Suurpeto keskustelu

Ikarus

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Suomen Susikanta?
Lähetetty: 19.12.2017, 20:05
Tagit: lukesusikanta

Hirvitalousalueen RP-PO 3, Vaasan Eteläpuolinen rannikko aina Karviaan sisämaassa, susikanta on Luken mukaan 9 sutta.
Alueen metsästäjät suorittivat viime viikonloppuna lumijälkilaskennan alueella. He saivat tulokseksi 40 sutta.
Yhden kunnan alueelta löytynyt suurin määrä oli Kauhajoelta 17 sutta. Joissakin tapauksissa esim Närpiössä laskenta ei oikein täsmännyt aiempien näköhavaintojen kanssa. Nyt löytyi 4 ja havainnot ovat kuitenkin olleet kahdesta laumasta toisessa 5 ja toisessa 7 sutta.
Jos Luken tietoinen kannan vähättely on samaa luokkaa muualla maassa, niin todellinen susikanta olisi jotain 650 sutta, eikä tuo 150, jota Luke tarjoilee.
https://www.metsalehti.fi/keskustelut/aihe/suomen-susikanta/

Isoja näkemyseroja taas, enpä voi sanoa, että tämä minua yllättäisi.
Mielenkiinnolla odotellaan valtakunnallista arviota.
 

lepinkäinen

Alikersantti
Tiistaina meni toinen koira pihasta täällä suden suuhun lyhyen ajan sisään. Nyt taas vähän eri suunnalta. Ei uppoo se yhden suden teoria Kuusamon alueella oiken vieläkään.
 

samovaari

Kapteeni
Lahjoittaja
Isoja näkemyseroja taas, enpä voi sanoa, että tämä minua yllättäisi.
Mielenkiinnolla odotellaan valtakunnallista arviota.
Moro. Tätähän olen aiemmin toitottanut, mulla parikymmentä tuttua, jotka tuota laskentaa suorittavat. Kaikki olleet samaa mieltä, Luken tilastot näyttää ihan muuta. Miksi Luke harhauttaa, onko EU:n direktiiveillä tähänkin sanottavaa?
 

samovaari

Kapteeni
Lahjoittaja
Tiistaina meni toinen koira pihasta täällä suden suuhun lyhyen ajan sisään.
Moro. Oliko aitauksessa vai vaan kopissa? Perkele, poroista, lampaista ja muista tuotantoeläimistä saa sentään jotain petoeläinkorvauksia, monesti kalliisti ostetusta ja rakkaudella monta vuotta koulutetusta metsästyskaverista ei välttämättä mitään. Tää Luken homma on mielestäni nyt niin hämärä.
 

lepinkäinen

Alikersantti
Pitkässä ketjussa pihalla. Se pahin vaihtoehto tietysti koiran kannalta. Vaan eipä täällä ollut tarvetta aiemmin tästä ongelmasta huolehtia. Omassa pihassa on onneksi jämäkkä tarha, tosin asutaankin taajamassa.
 

baikal

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Jos Luken tietoinen kannan vähättely on samaa luokkaa muualla maassa, niin todellinen susikanta olisi jotain 650 sutta, eikä tuo 150, jota Luke tarjoilee
Kun ottaa huomioon sen, että kanta on levinnyt käytännössä koko maahan, noin suunnilleen, niin varsin helposti puhuttaneen oikeasti jostain muusta kuin 160 yksilöstä. 160 nyt vaan ei pidä paikkaansa. Poikkitieteellisen arvioni mukaan kanta on jotain 300-400 yksilöä. Hybridien osuutta ei voi kuin arvailla.

Jos Suomi jaetaan pinta-alaltaan 20x50 kilometriä paloihin, niin arvioni mukaan joka palalla olisi oma hukkanen. En usko, että arvio heittää paljon, jos yhtään. :cool:
 

Vääpeli

Ylipäällikkö
Olen povannut uhria jo kohta vuoden. Kun tajusin,että tämä Susi söi ihmisen viimeksi 100-vuotta sitten on vain puolitotuus. 1900 luvulla riitti monin paikoin vain jälkien näkeminen kun koottiin jo jahtiporukka. Siitä se 100-vuoden tauko johtuu. Ennen viimeistä uhria sudet vei joka vuosi ihmisiä. Lapsia ja vauvoja. Koska hukka perii eikä luonteelleen mitään voi.
Ei toivotut vauvat ja lapset yleensä vietiin metsään ja "susi" vei ne.
 

