mielestäni selvä. Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja on vakaa. Se on rakennettu kestämään vaikeitakin aikoja. Nopearytmisessä maailmassa on entistäkin arvokkaampaa tietää, milloin kiiruhtaa, milloin malttaa.
Kansallinen turvallisuus, itsemääräämisoikeus ja liikkumatila ovat pienille aivan yhtä arvokkaita kuin suurille. Niistä huolehtimalla puolustetaan samalla Suomen kansainvälistä asemaa.
Ja todettakoon taas kerran: Suomen liikkumatilaan ja valinnanmahdollisuuksiin kuuluu myös mahdollisuus liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä, jos niin itse päätämme. Naton asia on niin sanottu avoimien ovien politiikka, jonka jatkuminen on Suomelle toistuvasti julkisestikin vahvistettu.
Presidentit Biden ja Putin puhuivat jälleen keskenään toissa päivänä. Tammikuun puolivälissä olemme ehkä viisaampia, kun näemme mitä Venäjän, Yhdysvaltain ja Naton neuvottelukosketuksesta seuraa. Suomelle on tärkeää, että mukana tapaamisten sarjassa on myös Etyj.
Toivoa on syytä pitää yllä, mutta pelkkään toiveajatteluun ei pidä sortua. Näinä aikoina palaavat mieleen myös Henry Kissingerin opit. Hänen kyynisen lausumansa mukaan silloin, kun sodan välttäminen on ollut joidenkin valtioiden ylimpänä tavoitteena, on kansainvälinen järjestelmä ollut armottomimman jäsenensä armoilla. Tätäkin saatetaan mitata tammikuun toisella viikolla alkavassa dialogissa.
* * *
Kuulun sotien jälkeisiin sukupolviin. Niihin, joiden olot ovat aina käyneet vain paremmaksi. Sen tietäen päätyy katsomaan itseään: jos olet paljon saanut, et voi jättää vähän.
Ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden katoaminen tai materiaalinen, rahallinen velkaantuminen kertovat elämisestämme tulevaisuuden kustannuksella. Sellainen ei voi olla meidän sukupolviemme testamentti. Muutetaan sitä.
Nykynuori on koetuksella. Pandemia on riistänyt suhteettoman osan elämästä. Kasvava pahoinvointi, kunnon rapistuminen ja koulutustason pysähtyminen ovat huolestuttavia merkkejä. Vanhempien, meidän kaikkien tulisi heitä kuulla. Joskus jo se auttaa. Aikuisen ymmärtämys ja tuki ovat suuria lahjoja nuorelle.
Nuorilla on myös sanottavaa. Aktiivinen toiminta on aina merkki kipinästä. Nuoren välinpitämättömyys on vakava varoitus hiipumisesta. Maailman onnellisin maa voi olla tyytyväinen vasta, kun se tarjoaa nuorilleen toivon näköaloja.
* * *
Paljon on myös hyvin. Kiitän jo etukäteen siitä, että tänä vuonna on ”enemmän hyvää tahtoa, enemmän halua ymmärtää toinen toisiaan ja enemmän nöyryyttä korkeimpien arvojen edessä”, kuten Taata Sillanpää toivoi. Sitten on vielä paremmin. Toivotan teille kaikille onnellista alkanutta vuotta ja Jumalan siunausta.
 
Kansallinen turvallisuus -osio ajankohtaisine Kissinger-viittauksineen on ihan uusi kuvio. Vaikka niinhän on Euroopan turvallisuustilannekin. Onko siis odotettavissa muutos myös Suomen asettautumiseen Euroopan puolustuksessa?

Toisella viikolla se alkaa selvitä.
 
Vaikka haaste on esitetty Yhdysvalloille ja Natolle, Eurooppa ei nyt voi olla vain kuulolla. Useamman jäsenmaan, myös Ruotsin ja Suomen, suvereniteettia on unionin ulkopuolelta kyseenalaistettu. Tämä tekee EU:sta asianosaisen. EU ei saa tyytyä vain tekniseen pakotekoordinaattorin rooliin.

Tämä on hyvin mielenkiintoinen kohta puheessa..
 
Tämä on hyvin mielenkiintoinen kohta puheessa..
Niinistö sanoo suoraan, että suvereniteettimme on kyseenalaistu eli meitä on käytännössä uhattu.

