Suoriuduttiinko alueellisten joukkojen materiaalihankinnoista kunnialla?

Onnistuiko puolustusvoimat varustamaan alueelliset joukot?

 • Kyllä

  Ääniä: 3 7.3%
 • Vähän puolitiehen jäätiin

  Ääniä: 21 51.2%
 • Ei

  Ääniä: 8 19.5%
 • Operatiivisista syistä / tietämättömyyttäni / haluttomuuttami vastaan yhdellä sanalla: Hyvin

  Ääniä: 9 22.0%

 • Äänestäjiä yhteensä
  41

kertakenttään

Ylipäällikkö
Riihimäellä koulutetaan ELSO-joukkoja. Strateginen signaali tiedustelua toteutetaan aivan muualla.

Toi on muuten aika hauskaa että vähän väliä joku heittää arvioita PVn ELSO kyvyistä tietämättä mitään itse aiheesta.


Stingeristä: Mistä tiedät kuinka paljon jäätiin alkuperäisistä suunnitelmista? Kannattaa kuitenkin muistaa että yksikkö hinnat ovat hyvin suurella todennäköisyydellä olleet alhaisemmat (kunnostettu materiaali).

http://www.army-technology.com/news/newsfinland-seeks-rmp-anti-aircraft-missiles-from-us/ Alunperin kaupan arvon piti olla 330 miljoonaa dollaria.
 

PJ85

Eversti
Miten se keskustelu juuri viestivälineiden osalta olisi jotenkin arkaluonteisempaa? Hankintailmoitukset löytyvät netistä ja esim. M18 osalta PV jakaa itsekin tietoa ihan kiitettävästi. Ne jotka toimivat asioiden parissa ja omaavat sisäpiiri tietoa eivät tietenkään kerro mitään mitä ei saa kertoa.
Oletko muuten missään julkisissa lähteissä näkynyt tietoa M18 hankinnoista operatiivisille joukoille? Tai eihän siinä varmaan sen kummallisempaa ole kuin että nykyisiin VIPA-vaunuihin tyrkätään uudet sisukset + E-asemiahan tarvitaan toki myös ihan uusia.
 

hessukessu

Kenraali
Tyypilliseltä Hessukessun kommentilta, että kaikkea on liian vähän. Taloudellisesta tai poliittisesta realismista ei kannata edes mainita... :(
Niin, olisihan se nyt kerrassaan kauhea ajatus, että kehitysavusta nipistettäisiin vähän maanpuolustuksen hyväksi. Täysin epärealistista juu. Kyllähän neekerikuninkaille pitää korruptiorahaa tunkea ovista ja ikkunoista, 1,6miljardia euroa vuodessa. Onhan se tärkeämpää, että kehitysmaan kriminaalit saavat lisää palatseja ja muuta, kuin että joutuisivat pari vuotta olemaan niitä ilman, jotta meidän maanpuolustuskykymme nousisi aivan uuteen ulottuvuuteen. Niin, kyllä prioriteetit pitää olla - Afrikan korruptoituneet diktaattorit ja kotimaiset KEPA:n byrokraatit ennen maanpuolustusta, eikös vaan?!?
 

hessukessu

Kenraali
@hessukessu mä lisään vähän sun tuskaa. Phantom IRXR myydään myös siviileille. Hinta n. 19 k USD. Uskoisin että tuo sotilasmalli hiukan eroaa tuosta joten sarjahankintana kustannus voisi olla 15 k USD paikkeilla. Tästä johdettuna uskoisin LISAn hinnan olevan kyllä reilusti 30 k USDn yläpuolella. Toki jos sulla on lähteitä noille sun arvoille niin olisi kiva nähdä ne.
Oho, taisin katsoa hinnat 1/10 LOL. Tai törmäsin sitten johonkin käytetyn laitteen hintaan. LISAn hinnan vedin täysin hatusta edellisen perusteella.
 

hessukessu

Kenraali
Oletko muuten missään julkisissa lähteissä näkynyt tietoa M18 hankinnoista operatiivisille joukoille? Tai eihän siinä varmaan sen kummallisempaa ole kuin että nykyisiin VIPA-vaunuihin tyrkätään uudet sisukset + E-asemiahan tarvitaan toki myös ihan uusia.
Mikä ihmeen M18?
 

