Suomi NATOn jäseneksi - or not?

Pitäisikö Suomen hakea NATOn jäseneksi


  • Äänestäjiä yhteensä
    883
On suomella droneja, miten olet tämän onnistunut missaamaan kun niitä on PV:n videoissa hehkuteltu ja niillä videoita tehty?

Karu olisi ollut tilanne, mutta meillä ei olisi annettu vihollisen edetä satoja kilometrejä ainoan vastarinnan ollessa joku rajavartioasema (syöksy Krimiltä ulos) vaan teillä olisi ollut ensi hätään vaikka MLRS:llä ammuttua kaukomiinoitetta ja sen jälkeen perinteisempää sulutetta ja hävitettä ja murrostetta. Ja kun vihollinen olisi pysähtynyt niitä raivaamaan siihen olisi isketty. Jos LKP olisi ollut kohillaan, mutta kyllä se olisi ollut jos vuoden olisi kerätty venäjän miestä tuohon rajan pintaan. Ja sen vuoden aikana olisi ehditty valmistautua ja varustautua aika lailla... vaikka ei meille oltaisikaan saatu taiottua sitä 500 000 sotaveteraania reserviin.

Ja sitten se maasto.

Ja kun suoraan EU:ta vastaan olisi hyökätty niin vähintään samanlainen tuki olisi ollut kuin Ukrainallekin, jonne menneen kokonaistuen määrää ei pidä aliarvioida. Yksin USA on pumppaamassa sinne yli sen 40 miljardia dollariako se nyt oli? Ruotsi taitaisi olla mukana aika tiiviisti, ihan kuin talvisodassakin oli.

Mutta paskaksihan tämä maa olisi mennyt, ei siitä ole epäselvyyttä. Mutta paskaksi tässä menee Ukrainan lisäksi myös Venäjä, vaikka hieman eri tavalla.

Kommentoin lähinnä tuota raporttia. Ja oletin, että tuo voisi viitata ilmavoimien osalta esimerkiksi droneihin. Ehkä ei. SA:lla kuitenkaan ei ole isompia droneja, bayaktar tyylisiä. Ilmavoimat muuten on kyllä hornettien ansiosta paremmassa kuosissa kuin Ukrainalla.

Nuo ulkopuoliset analyysit pitäisi ennenkaikkea ottaa lahjana. On aina hyvä että asioita kyseenalaistetaan ja ehkä löydetään reikiäkin puolustuksesta. Sinällään hyvähän se on jos siellä valmistautuvat investoimaan Suomen puolustukseen.
 
Jukka Tarkka ei pääse YYA-ajan poterostaan enää ylös. Oli joskus ihan hyvä mutta maailma muuttui ympärillä.
 
Jukka Tarkka ei pääse YYA-ajan poterostaan enää ylös. Oli joskus ihan hyvä mutta maailma muuttui ympärillä.

En pysty hahmottamaan mitä hän oikein meinasi tuolla ym. kirjoituksellaan? Kenelle kirjoitus oli laadittu? Suomalaisyleisölle, Natolle vai Erdoganille? Täysin temaattista ja tosiasioita huomioon ottamatonta käninää.
 

Tuo uutisessa oleva csis analyysin Suomi osuus ei täysin imartele. Ruotsi osuus oli myös mielenkiintoinen

Kustannuksista erittely
Katso liite: 62187Katso liite: 62188
Eversti tuntuu vetelevän aika leveällä pensselillä. Ei ole juuri tietoa, mistä lukuihin on päädytty. Ainakaan mihinkään tarkkaan analyysiin ei edes viitata.

Enemmän pohdintaa (sitä ajatusten hautomista?), jonka lopputulos lienee jotenkin relevantti, mutta luvut vähän sinne päin.

Hieman häiritsee tuollaiset "fires brigadet" (USA lopetti n. 2014) ja Leopold-panssarit 🦧
 
. Käytännössä ainoastaan Turkkia kohtaan asetetut sanktiot on se missä on jouston varaa ja toki terrorisitä järjestölistaan päivityksen suhteen - jos asiasta on antaa sen verran uskottavaa näyttöä että listaus etenisi EU tasolla.
Olisihan se hienoa jos ypg olisi terroristijärjestö eu,ssa.
Voitaisiinko Obama pidättää takautuvasti jos astuu Eurooppaan?



No joo. Olisihan se vähintäänkin erikoista jos järjestö jota on vuosia tuettu ja ylistetty, olisikin yks kaks tertoristijärjetö.
 
Nämä luvut ovat välillä sellaisia, että herää jonkinasteinen epäilys usan puolustussektoriin soluttautuneesta kleptokratiasta.

290 miljoonaa 100 dollarin keskituntikustannuksella (per nuppi) on joku 8000 henkilötyövuotta. Ylläpitoon?
Juu, 70-luvulla teolliseen tuotantoon päätyneen ja osin 60-luvun puolella suunnitellun elektroniikan ylläpito todellakin on aika kallista käsityötä kolvilla tinaamisineen, jollei sitä ole riittävässä määrin nykyaikaistettu. Ilmeisesti ei sitten hinnasta päätellen kaikilta osin ole, vaan uutta on vain ns liimattu vanhan päälle lisäämään suorituskykyä.
Uusi puhtaalta pöydältä tällä vuosituhannella suunniteltu järjestelmä on varsinkin ylläpidon osalta huomattavasti halvempi. Senpä takia meidän korkeatorjuntahankkeessa varmaan päädyttiinkin hankkimaan kyseiset tuotteet Israelista. Lisäetuna voi tulla myös vaikkapa selvästi parempi järjestelmän liikkuvuus, ja siten selviytyvyys.
 
