Suurmoskeija hylättiin – Helsingin päättäjät avoimia pienemmille moskeijahankkeille
”Muslimit tarvitsevat tiloja, mutta tämä hanke ei ole kestävällä pohjalla”. Näin tiivisti Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) somessa ajatuksensa suurmoskeijahankkeen kaatamisesta.
Hän ja muut johtavat helsinkiläispäättäjät hylkäsivät nyt käsittelyssä olleen suurmoskeijahankkeen, mutta eivät sulje ovia mahdollisilta uusilta, pienemmiltä moskeijahankkeilta.
Sinnemäen johtama kaupunkiympäristölautakunta totesi hylkäävän päätöksensä perusteluissa, että ”Helsingin muslimiyhteisöjen toiminnan edellytyksistä huolehditaan osana suomalaista yhteiskuntaa sekä osana pääkaupungin roolia mm. asianmukaisten tilojen osalta”. Sinnemäki korostaa samaa viestiä myös Facebook-päivityksessään.
–
Pidän tärkeänä, että Helsingin muslimiväestön osalta asianmukaiset tilat moskeijoille ja niihin liittyville muille tiloille saadaan Helsingissä tulevaisuudessa ratkaistua, hän kirjoittaa.
– Pidän tärkeänä, että Helsingissä jokainen voi olla oma itsensä. Tähän kuuluu mahdollisuus harjoittaa omaa uskontoaan, jos näin haluaa. Helsingissä muslimien mahdollisuudet tähän ovat asiantuntijoiden lausuntojen perusteella riittämättömiä ja epätarkoituksenmukaisia, tilat hankalia ja liian pieniä.
Hän korostaa, että lautakunta muodosti nyt kantansa vain nykyiseen suurmoskeijahankkeeseen. Sen laajuus ja rahoituksen epäselvyydet epäilyttivät päättäjiä niin, että hanke katsottiin toteuttamiskelvottomaksi.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on vastustanut suurmoskeijahanketta suorasanaisesti. Hän korosti vaalikampanjansa aikana, että tässä hankkeessa nimenomaan moskeijan yliampuva mittakaava oli hänelle suurin ongelma, ei monia muita päättäjiä eniten huolestuttava rahoitus.
– Suurmoskeija on eri asia [kuin moskeijat Helsingissä yleisesti]. Pitää aina muistaa mittakaava. Suhteellisuudentaju on politiikassa aliarvostettu hyve. Ei kannata Helsinkiin Eiffel-torniakaan havitella, Vapaavuori kirjoitti tuolloin
Sekä Helsingin vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs että kokoomuksen ryhmäjohtaja Risto Rautava suhtautuvat Helsingin Sanomien mukaan avoimesti mahdollisten uusien moskeijahankkeiden läpimenon mahdollisuuksiin kaupungissa.
– Ainakin me vihreissä näemme, ja näin kirjoitettiin myös lautakunnan päätösesitykseen, että Helsingin muslimiyhteisöllä on tarvetta paremmille tiloille kuin nykyään, Kivekäs sanoo HS:lle.
Koska Helsingissä on useita erilaisia muslimiyhteisöjä, olisi Kivekkään mukaan luontevampaa, että ”olisi useampia pienempiä hankkeita”. Risto Rautavan mukaan kaupunki ei sanele, mihin esimerkiksi kirkkojakaan voi tulla, kunhan hankkeet ovat taloudellisesti ja muuten perusteltuja.
– Suomessa on 70 000 muslimia. On selvää, että hekin ansaitsevat täällä oman paikkansa, Rautava sanoo HS:lle.
Vasemmiston valtuutettu, kaupunginhallituksen jäsen Veronika Honkasalo ilmoitti tiistaina Facebook-tilillään, että hän ei kannata nyt käsittelyssä olleen hankkeen edistämistä. Samalla hän kuitenkin korosti perustuslain takaaman uskonnonvapauden merkitystä.
– On selvää, että muslimiyhteisöt Helsingissä tarvitsevat asianmukaisia rukoushuoneita ja moskeijoita, Honkasalo kirjoitti.
Myös suurmoskeijahankkeen puuhanainen Pia Jardi on aiemmin väläyttänyt pienimuotoisemman moskeijan tavoitteluun siirtymistä. Toisaalta tiistain päätöksen jälkeen hän puhui julkisuudessa mahdollisuudesta hakea moskeijalle paikkaa Espoosta tai Vantaalta.
Alla apulaispormestari Anni Sinnemäen Facebook-päivitys tiistaisen lautakuntapäätöksen jälkeen.