Ei enää vanhaa maitoa – "Viimeinen käyttöpäivä" –merkinnän keksi Al Capone
Gangsteripomo halusi siirtyä maitobisnekseen, koska maitoa myytiin enemmän kuin viinaa. Capone tuomittiin pitkään vankeuteen 85 vuotta sitten.
Maito (maito)
24.10.2016 klo 17:56
Al Capone pidätyskuvassa 17. kesäkuuta 1931. Capone tuomittiin 24. lokakuuta veronkierrosta ja rahanpesusta 11 vuodeksi vankilaan, maksamaan 50 000 dollarin sakot sekä 8 000 dollarin oikeudenkäyntikulut.United States Bureau of Prisons
MARCUS ZIEMANNYle
@ziemama
Jaa artikkeli Facebookissa
Jaa artikkeli Twitterissä
Chicagon alamaailman Al Capone oli yksi pelätyimmistä 1920- ja -30-lukujen rikollisista. Alfonso Capone alkoi kuitenkin pelätä itsekin ja halusi laittoman viinanmyynnin, prostituution, uhkapelien ja koronkiskonnan jälkeen irrottautua mafiakytköksistään.
”Tarvitaan tuote, jota kaikki tarvitsevat joka päivä. Ei viinasta ole siihen”, Caponen kerrotaan sanoneen. Kieltolaki veteli Yhdysvalloissa viimeisiään. Maitoa taas myytiin vailla minkäänlaista valvontaa.
Al Capone oli suuri tekijä amerikanitalialaisten Chicago Outfitissä. Mafiajärjestöllä oli vahva hallinta alkoholin pullottamisessa kieltolain aikana. Samaa systeemiä oli tarkoitus soveltaa myös maidonjakeluun.
Tarina pahan maidon sairastuttamasta sukulaisesta
Al Caponen väitetään keksineen maidon
viimeinen käyttöpäivä -merkinnän sen jälkeen, kun hänen maitoa juonut lähisukulaisensa oli sairastunut. Kyseinen maito ei olisi ollut varsinaisesti vielä hapantunut, mutta kuitenkin pilaantunut.
Moniin historiankirjoituksiin on päätynyt merkintä, että Capone halusi, ettei yhdenkään lapsen tarvitsisi enää kärsiä huonolaatuisen maidon vuoksi.
Capone aloitti paikallisten poliitikkojen voimakkaan lobbauksen. Sen seurauksena Chicago sääti lain, että kaikissa maitopulloissa olisi oltava selvästi näkyvä viimeinen käyttöpäivä. Tuoretta maitoa ei sopinut käyttää kuin 72 tuntia lypsämisestä.
Caponen perheellä oli tietenkin bisnesidea valmiina. He ostivat Meadowmoor Dairies -meijeriyrityksen. Al Capone itse ehti tosin olla maitokaupassa mukana vain kolme kuukautta. Sitten hän joutui vankilaan.
Maitosotahan siitä syntyi
Jo aiemminkin lyhyesti vankilassa istunut Al Capone tuomittiin lopulta lokakuun 24. päivänä 1931 veronkierrosta ja rahanpesusta 11 vuodeksi vankilaan. Maitopuolen johtajuuden otti hoidettavakseen Caponen veli Ralph, jonka liikanimi ”Bottles” oli perua Chicagon pullotusbisneksistä.
Ralph Capone jatkoi myös Chicago Outfitissä. Hän halusi murtaa paikallisen meijeriyhdistyksen maidontoimituksen sopimushinnat käyttämällä maitokuskeja, jotka eivät kuuluneet liittoon. Caponet pullottivat Meadowmoorin maitonsa Wisconsinin meijereistä saadulla halvemmalla maidolla, jota Chicagon jälleenmyyjät eivät halunneet myydä.
Gangsterit vastasivat hangoitteluun räjäyttelemällä paikallisyhdistykseen kuuluvia meijereitä. Siitä syntyi 1932 vuoden kestänyt maitosota.
Hallitsemalla pullotusta ja pullojen leimausta, Caponet pystyivät ottamaan kaupungin maitomarkkinat haltuunsa viimeisen käyttöpäivän määräävän lain avulla. Siinä samalla lisääntyi maidon myyntikin, kun vanhaa alettiin kaataa aiemmin pois.
Päivämäärämerkinnät lisäsivät toisaalta myös terveyttä. Suomessa maitoa sääteli vuodesta 1952 alkaen elintarvikeasetus. Siinä määriteltiin säilyvyysaika. Aluksi pakatussa maidossa oli oltava
viimeinen myyntipäivä, joka myöhemmin muuttui
parasta ennen -pakkausmerkinnäksi.