Heitin vaimon ja tämän pari kaveria Silja Europalle. Ihan vaikuttavan näköinen setti vierailevia aluksia on Länsisataman suunnalla koolla.Täysin sattumalta tietysti.

Itse odotan kuitenkin eniten B-52:n ylilentoa jossain meikäläisessä valtakunnallisessa paraatissa :D
B-2 kelpaisi myös
 
Mitä nyt seurannut aika aktiivisestikin eri lähteistä netistä, televisiouutisista, ajankohtaisohjelmista, radiosta, sanomalehdistä eri noiden asiantuntijoiden puheenvuoroja, joissa paljonkin asiantuntevia sotilaita, ja muita ulko- ja -turvallisuuspuolen asiantuntijoita, niin kyllä se Nato-jäsennys lienisi se luonnollisin jatke omastanikin mielestä Suomen turvallisuuden varmistamiseen myös tulevaisuudessa, koska kuitenkin Suomi on jo Naton toiminnoissa aktiivisesti mukana ollut jo pitkään, ja erityisesti nyt, kun tuo Ukrainan kriisi alkoi, niin alkanut vähän itsekin taipumaan ajatukseen ajan kuluessa, että lienisi Suomen etu olla Naton jäsenenä sitten ehkä jo aivan lähitulevaisuudessa.

Tilanne on aivan erilainen tuon Ukrainan kriisin alettua, mitä se oli ennen sitä, mitä tulee lännen ja Venäjän suhteisiin, tai Suomen ja Venäjän suhteisiin. Paluuta enää menneeseen ei ole. Erityisesti, jos Suomi nyt sitten se hakemus hyväksytään, ja päästään Naton jäsenmaaksi, niin ainakin Suomelta voimakas viesti, että liitymme osaksi länttä.

Mitä Suomi toimi yhtäaikaisesti ja tiiviissä yhteistyössä Ruotsin kanssa tässä, nyt kun Norjakin on esimerkiksi jo ollut pidemmän aikaa Naton jäsenenä, niin näissä pohjoismaissa erityisesti aukeaa sitten myös markkinoita lähinnä noille Amerikkalaisille sotakaluston valmistajille aivan uudella tavalla,, vaikka Suomi onkin hankkinut hiljattain Yhdysvalloista nuo hornetit.

Nythän ulkoministeri Pekka Haavisto on tiuhaan vieraillut Turkissa kasvotusten käymässä keskusteluja, jotka liittyvät juuri näihin Turkin kantoihin Suomen natojäsenhakemusta kohtaan.

En tiedä, onko sitten, jos Turkki nyt sitten ei anna sitä puoltoääntä, onko siellä jokin takaportti jossain artiklassa tai pykälässä, jonka perusteella Suomen se hakemus voidaan kuitenkin hyväksyä. Voisi kuvitella, että mitä Venäjän näkökulmasta Suomi kuuluu perinteisesti samaan etupiiriajatteluun, mitä Ukraina, että jos Suomi jäisi Naton ulkopuolle, jäisimme aika yksin lopulta. Voisi olla myös vaikeaa kuvitella, että jos Suomi ei saisi Nato-jäsenmaan statusta, niin tuskin sitten yhteistyö Nato-harjoitusten yms. toiminnan osalta, joka nyt on hyvää tahtia pitkään jo ollut aktiivista yhteistyötoimintaa, niin sekään voisi sitten jatkua ennallaan, koska siitä sitten sen Naton ja Suomen yhteistyö-suhteen kehittämisestä putoaisi se pohja pois jollain tavalla, näkisin sen jotenkin näin.
Miten tää näyttää niinkuin jäsen Pihkakoski olis pikkupäissään kirjoittanut, mutta nimimerkki on kuitenkin eri?
 
Ruotsille Nato päätös on ylipäätään ollut vaikeampia ja toisaalta ehkä ei niin tarpeelliseksi koettu kuin Suomella. Edelleenkin näen huonona, että Suomessa on niin vahvasti kompattu maiden jäsenyydet yhteen ja samaan aikatauluun. Tilanteessa joissa maiden välillä on aika suuriakin eroja. Niin sisä- kuin ulkopoliittisiakin. Se, että maat etenisivät eritahtisesti ei tarkoittaisi kaverin jättämistä vaan asioiden priorisointia. Natolle toki olisi mukavampaa käsitellä asiat yhdessä eikä erikseen. Homma menisi 30 parlamentissa purkkiin 30 käsittelyllä eikä 31 parlamentissa 61:llä.
 
Tuohon en ota kantaa, mutta minusta tuntuu että jos oma lukioaikainen äidinkielenopettaja tuota tekstiä lukisi, niin hän pyörisi haudassaan niin että multa pöllyäisi.

Niin asiako lieneekään niin yksinkertainen, vartenkaan kirjoittaja ei välttämättä olisikaan sama huolimatta yhdenmukaisuutta omaavasta kirjoitusmallista, ajatusrakennelma voi toisellakin ihmisella jossain tapauksessa olla sama, mutta hyvin harvinaista se olisi.
 

Sulttaani ei ole tyytyväinen. Ja samaan aikaan raivoaa kreikkalaisille kun näiden pääministeri on hyvää pataa Washingtonin kanssa.

Tämä kuvio näyttää pyörivän luupilla. Ensin oletettavasti asiantuntevat tahot tulkitsevat mediaa ja muita lähteita toiveita herättävästi, ja sitten sulttaani itse käy aina tempaisemassa maton uudestaan alta. Vaikea ja perkeleen kivinen on tämä polku näköjään loppuun asti. Jos maaliin päästään, niin kunnon perskännit on vähintä millä sitä voi riittävästi juhlistaa.
 
Back
Top