Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Suoriuduttiinko alueellisten joukkojen materiaalihankinnoista kunnialla?

Viestiketju osiossa 'Taktiikka ja strategia' , aloittaja RPG83, 24.05.2015.

?

Onnistuiko puolustusvoimat varustamaan alueelliset joukot?

 1. Kyllä

  2 ääntä
  6.3%
 2. Vähän puolitiehen jäätiin

  16 ääntä
  50.0%
 3. Ei

  7 ääntä
  21.9%
 4. Operatiivisista syistä / tietämättömyyttäni / haluttomuuttami vastaan yhdellä sanalla: Hyvin

  7 ääntä
  21.9%
 1. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Alueellisia joukkoja on nyt varustettu vuodesta 2012. Tätä toimintaa ei ole tehnyt helpoksi puolustusvoimien heikko rahoitustilanne, joka on näkynyt rajuina leikkauksina hankintamäärärahoihin.

  Kaikesta huolimatta alueellisille joukoille on kuitenkin tehty joitakin hankintoja. Riittävästi vai liian vähän, sen näyttää vain aika.

  Listasin alle joitakin hankintoja, jotka kuuluvat enemmän tai vähemmän alueellisten joukkojen sektorille.

  Ensi vuonna kalustohankintojen painopisteen on tarkoitus siirtyä operatiivisiin joukkoihin. Mitä kuluneina vuosina on mielestäsi saatu aikaan alueellisten joukkojen saralla?
   
 2. samip

  samip Kapteeni

  Liittynyt:
  10.12.2012
  Viestejä:
  620
  Tykkäykset:
  419
  Pisteet:
  76
  Joukkojen tilannekuva, pimeätoimintakyky ja vaikuttamiskyky on aivan eri tasolla uusien hankintojen myötä. (VV:t, viestikalusto, pst-ohjukset, lennokit, ase kohtaiset päätelaitteet ja älykkäät panssarimiinat.) Aivan oikein käytettiin rahat, eikä ruvettu hankkimaan esim. Uutta rynkkyä.
   
  Stagideus ja Honcho tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. PJ85

  PJ85 Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.12.2011
  Viestejä:
  1,433
  Tykkäykset:
  1,236
  Pisteet:
  156
  Tämän laajamittaisempi pohdiskelu ei kuulu julkiseen keskusteluun, mutta vähän eppäilen että viestikaluston hankinnoissa ollaan jääty puolitiehen. Toivon tietysti olevani väärässä.
   
 5. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Jossakin viestiketjussa nousi esiin Ruotuväen uutinen, kuinka puolustuvoimat hankki (muistaakseni ihan hyvän määrän) jotakin viestiperävaunuja. Eli ylempi porras pitäisi olla kunnossa.

  Pelkään kyllä, että olet oikeassa ryhmänjohtajien päätelaitteiden kanssa. Määrävahvuuksia tuskin on saatu kuin ehkä muutamalle keihäänkärki-taisteluosastolle, loput saavat ko. laitteen korkeintaan joukkuetasolle.

  Panssarintorjunta-aseet ovat keskeinen huolenaiheeni heti ilmatorjunnan ja viesti- ja kuljetuskaluston jälkeen. Onhan se hyvä, että Spikeja on hankittu lisää, mutta kun joukkuetasolle ei tahdo riittää oikein enää mitään kevyttä kertasinkoa raskaampaa! Apilaksia on vielä, mutta kuinka kauan ja millaisia määriä? Tuhansissa liikkuva NLAW-lisähankinta olisi siis hyvinkin tarpeellinen.
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 6. Rannari

  Rannari Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  04.07.2014
  Viestejä:
  6,954
  Tykkäykset:
  6,654
  Pisteet:
  1,286
  Kaikki Pv:n hankinnat jäävät aina puolitiehen tai ainakin hiukan vajaaksi. Oikealla tiellä ollaan kuitenkin oltu vaikka tuossa listauksessasi on myös muiden joukkojen varustusta. Esim. MLU-Pasit menevät käytännössä kaikki valmiusprikaatien käyttöön.