Sauli peräänkuuluttaa EU:lta munaskuja? Saas nähdä onko tyhjä arpa. Nyt sitä kuuluisaa poliittistä pääomaa on syytä käyttää ja jos sitä ei Brysselin mielistelyllä ja "yhteistyökykyisyydellä" ole oikeasti saavutettu, niin ottaa reilusti itsekkäämpi asenne EU:ssa jatkossa. Nato-jäsenyys toisi tähän varmasti uskallusta ja lisäisi Suomen riippumattomuutta EU:sta.

Ja Nato-jäsenyys on selvästi tulossa tapetille än-yy-tee-nyt. Useampi puoluejohtaja ja nyt presidentti nostanut asian esiin lähipäivinä.

@skärdis veti jo hyvin yhteen puolueiden kannat. PS on oikeastaan ainoa, joka ei ole tässä tilanteessa jo tullut kantansa kanssa esiin. PS lienee puun ja kuoren välissä, koska gallupien mukaanhan PS äänestäjäkunta on vahvasti jakautunut kahtia. Asia on siinä mielessä tärkeä, että eduskuntapäätöksen näkökulmasta PS on vaa'an kieliasemassa.

Jos Harjanteen ulostulo oli linjapuhe Vihreiltä (eikä vain hänen oma mielipide), niin alla olevaan suhteutettuna linja on rohkea. Vihreät eivät ole perinteisesti kovin pro-Nato olleet.

Kokoomus: kannattanut jo ainakin 15 vuotta (unohtanut vaan sanoa ääneen)
RKP: liittymisprosessi käyntiin
Vihreät: vihreää valoa NATO:lle

SDP: Marin painottaa NATO-option hellimistä ja mahdollisuutta hakea jäsenyyttä.
Keskusta: Ei ole oikea aika, ja vaikka olisikin, ei jäsenyyttä.
Vasemmisto: Ei, ei ei.

Persut: ???

Tuoreimman EVAn gallupin tulokset

1641039848341.png
 

Saarikko: Keskusta ei kannata Nato-jäsenyyttä, mutta haluaa pitää avoinna mahdollisuuden siihenkin – "Seisomme puolustusratkaisun perusvalintojen takana"​

Suomen turvallisuudesta pitää huolehtia, mutta siitä ei pidä riidellä, keskustajohtaja korostaa

-suomenmaa-
 
Suomen on vahvistettava Nato-optiotaan, vaikka päätöstä puolustusliiton jäsenyydestä ei yhtäkkiä kuulu tehdäkään. Näin linjaa keskustan kansanedustaja, eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen Joonas Könttä.
Vahvistettava NATO-optiota jota mitään optiota kuten sana on määritelty ei ole ollut, eikä ole.

On vain hakemus, joka on tehtävä ja annettava NATO-maille käsittelyyn.

Jätetään se hakemus, niin sitten voidaan päättää mennäänkö jos kutsu käy. Se on se optio.
 
Olihan tuo Niinistön puhe myös melkoinen pettymys. Ympäripyöreä ja mitään sanomaton.

Verhottu viittaus 1930-luvun loppuun Niinistön puheessa pysäytti Hybridikeskuksen tutkimusjohtajan​

Sodan uhka korostui presidentin puheessa rivien välissä, mutta myös suoraan. Sisäisen eripuran lähteet tulevat Suomen ulkopuolelta, Hybridiuhkien osaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith.
 
Kertoiko tuo ajatusten Päijänne miten tuota optiota vahvistetaan?
No, se oli "suomalaiseen tapaan jyrkkä". Kun kerran Venäjä oli juuri nimetty, ei sitä tarvinnut enää erikseen toistaa nimeltä, kun sanottiin, että Suomi päättää NATO-jäsenyydestään eikä Venäjä
Tavja suuttui lausahduksesta "Venäjä, Venäjä, Venäjä".
Sauli nimesi itse Suomen suurimman huolen olevan Venäjä
Toki olisihan ollut hieno kuulla, että jäsenyyttä aletaan hake nyt.

Edit: sori @Mikfin70 , vastaus oli tietenkin tuohon edelliseen viestisi.
 
No, se oli "suomalaiseen tapaan jyrkkä". Kun kerran Venäjä oli juuri nimetty, ei sitä tarvinnut enää erikseen toistaa nimeltä, kun sanottiin, että Suomi päättää NATO-jäsenyydestään eikä Venäjä
Tavja suuttui lausahduksesta "Venäjä, Venäjä, Venäjä".
Sauli nimesi itse Suomen suurimman huolen olevan Venäjä
Toki olisihan ollut hieno kuulla, että jäsenyyttä aletaan hake nyt.