PJ85

Eversti

Hanski

Ylipäällikkö
Uusi, esim. Yhtymän viestijärjestelmät korvaava viesti/johtamisjärjestelmä. Tässä yhteydessä mm. perusyksikötkin saa omat viestiasemansa.

Jotain juttua på english : http://www.elektrobit.com/download/...d_start_finland_boosts_army_networkingpdf/pdf

ja Suomeksi s. 14 eteenpäin:
http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/8...=url&CACHEID=89f3bc804d17bdf591b39d4c9cf13d0b
M18 on aika kova juttu myös näin (siviilipuolen) tietoliikenneihmisen näkökulmasta. Suomi on ensimmäisiä maita, jotka ottivat SDR-radiot kenttäkäyttöön. Adaptiivinen antenni on vielä kehityksen alla, mutta se on myös teknisesti mielenkiintoinen.

Kävin maaliskuussa CeBIT-messuilla, jossa Bundeswehrin osastolla hehkutettiin heidän uusia rinkka-asenteisia SDR-radioitaan. Rinkassa oli varsinainen radio-osa, taktinen reititin ja näitä ohjaava pääte. Nämä ovat tulossa pikkuhiljaa BW:lle käyttöön. Rinkka-asenteisuus voisi olla Suomessakin mielenkiintoinen, mutta ilman verkkovirtaa rinkalla ei kovin kauaa tee mitään...
 

peelo

Ylipäällikkö
M18 on lähinnä runko/liityntäverkko juttuja. Joudutaan vielä aika pitkään odottelemaan kannettavia vehkeitä.
 

Hanski

Ylipäällikkö
M18 on lähinnä runko/liityntäverkko juttuja. Joudutaan vielä aika pitkään odottelemaan kannettavia vehkeitä.
Niinhän se on, mutta esim. Bundeswehrin rinkka oli periaatteessa ihan vastaava kuin M18:n komppanian viestiasema. (Rinkka vaatii tietenkin antennin ja virransyötön, näitä en nähnyt rinkka-asenteisena... :))
 

BlackFox

Ylipäällikkö
Puolustusministeriöstä kerrotaan, että maa- ja merivoimille on päätetty hankkia kenttäradioita. Ne toimittaa israelilainen Elbit Systems Land and C4I Ltd.

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on 38,18 miljoonaa euroa. Kenttäradiot toimitetaan puolustusvoimille vuosina 2015–2017.

Hankinnalla varustetaan puolustusministeriön mukaan ensisijaisesti alueellisia joukkoja. Niillä on tarkoitus parantaa joukkojen taktista johtamista.

Hankittavat laitteet ovat yhteensopivia jo aiemmin hankittujen maavoimien käytössä olevien Tadiran-radioiden kanssa. Hankinnalla korvataan joukkojen vanhentuvaa analogista kenttäradiokalustoa.
 

peelo

Ylipäällikkö
Elektrobitin sivut päivittyneet. Sieltä voi käydä tutustumassa M18 järjestelmään. EB Tactical Wireless IP Network on kaupallinen nimi.
 

RPG83

Soome Majori
Millä ihmeen perusteella kuvittelet, että nämä ovat alueellisille joukoille tarkoitettua kalustoa?!? Eivät ne ole. Tai jos ovat, niin sitten pääjoukot ovat luvattoman huonossa jamassa, koska niiltä puuttuu tuo kalusto.

En kirjoittanut, että ne olisi hankittu yksinomaan alueellisille joukoille. Osa hankinnoista on kuitenkin nimenomaan alueellisille joukoille (logistiikkakalusto, Stinger), ja joissakin hankinnoissa ei mainita, että ne olisi tarkoitettu operatiivisille joukoille (kantolaitteet, telakuorma-autot), jolloin ainakin osa niistä voi olla menossa alueellisille joukoille.

Kalustoa pitäisi hankkia korvamerkittynä nimenomaan alueellisille joukoille esim. seuraavia määriä, sitten voisin uskoa niiden olevan edes jonkinmoisessa kunnossa. Siis kaikki tämä nykyisin ostettujen PÄÄLLE/LISÄKSI, koska katson, että nämä ostetut määrät menevät päävoimien kaluston puutteiden korjaamiseen joka tapauksessa, eivätkä siihenkään kyllä edes riitä.

