Suomi pyritään eristämään maailmasta

Taitolaji

Ylipäällikkö
BAN
Informaatiosota kattaa laajan alan; pakolaisista maanpuolustukseen!

http://yle.fi/uutiset/venajan_infosodan_tutkija_suomi_pyritaan_eristamaan_maailmasta/8382724
Kotimaa 15.10.2015 klo 14:00 | päivitetty 15.10.2015 klo 14:38
Venäjän infosodan tutkija: Suomi pyritään eristämään maailmasta
Venäjältä Suomeen suunnattu informaatiosota on jyllännyt ja voimistunut Krimin valtaamisen jälkeen. Kyse ei ole muutaman höyrypään puuhastelusta, vaan pahimmillaan päämäärä on saada aikaan valheellisella informaatiolla sekasortoa yhteiskunnassa, kertoo sotatieteen tohtori Saara Jantunen kirjassaan Infosota.

Kuva: Matti Hämäläinen / Yle

Tutkija Saara Jantunen löylyttää Infosota-kirjassaan lähes kaikki alkaen turvallisuuspolitiikan hyssyttelijöistä. Sotatieteen tohtori käy läpi informaatiosodan niin sanotut trollaajat ja hyödylliset ”myötäilijäidiootit” sekä päätyy Venäjän iskukykyisen informaatiorintaman perkaamiseen. On varmaa, että tekstistä suututaan.

Suuttumus vyörynee sosiaalisessa mediassa melko varmasti jo lähes samalla kellonlyömällä, kun tämä juttu ilmestyy.

Paikoillanne, valmiit – trollaus alkaa!
Puolustusvoimien tutkija kertoo häneen itseensä kohdistuneesta trollauksesta, tarkkaan suunnatusta parjauskampanjasta ja vähättelystä. Myös nyt on odotettavissa, paitsi someparjaajien parven hyökkäys, myös koneellisesti käynnistetty bottihyökkäys kirjan ilmestymisaikaan.

Tällaisesta Jantunen on jo aiemmin saanut tuta puhuttuaan informaatiovaikuttamisesta mediassa.

– Silloin tällöin huomasin itseäni ahdistelleen trollaajan jakaneen eteenpäin persoonattoman viestin, kirjoittaa Jantunen.

Samaa identtistä viestiä oli jaettu sadoilla eri käyttäjätunnuksilla. Kun viestejä tutki, bottiverkosto johdatti lopulta valheellista tietoa levittäville verkkouutissivustoille ja vääristelevään uutisointiin.

Myös toimittajat ovat saaneet Jantusen ohella niskaansa palauteryöpyn – ja jopa kanteluita oikeuskanslerille uutisoituaan informaatiovaikuttamisesta.

Parjauskampanjan – vaikkapa kaunatoimittajaksi ja russofobiksi leimaamisen – ovat kirvoittaneet muun muassa uutiset: Yle Pietarin trollitehtaalla – Näin Venäjän propagandaa rustataan kellon ympäri ja Oletko joutunut Venäjän trolliarmeijan kohteeksi – kerro kokemuksistasi

Tutkija käy kirjassaan läpi infosodankäynnin argumentaatiovirheiden ja valheiden ilotulitusta. Jantunen erittelee tarkkaan ja nimeltä mainiten erityisesti suomalaiset, jotka tätä infosotaa Venäjältä ja ”Donetskin kansantasavallasta” Suomeen käyvät.

Joukkopelon tai -raivon lietsonta
Kyse ei ole muutaman höyrypään puuhastelusta. Sotatieteiden tohtori luo kuvitteellisen esimerkin siitä, miten tällaista infosotaa voitaisiin pahimmillaan käydä Suomessa. Uhreina ja kohteena ovat siviilit.

– Entä jos saisit kesken kesäisen lauantai-iltapäivän kauppareissulla tekstiviestin Säteilyturvakeskukselta siitä, että Venäjällä on tapahtunut ydinvoimaonnettomuus? kysyy tutkija.

Jantunen jatkaa infosotakuviota: myös STUK:n nettisivuille olisi ilmestynyt väärennettyjä tiedotteita Pietarin seudun onnettomuudesta. Some olisi täynnä kuvia raivoavista tulipaloista. Lopulta tekaistu uutinen johtaisi siihen, että kehätiet tukkeutuvat pakenevista ihmisistä ja viranomaiset joutuvat julistamaan poikkeustilan.

– Entä jos tällainen hyökkäys toteutettaisiin vaikkapa vaalien alla? kysyy Jantunen.

Pyrkimys kaventaa turvallisuuspoliittista liikkumavaraa?
Musta propaganda versoo vastakkainasettelusta. Ristiriitoja levitetään ja luodaan varsinkin sosiaalisessa mediassa.

– Rasismi, homofobia, salaliittoteoriat, länsivastaisuus jne. Kaikki tämä sopii erityisen hyvin Venäjän tapaan käydä informaatiosotaa.Ei tarvitse olla Sherlock Holmes huomatakseen, että yritykset irrottaa Suomi kansainvälisistä yhteisöistä, ovat pyrkimyksiä heikentää maamme turvallisuuspoliittista liikkumavaraa.

– Tutkija Saara Jantunen

Jantusen mukaan venäläinen infovaikuttaminen haluaa kaivaa kohdeyleisöjen välille rintamalinjoja.
Ja aivan totta, some-keskustelussamme velloo parhaillaan paitsi trollaus, myös suuri määrä mielensäpahoittajia ja loukkaantujia.

– Osa infosodasta on tökeröä, osa äärimmäisen huomaamatonta, sanoo tutkija Jantunen.

Jantunen tarkastelee kirjassaan myös esimerkiksi kiistoja Suomen Naton isäntämaasopimuksesta ja EU:sta.

– Ei tarvitse olla Sherlock Holmes huomatakseen, että yritykset irrottaa Suomi kansainvälisistä yhteisöistä, ovat pyrkimyksiä heikentää maamme turvallisuuspoliittista liikkumavaraa.