Edit: sori @Mikfin70 , vastaus oli tietenkin tuohon edelliseen viestisi.
Net problema..tuota jäsenyyden haun käynnistämistä odotan myös, varsinkin kun nykyinen hallitus puolitti nämä Suomessa ja ulkomailla olevien kv-harjoitusten määrän.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Kepu on taas pettänyt suomalaiset....

Saarikko: Keskusta ei kannata Nato-jäsenyyttä, mutta haluaa pitää avoinna mahdollisuuden siihenkin – "Seisomme puolustusratkaisun perusvalintojen takana"​

Tosin tämä on ollut jo tiedossa..Käytännössä tämä tarkoittaa että Kepun mielestä Suomi paikka maailmassa on yhteisessä ja samaan rintamassa nykyisen Venäjän kanssa sekä sen johtajien kanssa...
- kansalaiset voivat antaa äänensä tämän perusteella jos katsovat Suomen itsenäisyyden olevan riittävän tärkeä asia,

Suomen NATO-option kanssa on odoteltu jo niin pitkälle että mahdollisesta jäsenyydestämme keskustalleen USA:n ja Venäjän kesken.
- saattaa olla mahdollista (ehkä jopa todennäköistä) että Suomelle tarjotaan vielä se viimeinenkin hetki....siis NATO:n puo9lelta kerrotaan maamme johdolle että on tullut viimeinen hetki tehdä ratkaisu.

Tällä hetkellä oikea kysymys on:

Valitseeko Suomi NATO:n jäsenyyden tai ei? ( Siis tilanteessa jossa Suomelle(ja Ruotsille) tarjotaan viimeistä ja lopullista mahdollisuutta liittyä NATO:n jäseneksi)
- ajankohta NATO-option lankeamiselle, siis kysymykselle ja vastaukselle saattaa tulla vastaan jo muutaman viikon päästä.

Oli erittäin ikävää ettei Presidentti koskettanut puheessaan tätä aihetta millään tavoin.. Se mitä jäi sanomatta kertoo omalla tavallaan paljon.
- en tietekään odottanut että Sauli olisi kertonut jäsenhakemuksen jättämisestä puheessaan. Mutta presidentti (=puolustusvoimien ylipäällikkö) olisi voinut sopivasti sivuta asiaa..

Sauli:
Useamman jäsenmaan, myös Ruotsin ja Suomen, suvereniteettia on unionin ulkopuolelta kyseenalaistettu. Tämä tekee EU:sta asianosaisen. EU ei saa tyytyä vain tekniseen pakotekoordinaattorin rooliin.
- mitä tämä sitten tarkoittaa?

Ainakin sitä että Suomi kanavoi oman kritiikkinsä ja vastustukset tällaiseen uhkaukseen EU:n kautta ja sen toimielimien puitteissa.
- sanomatta jäi että "Suomi ei hyväksy tällaista ja pitää niitä yrityksinä horjuttaa Suomen itsenäisyyttä." ja tähän olisi voinut jatkaa tuolla "tekee EU:sta asianosaisen. EU ei saa tyytyä vain tekniseen pakotekoordinaattorin rooliin"

Sauli olisi myös voinut edellyttää puheessaan kotimaan poliitikkojan "Suomelta vaaditaan sisäistä yhtenäisyyttä ulkoa päin tulevia uhkia vastaan"
- nyt kävi niin että saimme välittömästi kuulla (sisä)poliittisen vastauksen että Kepu haluaa pysyä Venäjän etupiirissä ja NATO:n ulkopuolella.
- todennäköistä on että myös persut kertoo lähipäivinä olevansa NATO-jäsenyyttä vastaan (säilyttäen tietenkin NATO-option)

Jos Saulin puheessa olisi ollut vihjaus "Suomen poliittisestä yksimielisyydestä itsenäisyyden ja suvereniteettiamme kohtaan esitettyjä uhkauksia/vaatimuksia kohtaan"... se olisi toiminut myös sanomana sille että Suomi on vahva ja yksimielinen omaa itsenäisyytensä vaalimisessa.
- tällaisen viestin Sauli olisi voinut esittää ikääkuin Puolustusvoimien ylipäällikön valtuutuksella.

