Suuri maatalouskeskustelu

Kuulin naudanlihan kasvatuksesta (myös koko ketjusta) erittäin hyvin perillä olevalta taholta, että ensi talvena kotimaisella naudanlihalla ei ole kovinkaan suurta tunkua kauppoihin.

Syynä vasikkapula. Miten lihaa kasvatat, jos vasikoita ei saada mistään riittävästi eikä millään rahalla.

Niin se tuonti. Tuodaan, jos jostain saadaan. Jos ei saada, myydään ei niukkuutta kohonneeseen hintaan ja ei oota.

Koronan mahdollisesti aiheuttamia häiriöitä kotimaisessa alkutuotannossa ja jalostuksessa ei tähän lisämausteeksi todellakaan tarvittaisi.
En tunne tuotantoketjua kovin hyvin, mutta lieneekö tässä kyse myös siitä että loppukasvatukseen on päässyt syntymään jonkinlaista ylikapasiteettia vuosien varrella. Vai onko lypsylehmien määrä nyt yhtäkkiä romahtanut jotenkin ja vasikoista on sen takia pula. Lihatalot ei ainakaan tällä hetkellä lähde mukaan uusiin loppukasvattamohankkeisiin, mikä on tietysti ihan luonnollista tässä tilanteessa. Emolehmäpuolella on kai ollut kasvua, mutta ei sieltä tietysti vasikoita paljon liikene kun osa emotiloista kasvattaa itse ja sitten on pihvirotuisiin erikoistuneita loppukasvattajia. Se on vähän hankala yhtälö kun maitotilalle sonnivasikka on vähän sellaista jätettä jonka juottamiselle ei koeta saatavan vastinetta rahan muodossa ja välikasvattaja taas pitää vasikkaa kalliina ja huonosti hoidettuna rääpäleenä.
 
Se on kuulkaa omavaraisuusjutut huolestuttavassa nosteessa. Aiheeseen liittyvät keskustelut on heränneet henkiin ja aiheeseen liittyvät blogikirjoitukset on hätkähdyttävän luettuja. Sehän on pelkästään positiivista että ihmiset miettii pottumaan laittamista, mutta se huolestuttava puoli on se että ihmiset haalii eläimiä. Kyselyitä tulee päivittäin, halutaan ostaa lintuja, vuohia, kotitarvelehmiä.. ihan mitä vaan. Katotaan tanskalaista maajussia ja pelätään nälänhätää. Se saattaa syksyllä räjähtää käsiin jonkunlainen eläinsuojelullinen ongelma kun näille kaikille ei olekaan talviasumusta ja selviää että ne kaikki täytyy hoitaa, ruokkia ja siivota vaikka kaamosmasennusta pukkaa.

Muistelen tässä kun vaimo tuli joskus kanalasta sillä päällä, että mietin mahdetaanko me syödä kanaviillokkia ensiviikolla... itsehän ne halusi. Ei se hoito sitten ihan ollutkaan että katsellaan pihakeinussa kun kanat kuoputtavat maata...

Mut olihan ne söpöjä istuessaan orrella lämpölampun alla joulukuussa. Ei munanmyynnillä saanut rahoja takaisin, mutta tulihan siitä muistoja. Kuten esimerkiksi sellaisia jossa miettii paljonkohan mahtaa olla sakko ylikuormasta ja mitähän sen peräkärryn nimen perässä ollut numerosarja tarkoittaa... suursäkki viljaa jarruttoman Muulin päällä...
 
En tunne tuotantoketjua kovin hyvin, mutta lieneekö tässä kyse myös siitä että loppukasvatukseen on päässyt syntymään jonkinlaista ylikapasiteettia vuosien varrella. Vai onko lypsylehmien määrä nyt yhtäkkiä romahtanut jotenkin ja vasikoista on sen takia pula. Lihatalot ei ainakaan tällä hetkellä lähde mukaan uusiin loppukasvattamohankkeisiin, mikä on tietysti ihan luonnollista tässä tilanteessa. Emolehmäpuolella on kai ollut kasvua, mutta ei sieltä tietysti vasikoita paljon liikene kun osa emotiloista kasvattaa itse ja sitten on pihvirotuisiin erikoistuneita loppukasvattajia. Se on vähän hankala yhtälö kun maitotilalle sonnivasikka on vähän sellaista jätettä jonka juottamiselle ei koeta saatavan vastinetta rahan muodossa ja välikasvattaja taas pitää vasikkaa kalliina ja huonosti hoidettuna rääpäleenä.
Lähipiirissä eli ns kotipaikassani harjoitetaan pääasiassa maitorotuisten sonnien kasvatusta, lisänä joku hassu oma emolehmä vasikoineen (että isäntäväki saa ylimääräiset vapaahetket hyödynnettyä niiden kanssa touhutessa). Vasikat haetaan koko läänin alueelta sijaisevilta maitotiloilta ja juotetaan itse. Nyt on valmistumassa uusi "juottola" niille ja muutakin tilaa. Ilmeisesti vasikoita on jotenkin vielä saanut mutta jonkunlaista vähyyttä on siinäkin ollut havaittavissa. Täytyykin käydä sielä kyselemässä nykytilannetta. Ja tila ei siis sijaitse missään karja-Suomessa vaan Etelä-Suomessa.
 
