Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
HK-Scanin johtaja: pitkällä aikavälillä tuottajahinnan kehitys on ollut positiivinen. Samassa: Kymmenen viimeistä muutosta tuottajahintaan pelkkää - merkkiä.:cry:
Kyllähän tuossa pitkässä ja ehkä lyhyemmässäkin juoksussa käy niin että suomalaiset lihantuottajat vähenevät aina vain ja kotimainen liha kaupoissamme myös. Ja tilat taas suurentuvat enempi teollisuusmaisiksi yrityksiksi. Tällaiset ns perheviljelmät loppuvat vähitellen, ja jatkajia on aina vain vaikeampi saada toimintaa jatkamaan. Koskee koko maatalousalaa Suomessa.
 
YLe puheella tänään. Akti päivittäis ohjelma ruoka , erioten lihan korvaamisesta. Kaikki toisteli miten on välttämätöntä luopua lihasta. Ekosystyeemi ei kestä eläinperäistä ruokaa kun väestö kasvaa. Osa soitteli lähes fanaattisena miten keinoliha on on saatava heti markkinoille. Peltopintaala pitää saada pois eläinrehun tuotannosta nopeasti kasvisruokien kasvatukseen. Verenpainetta kohotti. Mitä käsittämätöntä probagantaa Yle suoltaa. Suomessa on ruokaa riittävästi eikä nurmea voi ihmiset syödä . Maailman aavikoituminen ei ole meidän ongelma. Eivät maailmalla ole valmiina maksamaan Suomalaisesta ruoasta eli puute ei ole todellista. Suomalaistenko pitäisi esimerkin takia luopua eläintuotannosta maailman pelastamiseksi. Eri asi on terveyssyistä syödä monipuolisesti ja kohtuullisesti.
 
YLe puheella tänään. Akti päivittäis ohjelma ruoka , erioten lihan korvaamisesta. Kaikki toisteli miten on välttämätöntä luopua lihasta. Ekosystyeemi ei kestä eläinperäistä ruokaa kun väestö kasvaa. Osa soitteli lähes fanaattisena miten keinoliha on on saatava heti markkinoille. Peltopintaala pitää saada pois eläinrehun tuotannosta nopeasti kasvisruokien kasvatukseen. Verenpainetta kohotti. Mitä käsittämätöntä probagantaa Yle suoltaa. Suomessa on ruokaa riittävästi eikä nurmea voi ihmiset syödä . Maailman aavikoituminen ei ole meidän ongelma. Eivät maailmalla ole valmiina maksamaan Suomalaisesta ruoasta eli puute ei ole todellista. Suomalaistenko pitäisi esimerkin takia luopua eläintuotannosta maailman pelastamiseksi. Eri asi on terveyssyistä syödä monipuolisesti ja kohtuullisesti.
Tämä on kyllä jotenkin käsittämätöntä, miten suomalaista maidon- ja lihantuontoa lyödään päähän näillä väittämillä maailman ruokapulasta, aavikoitumisesta ja metsien hävittämisestä. Suomessa ja vastaavilla leveyksillä naudat käyttävät ihmisille kelpaamatonta ravintoa pääasiallisena ravintonaan. Suomessa ei leipävilja kasva kaikkialla, nauta ei ole viljalaarista kotoisin..
 
Kyllähän tuossa pitkässä ja ehkä lyhyemmässäkin juoksussa käy niin että suomalaiset lihantuottajat vähenevät aina vain ja kotimainen liha kaupoissamme myös. Ja tilat taas suurentuvat enempi teollisuusmaisiksi yrityksiksi. Tällaiset ns perheviljelmät loppuvat vähitellen, ja jatkajia on aina vain vaikeampi saada toimintaa jatkamaan. Koskee koko maatalousalaa Suomessa.
Tuossa ohimennen seurannut tuota kylän isohkoa karja-/lihatilaa. Taas on laajentamassa ja hommaamassa muutaman sataa liikkuvaa jauhelihaa. Ei sillä omia rehupeltoja ole yhtään, mutta kaikki lähistön maat ovat valjastettu rehun tuottoon tuolle yhdelle. Kaipa se sitten kannattaa kaikille osapuolille...