  Pst-aseiden osalta homma kulminoituu lähivuosille kun Musti poistuu. Toistaiseksi pst-aseita on hyvin käytettävissä mutta vuonna 2020 ei enää ole. Peliaikaa on siis vielä hiukan jäljellä. Stinger-hankinnankin mainittiin jääneen pahasti vajaaksi mutta nyt saadaan koulutus käyntiin ja homma sille tasolle että järjestelmä on ilmeisesti saatavissa ohjuslaukausten lisähankinnalla nopeastikin hyvään kuosiin.

  Viestivälineet ovat aina harmaata aluetta. Kalliita ne ovat joten voimme varmaan olettaa puutteita löytyvän. Toivottavasti koulutuksen vaatima kalusto on saatu jo määrävahvuiseksi niin tuokin osio pyörähtää sujuvasti käyntiin. Eikö tuo viestiperävaunu ollut komppaniatasan viestiasema? Määrä vaikutti hyvälle myös alueellisia joukkoja ajatellen.
   
 7. PJ85

  PJ85 Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.12.2011
  Viestejä:
  1,433
  Tykkäykset:
  1,236
  Pisteet:
  156
  Tuleva Lippupäivän paraati on ihan mielenkiintoinen alueellisten joukkojen kannalta, siellä ohimarssissa on edustettuna uudet taisteluosastot. Telakuorma-autoilla (TEKA), pyöräpanssariajoneuvoilla (PSAJON) ja pyöräajoneuvoilla (PAJON) varustetut taisteluosastot.

  Kaiken kaikkiaanhan uudet alueelliset joukot täysin varustettuina ovat aivan järjettömän vahvoja, esim. epäsuora tulivoima jne. Ei ole enää alueelliset ns. "kakkostason" joukkoja, mitä aikanaan edesmenneet JVPR-80 ilmeisesti olivat...
   
  John Hilly ja Honcho tykkäsivät tästä.
 8. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  10,638
  Tykkäykset:
  26,229
  Pisteet:
  1,286
  Mistään en mitään tiedä, mutta tässä listassa on hyvää ainakin se, että järkeviä ja johdonmukaisia hankintoja ON tehty. Määrät tietysti tuskin ovat koskaan riittäviä, mikä ei toisaalta tarkoita etteikö se olisi silti se suunta mihin olisi hyvä mennä. Englanniksi on tehokkuudesta kaksi eri sanaa, "efficient" ja "effective". Nämä hankinnat ovat suurimmaksi osaksi kiistatta tuota ensinmainittua. Jälkimmäinen on sitten kimurantimpi asia.

  Olisiko perinteinen poliittisen opposition termi hyvä? "Toimenpiteet ovat oikeansuuntaisia mutta riittämättömiä" :D No, siltikin kun täällä on palstan kiivain asevelvollisuuden vastustaja väittänyt että alueelliset joukotkin ovat varustukseltaan vain "tykinruokaa" jolla ei ole edes tykistöä tai pst:tä niin kyllähän tämä tuon romuttaa. Olen enemmän iloinen kuin harmissani tästä listauksesta. Kiitti @RPG83
   
 9. BlackFox

  BlackFox Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  16.03.2015
  Viestejä:
  3,208
  Tykkäykset:
  4,542
  Pisteet:
  1,286
  Oikeaan suntaan ollaan menty! Fiksuja hankintoja pv:ltä.
  Tosiaan PV on hankkinut viesti perävaunuja mitkä ovat aika hyvää tavaraa, hyvillä ominaisuuksilla.
  Mutta ryhmä tasolle tarvittaisiin enemmän perus viestilaitteita.
  Toinen mitä olen vuosia toitotuttanut niin pimeännäkölaitteita tarvitaan lisää, näitä on onneksi hankittu lisää sekä pv on tiedostanut tämän ongelman. Mikä on hienoa!

  Mutta tuo panssarin torjunta, venäjä tuntuu keskittävän voimiaan juuri noiden varaan paljon sekä epäsuoraan.
  Miina hankinnat olivat fiksuja mutta panssareiden ym torjuntakykä pitäisi parantaa tai oikeammin lisätä.