Jantunen ei ole ainoa, joka on huolestunut Venäjältä tulevasta informaatiovaikuttamisesta. Valheiden ja todellisuuden sekoittamisesta ovat varoittaneet muiden muassa valtioneuvoston viestintäjohtaja ja Suomen turvallisuuskomitean asiantuntijajäsen Markku Mantila sekä tutkijatohtori Hanna Smith Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

"Paasikivi on kuollut, ja niin on Kekkonenkin"
Jantunen tullee suututtamaan monet vaatimalla myös turvallisuuspoliittisten kuplien puhkomista.

– Omat kaapit on siivottava luurangoista! suomii tutkija turpokeskustelun hyssyttelyä.

Hän vaatii tutkijoille, sotilaille, toimittajille, virkamiehille ja jopa taiteilijoille puheoikeutta.

– Olen syvästi huolissani suomalaisen poliittisen keskustelukulttuurin tasosta, mikäli suiden tukkiminen saa jatkua.

Jantunen löylyttää myös monta nimeltä mainittua suomalaista poliitikkoa ja kirjoittaa Paasikiven olevan kuollut.

– Ja niin on Kekkonenkin!

Sotatieteiden tohtori täräyttää, että jotkut polliittiset päättäjät haluavat ulkoistaa vastuun vaikeista päätöksistä muille kuin omalle yhteiskunnallemme. Suomettumisen aikaan haikaillaan takaisin.

– Suomettumisnostalgia ja merkitykseltään uudelleenmääritelty Paasikivi-Kekkos-retroilu ovat ajatusmalleja, jotka toimivat keinoina välttää päätöksentekoa ja älyllistä itsenäisyyttä.

Lue myös
Venäjän trollaus otetaan tosissaan – päättömyyksiä ammutaan alas

18.2.
  • niilola_merja2.jpg
    Merja Niilola Yle Uutiset
 
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1444890567156.html

Infosodan tutkija kysyy kirjassaan: Miksi eduskunnan korkea virkamies viihtyy Venäjä-trollien joukossa?
1444892180678.jpg

Sotatieteiden tohtori Saara Jantunen Infosota-kirjansa julkistamistilaisuudessa Helsingissä. (KUVA: Mikko Stig)

Julkaistu: 15.10. 14:00


Tutkija Saara Jantunen ihmettelee uudessa Infosota-kirjassaan, miksi eduskunnan korkeimpiin virkamiehiin kuuluva Peter Saramo näyttää edistävän Venäjä-mielisten propagandistien toimintaa Suomessa.
Sotatieteiden tohtori Saara Jantunen työskentelee puolustusvoimien palveluksessa informaatiosodankäynnin asiantuntijana.

Uudessa kirjassaan Infosota (Otava) Jantunen analysoi laajasti Venäjän taholta Suomeen kohdistuvaa informaatiovaikuttamista, joka on paljon muutakin kuin julkisuudessa viime aikoina puhuttu trolli-ilmiö.

Jantunen kertoo, että ainoa tapa taistella infosotaa vastaan on puhua siitä suoraan ja paljastaa sen rakenteet suurelle yleisölle, jotta ihmiset osaisivat suhtautua kriittisesti moneen alkusilmäykseltä aivan viattomalta näyttävään ilmiöön esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Kirjassaan Jantunen on tehnyt myös tietoisen ratkaisun siitä, että hän ottaa nimeltä esille useita Suomen julkisuudessa toimivia henkilöitä, joiden toiminta näyttää joko tahattomalta tai tahalliselta Kremlin asialistan ajamiselta ja joskus jopa suoranaiselta suomalaisen yhteiskunnan perusrakenteiden vahingoittamiselta.

1444890563356.jpg

Sotatieteiden tohtori Saara Jantunen työskentelee informaatiosodankäynnin asiantuntijana. (KUVA: Anni Koponen)

Yksi Jantusen esiin nostamista nimistä on eduskunnan suuren valiokunnan sihteeri, valiokuntaneuvos Peter Saramo. Jantunen on kuitenkin tarkka siitä, ettei hän anna kirjassaan Saramolle mitään nimikettä eikä sijoita hänen toimintaansa mihinkään asteikolla tahaton-tahallinen.

Eduskunnan korkeimpia virkamiehiä
Saramo kuuluu eduskunnan korkeimpiin virkamiehiin, sillä Suomen EU-asiat käsitellään suuressa valiokunnassa. Parhaillaan Saramo on mukana yhtenä hakijana, kun eduskunta valitsee Seppo Tiitiselle seuraajaa eduskunnan pääsihteeri virkaan.

Jantunen kummastelee, miksi Saramo on osallistunut esimerkiksi Facebookissa toimivan Venäjän trolliarmeija -nimisen ryhmän toimintaan. Saramo itse on selittänyt olevansa ryhmässä mukana vain tietoa saadakseen, mutta Jantunen on löytänyt useita esimerkkejä, joissa Saramo näyttää pikemminkin aktiiviselta keskustelijalta.

– Ihmettelen sitä, miksi valiokuntaneuvos, jonka valiokunta käsittelee Euroopan unionin jäsenyyteen liittyvää kansallista politiikkaa, osallistuu avoimen Venäjä-myönteisen ja EU-vastaisen ryhmän toimintaan. Entä jos upseerit ja poliisit osallistuisivat hallituksenvastaisiin mielenosoituksiin? Jantunen kyselee kirjassaan.

– Ryhmän jäsenyyden selittäminen tiedonhaulla olisi uskottavaa, mikäli Saramo osallistuisi ryhmään vain tarkkailijana. Sen sijaan hän toistaa julkisesti ja virkamiehen arvovallallaan sitä perusnarratiivia, jota keskusteluryhmässä on valheellisesti ja vääristellen rakennettu jo kuukausien ajan, Jantunen jatkaa.