Kysäisin kerran nuotioillassa että sultahan saa sitten pihvilihaa jos nälkä yllättää. Ettei aina tarvitsis hakea ~50km:n päästä teurastamolta jolla on myyntipiste siellä. Vastaus oli aika jyrkkä.. ne on numeroitu, rekisteröity ja hyvä ettei vielä nimetty. Koska pakko. Ne eivät vaan yht'äkkiä katoa. Tai jos katoavat niin saat maksaa tuntihintaa kun hän täyttää kaavakkeita viranomaisille... tulee luultavasti halvemmaksi käyttää sitä teurastamoa.

Hyvä palvelu siellä teurastamolla muuten. Tuovat puolikkaan ruhon ihan pihaan asti ilman isompaa hintaa. Kunhan vaan tilaat viikkoa - paria aikaisemmin... tietty leikkaavat pienemmäksikin jos asiakas nyt ei ihan kokonaista halua...
 
Tuossa ohimennen seurannut tuota kylän isohkoa karja-/lihatilaa. Taas on laajentamassa ja hommaamassa muutaman sataa liikkuvaa jauhelihaa. Ei sillä omia rehupeltoja ole yhtään, mutta kaikki lähistön maat ovat valjastettu rehun tuottoon tuolle yhdelle. Kaipa se sitten kannattaa kaikille osapuolille...

Kysäisin kerran nuotioillassa että sultahan saa sitten pihvilihaa jos nälkä yllättää. Ettei aina tarvitsis hakea ~50km:n päästä teurastamolta jolla on myyntipiste siellä. Vastaus oli aika jyrkkä.. ne on numeroitu, rekisteröity ja hyvä ettei vielä nimetty. Koska pakko. Ne eivät vaan yht'äkkiä katoa. Tai jos katoavat niin saat maksaa tuntihintaa kun hän täyttää kaavakkeita viranomaisille... tulee luultavasti halvemmaksi käyttää sitä teurastamoa.

Hyvä palvelu siellä teurastamolla muuten. Tuovat puolikkaan ruhon ihan pihaan asti ilman isompaa hintaa. Kunhan vaan tilaat viikkoa - paria aikaisemmin... tietty leikkaavat pienemmäksikin jos asiakas nyt ei ihan kokonaista halua...
Jaa, mitehä se noin vaikeeta on saaha lähilihaa? Ei kotopuolen naapurin emäntä ole ainakaan työmäärää valittanu kun omaan käyttöön on kirjannu mahoja hiehoja. Roippeet ja korvamerkit Honkajoelle, maksaa x00 eur per keikaus.
 
Jaa, mitehä se noin vaikeeta on saaha lähilihaa? Ei kotopuolen naapurin emäntä ole ainakaan työmäärää valittanu kun omaan käyttöön on kirjannu mahoja hiehoja. Roippeet ja korvamerkit Honkajoelle, maksaa x00 eur per keikaus.
Jaa-a. En tiedä. Varmaan kiero savolainen.. :)

No voisin kuvitella että siellä on joku diili sen teurastamon kanssa. Että myydään sitä kautta eikä lopeteta naapurin kiväärillä... mutta, en tosiaan tiedä.

edit: käytännöt vaihtelee, mökkikunnassa lampaan saa parilla satasella ja viinapullolla...

edit2: voihan olla myös että hän on lakia noudottava kansalainen. Niitä omaan käyttöön kirjattavia kun ei oikein saisi myydä muille...
 
Viimeksi muokattu:
Jaa, mitehä se noin vaikeeta on saaha lähilihaa? Ei kotopuolen naapurin emäntä ole ainakaan työmäärää valittanu kun omaan käyttöön on kirjannu mahoja hiehoja. Roippeet ja korvamerkit Honkajoelle, maksaa x00 eur per keikaus.
Tällainen käsitys itselläkin on, eli että omaan käyttöön voi teurastaa. Tai ilmoittaa eläimen kuolleeksi/lopetetuksi ja toimittaa ne em osat ja Honkajoelle tms.
Mutta se lihan tila- eli suoramyynti on sitten taas Unescon maailmanperinnöksi kelpaava byrokraattinen tilataideteos..
Edit Toisaalta teurastamolta voi lihantuottaja tilata palautuksena osan myymästään teuraasta ja se kulkee normaalin lihankäsittelyprosessin kautta ja lihat saa toimitettuna lähimmän "s-marketin" kylmiöön.
 