En tunne tuotantoketjua kovin hyvin, mutta lieneekö tässä kyse myös siitä että loppukasvatukseen on päässyt syntymään jonkinlaista ylikapasiteettia vuosien varrella. Vai onko lypsylehmien määrä nyt yhtäkkiä romahtanut jotenkin ja vasikoista on sen takia pula. Lihatalot ei ainakaan tällä hetkellä lähde mukaan uusiin loppukasvattamohankkeisiin, mikä on tietysti ihan luonnollista tässä tilanteessa. Emolehmäpuolella on kai ollut kasvua, mutta ei sieltä tietysti vasikoita paljon liikene kun osa emotiloista kasvattaa itse ja sitten on pihvirotuisiin erikoistuneita loppukasvattajia. Se on vähän hankala yhtälö kun maitotilalle sonnivasikka on vähän sellaista jätettä jonka juottamiselle ei koeta saatavan vastinetta rahan muodossa ja välikasvattaja taas pitää vasikkaa kalliina ja huonosti hoidettuna rääpäleenä.
Keskituotoksen noustessa sama maitomäärä tuotetaan vähemmillä lehmillä, eikä vasikoita synny riittävästi.

Lihatalot tappelee vasikoista nyt verissäpäin. Maksavat nyt lehmänlihastakin hyvin, saadakseen siinä siivellä vasikoita välitettäviksi.

Emolehmillä tapahtuvan vasikoiden tuottamisen kannattavuus on huono.
 
Keskituotoksen noustessa sama maitomäärä tuotetaan vähemmillä lehmillä, eikä vasikoita synny riittävästi.

Lihatalot tappelee vasikoista nyt verissäpäin. Maksavat nyt lehmänlihastakin hyvin, saadakseen siinä siivellä vasikoita välitettäviksi.

Emolehmillä tapahtuvan vasikoiden tuottamisen kannattavuus on huono.
Eli tavallaan tilanne on maitotilan näkökulmasta järkevä, mutta maitorotuiseen nautaan perustuva lihantuotantoketju hieman nyt ontuu. Muuttuneeko naudanlihan tuotanto tulevaisuudessa siihen suuntaan että vasikoiden vähetessä ja kuluttajien bulkkilihan kulutuksen ohjautuessa yhä enemmän sikaan ja siipikarjaan, naudanlihasta tulee jossain määrin "ylellisyystuote" joka tuotetaan yhä enemmän emolehmiin perustuvalla tuotantotavalla. Kuten sanoit, välitysvasikan tuottaminen emolehmällä ei ole kauhean kannattavaa tai ainakin se on hyvin tukiriippuvaista. Jos liha pystytään markkinoimaan paremmalla hinnalla niin silloin tilanne muuttuu. Tiedä häntä, varmaan tulevaisuudessa maitorotuisten loppukasvatuksen kapasiteettia tullaan purkamaan tavalla tai toisella.
 
Eli tavallaan tilanne on maitotilan näkökulmasta järkevä, mutta maitorotuiseen nautaan perustuva lihantuotantoketju hieman nyt ontuu. Muuttuneeko naudanlihan tuotanto tulevaisuudessa siihen suuntaan että vasikoiden vähetessä ja kuluttajien bulkkilihan kulutuksen ohjautuessa yhä enemmän sikaan ja siipikarjaan, naudanlihasta tulee jossain määrin "ylellisyystuote" joka tuotetaan yhä enemmän emolehmiin perustuvalla tuotantotavalla. Kuten sanoit, välitysvasikan tuottaminen emolehmällä ei ole kauhean kannattavaa tai ainakin se on hyvin tukiriippuvaista. Jos liha pystytään markkinoimaan paremmalla hinnalla niin silloin tilanne muuttuu. Tiedä häntä, varmaan tulevaisuudessa maitorotuisten loppukasvatuksen kapasiteettia tullaan purkamaan tavalla tai toisella.
Ehkä se maitorotuisten sonnien kasvatus tulee kuitenkin jatkumaan koska niitä sonnivasikoita syntyy vuosittain se noin 50% lypsävien määrästä ja jotain niillekin kannattaa keksiä.
Se emolehmähommahan olisi ihan parasta hommaa omasta mielestäni jos kasvattajalla olisi emoille ja vasikoille riittävästi sopivaa laidunaluetta jota ei muuten voisi maataloudessa hyödyntää ja lihasta saisi vielä selkeästi paremman hinnan. Ja mieluusti vielä oma tilateurastamo. Ja jos oltaisiin OIKEIN täydellisessä maailmassa niin oma, kv hissituotanto olisi ehdottomasti plussaa..
 