  Toinen mihin toivoisin pv tarttuvan ja oikeasti satsaavan on tuo electroninen sodankäynti.
  Sillä saralla voidaan tehdä paljon hallaa viholliselle hyvin kustannustehokkaasti. Nykyajan hallanmaa juttuja.
  Tähän suomen pitäisi tosiaan tarttua, meillä on kyvykkäitä nörttejä ym ropelihattuja siviilissä mutta niiden taitoja ei tällähetkellä hyödynnetä juuri yhtään. PV pitää liian hanakasti mielikuvasta mies ja rynkky kiinne. Sama oli aikoinaan hallanmaalla, pv ei uskonut alkuunsa ollenkaan radio tiedusteluun mutta jokainen meistä tietää että ne sen ajan nörtit olivat myös erittäin tärkeitä miehiä.
   
 10. Rajajääkäri

  Rajajääkäri Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  03.12.2014
  Viestejä:
  2,273
  Tykkäykset:
  3,752
  Pisteet:
  636
  Tämän sivun lukeneena, nukun yöni vähän paremmin. Kiitos Suomen puolustusvoimat.
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 11. kertakenttään

  kertakenttään Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  31.12.2014
  Viestejä:
  3,329
  Tykkäykset:
  2,330
  Pisteet:
  1,286
  Toi elso on sen verran opsecciä, että vain Riihimäen herrat tietää asian oikean laidan. Ennen kuin huudellaan propellihattujen perään pitäisi tietää millainen elsokyky on. Taisi olla Army Technologyn artikkeli, jossa Suomi oli top kolmosessa elektronisen hyökkäyksen torjunnassa.

  Mielestäni hankinnat ovat olleet muuten hyviä lukuunottamatta Stinger kaupan kutistumista miltei luvattoman paljon alkuperäisestä määrästä.
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 12. hessukessu

  hessukessu Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.05.2010
  Viestejä:
  2,064
  Tykkäykset:
  669
  Pisteet:
  636
  Millä ihmeen perusteella kuvittelet, että nämä ovat alueellisille joukoille tarkoitettua kalustoa?!? Eivät ne ole. Tai jos ovat, niin sitten pääjoukot ovat luvattoman huonossa jamassa, koska niiltä puuttuu tuo kalusto.
   
 13. hessukessu

  hessukessu Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.05.2010
  Viestejä:
  2,064
  Tykkäykset:
  669
  Pisteet:
  636
  Kalustoa pitäisi hankkia korvamerkittynä nimenomaan alueellisille joukoille esim. seuraavia määriä, sitten voisin uskoa niiden olevan edes jonkinmoisessa kunnossa. Siis kaikki tämä nykyisin ostettujen PÄÄLLE/LISÄKSI, koska katson, että nämä ostetut määrät menevät päävoimien kaluston puutteiden korjaamiseen joka tapauksessa, eivätkä siihenkään kyllä edes riitä.

  > Stinger-hankinta Yhdysvalloista (90 milj. €)
  Ei riitä mihinkään. Lisähankintoja pitäisi tehdä tästä sekä hankkia myös ITO2005(M) systeemejä lisää, ehkä 300 miljoonalla eurolla.

  > Lisa-tulenjohtosensorit Millogilta (27 milj. €)
  > Phantom-lämpötähystimiä Yhdysvalloista (9 milj. €)
  > Pimeänäkölaitteita (37 milj. €)
  Phantom maksaa 2500 euroa kipale ja ehkä Lisa tuplaten. Tämä tarkoittaa, että Phantomeita on hankittu muutama tuhat, mikä on ehkä riittävästi ja Lisaa tuhansia kappaleita, mikä lienee ok. Sen sijaan pimeänäkölaitteiden osalta tuo ei riitä mihinkään. Tuolla hinnalla saadaan ehkä maksimissaan 10000 kpl niitä. Kolminkertainen määrä olisi kiva.

  > M05-Kantolaitejärjestelmiä Savotalta (8 milj. €)
  Jos hinta per kappale on parisataa euroa, tällä saadaan siis 40000 kpl. Ok. En muista, paljonko alueellisia joukkoja on, mutta minun valtiossani niitä olisi kyllä enemmän kuin tuo määrä.

  > Telakuorma-autoja Norjasta (2 milj. €)
  Voisi olla ok jopa ihan, tuolla saatiin vissiin aika kiva satsi noita.

  > Spike-ampumalaitteita Hollannista (2 milj. €)
  > Spike-ohjuksia Saksasta (25 milj. €)
  Näpertelyä. Jos yksi laite maksaa 100000 euroa ja yksi ohjus maksaa 100000 euroa, tällä saatiin siis 20 laukaisulaitetta ja 250 ohjusta. Minä pistäisin tähän kylmästi rahaa kiinni 240 miljoonaa euroa ja ostaisin laukaisulaitteta 400 kpl ja ohjuksia 2000 kpl. Sitten alkaisi olla kivasti.