1444890565058.jpg

Peter Saramo kuuluu eduskunnan korkeimpiin virkamiehiin. (KUVA: Heikki Saukkomaa)

Venäjän trolliarmeija -ryhmä nimittää itseään näennäisen ”ironisesti” trolliarmeijaksi, sillä Jantusen mukaan heidän harjoittamansa lokakampanjan yhtenä tavoitteena on ollut nimenomaan kiistää koko Venäjä-mielisten trollien olemassaolo Suomessa.

Henkilöön kiinni menevää mollausta
Venäjän informaatiovaikuttamisesta kertoneita toimittajia ja tutkijoita on ryhmässä mollattu henkilöön käyvästi ja heitä on syytetty sodanlietsonnasta sekä russofobiasta. Yksi argumenteista on ollut, että trolleista ei ole todisteita, joten kyseessä on puhdas suomalaisten kansalaiskeskustelijoiden syyttely ja ajojahti.

– Trolleista tuli eräänlaisia pieniä vihreitä miehiä. Kaikki näkivät ne, mutta niiden olemassaolo kiellettiin ponnekkaasti, Jantunen kuvailee.

Kun Ylen toimittaja Jessikka Aro keräsi tietoja suomalaisten trollikokemuksista, Saramo kommentoi Facebookissa Aron henkilöön käyden esimerkiksi näin:

– Jessica Aro on häpeäksi YLE:lle ja ammattikunnalleen. Jos valtion yleisradiolaitos tällaista levittää, Suomi ei todellakaan ole pohjoismaa, Jantunen siteeraa Saramoa alkuperäisen kirjoitusasun säilyttäen.

Kehuja Sputnikille
Kun Venäjän valtiollisen propagandan päälevittäjiin kuuluva Russia Segodnja avasi suomenkielisen Sputnik-nettisivuston, Saramo kehui puolestaan avoimesti sivuston journalismia.

– Täytyy sanoa, että Sputnik on kehittynyt myönteisesti vuodessa: ammattimainen raportointi ja kommentointi, ei enää aikoihin selvästi epäluotettavia juttuja, Saramo kirjoitti. Tätä kommenttiaan hän on tosin sittemmin ilmoittanut katuvansa.

1444891280227.jpg

(KUVA: Kuvakaappaus Sputnik Newsin sivuilta)

Kun Jantunen puhui informaatiosodankäynnistä Helsingin Sanomissa, Saramo ryhtyi kritisoimaan Jantusen näkemyksiä sosiaalisessa mediassa ja vihjaili tämän vain yrittävän tukahduttaa normaalia kansalaiskeskustelua.

– Tämä on oikeastaan vakavaa. Haluamatta liioitella melko juniorin tutkijan vaikutusvaltaa, puolustusvoimilta odotetaan korostetun neutraalia suhtautumista siviilien poliittisen keskusteluun, Saramo arvosteli Jantusta.

Onnittelut jutun kirjoittajalle
Saramo on Jantusen mukaan myös kiitellyt trolliarmeija-ryhmän aktiivin tekstiä, jossa esitettiin, että Venäjän informaatiosodankäynnistä keskusteleminen on itsessään informaatiosodankäyntiä, jota käydään Yhdysvaltain poliittisen ja sotilaallisen ylivallan säilyttämiseksi. Tuossa tekstissä Jantusta syyteltiin puolestaan siitä, että puhumalla Venäjä-trolleista tämä oli altistanut monet suomalaiset Venäjä-keskustelijat vainon ja uhkausten kohteeksi. Yhtenä ”uhrina” tekstissä haastateltiin juuri Saramoa.

– Saramo jakoi tekstin Facebook-seinällään, ja onnitteli jutun kirjoittajaa trolliarmeija-ryhmässä, Jantunen ihmettelee.

Jantusen mukaan Saramon toiminta osoittaa, miksi informaatiosodankäynnistä ja sen rakenteista tulee keskustella.

– Kun eduskunnan korkea virkamies ryhtyy monistamaan avoimesti Venäjän asiaa lobbaavan vihapuheyhteisön lokakampanjaa ja asettelee vastakkain Suomen poliittisen johdon ja puolustusvoimat, muuttuu asetelma täysin, hän kirjoittaa.
Arja Paananen
 
Hesarin uutinen Saara Jantusen kirjasta ja ensimmäinen kommentti:

Sellainen hyökkäys kun Suomen ryöstö. Sen tekevät Amerikkalaiset monikansalliset yhtiöt, euroopan talouden romuttamisella, vapaakauppa-sopimuksilla, kaivos-ja maaperä oikeuksilla ja ostamalla mediayhtiöitä ynnä muuta o_O

Jos kirjoittaja on ihan kotirölli, yleisnimet ja erisnimet täytyisi opetella.
 
Ei hätää tehokkaat vastatoimenpiteet eristämisen estämiseksi on aloitettu, elämäntie lähi-itään on avattu!
 
Tämä kirja menee heti hankintalistan kärkeen.
Epämääräisen ja selkeästi valheellisen infon määrä sosiaalisessa- ja muussakin mediassa on kyllä tällähetkellä käsittämätön. Samoin ihmetyttää ihmisten vauhkoaminen näiden uutisten takia. On ollut silmiä avaavaa huomata kuinka omasta tuttavapiiristäkin löytyy mitä eriskummalisempia höyryäjiä. Järkeä ja harkintakykyä saisi kuitenkin käyttää, toki joillain nekin kulkee eri raiteita.
 
Aihe oli näyttävästi esille myös illan pääuutisissa ja pääsyyllinen on selvä - Venäjä!