Ehkä se maitorotuisten sonnien kasvatus tulee kuitenkin jatkumaan koska niitä sonnivasikoita syntyy vuosittain se noin 50% lypsävien määrästä ja jotain niillekin kannattaa keksiä.
Se emolehmähommahan olisi ihan parasta hommaa omasta mielestäni jos kasvattajalla olisi emoille ja vasikoille riittävästi sopivaa laidunaluetta jota ei muuten voisi maataloudessa hyödyntää ja lihasta saisi vielä selkeästi paremman hinnan. Ja mieluusti vielä oma tilateurastamo. Ja jos oltaisiin OIKEIN täydellisessä maailmassa niin oma, kv hissituotanto olisi ehdottomasti plussaa..
Toki jatkuu. Tarkoitin että saattaa tulla kasvatuspaikkojen määrä vähenemään jonkin verran. Hissituotanto on tietysti oiva apu kyseisessä tuotantosuunnassa ja miksei muissakin. Mutta noita emotiloja on varsinkin eteläisessä Suomessa jonnin verran ja niitä on tullut uusiakin tässä vuosien varrella. Että en tiedä onko se niin kauhean huonoa hommaa taloudellisesti kuitenkaan. Usein pitkän linjan emotilat joiden karja on puhtaasti tiettyä rotua myyvät myös jalostuseläimiä muille tiloille ja se saattaa parantaa tulosta. Lihan tai vasikoiden tuotantoon keskittyvät tilat käyttävät sitten yleensä jotain risteytyksiä enemmän. Luonnonlaitumet on etu tietysti ja jos vielä ne luonnonlaitumet on jotain arvokkaita perinneympäristöjä niin niistä maksetaan aika hyvin per hehtaari. Paljon niitä emoja kyllä näkyy ihan viljellyillä laitumillakin. Yksi huomionarvoinen juttu emolehmähommassa on se, että kyseinen tuotantosuunta on kuin tehty luomua varten ja se taas parantaa taloudellista tulosta. Jostain kumman syystä tuotantoa kyllä harjoitetaan tavanomaisestikin. Mutta varsinkin jos rotu on joku Angus tai Hereford jonka ruokavalio on varsin karkearehuvaltainen, niin kyllähän se luomu olis se juttu.
 
IMG_20200501_125615~2.jpg
Vappumarssilla tuli tuollainen vastaan. Tavallista kuusta kuviolle on istutettu ja tuo puu ei selvästikään sellainen ole.

Mutaatio? Taimien mukaan sotkeutunut toinen puulaji? Pottitaimia olivat, muistaakseni 50 kappaleen laatikoissa.

Voi tietenkin myös olla lintujen kuljettama ja siemenestä lähti kasvuun.
 
Katso liite: 39807
Vappumarssilla tuli tuollainen vastaan. Tavallista kuusta kuviolle on istutettu ja tuo puu ei selvästikään sellainen ole.

Mutaatio? Taimien mukaan sotkeutunut toinen puulaji? Pottitaimia olivat, muistaakseni 50 kappaleen laatikoissa.

Voi tietenkin myös olla lintujen kuljettama ja siemenestä lähti kasvuun.
Vähän näyttää kuin metsäkauris olisi hinkutellut reviirin merkiksi sarviaan tuohon joskus..
 
Ihmettelen henkilöä paheksuu riistoa, huonoja työolosuhteita, kapitalismia ja samaan aikaan käyttää vihenneksia ja hedelmiä, kannattaa ulkomaalaista työvoimaa ja omistaa iPhonen.

Jotenkin ristiriitaista.


"– Kaikki työntekijäni ovat siirtolaisia, pääasiassa afrikkalaisia. Heitä on tällä hetkellä 16, mutta tarvitsisin 30 työntekijää lisää kesäkuuhun mennessä, kun vilkkain sesonki alkaa, Estela kertoo.
...
Italian ja Espanjan maatiloilla säännönmukaiset sopimukset ja työehdot eivät ole itsestäänselvyys.

Maissa on suhteellisen yleistä, että erityisesti paperittomat siirtolaiset työskentelevät maatiloilla polkupalkalla ja hirvittävissä olosuhteissa."
 