  > Ballistisia suojia FY-Compositesilta (7 milj. €)
  Mihinkähän tarkoitukseen nämä tulevat? Luulisi hiekkasäkkien tulevan halvemmaksi. No, nyt heitän lonkalta, että pistetääs tuohon perään yksi nolla jos nämä tarpeellisia ovat, eli hankitaan 70 miljoonalla niitä sitten

  > Minilennokkijärjestelmiä Israelista (23 milj. €)
  Näitä saatiin aika kipakka setti kyllä. Mutta ostaisin enemmänkin, vähintään tuplana tämän.

  > Bonus-panssarintorjuntakranaatteja (16 milj. €)
  Näpertelyä. Pistetään yksi nolla perään lisää niin alkaa naapuriakin vähän oikeasti pelottaa nämä vekottimet ja panssarintorjunta saa aivan uutta puhtia. Toki pitäisi harkita myös sopivaa vastaavaa kamaa, joka sopisi 120mm krh:sta ja/tai 152mm tykeistä ammuttavaksikin. Niitä alueellisilla joukoilla näet piisaa, eikä niinkään ehkä 155mm kanuunoita...

  > Viestikaluston hankinnat (? milj. €)
  Näistä ei pitäisi pihistellä muuten sitten yhtään. Uusia huippuluokan LPI-radioita pitäisi riittää joka saatanan porukalle, mukaanlukien lähiradioita samaan käyttöön. Tähän tietysti vielä asianmukainen määrä tuliasemapäätteitä, ilmavalvonnan päätteitä ja rugged-läppäreitä uudistetun taistelutavan hoitoon (juu, ne Panasonic-toughbookit Windows 7:lla menivät vaihtoon jostain syystä, no anyway, ruggedia muokattua Linuxia/Androidia pyörittäviä tilalle sitten).
  - Jos radio maksaa 50000 euroa ja lähiradio 5000 euroa ja noita olisi suhteessa 1:10, niin yksi setti maksaisi 100000 euroa. Niitä sitten 3000 kpl hankintaan niin hintalappu on 300 miljoonaa.
  - Jos tuliasemapääte/ilmavalvonnanpääte maksaa 10000 euroa ja niitä hankittaisiin 5000 kpl, olisi hintalappu 50 miljoonaa.
  - Rugged-läppäri maksaa 5000 euroa kipale ja jos ohjelmistokulut ja muut härpäkkeet kuten lataussysteemit (aurinkokennot anyway?) lasketaan mukaan, hinta lienee per kappale 10000 euroa. Noita sitten hankintaan 5000 kpl, niin hintalappu on 500 miljoonaa.

  Itse ostaisin vielä tähän päälle:
  > Miinoja ja räjähteitä ja laukaisimia 280 miljoonalla.
  > Areal-denial systeemeitä eli huippuälykkäitä älymiinoja ja sensoreita 300 miljoonalla.
  > Ammuksia tykistölle ja jalkaväelle (ovat joutuneet sodanajan varastoja ampumaan ja se ei käy) 300 miljoonalla.
  > 155mm kanuunoita käytettynä jostain tai uusia jos ei muuten irtoa kerran 400 miljoonalla.
  > Suojaliivejä ja komposiittikypäriä sotilaille 300 miljoonalla (irtoaa ehkä 100000 kpl pikaisen laskutoimituksen jälkeen)

  Kaikki esittämäni lisähankinnat maksaisivat 300+100+240+70+160+300+50+500+280+300+300+400= 3,3 miljardia euroa.
  Kaikki esittämäni lisähankkinat voidaan maksaa puolustusbudjetin ulkopuolelta tehdyillä lisäerillä ja RAHOITTAA LAKKAUTTAMALLA KEHITYSYHTEISTYÖMÄÄRÄRAHAT KAHDEKSI VUODEKSI.

  Miltä kuulostaa? :)
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 14. Mainos 15. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,860
  Tykkäykset:
  2,062
  Pisteet:
  1,286
  Iso osa hankinnoista löytyy netistä. Teidän listauksessa on melkoisia puutteita, joten niiden perusteella ei kannata tehdä johtopäätöksiä PV materiaalillisesta valmiudesta.
   