> Stinger-hankinta Yhdysvalloista (90 milj. €)
Ei riitä mihinkään. Lisähankintoja pitäisi tehdä tästä sekä hankkia myös ITO2005(M) systeemejä lisää, ehkä 300 miljoonalla eurolla.

Enemmän olisi parempi, mutta tuolla on kuitenkin saatu järjestelmän koulutus käyntiin.

> Lisa-tulenjohtosensorit Millogilta (27 milj. €)
> Phantom-lämpötähystimiä Yhdysvalloista (9 milj. €)
> Pimeänäkölaitteita (37 milj. €)
Phantom maksaa 2500 euroa kipale ja ehkä Lisa tuplaten. Tämä tarkoittaa, että Phantomeita on hankittu muutama tuhat, mikä on ehkä riittävästi ja Lisaa tuhansia kappaleita, mikä lienee ok. Sen sijaan pimeänäkölaitteiden osalta tuo ei riitä mihinkään. Tuolla hinnalla saadaan ehkä maksimissaan 10000 kpl niitä. Kolminkertainen määrä olisi kiva.

Tuota noin, esimerkiksi tulenjohtosensoreita komppania tarvinnee neljä kappaletta (kolme tulenjohtopartiota joukkueissa + yksi erillinen tulenjohtopartio komppaniassa). Jos tulenjohtosensoreita on saatu n. 1000, niin sillä määrällä varustaa melkeinpä kaikki suomalaiset joukot paikallisjoukkoja myöten, ja vähän jää vielä reserviksi tai vahvennuksiksi esim. tiedusteluosiin.

Pimeänäkölaitteita pitäisi kyllä olla enemmän, joo, mutta arvelisin hankintamäärän olevan yli 10 000 kpl. Kolmannen sukupolven valonvahvistimet näyttävät pyörivän 3 000 eurossa ja allekin, ainakin vielä muutama vuosi sitten. Siihen määräalennus päälle, niin tuskin puhutaan alle 10 000 euron hankinnasta, vaikka mukana tulisi huoltokalustokin.

> M05-Kantolaitejärjestelmiä Savotalta (8 milj. €)
Jos hinta per kappale on parisataa euroa, tällä saadaan siis 40000 kpl. Ok. En muista, paljonko alueellisia joukkoja on, mutta minun valtiossani niitä olisi kyllä enemmän kuin tuo määrä.

Jos luet linkin takaa, huomaat seuraavan:

Vuosien 2013–2016 aikana Suomen puolustusvoimat on hankkimassa noin 12500 varusteliiviä taskuineen. Järjestelmään kuuluvia pieniä reppuja, repun irtohihnoja sekä kahden lippaan taskuja hankitaan kutakin noin 25000 kappaletta.

Noita on kuitenkin hankittu jo aiemmin, se tiedetään, ja kalusto on ollut varusmieskäytössäkin jo vuosia ---> operatiiviset joukot pitäisi alkaa olemaan varustettu, ja nyt materiaalia riittää vähintään jo alueellisten joukkojenkin tärkeimmille miehille (jalkaväki vs. huolto, tykistö ym.).

> Telakuorma-autoja Norjasta (2 milj. €)
Voisi olla ok jopa ihan, tuolla saatiin vissiin aika kiva satsi noita.

Erittäin OK. Telakuorma-autojahan on itse asiassa hankittu kaksi satsia, jos katsot listaa tarkasti. Tästä pitäisi riittää alueellisillekin joukoille. Panssarointi olisi tietysti kiva, mutta ainakin maastoliikkuvuus on nyt kohdallaan perä-hikiän alueellisilla joukoilla - ei olla sidottuja teihin.

> Spike-ampumalaitteita Hollannista (2 milj. €)
> Spike-ohjuksia Saksasta (25 milj. €)
Näpertelyä. Jos yksi laite maksaa 100000 euroa ja yksi ohjus maksaa 100000 euroa, tällä saatiin siis 20 laukaisulaitetta ja 250 ohjusta. Minä pistäisin tähän kylmästi rahaa kiinni 240 miljoonaa euroa ja ostaisin laukaisulaitteta 400 kpl ja ohjuksia 2000 kpl. Sitten alkaisi olla kivasti.

