Ylen lantajuttu pöyristytti MTK-väkeä – lannan käsittelykö puuhastelua ja kehitysmaatasoista?
Ympäristö
12:45
Suvi Jylhänlehto
Viljelijöitä harmitti ja järkytti John Nurmisen säätiön hankejohtajan Marjukka Porvarin kommentit Ylen haastattelussa.
21 ihmistä puhuu tästä
PEKKA FALI
Komission arvion mukaan Suomessa ongelma ei ole niinkään pelloille levitettävä lannan typpi, vaan siinä oleva fosfori.
Yle julkaisi vappuaaton aamuna uutisen, jonka mukaan Suomi on saanut EU-komissiolta moitteita maatalouden vesiensuojelun puutteista.
Komissio patistaa maa-arviossaan Suomea vähentämään maatalouden aiheuttamia ravinne- ja leväongelmia vesistöissä. Arvio on osa laajempaa koko unionin kattavaa kierrosta, jossa arvioidaan miten eri jäsenmaat ovat edenneet tavoitteissa puhdistaa maanosan vesistöjä.
John Nurmisen säätiön Puhdas Itämeri -hankkeesta vastaavan
Marjukka Porvarin mukaan ongelma on erityisesti pelloille kerääntyvä ja sieltä valuva fosfori.
Porvarin mukaan eläintiloilta pitäisi vaatia hyväksi todettua lannankäsittelytekniikkaa, jolla ravinteet voidaan erotella nestemäisestä lietteestä.
"Olemme lannan käsittelyssä tiloilla kehitysmaan tasolla. Tämä on puuhastelua. Tarvitsemme hallinnolliset sitovat rajat fosforin levitykselle peltoon, joka koskee kaikkia tiloja", hän totesi Ylen haastattelussa.
MTK:n ympäristölakimiesMinna Ojanperä on pettynyt tapaan, jolla asiasta uutisoidaan.
"Että mitä? Suomalaisella maatilalla lannan käsittely on kehitysmaatasoa, puuhastelua? Luokatonta, Yle Uutiset. Kyseessä on iso asiakokonaisuus komissiolle raportointineen", Ojanperä kommentoi tiistaina Twitterissä.
Hän toivoi, että John Nurmisen säätiö voisi tavata MTK-väkeä ja käydä yhdessä läpi vesiensuojelutoimet, joita maatiloilla tehdään ja miten niitä voisi kehittää.
John Nurmisen säätiö otti yhteistyötarjouksen vastaan ja kommentoi:
"Yhteistyöhön ja ratkaisujen hakemiseen mekin uskomme. Tarkoituksenamme ei ole syyllistää viljelijöitä ja pyydämme anteeksi aiheuttamaamme mielipahaa. Lantaongelma on kuitenkin todellinen."
Viljelijöitä harmittaa, että jälleen kerran heitä syyllistetään Itämeren heikosta tilasta.
"Kyllä on ollut mieli maassa koko päivän aamu-tv:n lähetyksen jälkeen, kun myö suomalaiset tuottajat saastutetaan koko Itämeri", kuhmolainen maatalousyrittäjä
Eija Komulainen kommentoi.
MTK:n johtokunnan maaseutunuorten edustaja
Kaisa Pihlaja vastaa kritiikkiin demonstroimalla lantanäytteen analysoinnin omalla tilallaan.
"Vesiensuojelun perusteita: lantanäyte. Analysoimalla näyte saadaan ravinnepitoisuus selville. Tämä tieto tarvitaan, jotta pelloille saadaan ravinteita riittävästi, muttei liikaa."
MTK Keski-Pohjanmaa kommentoi uutista omalla tiedotteellaan. Tuottajaliiton mukaan Euroopan ympäristövirasto EEA:n ja Suomen ympäristökeskuksen seurantaraportit osoittavat, että suuri osa maamme pintavesistä – joista 65 prosenttia, järvistä 85 prosenttia ja rannikkovesistä 25 prosenttia – on ekologiselta tilaltaan erinomaisia tai hyviä.
"Suomen pinta- ja pohjavedet ovat ekologisen tilan osalta kiistatta Euroopan parhaimmistoa. Tämä siitäkin huolimatta, että Suomen maaperä on vesiensuojelun kannalta erittäin haasteellinen. Suomessa vesien ekologiseen tilaan vaikuttaa jo lähtökohtaisesti erittäin paljon Suomenlahden ja Pohjanlahden rannikkoalueilla esiintyvä hapan sulfaattimaa."
Ylen uutinen:
Joutuuko Suomi ratkaisemaan pakolla maatalouden leväongelman? Komissio patistaa tehostamaan vesiä rehevöittävän lannan käsittelyä eläintiloilla
Viljelijöitä harmitti ja järkytti John Nurmisen säätiön hankejohtajan Marjukka Porvarin kommentit Ylen haastattelussa.
www.maaseuduntulevaisuus.fi