Venäjän trollaaminen ei katso aihetta, skaala on laaja, kunhan sillä vain horjutetaan kohdevaltion sisäistä vakautta. Pakolaiskeskustelu Suomessa on tästä hyvä esimerkki. Aiheellisen kritiikin ja huolen lomaan ujutetaan valheellista tietoa ja suoranaista provokaatiota. Osa tästä informaatiosta on myös täydellisen epäsuskottava kritiikki Venäjää vastaan, jota voidaan käyttää esimerkkinä "Nato-trollien" propagandasta. Tässä sodassa kelpaa kaikki!

Toivotan onnea virkamiehille. Jos olisin veli-venäläinen, seuraava uutinen ketututtaisi minua vietävästi :eek:

http://yle.fi/uutiset/suomi_vastaa_...taa_sata_virkamiesta_tunnistustoimiin/8385264

Kotimaa 15.10.2015 klo 20:26
Suomi vastaa informaatiosotaan – kouluttaa sata virkamiestä tunnistustoimiin
Valtionhallinnon virkamiehet opettelevat ensin, mistä informaatiovaikuttamisessa on kyse. Sen jälkeen mietitään, mitä vaikuttamiselle voi tehdä, valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila sanoo Yle Uutisille.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomi aikoo vastata muun muassa Venäjältä peräisin olevaan valheelliseen viestintään kouluttamalla satakunta valtionhallinnon virkamiestä niin sanotun informaatiovaikuttamisen tunnistus- ja torjuntatoimiin. Asiasta kertoo Yle Uutisille valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila.

Hänen mukaansa informaatiovaikuttaminen on sellainen ajan ilmiö, että siihen on tartuttava kunnolla.

– On päätetty, että on syytä kouluttaa riittävä joukko suomalaisia valtionhallinnon virkamiehiä ymmärtämään tätä ilmiötä ja miettimään, mitä sille voisi tehdä.

– Ajatuksena on, että joskus vuodenvaihteen jälkeen noin sadan virkamiehen joukko istuisi pariksi päiväksi koulunpenkille. Siellä käytäisiin vähän läpi tätä ilmiötä ja yritettäisiin saada siitä kiinni, Mantila sanoo.

Osa tuohon koulutukseen osallistuvista olisi sotilaita – mutta sotilaat olisivat hyvin pienenä vähemmistönä, hän toteaa.

– Kyllä he [koulutettavat] valtaosin ovat kaikkea muuta.

Informaatiovaikuttamisesta tulee "aikamoinen vaiva"
Mantilan mukaan ensin on opeteltava ymmärtämään, mistä informaatiovaikuttamisessa on kyse. Vasta sen jälkeen mietitään, mitä sille voi tehdä, hän kuvailee.

– Sen tietysti voi sanoa, että tällainen parin päivän kurssitus on hyvä alku, mutta kyllä me olemme tekemisissä ilmiön kanssa, joka on pysyvä.Ylipäätään se, että halutaan hämärtää valheen ja totuuden rajaa – se on se suuri juttu.

– Markku Mantila

Hän pitää todennäköisenä, että informaatiovaikuttaminen yleistyy vielä nykyisestäkin.
– Ei informaatiovaikuttamisen määrä ainakaan vähene. Voisin ennustaa, että siitä tulee aikamoinen vaiva, Mantila arvioi.

– Tekninen kehitys on vienyt siihen suuntaan, että median käyttö on halpaa ja nopeaa. Jokainen pääsee tietoverkkoihin, pystyy itse tuottamaan sinne tavaraa ja hakemaan sitä sieltä, hän perustelee näkemystään.

Millaisiin ilmiöihin virkamiehet törmäävät käytännössä? Mantila havainnollistaa esimerkillä:

– Jos vaikka ajattelee tätä aikaa, kun Suomeenkin on tulossa paljon turvapaikanhakijoita – voisin kuvitella esimerkiksi, että houkutus käyttää some-kampanjaa tällaisten väärien tietojen levittämiseen liittyy vaikkapa väitettyihin pahoinpitelyihin tai raiskauksiin tai muihin, joilla saadaan aikaan yleistä epäjärjestystä ja rauhattomuutta.

Hänen mukaansa tämä tarkoittaa, että siihen, mitä verkossa on, on suhtauduttava hyvin kriittisesti.

– Ylipäätään se, että halutaan hämärtää valheen ja totuuden rajaa – se on se suuri juttu, Mantila sanoo.

Hyvin koulutettu kansa on Suomen etu
Mantila arvioi, että sen vaara, että ilmoille pääsee sellaisia uutisia, joissa on väärää tietoa ja jotka vahingoittavat Suomen mainetta ainakin joksikin aikaa, on pieni.

Kansakuntana Suomi on hyvin koulutettu ja sivistynyt ja oikean ja väärän tiedon tunnistaminen on toistaiseksi hyvällä tasolla, hän toteaa.

– Se, mikä Suomessa on erittäin hyvää, on se, että meillä on puhuttu tästä asiasta avoimesti aika paljon. Suuri yleisö osaa olla varpaillaan informaatiovaikuttamisen suhteen.

– Mutta tietenkin, jos ajattelee käytännön kannalta esimerkkinä – jos vaikkapa peruskoululainen saa tehtäväkseen kirjoittaa Ukrainan kriisistä pienen esseen. Tällainen teini-ikäinen tekee niin kuin kaikki muutkin nykyään eli aloittaa Googlesta, hakukoneesta tiedon etsimisen. Siellä voi tulla vastaan paljon sellaista tavaraa, jolla ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa.

Onko informaatiovaikuttaminen peräisin vain Venäjältä?
Tuleeko tällainen informaatiovaikuttamiseksi kutsuttu ilmiö Venäjältä? Sieltäkin, Mantila vastaa kysymykseen ja jatkaa:Verkossa on niin paljon epäkuranttia tavaraa, että sen kaiken korjaaminen, siihen ei pysty kukaan.