Käytetystä kalustosta harvoin maksetaan täyttä hintaa. Militaryphotosissa oli aikanaan juttua, ja silloin arveltiin, että laukaisulaitteet olisi 40 käytöstä poistetun MRAT-Fennekin päältä otettuja.

Ohjustilauksessa olet oikeilla jäljillä, mutta 250 ohjusta on sekin silti jotakin. Kyllä tuolla 50-100 panssarivaunua lähtee vihollisen vahvuuksista.

> Ballistisia suojia FY-Compositesilta (7 milj. €)
Mihinkähän tarkoitukseen nämä tulevat? Luulisi hiekkasäkkien tulevan halvemmaksi. No, nyt heitän lonkalta, että pistetääs tuohon perään yksi nolla jos nämä tarpeellisia ovat, eli hankitaan 70 miljoonalla niitä sitten

Nopeaan suojautumiseen. Aina ei ole aikaa käyttää tunteja hiekkasäkkien täyttämiseen. Hyvä hankinta, vaikka periaatteessa itse arvostaisinkin suojaliivihankinnat korkeammalle.

> Minilennokkijärjestelmiä Israelista (23 milj. €)
Näitä saatiin aika kipakka setti kyllä. Mutta ostaisin enemmänkin, vähintään tuplana tämän.

Jälleen enempi parempi, mutta noilla pääsee alkuun. Tosin voi olla, että nuo menevät enemmän operatiivisille joukoille.

> Bonus-panssarintorjuntakranaatteja (16 milj. €)
Näpertelyä. Pistetään yksi nolla perään lisää niin alkaa naapuriakin vähän oikeasti pelottaa nämä vekottimet ja panssarintorjunta saa aivan uutta puhtia. Toki pitäisi harkita myös sopivaa vastaavaa kamaa, joka sopisi 120mm krh:sta ja/tai 152mm tykeistä ammuttavaksikin. Niitä alueellisilla joukoilla näet piisaa, eikä niinkään ehkä 155mm kanuunoita...

Millä vuosikymmenellä elät? 152 mm kalusto on liki kokonaan sulatettu, ja alueellisilla taisteluryhmillä nimenomaan on 155 K 83 patteristot. Oletan ainakin, että noilla pystyttäisiin ampumaan Bonuksia. Voi kyllä olla, että Bonukset on tarkoitettu täysin valmiusprikaatien käyttöön, mutta en tiedä varmasti, joten listasin hankinnan joka tapauksessa.

> Viestikaluston hankinnat (? milj. €)
Näistä ei pitäisi pihistellä muuten sitten yhtään. Uusia huippuluokan LPI-radioita pitäisi riittää joka saatanan porukalle, mukaanlukien lähiradioita samaan käyttöön. Tähän tietysti vielä asianmukainen määrä tuliasemapäätteitä, ilmavalvonnan päätteitä ja rugged-läppäreitä uudistetun taistelutavan hoitoon (juu, ne Panasonic-toughbookit Windows 7:lla menivät vaihtoon jostain syystä, no anyway, ruggedia muokattua Linuxia/Androidia pyörittäviä tilalle sitten).
- Jos radio maksaa 50000 euroa ja lähiradio 5000 euroa ja noita olisi suhteessa 1:10, niin yksi setti maksaisi 100000 euroa. Niitä sitten 3000 kpl hankintaan niin hintalappu on 300 miljoonaa.
- Jos tuliasemapääte/ilmavalvonnanpääte maksaa 10000 euroa ja niitä hankittaisiin 5000 kpl, olisi hintalappu 50 miljoonaa.
- Rugged-läppäri maksaa 5000 euroa kipale ja jos ohjelmistokulut ja muut härpäkkeet kuten lataussysteemit (aurinkokennot anyway?) lasketaan mukaan, hinta lienee per kappale 10000 euroa. Noita sitten hankintaan 5000 kpl, niin hintalappu on 500 miljoonaa.

Rugged-läppärien hintalappu on 10 000 € * 5 000 = 50 000 000 € (viisikymmentä miljoonaa euroa). Eli vähän halvempaa olisi.
 

RPG83

Soome Majori
Puolustusministeriöstä kerrotaan, että maa- ja merivoimille on päätetty hankkia kenttäradioita. Ne toimittaa israelilainen Elbit Systems Land and C4I Ltd.

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on 38,18 miljoonaa euroa. Kenttäradiot toimitetaan puolustusvoimille vuosina 2015–2017.

