Suurpeto keskustelu

Ikarus

Ylipäällikkö

Eipä yllätä. Tämä etenee jotain asiasta ymmärtävien odotuksien mukaan. Tästä on tutkimustuloksia maailmalla, vaan ei näy viranomaisia kiinnostavan.
No nyt on kyllä muitakin murheita.
 

Woodsman

Ylipäällikkö

Eipä yllätä. Tämä etenee jotain asiasta ymmärtävien odotuksien mukaan. Tästä on tutkimustuloksia maailmalla, vaan ei näy viranomaisia kiinnostavan.
No nyt on kyllä muitakin murheita.
Kyllä näitä uutisia alkaa tulemaan lisää. Mutta pitää muistaa, sehän on vain se lutuinen ”metsän koira”, ajautunut liian lähelle asutusta ja ihmistä ja siitä syystä stressaantunut. ;)
 

Sarek1

Ylipäällikkö
Susi alkaa valua paskakaupunnin kaduille. Lehden sivulla myös video.

Suden yöllinen vaellus Oulun Metsokankaalla tallentui lukijan videolle – "Todennäköisesti nuori yksilö", sanoo tutkimusprofessori
https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/suden-yollinen-vaellus-oulun-metsokankaalla-tallentui-lukijan-videolle-todennakoisesti-nuori-yksilo-sanoo-tutkimusprofessori/838385/
OULU 7.4.2020 12:39 | PÄIVITETTY 7.4.2020 12:41
TAINA VIROLAINEN

Lukija lähetti maanantaina kuvatun videon, jossa susi liikkuu Oulun Metsokankaan kaduilla yöaikaan.
Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola vahvistaa, että videolle kuvattu eläin on susi.

Kojola kertoo, että Oulun eteläpuolella on useita susireviirejä. Niitä on Lumijoella, Nivalassa ja Pyhäjoella. Aivan Oulun kupeeseen susireviirit eivät kuitenkaan ylety.
– Tämä on sitä vuodenaikaa, että nuoret sudet lähtevät liikkeelle. Ne vaeltavat etsimään omaa lisääntymisaluetta. Videon susi on todennäköisesti nuori yksilö. Suden sukupuolta en lähde arvaamaan.
Sudet saattavat siirtyä synnyinreviiriltään jopa tuhannen kilometrin päähän. Ne voivat liikkua 40 kilometriä vuorokauden aikana.
Kojola kertoo, että vuosi sitten kaksivuotias urossusi kulki Pyhäjoelta Oulun taajaman itäpuolelta Itä-Lappiin Savukoskelle saakka. Se kävi myös aivan Venäjän rajalla. Susi söi kuitenkin poroja, joten se lopetettiin vahinkoperusteisesti.
Kevät on sudelle lisääntymisen aikaan, sudenpennut syntyvät Oulun korkeudella toukokuun alkupuolella ja eteläisesssä Suomessa huhtikuun lopulla.
Oulun Metsokankaalla kulkenut susi pääsee Kojolan mukaan lisääntymään aikaisintaan ensi keväänä.
 

Ottoville

Ylipäällikkö
Viime vuonna NRK:n mukaan 514 poronomistajaa haki Norjassa korvausta 69 000 petojen tappamaksi oletetusta porosta ja sitä maksettiin yli 21 000 eläimeltä. Tutkimusten mukaan suurin osa kuitenkin kuolee nälkään :whistle: :whistle: :whistle: . Tänä vuonna on arvioitu, että nälkään voi kuolla jopa 160 000 poroa. Finnmarkissa poroja on noin 148 000.