– Markku Mantila

– Mutta ei se ihan outo ilmiö ole muuallakaan.
– Tämän koulutuksen tehtävänä on tarttua kiinni tähän ilmiöön riippumatta siitä, mistä suunnasta se Suomea kohtaa, ja miettiä oikeasti, onko olemassa hyviä konsteja siltä suojautumiseksi, muuta kuin se, että pitää huolta kansakunnan hyvästä koulutuksesta.

Informaatiovaikuttamista vastaan taistelu on kuitenkin ongelmallista, hän huomauttaa. Siihen kun ei liity pelkästään se, että valheet kumotaan faktoilla.

– Niin täytyy tietenkin tehdä, mutta meidän täytyy muistaa, että tuolla verkossa on niin paljon epäkuranttia tavaraa, että sen kaiken korjaaminen, siihen ei pysty kukaan. Täytyy vain hyvin vahvasti tuoda esiin Suomen omaa tarinaa, Mantila sanoo.

Lue myös
Venäjän infosodan tutkija: Suomi pyritään eristämään maailmasta

klo 14:00
niilola_merja2.jpg
Merja Niilola
 
– Mutta tietenkin, jos ajattelee käytännön kannalta esimerkkinä – jos vaikkapa peruskoululainen saa tehtäväkseen kirjoittaa Ukrainan kriisistä pienen esseen. Tällainen teini-ikäinen tekee niin kuin kaikki muutkin nykyään eli aloittaa Googlesta, hakukoneesta tiedon etsimisen. Siellä voi tulla vastaan paljon sellaista tavaraa, jolla ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa.

Merkittävä osa tiedostavasta nuorisosta liittyi aikoinaan taistolaisiinkin. Ei ollut googlea, mutta kommunistinen disinformaatio meni nuorisoon kuin häkä.
 
Jo uutisoinnissa käytetty sanavalinnoiltaan provosoiva otsikko "Suomi halutaan eristää maailmasta" antaa riittävästi viitteitä siitä, minkälaisesta kuviosta tässä on kysymys.

Otsikon mukaisella "maailmasta eristämisellä" viitataan selkeästi Suomessa voimistuvaan EU-, Euro-, Nato-, maahanmuutto- ja länsi-integraatio-vastaisuuteen, mikä Suomen tasavallan osalta toteutuessaan tarkoittaisi "EU-rintaman" yhtenäisyyden hajoamisprosessin käynnistymistä, mitä EU ei varsinkaan ole valmis hyväksymään. Se ei kuitenkaan tarkoita Suomen eristämistä maailmasta, koska EU ei ole koko maailma. Suomen politiikan hoitaminen kansallisten etujen lähtökohdasta ei ole eristäytymistä maailmasta, koska edes Suomen ei tarvitse olla koko maailman kynnysmatto. Suomi oli osa maailmaa jo ennen EU-jäsenyyttä ja "pöytiä, joissa päätetään".

Suomi on nyt vapaassa syöksykierrepudotuksessa kovaa vauhtia matkalla mustaan pohjattomaan kuiluun ja osaa kansasta on alkanut niin sanotusti harmittamaan. Tämä on kaukana fantastisesta! Mitä huonommin Suomella menee ja mitä enemmän kansalaisia alkaa harmittamaan, sen kovemmaksi virallisen propagandan rummutus muuttuu. Kohta jokaisen suomalaisen on aamulla herätessään katsottava peiliin ja sanottava itselleen: "tästä tulee fantastinen päivä!".

Tulkitsen nämä tässä ketjussa jo julkaistut ulostulot niin, että tästä eteenpäin jokainen Suomen politiikan fantastista menestystarinaa: EU:n, Euron ja Naton jäsenyyksiä mustapekkakortteineen sekä hallituspolitiikkaa, euron velkatakauksia ja pakolaisten maahanvyöryä vastustava, tai näihin edes epäilevästi suhtautuva leimataan "Putintrolliksi" tai osaksi Venäjän informaatiosotaa, mikä tekee leimattujen kaikista argumenteista arvottomia. Tämän tavoitteen seurauksena lähitulevaisuudessa Suomeen mahtuu vain yksi virallinen totuus, minkä vuoksi kaikki kritiikki ja väärät mielipiteet tullaan vaientamaan. Tämä tulee kuitenkin jakamaan kansaa entisestään ja kärjistämään sen sirpaloitumista.

Tällaisen viestin välittäminen suurelle yleisölle tuskin on Jantusen alkuperäinen tarkoitus ja henkilökohtaisesti myös toivon niin, mutta laput silmillä palkattuna tutkijana hän näkee vain "Putintrollit" ja äärimmäiseksi pahuudeksi demonisoidun Venäjän. Hän ei näe Suomen yhteiskuntaa ja sen nykyistä tilannetta kokonaisuutena, minkä vuoksi hieman epäilen hänen kykyään osata asettaa tutkimustaan oikeaan kontekstiin. Lisäksi on muistettava, ettei Jantunenkaan ole puolueeton tutkija, vaan myös hän on numerolappu rinnassa oleva informaatiopelikentän pelaaja. Hän edistää sen joukkueen agendaa ja etuja, johon kuuluu tai kuvittelee kuuluvansa. Thäts thö geim!

Kriittisten virallisista totuuksista poikkeavien näkemysten esittämiseen ei mitään Pietarin trollitehtaan työntekijää tarvita. Se onnistuu täysin suomalaisten voimin ja perinteisellä suomalaiskansallisella talkoohengellä. Suomen yhteiskunnan tilanne antaa kritiikille monta sopivaa aihiota. Jos kritiikki tuntuu vallanpitäjästä sietämättömältä, niin silloin arvostelun kohteeksi valikoiduille teemoille kannattaa tehdä korjaavia toimenpiteitä. Tämä johtaa myös yhteiskunnan kehittymiseen ja kansalaisyhteiskunnan lujittumiseen. Sen sijaan kansasta vieraantuminen johtaa aivan toisenlaiseen lopputulokseen. Suomineidon on nyt päätettävä, mihin suuntaan seuraavat askeleet otetaan. Jää on liukas ja on tarkoin katsottava, ettei vain liukastu ja osteoporoosin heikentämä ruoto murskaannu palasiksi.
 
