Syyrian sisällisota on todiste siitä, ettei Bashar al-Assadia kiinnosta kuin Bashar al-Assad. Jopa Egyptin Mubarak siirtyi syrjään kun paine kävi liian suureksi. Assad sen sijaan antoi ennemmin maansa tuhoutua kuin astui pois vallasta.Noilla seuduilla ei mielenosoittajien tulittaminenkaan ole kovin suuri rikos..kunhan hallitus sopii muuten vallanpitäjäksi. Tulisiko Sinulle mieleen mikään toinen valtio sieltä päin, jonka vallanpitäjät/poliisit ovat tulittaneet mielenosoittajia?
Minä en nyt yhtäkkiä saa mieleeni, oikeastaan yhtäkään maata jossa ei näin olisi tehty, vieläpä ihan tässä viime viikkoina.
Olen pitänyt Assad'ia parhaana mahdollisena vallanpitäjänä Syyriassa. Hänessä ei ole muuta vikaa kuin se että hän päätyi jatkamaan yhteistyötä venäläisten kanssa. Tosin siihen hänet käytännössä pakotettiin. Euroopan johtavat maat (kun EU:lla ei ole yhteistä ulkopolitiikkaa) suorastaan työnsivät Assad'in venäläisten syliin, ryhtymällä tukemaan Syyrian Baath-puolueen ja Al-Assad'in vastustajia. Siis erilaisia (ääri)islamilaisia oppositioryhmiä. Tämä länsimaiden antama lyhytnäköinen tuki (ääri)islamisteille antoi tilaa ISIS'ille nousta alueelliseksi toimijaksi..ja siitä tulee seuraamaan vielä paljon harmia kaikille Euroopan maille. Suomikin saa osansa.
Käytännössä länsimaiden (USA, Ranska,Englanti) ei olisi tarvinnut tehdä muuta tarttua Bashar Al-Assad'in tarjoukseen siitä että länsimaat tukisivat Syyriaa poliittisesti sekä taloudellisesti (esim. IMF:n lainoilla jne) sekä takaavat Syyrian valtiollisen koskemattomuuden, lähinnä Israel'in agressioiden suunnalta. Tämä olisi riittänyt siihen että Syyria olisi jättänyt yhteistyön Venäjän kanssa ja ryhtynyt kehittämään yhteiskuntaansa enemmän länsimaiden haluamaan suuntaan. Länsimielinen Bashar Al-Assad olisi olisi ollut lännelle paljon parempi valinta yhteistyökumppaniksi kuin (ääri)islamilaiset oppositioryhmät.
Mutta ikävä kyllä tällaisellakin ajatuksella oli vastustajia..erityisesti Israel ja USA eivät halunneet (tai ainakaan luottaneet) Syyrian kehittymistä taloudellisesti vahvemmaksi valtioksi. Päinvastoin kuin Arabian niemimaan toisella laidalla jossa USA ja länsimaat ovat olleet innokkaasti tukemassa monia islamilaisia valtiota, huolimatta siitä että niiden hallinto on kaikkea muuta kuin demokraattista.
Mutta, mitäpä tästä. Valinnat tehtiin ja näillä mennään. Jää nähtäväksi miten asiat kehittyvät lähi-idän alueella..
Demokraattisen opposition puute on tyypillistä näille diktaattorien johtamille poliisivaltioille, joissa kaikki vaihtoehtoinen poliittinen toiminta on tuhottu. Kun diktaattori ennen pitkää menettää otteensa vallasta, on seurauksena verenvuodatus.