Nuoruudessani lammastaloutta tosissaan pidettiin täysin tuottamattomana. Oppikoulussa ”paska-opin” opettaja-agranomikin tämän tiesi kertoa.
Sitten jossain vaiheessa niitä tiloja tuli kuin sieniä sateella mysteerisesti. Arvaukseni on että juurikin EU-tuet.
Sitä oppinainetta kutsuttiin ”paska-opiksi” koska ennen keinolannoitteita eli ”apulantaa” peltojen lannoittaminen perustui juurikin lehmälantaan.
Petoaidat(tarvikkeet) maksetaan yhteiskunnan varoista hakemuksesta. Pystyttämiseen on tullut vapaaehtoisa mukaan.
Jossain oli että laumanvartijakoiriinkin saisi tukea mutta en löytänyt siitä mitään tarkempaa.
On aivan turhaa itkua kannattamattomuudesta.
Aika selvää on että jopa satoja kymmeniä tuhansia lampaita kasvattavat tillat, jotka sijaitsevat ilmastoltaan otollisissa maissa pystyvät tuottamaan huomattavan edullisesti lammasta sekä lihaksi että villaksi. Tukiaisia ei Uudessa Seelannissa makseta vaan tilojen on tultava omillaan toimeen.
Suomen lampaat kasvatettaisiin aivan keveysti yhden käden sormilla laskettevissa farmeissa. Nyt se on tälläistä elämätapakasvatusta.
Kauniille naisille ostetaan kallitaa timantteja, mutta………
Pohjois-Karjalassa on Luken mukaan lähes 600 yli vuoden vanhaa karhua ennen metsästystä. Aikuinen karhu tappaa 7 hirveä(yleensä vasaa) vuodessa, mutta ei kaikki yli vuoden vanhat karhut ole aikuisia. Karhun ravinnosta 70% on kasvista.
Karhu on paljon vaarallisempi ihmiselle kuin susi, mutta siitä ei hysterisoida.
Luken mukaan Pohjois-Karjalassa on 560–580 yli vuotta vanhempaa karhua ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.
yle.fi
Tohmajärven jo ”vanhatestamentillisiin mittoihin” paisunut sudenlaskentapaus osoitti että alueella oli ulosteiden perusteella oli 19 suden lauma.
Tosin kukaan ei sanonut että oliko ne 19 sutta samasta laumasta.
Se on aivan siellä ylärajoilla koska laumasta eroitetaan sudet jotka tulevat sukukypsiksi.
Pohjois-Karjalan metsästyskulttuuri on oma lukunsa sinänsä. Paljon pitää paikkansa sanonta ettei siellä tarvitse metsästyslupaa laisinkaan.
Yksi syy siihen taitaa että harvaan asutulla alueella metsät ovat suuryhtiöiden hallussa ja sieltä sitten otetaan mitä otetaan kun ei sitä kukaan (pysty) valvo.
Siellä on ihmisiä jotka elävät tuilla, eläkkeillä yms ja täydentävät hyvin ansiokkaasti ravintoaan luontaistaloudella marjoilla, sienillä kalalla ja riistalla.
Ostaako siellä kukaan lihaa kaupasta?
Pohjois-Karjalan oma poika kansanedustaja Hoskonen Ilomantsista on hyvin profiloitunut asiassa.
Siellä toimii nykyään poliisin eräpartio ja jotain kertoo kirjoitettujen sakkojen määrä siitä mikä on ”maan tapa”.
Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää miksi eräpartio halutaan pois.
On kaksi petoa, ihminen ja susi jotka kilpailevat samasta ”ravinnosta” ja siitä se konflikti syntyy. Ei taida enää täyttyä pakastearkut entiseen tapaan hirvenlihasta? Ei se susi kuitenkaan oleellisesti vähennä hirvikantaa vaan hankaloittaa metsästystä.
Pohjois-Karjalassa hirvikanta on ollut neljänä perättäisenä vuonna laskeva kannahoidollisen metsästyksen takia.
Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Karjalaan 977 hirvenpyyntilupaa tulevan syksyn metsästyskaudelle. Luvilla on mahdollista metsästää saaliin vasaosuudesta riippuen noin…
riista.fi
Se että puhutaan lasten muiden turvallisuudesta ei ole muuta kuin keppihevonen jolla on tarkoitus peittää omat motiivinsa niissä asioissa.
Vaikea niistä on puhuakin kun kaatoja on tehty luvattomasti.