Jo uutisoinnissa käytetty sanavalinnoiltaan provosoiva otsikko "Suomi halutaan eristää maailmasta" antaa riittävästi viitteitä siitä, minkälaisesta kuviosta tässä on kysymys.

Otsikon mukaisella "maailmasta eristämisellä" viitataan Suomessa voimistuvaan EU-, Euro-, Nato-, maahanmuutto- ja länsi-integraatio-vastaisuuteen, mikä Suomen tasavallan osalta toteutuessaan tarkoittaisi "EU-rintaman" yhtenäisyyden hajoamisprosessin käynnistymistä, mitä EU ei varsinkaan ole valmis hyväksymään. Se ei kuitenkaan tarkoita Suomen eristämistä maailmasta, koska EU ei ole koko maailma. Suomen politiikan hoitaminen kansallisten etujen lähtökohdasta ei ole eristäytymistä maailmasta, koska edes Suomen ei tarvitse olla koko maailman kynnysmatto. Suomi oli osa maailmaa jo ennen EU-jäsenyyttä ja "pöytiä, joissa päätetään".

Suomi on nyt vapaassa syöksykierrepudotuksessa kovaa vauhtia matkalla mustaan pohjattomaan kuiluun ja osaa kansasta on alkanut niin sanotusti harmittamaan. Tämä on kaukana fantastisesta! Mitä huonommin Suomella menee ja mitä enemmän kansalaisia alkaa harmittamaan, sen kovemmaksi virallisen propagandan rummutus muuttuu. Kohta jokaisen suomalaisen on aamulla herätessään katsottava peiliin ja sanottava itselleen: "tästä tulee fantastinen päivä!".

Tulkitsen nämä tässä ketjussa jo julkaistut ulostulot niin, että tästä eteenpäin jokainen Suomen politiikan fantastista menestystarinaa: EU:n, Euron ja Naton jäsenyyksiä mustapekkakortteineen sekä hallituspolitiikkaa, euron velkatakauksia ja pakolaisten maahanvyöryä vastustava, tai näihin edes epäilevästi suhtautuva leimataan "Putintrolliksi" tai osaksi Venäjän informaatiosotaa, mikä tekee leimattujen kaikista argumenteista arvottomia. Tämän tavoitteen seurauksena lähitulevaisuudessa Suomeen mahtuu vain yksi virallinen totuus, minkä vuoksi kaikki kritiikki ja väärät mielipiteet tullaan vaientamaan. Tämä tulee kuitenkin jakamaan kansaa entisestään ja kärjistämään sen sirpaloitumista.

Tällaisen viestin välittäminen suurelle yleisölle tuskin on Jantusen alkuperäinen tarkoitus ja henkilökohtaisesti myös toivon niin, mutta laput silmillä palkattuna tutkijana hän näkee vain "Putintrollit" ja äärimmäiseksi pahuudeksi demonisoidun Venäjän. Hän ei näe Suomen yhteiskuntaa ja sen nykyistä tilannetta kokonaisuutena, minkä vuoksi hieman epäilen hänen kykyään osata asettaa tutkimustaan oikeaan kontekstiin. Lisäksi on muistettava, ettei Jantunenkaan ole puolueeton tutkija, vaan myös hän on numerolappu rinnassa oleva informaatiopelikentän pelaaja. Hän edistää sen joukkueen agendaa ja etuja, johon kuuluu tai kuvittelee kuuluvansa. Thäts thö geim!

Kriittisten virallisista totuuksista poikkeavien näkemysten esittämiseen ei mitään Pietarin trollitehtaan työntekijää tarvita. Se onnistuu täysin suomalaisten voimin ja perinteisellä suomalaiskansallisella talkoohengellä. Suomen yhteiskunnan tilanne antaa kritiikille monta sopivaa aihiota. Jos kritiikki tuntuu vallanpitäjästä sietämättömältä, niin silloin arvostelun kohteeksi valikoiduille teemoille kannattaa tehdä korjaavia toimenpiteitä. Tämä johtaa myös yhteiskunnan kehittymiseen ja kansalaisyhteiskunnan lujittumiseen. Sen sijaan kansasta vieraantuminen johtaa aivan toisenlaiseen lopputulokseen. Suomineidon on nyt päätettävä, mihin suuntaan seuraavat askeleet otetaan. Jää on liukas ja on tarkoin katsottava, ettei vain liukastu ja osteoporoosin heikentämä ruoto murskaannu palasiksi.


Jantusen kirjassa kerrotaan massiivisista spam-kampanjoista ja verkkokeskusteluja kohtaan tehdyistä organisoiduista hyökkäyksistä, ja sinä yrität veivata asian Brysselin propagandaksi.

Kirjoitat palstalaisten tunteita kosiskellen: - - pakolaisten maahanvyöryä vastustava, tai näihin edes epäilevästi suhtautuva leimataan "Putintrolliksi" tai osaksi Venäjän informaatiosotaa, mikä tekee leimattujen kaikista argumenteista arvottomia

Kuka ja missä näin tekee? Saara Jantunen? Älä naurata. Anna kirjan sivu.

Mitä jutun otsikkoon tulee, totta kai Suomi kannattaa eristää. Mitä heikommin sitoutunut rajamaa on länteen, sen helpommin sen saa hallintaan ja sen vähemmän sen puolesta tulee vastatoimia ja sen vähemmän maan turpiin veto kiinnostaa muita.

EU:n persmäki on toinen juttu. Nämä teesit eivät nyt yhdisty.
 