Hankinnalla varustetaan puolustusministeriön mukaan ensisijaisesti alueellisia joukkoja. Niillä on tarkoitus parantaa joukkojen taktista johtamista.

Hankittavat laitteet ovat yhteensopivia jo aiemmin hankittujen maavoimien käytössä olevien Tadiran-radioiden kanssa. Hankinnalla korvataan joukkojen vanhentuvaa analogista kenttäradiokalustoa.

Olisi asiallista laittaa myös linkitys esimerkiksi seuraavasti:

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/puolustusvoimat kenttaradio-36489

Kotimaa
Puolustusvoimat hankkii kenttäradioita
Heikki Jantunen
6 tuntia ja 48 minuuttia sitten
Puolustusministeriö on tehnyt päätöksen kenttäradioiden hankinnasta alueellisten joukkojen käyttöön.

 • cda6475f8afd70922cace315fc81e02441930b57a4a6b07af624ac81a5b9188a

  (Lehtikuva/Vesa Moilanen)
Puolustusministeriöstä kerrotaan, että maa- ja merivoimille on päätetty hankkia kenttäradioita. Ne toimittaa israelilainen Elbit Systems Land and C4I Ltd.

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on 38,18 miljoonaa euroa. Kenttäradiot toimitetaan puolustusvoimille vuosina 2015–2017.

Hankinnalla varustetaan puolustusministeriön mukaan ensisijaisesti alueellisia joukkoja. Niillä on tarkoitus parantaa joukkojen taktista johtamista.

Hankittavat laitteet ovat yhteensopivia jo aiemmin hankittujen maavoimien käytössä olevien Tadiran-radioiden kanssa. Hankinnalla korvataan joukkojen vanhentuvaa analogista kenttäradiokalustoa.
 

kertakenttään

Ylipäällikkö
En kyllä ihan purematta niele, että spikeohjus olisi 100000€, GMLRS on miltei samanhintainen. Lennokit todellakin ovat alueellisten joukkojen käyttöön ja niitä taitaa mennä 2-3 kpl per taisteluosasto. Ballistiset suojat eli sirpalesuojapaneelit (löytyy firman sivuiltakin) ovat osa tykistön ja heittimistön suojan kehittämistä ja miksei muidenkin. Varusmiehenä kerrottiin Matiksen olevan 50000€ ja VV2000 tonnin pari, epäilen että Phantom ja LISA tippuvat johonkin näiden väliin. LVL141 on muistaakseni tonnin pari ja LVL241 alle viisi tonnia. Läppäreiden hinnasta ei ole valistunutta arvausta.

Miettikääpä miten vaivatonta olisi virtalähde huolto, jos jääkäriryhmällä olisi 5 valonvahvistinta, 3 lähiradiota, 1-2 lämppäriä, pari taskulamppua, jokaisen omat puhelimet ja kaikki muut helvetin härpäkkeet. Tämä on vasta todellisuutta eikä ivaa. Sodan voittaa se, joka saa ladattua vehkeensä, oli se sitten kenttäradio tai LISA.
 

peelo

Ylipäällikkö
En kirjoittanut, että ne olisi hankittu yksinomaan alueellisille joukoille. Osa hankinnoista on kuitenkin nimenomaan alueellisille joukoille (logistiikkakalusto, Stinger), ja joissakin hankinnoissa ei mainita, että ne olisi tarkoitettu operatiivisille joukoille (kantolaitteet, telakuorma-autot), jolloin ainakin osa niistä voi olla menossa alueellisille joukoille.Enemmän olisi parempi, mutta tuolla on kuitenkin saatu järjestelmän koulutus käyntiin.Tuota noin, esimerkiksi tulenjohtosensoreita komppania tarvinnee neljä kappaletta (kolme tulenjohtopartiota joukkueissa + yksi erillinen tulenjohtopartio komppaniassa). Jos tulenjohtosensoreita on saatu n. 1000, niin sillä määrällä varustaa melkeinpä kaikki suomalaiset joukot paikallisjoukkoja myöten, ja vähän jää vielä reserviksi tai vahvennuksiksi esim. tiedusteluosiin.