  • Tykkää
Reactions: e7i
Ihmettelen henkilöä paheksuu riistoa, huonoja työolosuhteita, kapitalismia ja samaan aikaan käyttää vihenneksia ja hedelmiä, kannattaa ulkomaalaista työvoimaa ja omistaa iPhonen.

Jotenkin ristiriitaista.


"– Kaikki työntekijäni ovat siirtolaisia, pääasiassa afrikkalaisia. Heitä on tällä hetkellä 16, mutta tarvitsisin 30 työntekijää lisää kesäkuuhun mennessä, kun vilkkain sesonki alkaa, Estela kertoo.
...
Italian ja Espanjan maatiloilla säännönmukaiset sopimukset ja työehdot eivät ole itsestäänselvyys.

Maissa on suhteellisen yleistä, että erityisesti paperittomat siirtolaiset työskentelevät maatiloilla polkupalkalla ja hirvittävissä olosuhteissa."
Ei ole orjatyö kadonnut mihinkään...
 
Jotenkin ristiriitaista.
Minä en ymmärrä tätä.


"Viljelijä Marcel Estela viljelee muun muassa persikoita ja nektariineja. "Tuotanto on ollut tappiollista jo pitkään. Tuotantokustannukset ovat noin 35 senttiä kilolta, mutta meille maksetaan 25 senttiä", hän sanoo.Tomás Montes"

"Euroopan komission pitää ymmärtää, että tämä on viimeinen vuosi, kun suostumme tekemään tappiota."


Kuka oikeasti uskoo, että tuota tehdään tappiolla. Jos asia olisi näin , niin eihän tuo Marcel olisi mitään viljellyt. Hyvä olisi myös tilan kassatilanne, jos tuollaisella tappiolla pystyy toimimaan ja lisää työvoimaa kaivataan siltikin:rolleyes:

Katsoin että viime vuonna Espanjassa tuotettiin 1600000 tonnia persikkaa ja nektariinia ( oli samassa tilastossa). Tekee siis 160 miljoonaa euroa tappiota elinkeinolle joka vuosi.
En usko.
 
Minä en ymmärrä tätä.


"Viljelijä Marcel Estela viljelee muun muassa persikoita ja nektariineja. "Tuotanto on ollut tappiollista jo pitkään. Tuotantokustannukset ovat noin 35 senttiä kilolta, mutta meille maksetaan 25 senttiä", hän sanoo.Tomás Montes"

"Euroopan komission pitää ymmärtää, että tämä on viimeinen vuosi, kun suostumme tekemään tappiota."


Kuka oikeasti uskoo, että tuota tehdään tappiolla. Jos asia olisi näin , niin eihän tuo Marcel olisi mitään viljellyt. Hyvä olisi myös tilan kassatilanne, jos tuollaisella tappiolla pystyy toimimaan ja lisää työvoimaa kaivataan siltikin:rolleyes:

Katsoin että viime vuonna Espanjassa tuotettiin 1600000 tonnia persikkaa ja nektariinia ( oli samassa tilastossa). Tekee siis 160 miljoonaa euroa tappiota elinkeinolle joka vuosi.
En usko.
Todennäköisesti tuet ei ole laskelmassa mukana. Joutuu syöttämään 10 senttiä kilolle Eu:n pintatukia tuotteen mukana.

Tämähän on tilanne myös meillä. Hyvänä vuotena muuttuvat kustannnukset lannoitteet, polttoaine jne. on mahdollista saada katetuksi tuotteen myynnillä. Huonon sadon tullessa tuottaja kattaa tappion maataloustuella ja voi olla käsillä tilanne, että tuntia kohti palkkaa ei jää edes tuota 2019 jäänyttä viittä euroa/h.
 
Todennäköisesti tuet ei ole laskelmassa mukana. Joutuu syöttämään 10 senttiä kilolle Eu:n pintatukia tuotteen mukana.

Tämähän on tilanne myös meillä. Hyvänä vuotena muuttuvat kustannnukset lannoitteet, polttoaine jne. on mahdollista saada katetuksi tuotteen myynnillä. Huonon sadon tullessa tuottaja kattaa tappion maataloustuella

Jotain tälläistä mä ajattelinkin. Itse toivoisin näissä uutisissa tarkkuutta. Monet lukijat ei ymmärrä tukipolitiikasta yhtään mitään(minä myös) joten kokonaisuus jää vajaaksi. Minä ja varmaan moni muukin rinnastaa tuet tuloiksi eli marcelille jää kuin jääkin rahaa kilolta, että ei tarvi ihan hyväntekeväisyyttäään työtä tehdä.
 
Back
Top