Tulkitsen nämä tässä ketjussa jo julkaistut ulostulot niin, että tästä eteenpäin jokainen Suomen politiikan fantastista menestystarinaa: EU:n, Euron ja Naton jäsenyyksiä mustapekkakortteineen sekä hallituspolitiikkaa, euron velkatakauksia ja pakolaisten maahanvyöryä vastustava, tai näihin edes epäilevästi suhtautuva leimataan "Putintrolliksi" tai osaksi Venäjän informaatiosotaa, mikä tekee leimattujen kaikista argumenteista arvottomia. Tämän tavoitteen seurauksena lähitulevaisuudessa Suomeen mahtuu vain yksi virallinen totuus, minkä vuoksi kaikki kritiikki ja väärät mielipiteet tullaan vaientamaan. Tämä tulee kuitenkin jakamaan kansaa entisestään ja kärjistämään sen sirpaloitumista.

Mitä olen itse seuraillut kirjoittelua ja keskustelua trolleista ja Venäjän harjoittamasta informaatiosodasta niin en kyllä voi allekirjoittaa lainaamaani kohtaa. Ei luettelemiesi kohtien vastustaminen automaattisesti tarkoita sitä, että henkilö voidaan laskea kuuluvaksi trolliarmeijaan tai että hän on putinisti. Kuvio on merkittävällä tapaa monimutkaisempi ja moniulotteisempi, ei yksittäinen näkökanta tai mielipide välttämättä ole leimaava millään muotoa.

Sen sijaan kun ryhdytään tarkastelemaan yksilöiden tai ryhmien toimintaa kokonaisuuksina on jo olennaisesti helpompi päätellä se millaiset vaikuttimet hänellä on ja mikä häntä ajaa eteenpäin. Esim. trollien kohdalla on syytä huomioida se hyvin voimakas ja persoonaan käyvä aggressio, kyse ei ole siitä, että asiat riitelevät vaan myös vastakkaisen mielipiteen esittäjä on vihollinen ja on oikeutettua hyökätä häneen henkilönä. Samoin on syytä huomioida toiminnan laajamittaisuus ja organisoituneisuus, kyseessä voi olla kymmenien tai jopa sadankin henkilön suorittamasta yksilöön kohdistuvasta aggressiivisesta kampanjasta (usein mukana on tarkoitus saada selville jotain konkreettista kohteesta ja hänen perhesuhteista, jotain sellaista jolla voi jopa vahingoittaa häntä) - ja puhun nyt Suomen mittakaavasta.

Toiminnan organisoituneisuudesta kertoo osaltaan se, että henkilöt jotka organisoivat toimintaa pysyttelevät usein taustalla, sen sijaan toimijoina on alaportaan ihmisiä, jotka on helpohkoa manipuloida toimiin. Ja jos aatteenpalo on voimakas, ei tarvita suuren suurta manipuloinnin taitoa, jotta ihminen saadaan tekemään tekoja joihin hän ei ilman ohjailua ryhtyisi.

Suomessa on aivan liian pitkään oltu aivan liian hiljaa informaatiovaikuttamisesta ja informaatiosodasta - se että nyt puhutaan konkreettisella tapaa Venäjästä johtuu suurelta osin Venäjän aggressiivisesta toiminnasta. Mutta samalla on fiksua olla hereillä ja seura mitä muissakin ilmansuunnissa tapahtuu eikä olla niin tolkuttoman naiivi kaikissa asioissa. Ja tällä hetkellä esim. Venäjä pyrkii vaikuttamaan hyvin monella tapaa Suomeen - yksilöiden, ryhmien, yhteisöjen ja jopa puolueiden kautta: samalla se pyrkii vaikuttamaan viestinnän ja median välityksellä: se pyrkii vaikuttamaan myös omalla politiikalla, tarkoituksellisilla sanavalinnoilla, merkityksellisillä viittauksilla etc. etc. Hienovaraisia esimerkkejä löytyy viimeisenkin reilun viikon ajalta vaikka kuinka alkaen yksittäisistä twitter-viesteistä joissa annetaan täysin väärä kuva Niinistön ja Putinin välisistä keskusteluista ja päätyen presidentillisten tiedonantojen kautta mediavaikuttamiseen Suomessa. Yksittäisinä teot eivät tunnu merkittäviltä mutta kun tekoja on viikottain asetelma alkaakin jo muuttua ja etenkin tämä näkyy Venäjällä venäläisten keskuudessa mutta toissijaisesti sitten Suomessa eri toimintatapojen myötä.

Informaatiosota on huomioitava eikä informaatiovaikuttamisen voimaa pidä väheksyä!

vlad.
 
Mitä jutun otsikkoon tulee, totta kai Suomi kannattaa eristää.

Niin, ja Suomi on eristämässä itse itseään painottamalla kahdenvälisten suhteiden merkitystä ja sooloilemalla Venäjän kanssa. Vatipäät kuvittelevat, että Suomi voisi istua aidalla kuten ensimmäisen kylmän sodan aikana (erityisen outoa on kuinka Suomen mahdollisuuksia aidalla istumiseen korostavat pro Venäjä tyypit, jotka pitävät USA:ta pahan valtakuntana ja EU:ta USA:n kätyrinä mutta jotka siitä huolimatta olisivat Suomelle kovin kilttejä), mutta voipi kyyti lännen suunalta olla kylmää jos ja ikävä kyllä nähtävästi kun Suomi on lähentyy Venäjän kanssa.

Siinä on sitten ihan turha toivoa investointeja, etenkään korkeaan teknologiaan lännestä. Kaiketi jo nyt Suomeen liittyvää polittistia riskiä pidetään merkittävänä.
 
Viimeksi muokattu:
Mitä olen itse seuraillut kirjoittelua ja keskustelua trolleista ja Venäjän harjoittamasta informaatiosodasta niin en kyllä voi allekirjoittaa lainaamaani kohtaa. Ei luettelemiesi kohtien vastustaminen automaattisesti tarkoita sitä, että henkilö voidaan laskea kuuluvaksi trolliarmeijaan tai että hän on putinisti. Kuvio on merkittävällä tapaa monimutkaisempi ja moniulotteisempi, ei yksittäinen näkökanta tai mielipide välttämättä ole leimaava millään muotoa.