PM04

Luutnantti
Helsinki - Hanko välillä susitutkijoiden mukaan n. 5 sutta. Kumma lauma, kun havaintoja tulee Porkkalasta & Upinniemestä, Kantvikista, Störsvikistä, Degerbystä, Päivölästä, Ingarskilasta, Tähtelästä, Snappertunasta, Lohjalta, Kylmälästä, Hangosta, Bromarvista ja Tenholasta vaikka samana päivänä. Pari vuotta sitten ns. Tenholan lauma sai muistaakseni 8 pentua. Samaan aikaan oli tosiaan havaintoja jo noista aiemmin mainitsemistani paikoista. Länsi-Uudellamaalla juoksentelee oman arvioni mukaan vähintään parikymmentä hukkaa. Vaikka täällä on melkoisesti riistaa, verrattuna muuhun maahan, niin petovahinkojakin on sattunut. Luken arvioilla voi kyllä mennä käymään huussissa ja pyyhkäistä. Noiden 5 hukan perusteella niiden tulisi juosta yötä päivää sata lasissa alueella ilman taukoa, eikä siltikään vauhti riittäisi.
 

Ikarus

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
kiireetöntäjoulua.jpg
Rauhaisaa Joulua foorumilaisille!
 

Sarek1

Kenraali
Hyviäkin uutisia on:
”Koiran kimppuun iskenyt susi lopetettiin Kuusamossa - metsästäjän varoituslaukaus mahdollisesti osui, kertoo poliisi”
http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/koiran-kimppuun-iskenyt-susi-lopetettiin-kuusamossa-metsastajan-varoituslaukaus-mahdollisesti-osui-kertoo-poliisi/780459/
POHJOIS-SUOMI 29.12.2017 22:44 | PÄIVITETTY 29.12.2017 22:45KALEVA

Metsästyskoiran kimppuun käynyt ja metsästäjääkin kohtaan uhkaavasti käyttäytynyt susi on lopetettu Kuusamossa perjantaina, kertoo poliisi.

Susi oli iskenyt metsästyskoiran kimpuun kesken metsästysreissun Kuusamon Kivenlahdessa. Poliisin mukaan metsästäjä oli yrittänyt muun muassa huutamalla lopettaa suden hyökkäyksen.

Susi ei irtautunut koiran kimpusta, mutta oli metsästäjän kertoman mukaan alkanut murista hänelle.

Metsästäjä koki tilanteen uhkaavaksi ja ampui varoituslaukauksen suden viereen. Poliisin tiedotteen mukaan susi oli kuitenkin liikahtanut niin, että laukaus mahdollisesti osui.

Tähän viittasivat myös suden paetessaan jättämät jäljet.

Paikalle tulleet poliisin ja rajavartioston partiot olivat jatkaneet tämän jälkeen suden paikantamista ja jäljestämistä vaikeakulkuisessa maastossa.

Jäljet johtivat Tolvantielle, josta Kuusamon riistahoitoyhdistyksen suurriistavirka-apuryhmä jatkoi suden etsintää. Perjantaina illalla kello 21 aikaan ryhmä tavoitti loukkaantuneen suden ja lopetti sen.

Lopettamispäätöksen teki poliisi. Ratkaisua perustellaan sillä, että kyseessä oli loukkaantunut eläin, jonka hengissä pitäminen olisi julmaa.

Lisäksi kyse oli loukkaantuneesta petoeläimestä, joka ihmisen kohdatessaan voi aiheuttaa vaaraa hengelle ja terveydelle, poliisin tiedotteessa todetaan.
 

lepinkäinen

Alikersantti
Jospa tarinat ois tosia ja tämä nyt lopetettu ois ainoa häirikkö täällä. Fingers crossed. Totuutta ei taida tietää kukaan, mutta oma vainu sanoo edelleen, että komenna koira lähelle kun näätähommiin huomenna mennään.
 

samovaari

Kapteeni
Lahjoittaja
Moro. Nyt tulee sitten aikas kovaa settiä.
Tuossa illalla saunoin muutaman tuttavan kanssa täällä mun mökillä Käringillä. Olivat piikin viimeistä luvallista hakeneet tänään. Kun tuo yksi oli enää jäljellä, oli koko seura ollut mukana, hyvän ketjun saaneet aikaiseksi ja ampujiakin riitti. Paikka tuolla Parikkalan suunnassa, lähellä Kukkarolampea. Tuossa tuo rajaviiva tekee länteen tuollaisen koukkauksen ja rajavyöhyke on aika ohut.
No, ajomiehet lähteneet liikkeelle tuosta rajavyöhykkeen pinnasta ja melko heti havaittu lumessa viiden suden jäljet, tosi tuoreet. Lunta oli sadellut koko päivän ajan ja tää yksi saunoja sanoi; "alta viiden minuutin jäljet" ja ne meni suoraan ketjua päin.
Kolmella näistä ajomiehistä ja parilla kaverilla ampumaketjusta näköhavainto, viisi sutta joista kaksi oli jotenkin erinäköistä, (olikos se tuo jäsen @baikal , joka lanseerasi tuon hybridi-käsitteen?).
No, hirvas jäi kaatamatta ja sudet jäi kaatamatta, mutta sitä puheen porinaa iltanotskilla oli kuulemma riittänyt.
Nyt sitten multa tää kysymys teille tietävimmille? Voiko samassa susilaumassa olla aitoja, oikeita susia ja sitten näitä sekasikiöitä?
 