Viimeksi muokattu:
Jaa-a. En tiedä. Varmaan kiero savolainen.. :)

No voisin kuvitella että siellä on joku diili sen teurastamon kanssa. Että myydään sitä kautta eikä lopeteta naapurin kiväärillä... mutta, en tosiaan tiedä.

edit: käytännöt vaihtelee, mökkikunnassa lampaan saa parilla satasella ja viinapullolla...

edit2: voihan olla myös että hän on lakia noudottava kansalainen. Niitä omaan käyttöön kirjattavia kun ei oikein saisi myydä muille...
Aivan, omaan käyttöön on omaan käyttöön, ei naapurin suuhun. Aika kalliita lampaita mökkikunnassasi, tuolla rahalla saisi jo naistakin... Jaa ruuaksi? No ei sitten.
 
Tällainen käsitys itselläkin on, eli että omaan käyttöön voi teurastaa. Tai ilmoittaa eläimen kuolleeksi/lopetetuksi ja toimittaa ne em osat ja Honkajoelle tms.
Mutta se lihan tila- eli suoramyynti on sitten taas Unescon maailmanperinnöksi kelpaava byrokraattinen tilataideteos..
Edit Toisaalta teurastamolta voi lihantuottaja tilata palautuksena osan myymästään teuraasta ja se kulkee normaalin lihankäsittelyprosessin kautta ja lihat saa toimitettuna lähimmän "s-marketin" kylmiöön.
Nautilat tätä omaan käyttöön teurastamista jonkun verran harrastaa. Jalkavikainen muuten ok, niin kuula kalloon ja orteen.

Kannattaa pitää joitakin tilavia pakastimia. 300 kg lihaa kerralla, no eipä tarvitse vuoteen lihatiskiä kaupassa katsella.

Toki omasta naudasta tai siasta saa haluttaessa teurastamon kautta tuottajapalautuksena sen verran kuin tilaa. Teurastamo ottaa luonnollisesti kulunsa pois siinä välissä.
 
Noi on nuo "tilateurastukset" mukavia hommia; veren vatkausta lettuja varten, ulkovileet ja muut "arvokkaammat" paistit eri luokkaa kuin metsäkamelilla jne. Me likey!
 
Noi on nuo "tilateurastukset" mukavia hommia; veren vatkausta lettuja varten, ulkovileet ja muut "arvokkaammat" paistit eri luokkaa kuin metsäkamelilla jne. Me likey!
Haha, piti hetken miettiä tota metsäkamelia... tuli nk. putkikameli heti mieleen, ja kukapa sitä armeijan polkupyörää rupeaisi syömään :)

Monta kertaa halusin ampua sen kuoliaaksi kylläkin...
 
Olihan se vähän eri fiilis vetää lehmää glockilla ottaan kun hirviä ja peuroja metällä kaataa. Se noutajan yht'äkkisyys ja 400 kilosen elukan rämähtäminen metrin päässä tonttiin. Nykyään käytetään pääsääntöisesti pulttipyssyä. Tosin toissakesänä pari hiehoa lähti omalle kesälomalle ja villiintyivät. Annettiin kesä kasvaa, pidettiin ne pois mökkiläisten pihoista ja elokuussa houkuteltiin ne riistapeltoon. 27 astetta oli lämmintä kun kaadoin elukat ja sen jälkeen oli toimittava rivakasti, rupes elukat turpoomaan melko vauhilla. Hyvät lihat tuli kun olivat eläneet metsän eväillä kesän ja liika rasva oli jääny kehittymäti.
 