Sen sijaan kun ryhdytään tarkastelemaan yksilöiden tai ryhmien toimintaa kokonaisuuksina on jo olennaisesti helpompi päätellä se millaiset vaikuttimet hänellä on ja mikä häntä ajaa eteenpäin. Esim. trollien kohdalla on syytä huomioida se hyvin voimakas ja persoonaan käyvä aggressio, kyse ei ole siitä, että asiat riitelevät vaan myös vastakkaisen mielipiteen esittäjä on vihollinen ja on oikeutettua hyökätä häneen henkilönä. Samoin on syytä huomioida toiminnan laajamittaisuus ja organisoituneisuus, kyseessä voi olla kymmenien tai jopa sadankin henkilön suorittamasta yksilöön kohdistuvasta aggressiivisesta kampanjasta (usein mukana on tarkoitus saada selville jotain konkreettista kohteesta ja hänen perhesuhteista, jotain sellaista jolla voi jopa vahingoittaa häntä) - ja puhun nyt Suomen mittakaavasta.

Toiminnan organisoituneisuudesta kertoo osaltaan se, että henkilöt jotka organisoivat toimintaa pysyttelevät usein taustalla, sen sijaan toimijoina on alaportaan ihmisiä, jotka on helpohkoa manipuloida toimiin. Ja jos aatteenpalo on voimakas, ei tarvita suuren suurta manipuloinnin taitoa, jotta ihminen saadaan tekemään tekoja joihin hän ei ilman ohjailua ryhtyisi.

Suomessa on aivan liian pitkään oltu aivan liian hiljaa informaatiovaikuttamisesta ja informaatiosodasta - se että nyt puhutaan konkreettisella tapaa Venäjästä johtuu suurelta osin Venäjän aggressiivisesta toiminnasta. Mutta samalla on fiksua olla hereillä ja seura mitä muissakin ilmansuunnissa tapahtuu eikä olla niin tolkuttoman naiivi kaikissa asioissa. Ja tällä hetkellä esim. Venäjä pyrkii vaikuttamaan hyvin monella tapaa Suomeen - yksilöiden, ryhmien, yhteisöjen ja jopa puolueiden kautta: samalla se pyrkii vaikuttamaan viestinnän ja median välityksellä: se pyrkii vaikuttamaan myös omalla politiikalla, tarkoituksellisilla sanavalinnoilla, merkityksellisillä viittauksilla etc. etc. Hienovaraisia esimerkkejä löytyy viimeisenkin reilun viikon ajalta vaikka kuinka alkaen yksittäisistä twitter-viesteistä joissa annetaan täysin väärä kuva Niinistön ja Putinin välisistä keskusteluista ja päätyen presidentillisten tiedonantojen kautta mediavaikuttamiseen Suomessa. Yksittäisinä teot eivät tunnu merkittäviltä mutta kun tekoja on viikottain asetelma alkaakin jo muuttua ja etenkin tämä näkyy Venäjällä venäläisten keskuudessa mutta toissijaisesti sitten Suomessa eri toimintatapojen myötä.

Informaatiosota on huomioitava eikä informaatiovaikuttamisen voimaa pidä väheksyä!

vlad.

Lainaamassasi kohdassa lueteltujen asioiden vastustaminen ei välttämättä automaattisesti tarkoita sitä, että jokainen vastustaja leimattaisiin julkisessa keskustelussa "Putintrolliksi", mutta jos tässä menee niin sanotusti myös "lapsi pesuveden mukana", niin silloin maalaamani uhkakuva voi toteutua. Tällöin "trollikortista" muodostuu uusi "Hitler"- tai "rasistikortti", jota tullaan käyttämään surutta poliittisella tasolla ja kansalaiskeskusteluissa lyömäaseena. Tavoite on vastapuolen vaientaminen.

Esittämäni uhkakuva tarkoittaa sitä, että tälläkin foorumilla merkittävä %-osuus kirjoittajista on leimattavissa "Putintrolleiksi" tai muuten "väärien" mielipiteiden esittäjiksi, itseni mukaanlukien. Käytännössä tämä tarkoittaa suomalaisen kansalaiskeskustelun ja sosiaalisen median sotkemista, mikä lienee yksi itäisen informaatiosodan tavoitteista. Keskustelu lamautuu kun suomalaiset keskittyvät nahistelemaan keskenään.

Venäläiseen disinformaation levittämiseen, virheellisten mielikuvien välittämiseen ja tahalliseen väärinymmärtämiseen kannattaakin vastata ja virheellinen uutisointi oikaista. Se on oletettavasti kirjankin keskeinen sanoma.

@Vonka

En ole lukenut kirjaa. Vielä.

Miten Suomi eristetään maailmasta? Suomi ei ole ollut eristyksissä sitten jääkauden eikä tule olemaan jatkossakaan. Ei maantieteellisesti, taloudellisesti eikä poliitisestikaan. Huolimatta erilaisten kansainvälisten konklaavien jäsenyyden statuksista tai ulkopolitiikasta.
 
Tämä kirja on todellakin listallani korkealla!
Mielestäni kaikkien virkamiesten historia pitäisi tutkia SUPO:n toimesta ja jos siellä havaitaan jotain "paskaa" niin se selvitetään ja mikäli väärinkäytökset ovat vakavia, niin tili ja pois duunista.
Tulisi tehdä, kuten meille "normaalia" puolustuksellaista työtä tekeville, tehdään tutkimukset puolivuosittain ja perheen sekä sukulaisten rahankäyttö tutkitaan!
Sillä selviää, kuka on kuka ja miksi kuka on joku, jos on...

Informaatiosodankäynti on laajaa ja rintamalinjoja vaikea havaita!
 
Back
Top