Niinistön puheesta (siis ns. rivien välistä) jäi hieman vaisu jälkimaku..
- ihan kuin jätettiin tahallaan sivuun sellaiset aiheet joista on todennäköisesti keskustelu esim. Putin'in kanssa jne..
- Sauli väisti suoran kannanottamisen ja ikäänkuin pakeni EU:n taakse..
- venäläisiltä ei ole suinkaan sattumaa että joulun aikoina tuotiin julkisuuteen lausunto jossa korostettiin Venäjän näkemystä: "NATO:n Itälaajentumisessa tarkoitetaan myös Suomea ja Ruotsia".
- tällaisilla julkisuuteen tuoduilla lausunnoilla on monta tarkoitusta.. ensimmäkin koko ajatuksen pohjustaminen sekä esimerkiksi sillä testataan miten Suomen presidentti siihen reagoi odotettavissa olevassa puheessaan.
- näitä sitten Venäjän suurlähetystössä vertaillaan aikaisempiin keskusteluihin, puheisiin jne. Tehdään johtopäätöksiä, raportit, toimintasuunnitelmia jne.

Hieman ikävää seurattavaa on myös se....
.. Että juuri tällä hetkellä Suomessa pelataan sisäpoliittista peliä hyvin paljon samanlaisissa asiayhteyksissä kuin vuonna 1939, siis Talvisodan edellä..
- nyt pitäisi kyetä tekemään sellaisia päätöksiä joiden myötä päätyisimme sellaiseen asemaan jonka myötä välttyisimme sodalta.
- ja tunnettua on että sodalta välttyy ne jotka ovat niin hyvin varustautuneita ettei vihollinen uskalla riskeerata sodan aloittamista/hyökkäystä..

Se tarkoittaa myös sitä että meidän pitää osata valita puolemme..ja ennen kaikkea että kykenemme itse tekemään päätöksen omasta turvallisuudestamme.
- jotain pitäisi oppia myös historiasta....jollei itse osata tehdä päätöksiä ajoissa asioista pääteään meidän puolestamme.

Ulkopuolisten toimesta Suomi ajettiin/pakotettiin Talvisotaan puolustamaan itsenäisyttään yksinään... ja voidaan myös sanoa että meidän osittain pakotettiin myös Jatkosotaan hyökkäämään Saksam kanssa..
- niissäkin olosuhteissa Ruotsi osasi pelata korttinsa meitä paremmin..
 
Olihan tuo Niinistön puhe myös melkoinen pettymys. Ympäripyöreä ja mitään sanomaton.

Oikeastaan Niinistön sanoi asian niin suoraan kun se vain oli mahdollista presidentin roolissa!
Presidentin puhe pitää tarkasti pysyä diplomatian rajoissa.
Huomatkaa kuinka kansallismielinen oli asu ja valkeat kielot!

Sanoma oli yksiselitteisen selvä ja vakava. Mielestäni puheessa oli vielä jonkinlainen terve uho.

En ole Niinistön ystävä, mutta nyt meni Tasavallan Presidentin puhe täysin kohdalleen.👏👏👏
Olisi mielenkiintoinen tietää kuinka monta prosenttiyksikköä NATOn kannatus lisääntyi puheen ansioista.👍
Presidentti on avannut luukut. Nyt kaikki saavat puhua NATOsta.

Ollaan vaiheessa jossa mielipidejohtajien ulostulot alkavat vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen.
NATOn puolestapuhujia on päivä päivältä enemmän.
NATO-änkyrät alkavat olla eilisen poliitikkoja.
 
Oikeastaan Niinistön sanoi asian niin suoraan kun se vain oli mahdollista presidentin roolissa!
Presidentin puhe pitää tarkasti pysyä diplomatian rajoissa.
Huomatkaa kuinka kansallismielinen oli asu ja valkeat kielot!

Sanoma oli yksiselitteisen selvä ja vakava. Mielestäni puheessa oli vielä jonkinlainen terve uho.

En ole Niinistön ystävä, mutta nyt meni Tasavallan Presidentin puhe täysin kohdalleen.👏👏👏
Olisi mielenkiintoinen tietää kuinka monta prosenttiyksikköä NATOn kannatus lisääntyi puheen ansioista.👍
Presidentti on avannut luukut. Nyt kaikki saavat puhua NATOsta.

Ollaan vaiheessa jossa mielipidejohtajien ulostulot alkavat vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen.
NATOn puolestapuhujia on päivä päivältä enemmän.
NATO-änkyrät alkavat olla eilisen poliitikkoja.
Toivottavasti näin. Pelkään vain, että taitavat piiloviestit myös jäävät piiloon.
 
  • Tykkää
Reactions: jak
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top