Pimeänäkölaitteita pitäisi kyllä olla enemmän, joo, mutta arvelisin hankintamäärän olevan yli 10 000 kpl. Kolmannen sukupolven valonvahvistimet näyttävät pyörivän 3 000 eurossa ja allekin, ainakin vielä muutama vuosi sitten. Siihen määräalennus päälle, niin tuskin puhutaan alle 10 000 euron hankinnasta, vaikka mukana tulisi huoltokalustokin.Jos luet linkin takaa, huomaat seuraavan:Noita on kuitenkin hankittu jo aiemmin, se tiedetään, ja kalusto on ollut varusmieskäytössäkin jo vuosia ---> operatiiviset joukot pitäisi alkaa olemaan varustettu, ja nyt materiaalia riittää vähintään jo alueellisten joukkojenkin tärkeimmille miehille (jalkaväki vs. huolto, tykistö ym.).Erittäin OK. Telakuorma-autojahan on itse asiassa hankittu kaksi satsia, jos katsot listaa tarkasti. Tästä pitäisi riittää alueellisillekin joukoille. Panssarointi olisi tietysti kiva, mutta ainakin maastoliikkuvuus on nyt kohdallaan perä-hikiän alueellisilla joukoilla - ei olla sidottuja teihin.Käytetystä kalustosta harvoin maksetaan täyttä hintaa. Militaryphotosissa oli aikanaan juttua, ja silloin arveltiin, että laukaisulaitteet olisi 40 käytöstä poistetun MRAT-Fennekin päältä otettuja.

Ohjustilauksessa olet oikeilla jäljillä, mutta 250 ohjusta on sekin silti jotakin. Kyllä tuolla 50-100 panssarivaunua lähtee vihollisen vahvuuksista.Nopeaan suojautumiseen. Aina ei ole aikaa käyttää tunteja hiekkasäkkien täyttämiseen. Hyvä hankinta, vaikka periaatteessa itse arvostaisinkin suojaliivihankinnat korkeammalle.Jälleen enempi parempi, mutta noilla pääsee alkuun. Tosin voi olla, että nuo menevät enemmän operatiivisille joukoille.Millä vuosikymmenellä elät? 152 mm kalusto on liki kokonaan sulatettu, ja alueellisilla taisteluryhmillä nimenomaan on 155 K 83 patteristot. Oletan ainakin, että noilla pystyttäisiin ampumaan Bonuksia. Voi kyllä olla, että Bonukset on tarkoitettu täysin valmiusprikaatien käyttöön, mutta en tiedä varmasti, joten listasin hankinnan joka tapauksessa.Rugged-läppärien hintalappu on 10 000 € * 5 000 = 50 000 000 € (viisikymmentä miljoonaa euroa). Eli vähän halvempaa olisi.

Oli pakko puuttua tohon 155 K 83 ja alueelliseen taisteluryhmään. Eli Jalkaväkiprikaati ei alueellinen tst-ryhmä. 155 K 83 uskoisin perustettavan erillisiä patteristoja tukemaan painopistesuunnan taisteluja eli käytännössä operatiivisia joukkoja. Onko Jalkaväkiprikaatilla erikseen muita PSTOja kuin nuo ALTSTOS PSTOt 122H63 kalustolla?

Rugged läppärit eivät ole noin kalliita. Panasonic Toughbook CF-19 jota PVllä on käytössä maksaa n. 2500 €. Tietenkin varustelu/ominaisuudet maksavat. Panasonicin pieni padi näppäimistöllä (en muista mallia) jota näkynyt testattavana on jotain 3000-3500 € paikkeilla. MATI TSTJJ-päätteeksi tulee jokin muu ja uskoisin hinnan olevan myös alhaisempi <2500 €. Eli jo 20 milj € saadaan SA-joukkojen tarpeet tyydytettyä. Näitä hankitaan varmastikin lähes joka vuosi lisää joten noista ei kannata olla huolissaan
 

kertakenttään

Ylipäällikkö
Oli pakko puuttua tohon 155 K 83 ja alueelliseen taisteluryhmään. Eli Jalkaväkiprikaati ei alueellinen tst-ryhmä. 155 K 83 uskoisin perustettavan erillisiä patteristoja tukemaan painopistesuunnan taisteluja eli käytännössä operatiivisia joukkoja. Onko Jalkaväkiprikaatilla erikseen muita PSTOja kuin nuo ALTSTOS PSTOt 122H63 kalustolla?

