Ulkoministeriön mukaan keskusteluilla taustoitetaan pikavauhtia valmisteltavaa turvallisuuspoliittista selontekoa.
www.hs.fi
Ulkoministeriö: Suomi käy diplomaattisia keskusteluja Nato-maiden kanssa
Ulkoministeriön mukaan keskusteluilla taustoitetaan pikavauhtia valmisteltavaa turvallisuuspoliittista selontekoa.
Ulkoministeriöstä kerrotaan, että Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys on herättänyt laajaa huomiota Nato-maissa niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.
”Ajankohtainen turvallisuuspoliittinen keskustelu Suomessa kiinnostaa ja herättää keskustelua”, sanoo turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikönpäällikkö Minna Laajava ulkoministeriöstä.
”Suomi tunnetaan Ruotsin ohella läheisimpänä Nato-kumppanimaana, ja tietenkin Nato-jäsenyyden kannatuslukujen nopea nousu herättää kiinnostusta.”
Laajavan mukaan diplomaattisissa yhteyksissä käydään parhaillaan aiheesta keskusteluja, joista edustustot raportoivat eteenpäin Suomeen.
”On selvää, että mikäli Suomi päättäisi hakea Nato-jäsenyyttä, se edellyttäisi Suomelta hyvin aktiivista diplomatiaa tuen saamiseksi kaikilta liittolaisilta. Mitään päätöksiä Nato-jäsenyyden hakemisesta ei ole tehty.”
Suomessa valmistellaan parhaillaan eduskunnalle ajankohtaista selontekoa turvallisuusympäristön muutoksista.
Sen odotetaan ja toivotaan johtavan laajaan keskusteluun Suomen turvallisuuspoliittisista ratkaisuista, joista yksi on Nato-jäsenyys.
”Edustustomme käyvät asemamaassa viranomaisten kanssa keskusteluja selontekoon liittyen”, Laajava kertoo.
Ruotsalainen Dagens Nyheter -lehti julkaisi torstaina Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin haastattelun. Haastattelussa kerrottiin, että lehden Naton päämajassa olevien lähteiden mukaan suomalaiset selvittävät parhaillaan Nato-maiden kantaa Suomen mahdolliseen jäsenyyteen.
Minna Laajava, kysyvätkö Suomen diplomaatit suoraan, miten maat suhtautuvat, jos Suomi laittaa hakemuksen Natoon?
”Selonteko, joka on valmisteilla, on laaja-alaisempi.”
Valtioneuvoston mukaan selonteon on tarkoitus käsitellä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa.
Siinä käsitellään kuitenkin myös muuttuneen tilanteen taloudellisia vaikutuksia, huoltovarmuutta, varautumista sekä rajaturvallisuutta, kyberturvallisuutta ja hybridivaikuttamista.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) vieraili äskettäin Turkissa, jossa hän tapasi muun muassa Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun. Suomessa ollaan oltu kiinnostuneita erityisesti Turkin suhtautumisesta Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.
Haavisto kertoi, että kahdenvälisissä keskusteluissa oli esillä myös Suomen turvallisuuspoliittinen tilanne ja se, että Nato-jäsenyyden kannatus on kasvanut Suomessa.
Haavisto ei kuitenkaan halunnut kommentoida tarkasti, mitä Turkin ulkoministeri oli hänelle asian tiimoilta vastannut.