samovaari

Kapteeni
Lahjoittaja
Olisiko koirat kiellettävä? :eek:
Moro. Vähän tarkoitushakuinen viesti tähän säikeeseen, kun keskustellaan kuitenkin suurpedoista. Vai haluatko herättää lisäkeskustelua vai trollata muuten vaan?
Omasta mielestäni ei pitäisi kieltää. Koira on kesytetty sudesta ja se on ollut ihmisen hyvä kaveri tuhansia vuosia. Sitä on metsästyksen lisäksi hyödynnetty monissa ympäristöissä (huume, tulli, poliisi, räjähde, poro, yms.). Jopa vanhainkodeissa on nykyisin tällaisia seurakoiria vanhusten silitettävinä. Suomessa on yli puoli miljoonaa koiraa ja tuo linkin osoittama määrä on jotain 0.005%.
Omasta mielestäni koirien aiheuttamat ongelmat pääosin johtuvat omistajaan nähden väärästä rotuvalinnasta, siitä johtuvasta väärästä kasvatuksesta ja valitettavasta liiallisesta rodunjalostuksesta.
Jos haluat keskustella lisää koirankasvatuksesta, lähesty yksärillä, kiitos.
 

baikal

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Mä luulen, että näissä -sekarotuisissa- ollaan jo niin pitkällä, että itse iso kehnokaan ei enää erota mikä on mitäkin. Kun naaras tiinehtyy koirasta tai jo valmiista hybridistä, niin siinähän on jo lauman siisti alku. Mitä ne jälkeläiset sitten ovat, entä seuraava sukupolvi jne.jne.

Sen oikean mehtäsusen suurin uhka ei ole verenhimoinen ylipainoinen mehtuumies vaan onneton Venäjällä jo eläinsukupolvia sitten käynnistynyt ja käynnistetty -jalostaminen-. Voidaanhan me -suojella- kaikkea mitä tulee hukkapilkan takaa....panta kaulaan ja suden kyltti katolle. Katotaan vielä kymmenen vuotta ja kyllä siinä vielä aivot valaistuu. Koetetaan sitten tuumia, mistä löytää sellaisen geenipuhtaan hukkasen.

Ratkaisu asiassa nyt vaan syntyy muualla kuin Suomessa noin niinkuin suden osalta.
 

Protheon_93

Majuri
En nyt tajua tätä petoeläinten suojelun tarvetta oikein ollenkaan. Me ihmiset voitaisiin vain hyvin laskea kuinka paljon hirviä, yms... Suomessa sudet tappavat vuosittain ja hoitaa se susien puolesta mesästäjien toimesta ja voitaisiin sitten runsaammin harventaa susikantaa. Ei niitä tarvita tuolla metsässä olemaan vaarana ihmisille ja ihmisten lemmikeille ja tuotantoeläimille.
 

miheikki

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Canis lupus on maailman elinoimaisin laji kiitos Homo sapiensin. Väitetään, että jos ihminen poistetaan kuvioista, niin Canis lupus familiaris alkaa muistuttamaan sutta jo muutaman sukupolven jälkeen. Oli rotu mikä tahansa.
 

Ikarus

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Nyt sitten multa tää kysymys teille tietävimmille? Voiko samassa susilaumassa olla aitoja, oikeita susia ja sitten näitä sekasikiöitä?
Lauantai 30.12.2017 klo 00.48


Susi hyökkäsi metsästyskoiran kimppuun Kuusamon Kivenlahdessa perjantaina aamupäivällä.

Viranomaiset päättivät lopettaa metsästäjän haavoittaman suden Kuusamossa. Kuvan susi ei liity tapaukseen. (AOP)
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712292200636558_u0.shtml

Huvittavia nämä susiuutisten kuvituskuvat. Kuvan susi ei liity tapaukseen. Ei varmaan, kun se ei ole susi ensinkään.:)
Koiran pyöreät ja ruskeat silmät. Aidon harmaasusi uroksen ''töpseli'' ei näy, kuten kuvan koiraeläimellä näkyy. Vedän hatusta, että noin 50 %;n ''susi''
Näitä suojellaan hinnalla millä hyvänsä. Suden suojelua olisi hybridien poisto. Tosin eipä meille montaa puhdasta harmaasutta näiden poistamisen jälkeen jäisi. Niiden kanssa kyllä pärjättäisiin.

Edit: kuvan eläimellä myös päälaen ja poskipäiden kulma suurempi kuin 45 astetta.

@samovaari n kysymykseen. Voi olla. Jompikumpi alfa voi olla aito, loput onkin sitten eriasteisia koirasusia. Jos laumassa on molempia, koirasudet ajaa saalista ja aidot harmaasudet hoitaa tappotyön.
 
Viimeksi muokattu:
Top