Helikopteri kuskaa rehupaaleja tunturiin, kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä.
Ilmasilta on avattu Ruijan tuntureilla Pohjois-Norjassa jopa kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi. Helikopteri lennättää suuria rehupaaleja muun muassa Karasjoen tuntumassa Salčotunturiin, joka sijaitsee suomalaisesta Inarin Angelin kylästä noin 50 kilometriä luoteeseen.
Tonneittain keltaisen muovin sisään paaleihin pakattua rehua liikkuu ilmasiltaa pitkin ja roikkuu kopterin alla köydestä, kunnes pudotetaan porojen pureskeltavaksi. Kaikkien aikojen pelastusoperaatiota tarvitaan, koska kovaa lunta on metrikaupalla ja poro ei pysty kaivamaan ravintoa maasta.
– Tämä on suurin hätäoperaatio koskaan ja vakavin laidunkriisi viime vuosina, Tromssan ja Finnmarkin alueen poronhoitojohtaja Sunna Marie Pentha sanoo NRK:n haastattelussa.

Poronomistaja Nils Peder Gaup on tyytyväinen apuun, sillä tilanne on pitkään ollut epävarma ja on pelätty nälkiintyneiden vaatimien luovan vasansa kesken. Nyt viisi helikopteria kuskaa viikon verran rehua porotokille, joita laiduntaa Kautokeinon ja Karasjoen alueen tuntureilla.

Nälkä vaivannut jo kuukausia
Moottorikelkoilla lisäruokinta maastoon 25-90 kilometrin päähän rehuvarastoista olisi vienyt paljon aikaa. Sää on toistaiseksi suosinut lentämistä. Tilanne on ollut vakava jo kuukausien ajan koko Pohjois-Norjassa ja osissa Trøndelagia.
Joka lennolla maastoon viedään yksi 800-kiloinen rehupaali kerrallaan. Kaikkiaan ilmasillan kautta liikkuu noin 250 tonnia rehua noin 20 paliskunnan eli siidan tarpeisiin. Operaatio alkoi, kun maaherra pyysi apua puolustusvoimilta ja se antoi toimeksiannon yksityiselle kopteriyhtiölle Helitransille.
Poron menehtyminen ei ole harvinaista, sillä luonto pitää huolen heikoimmista. Nyt luonto kurittaa kuitenkin totuttua kovemmin ja vahvatkin yksilöt uupuvat. Porotalous olisi Penthan mukaan kaivannut apua tänä talvena jo aiemmin.
Viime vuonna NRK:n mukaan 514 poronomistajaa haki Norjassa korvausta 69 000 petojen tappamaksi oletetusta porosta ja sitä maksettiin yli 21 000 eläimeltä. Tutkimusten mukaan suurin osa kuitenkin kuolee nälkään. Tänä vuonna on arvioitu, että nälkään voi kuolla jopa 160 000 poroa. Finnmarkissa poroja on noin 148 000.
Ennen ilmasiltaa poronhoitajat yrittivät ruokkia karjaansa omin voimin. Myös Norjan Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat auttaneet paliskuntia hätäruokinnassa. Hallitus on esittänyt 20 miljoonan kruunun lisärahoitusta kriisin helpottamiseksi.

Hirvetkin enää luuta ja nahkaa
Suomen rajan tuntumassa on nälkäisten porojen lisäksi myös hirviä, joista näyttää olevan jäljellä pelkkää luuta ja nahkaa.
Norjan yleisradioyhtiö NRK uutisoi keskiviikkona hirvien vaikeasta tilanteesta jutussa, jonka kuvassa näkyy hädin tuskin enää jaloillaan pysyvä apaattinen hirvi.
Poronomistaja Mikkel Mathis Hætta oli paimentamassa porotokkaa lähellä Suomen rajaa tiistaina, kun hän kohtasi väsähtäneen hirven.
Hætta sanoi NRK:lle, että laihalla hirvellä luut näkyivät nahan läpi.
– Oli surullista nähdä se siinä kunnossa, Hætta murehtii.
Tunturimaita hallinnoivan Finnmarkseiendommenin (FeFo) väki on saanut useita ilmoituksia laihoista hirvistä. Erämaista vastaava johtaja Einar Asbjørnsen sanoo, että kova talvi koettelee.
Hirvi elää talvisin säästöliekillä, mutta nyt monella sarvipäällä liekki uhkaa sammua.
Ruoka-apua voisi antaa myös hirville, jos siihen saisi luvat.
 
Top