Rugged läppärit eivät ole noin kalliita. Panasonic Toughbook CF-19 jota PVllä on käytössä maksaa n. 2500 €. Tietenkin varustelu/ominaisuudet maksavat. Panasonicin pieni padi näppäimistöllä (en muista mallia) jota näkynyt testattavana on jotain 3000-3500 € paikkeilla. MATI TSTJJ-päätteeksi tulee jokin muu ja uskoisin hinnan olevan myös alhaisempi <2500 €. Eli jo 20 milj € saadaan SA-joukkojen tarpeet tyydytettyä. Näitä hankitaan varmastikin lähes joka vuosi lisää joten noista ei kannata olla huolissaan

Alueellisista prikaateista koostuvalla armeijakunnalla on raketinheitinpatteri sekä tykistörykmentti kalustonaan 155 K83.
 

BlackFox

Ylipäällikkö
En kyllä ihan purematta niele, että spikeohjus olisi 100000€, GMLRS on miltei samanhintainen. Lennokit todellakin ovat alueellisten joukkojen käyttöön ja niitä taitaa mennä 2-3 kpl per taisteluosasto. Ballistiset suojat eli sirpalesuojapaneelit (löytyy firman sivuiltakin) ovat osa tykistön ja heittimistön suojan kehittämistä ja miksei muidenkin. Varusmiehenä kerrottiin Matiksen olevan 50000€ ja VV2000 tonnin pari, epäilen että Phantom ja LISA tippuvat johonkin näiden väliin. LVL141 on muistaakseni tonnin pari ja LVL241 alle viisi tonnia. Läppäreiden hinnasta ei ole valistunutta arvausta.

Miettikääpä miten vaivatonta olisi virtalähde huolto, jos jääkäriryhmällä olisi 5 valonvahvistinta, 3 lähiradiota, 1-2 lämppäriä, pari taskulamppua, jokaisen omat puhelimet ja kaikki muut helvetin härpäkkeet. Tämä on vasta todellisuutta eikä ivaa. Sodan voittaa se, joka saa ladattua vehkeensä, oli se sitten kenttäradio tai LISA.

Siinä vasta tuleekin ongelmia kun porukka on pitempään tehtävällä missä esim tarvitaam lämppärin käyttöä paljon. Jos oikeinmuistan niin 4h kestää lämppärin akku. Montaa sen kokoluokan akkua ei viitti mukana kantaa.
 

PJ85

Eversti
Tämä on vain omaa pohdiskeluani ja itseni toistamista, mutta mulla on sellanen kutina että tämän vuosikymmenen lopulla KAIJPR ja PORJPR nykymuodossaan ei enää ole, vaan ne on purettu lihoiksi alueellisille joukoille.
 

peelo

Ylipäällikkö
En kyllä ihan purematta niele, että spikeohjus olisi 100000€, GMLRS on miltei samanhintainen. Lennokit todellakin ovat alueellisten joukkojen käyttöön ja niitä taitaa mennä 2-3 kpl per taisteluosasto. Ballistiset suojat eli sirpalesuojapaneelit (löytyy firman sivuiltakin) ovat osa tykistön ja heittimistön suojan kehittämistä ja miksei muidenkin. Varusmiehenä kerrottiin Matiksen olevan 50000€ ja VV2000 tonnin pari, epäilen että Phantom ja LISA tippuvat johonkin näiden väliin. LVL141 on muistaakseni tonnin pari ja LVL241 alle viisi tonnia. Läppäreiden hinnasta ei ole valistunutta arvausta.

Miettikääpä miten vaivatonta olisi virtalähde huolto, jos jääkäriryhmällä olisi 5 valonvahvistinta, 3 lähiradiota, 1-2 lämppäriä, pari taskulamppua, jokaisen omat puhelimet ja kaikki muut helvetin härpäkkeet. Tämä on vasta todellisuutta eikä ivaa. Sodan voittaa se, joka saa ladattua vehkeensä, oli se sitten kenttäradio tai LISA.

Orbiterit ovat uusi suorituskyky ja eiköhän ne tule sekä OPJO että ALJO käyttöön.

Alueellisista prikaateista koostuvalla armeijakunnalla on raketinheitinpatteri sekä tykistörykmentti kalustonaan 155 K83.

Onko todella näin?
 
Top