 16. Hanski

  Hanski Eversti

  Liittynyt:
  29.05.2012
  Viestejä:
  1,592
  Tykkäykset:
  3,191
  Pisteet:
  316
  Tyypilliseltä Hessukessun kommentilta, että kaikkea on liian vähän. Taloudellisesta tai poliittisesta realismista ei kannata edes mainita... :(
   
  Iso-Mursu, scip10 ja yrjö tykkäsivät tästä.
 17. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  10,638
  Tykkäykset:
  26,229
  Pisteet:
  1,286
  :solthum:
   
  hessukessu tykkäsi tästä.
 18. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,860
  Tykkäykset:
  2,062
  Pisteet:
  1,286
  Riihimäellä koulutetaan ELSO-joukkoja. Strateginen signaali tiedustelua toteutetaan aivan muualla.

  Toi on muuten aika hauskaa että vähän väliä joku heittää arvioita PVn ELSO kyvyistä tietämättä mitään itse aiheesta.


  Stingeristä: Mistä tiedät kuinka paljon jäätiin alkuperäisistä suunnitelmista? Kannattaa kuitenkin muistaa että yksikkö hinnat ovat hyvin suurella todennäköisyydellä olleet alhaisemmat (kunnostettu materiaali).
   
 19. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,860
  Tykkäykset:
  2,062
  Pisteet:
  1,286
  @hessukessu mä lisään vähän sun tuskaa. Phantom IRXR myydään myös siviileille. Hinta n. 19 k USD. Uskoisin että tuo sotilasmalli hiukan eroaa tuosta joten sarjahankintana kustannus voisi olla 15 k USD paikkeilla. Tästä johdettuna uskoisin LISAn hinnan olevan kyllä reilusti 30 k USDn yläpuolella. Toki jos sulla on lähteitä noille sun arvoille niin olisi kiva nähdä ne.

  Tällähän ei ole väliä, koska määrät riittävät varustamaan joukot kohtuullisesti osittain jopa suunnitelmien mukaisesti.
   
  hessukessu tykkäsi tästä.
 20. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,860
  Tykkäykset:
  2,062
  Pisteet:
  1,286
  Miten se keskustelu juuri viestivälineiden osalta olisi jotenkin arkaluonteisempaa? Hankintailmoitukset löytyvät netistä ja esim. M18 osalta PV jakaa itsekin tietoa ihan kiitettävästi. Ne jotka toimivat asioiden parissa ja omaavat sisäpiiri tietoa eivät tietenkään kerro mitään mitä ei saa kertoa.
   
  RPG83 ja PJ85 tykkäsivät tästä.
 21. yrjö

  yrjö Kenraali

  Liittynyt:
  29.01.2012
  Viestejä:
  2,650
  Tykkäykset:
  3,176
  Pisteet:
  636
  Joissakin häissä hankinoissa on tärkeää saavuttaa operatiivinen kyky. Esim. Stingereitä tai JASSMeja voidaan ostaa lisää kunhan rahoitus (ja suhteet) on kunnossa. Tärkeää on, että joukkoja voidaan alkaa nyt kouluttaa Stingerille. Muuten olen samaa mieltä, kuten varmaan kaikki, että hyvä jos määrät olisivat parempia, mutta näillä on mentävä.
   
  scip10 ja Hanski tykkäsivät tästä.
 22. Hanski

  Hanski Eversti

  Liittynyt:
  29.05.2012
  Viestejä:
  1,592
  Tykkäykset:
  3,191
  Pisteet:
  316
  Kyllä! Varsinkin Stinger on tietyssä mielessä helppo tapaus. On tärkeää, että koulutus saadaan käyntiin riittävällä materiaalimäärällä. Ohjuslaukaisimia voi jatkossa ostaa käytettynä, jos löytyy tai uutena USA:sta. Käyttäjämaita on paljon ja ohjuksia voi ostaa eri maiden varastoista suoraan, peruskunnostettuina tai uutena. Nämä ovat myös kulutustavaraa jo rauhan aikana eikä ole mieltä ostaa varastoja turvoksiin happanevia tuoretuotteita.
   

Jaa tämä sivu