Olihan se vähän eri fiilis vetää lehmää glockilla ottaan kun hirviä ja peuroja metällä kaataa. Se noutajan yht'äkkisyys ja 400 kilosen elukan rämähtäminen metrin päässä tonttiin. Nykyään käytetään pääsääntöisesti pulttipyssyä. Tosin toissakesänä pari hiehoa lähti omalle kesälomalle ja villiintyivät. Annettiin kesä kasvaa, pidettiin ne pois mökkiläisten pihoista ja elokuussa houkuteltiin ne riistapeltoon. 27 astetta oli lämmintä kun kaadoin elukat ja sen jälkeen oli toimittava rivakasti, rupes elukat turpoomaan melko vauhilla. Hyvät lihat tuli kun olivat eläneet metsän eväillä kesän ja liika rasva oli jääny kehittymäti.
Se "pulttipyssy" taitaa olla lupavapaa? Pulttipyssyn huonoja puolia on että sillä pitää päästä kosketusetäisyydelle, ja jos on isompi elukka (nauta) niin teho ei riitä kunnolla tainnutukseen.
Oma näkemys ja kokemus aiheeseen on että se 9mm pistooli tai mieluummin vielä 38/357 revelveri on toimiva väline lopetukseen.
 
Viimeksi muokattu:
Se "pulttipyssy" taitaa olla lupavapaa? Pulttipyssyn huonoja puolia on että sillä pitää päästä kosketusetäisyydelle, ja jos on isompi elukka (nauta) niin teho ei riitä kunnolla tainnutukseen.
Oma näkemys ja kokemus aiheeseen on että se 9mm pistooli tai mieluummin vielä 38/357 revelveri on toimiva väline lopetukseen.
Tekninen kysymys, mikä toimii parhaiten, FMJ, JHP, JSP vai jokin muu?
 
Tekninen kysymys, mikä toimii parhaiten, FMJ, JHP, JSP vai jokin muu?
Tässä tapauksessa kun läheltä tavallisesti pääsee otsikkoon ampumaan niin varmaan se fmj niin läpäisytehoa löytyy riittävästi että menee otsaluusta läpi. Isommilla ja vanhemmilla naudoilla se otsaluu on jo paksunpaa joten läpäisytehoa tarvitaan eli ainakaan pehmeät ja kovasti leviävät luodit ei tule kyseeseen.
 
Tässä tapauksessa kun läheltä tavallisesti pääsee otsikkoon ampumaan niin varmaan se fmj niin läpäisytehoa löytyy riittävästi että menee otsaluusta läpi. Isommilla ja vanhemmilla naudoilla se otsaluu on jo paksunpaa joten läpäisytehoa tarvitaan eli ainakaan pehmeät ja kovasti leviävät luodit ei tule kyseeseen.
Jos ulkona on mahdollista lopettaa, (ettei muut hypi pitkin seiniä), 12 cal haulikko on tuohon paras. Metristä otsaan, valot sammuu heti eikä tarvitse pelätä kimpoavia tai lävistäviä luoteja. Eikä osuman tarvitse olla ihan sentilleen, haavakanava on massiivinen.
 
Jos ulkona on mahdollista lopettaa, (ettei muut hypi pitkin seiniä), 12 cal haulikko on tuohon paras. Metristä otsaan, valot sammuu heti eikä tarvitse pelätä kimpoavia tai lävistäviä luoteja. Eikä osuman tarvitse olla ihan sentilleen, haavakanava on massiivinen.
Ulkona varmasti juuri noin. Sisällä sellainen pienempi paukku lienee muille mukavampi.. Mutta tuo kimmokeasia on kyllä sellainen huomioitava asia jos käytetään ylitehokkaita aseita tähän tarkioitukseen.
 
Alle 200 kilosille suosittelen 38 ja wadcutteria, siitä 600 kiloon fmj:tä ja lähemmäs tonnisille tuttu teurastaja käyttää 357:aa tai 44:sta. Glockin +p patruunan luoti löyty hiehon kielen alta, matkalla kohti varpaita. Mä jotenkin vierastan pulttipyssyä...
 
Back
Top