Eurooppalainen Galileo-paikannusjärjestelmä pystyy estämään viime viikolla Lapissa nähdyn kaltaiset vääristelyt. Sen saaminen käyttöön voi kuitenkin kestää vielä vuosia.
Viime viikon tapaisesta satelliittipaikannuksen häirinnästä tulee entistä vaikeampaa, kun Euroopassa kehitetty Galileo-paikannusjärjestelmä valmistuu 2020-luvun alussa. Galileo-järjestelmä on jo toiminnassa, mutta kaikki siihen kuuluvat paikannussatelliitit eivät ole vielä paikallaan.
Galileo-järjestelmässä on mukana salaus, joka estää Lapissa sotaharjoituksen aikana tehdyt paikkatietojen vääristelyt.
– Lapissa oli kysymys huijauksesta, eli käytännössä järjestelmään syötettiin virheellistä tietoa, jolloin paikkaratkaisu menee väärin. Sehän voi johtaa mihin vaan, kertoo satelliittinavigointiin erikoistunut vanhempi tutkija
Stefan SöderholmMaanmittaushallituksesta.
– Galileoon rakennettu erilaisia mekanismeja, joilla signaalia pystytään suojaamaan. Varsinkin viranomaisille tarkoitettu prs-signaali on vahvasti salattu, eikä siihen pääse käsiksi ilman lupaa.
Galileo-paikannusjärjestelmä pystyy siis estämään paikkatiedon väärentämisen, mutta täysin aukoton ei sekään ole.
– Varsinaisessa häirinnässä paikannussignaalia yritetään häiritä niin paljon, ettei paikkaa pystytä laskemaan lainkaan, Söderholm kertoo.
– Sitä vastaan Galileo ei sen sijaan pysty tarjoamaan enempää keinoja kuin gps-järjestelmäkään, sillä jos häirintä on tarpeeksi voimakasta, se peittää koko signaalialueen ja eikä paikkaa pystytä ratkaisemaan.
Huijaus on kuitenkin häirintää vaarallisempaa, sillä sitä ei välttämättä pysty lainkaan huomaamaan. Salaus tekee Galileosta gps-paikannusta turvallisemman, sillä se estää sijaintia väärentävät huijaukset, jotka voivat johtaa käyttäjän vaarallisesti harhaan tämän huomaamatta.
EU ja Euroopan avaruusjärjestö ESA alkoivat kehittää Galileo-paikannusjärjestelmää jo 1990-luvulla. Tavoitteena oli tehdä venäläistä Glonass-paikannusta tarkempi ja Yhdysvaltojen armeijan hallinnoimasta gps-järjestelmästä riippumaton ja osittain kaupallinen paikannusjärjestelmä.
Hanke on reilusti myöhässä aikataulusta, sillä sen oli alunperin tarkoitus olla käytössä vuonna 2008, ja hankkeen arveltiin maksavan noin kolme miljardia euroa. Tällä hetkellä avaruudessa on toimintakunnossa 17 satelliittia lopullisesta 24:stä ja hinta-arvio liikkuu kymmenen miljardin paikkeilla.
– Avaruuspuoli on varmaan kunnossa vuonna 2020, mutta Galileossa olennaista ovat myös satelliittisignaalien varaan rakennettavat eritasoiset palvelut, kertoo Söderholm.
Galileo eroaa gps-paikannuksesta siinä, että Galileon päälle on tarkoitus määritellä erilaisia palveluita, jotka eroavat esimerkiksi tarkkuuden ja signaalin laadun suhteen.
– Näistä vasta ilmainen avoin palvelu on saatavilla, ja viranomaisille tarkoitettu prs-palvelu on alkuvaiheessa, sitä määritellään parhaillaan kaikissa EU-maissa, myös Suomessa. Päätettävänä on esimerkiksi kuka ylläpitää, kuka maksaa ja kuka päättää käyttöoikeuksista... nämä kaikki ovat vielä työryhmätasolla. Signaalit ovat siellä, mutta koko palvelun tulo voi kestää vielä muutaman vuoden.
Salattu viranomaispalvelu muistuttaa gps:n sotilassignaalia, ja sen käyttö vaatii luvan. Se on tarkoitettu yhteiskunnalle kriittisiin tarkoituksiin, kuten esimerkiksi sähköverkkoihin ja pankkiliikenteeseen liittyvään käyttöön.
Kaupallisen palvelun määrittely on vielä enemmän lähtökuopissa.
– Kaupallisesta palvelusta ei ole vielä edes määritelty, millaista dataa signaalit lähettävät, Söderholm sanoo.
Viimeisten tietojen mukaan palvelun käyttö on osittain maksullista, mutta mitään päätöksiä ei ole esimerkiksi siitä, kuinka paljon ja kenelle sen käyttäjän pitäisi maksaa.
Ilmaista Galileo-paikannusta käyttävät mahdollisesti tietämättään jo miljoonat ihmiset. Muun muassa älypuhelimien Snapdragon-prosessorit ovat tukeneet Galileo-paikannusta jo vuodesta 2016 saakka. Galileota tukevat myös Qualcomm, Broadcom, Mediatek ja Intel.
Android-käyttäjät voivat tarkistaa puhelimensa Galileo- tuen Google Play -kaupasta ilmaiseksi ladattavalla
GPSTest-sovelluksella. Galileo-paikannus löytyy muun muassa Samsung S8-, Oneplus 5 ja Nokia 8 -puhelimista.
Ensimmäiset Galileo-paikannusta tukevat Applen puhelimet olivat viime vuonna julkaistut iPhone 8, iPhone 8 Plus sekä iPhone X.
Galileo-paikannusta käytetään laitteissa yhdessä muiden paikannusmenetelmien kanssa. Erikoista kyllä, Galileo ei ilmeisesti ole käytössä Yhdysvalloissa, sillä se ei ole saanut maan telehallintoviraston FCC:n hyväksyntää. FCC aikoo kuitenkin hyväksyä sen käytön tällä viikolla pidettävässä kokouksessa, kertoo viraston johtaja
Ajit Pai blogikirjoituksessaan.