Syyrian konflikti/sota

Kauanko ne niitä piti? Muistan, että jo 40 vuotta sitten oli ryssien "sotilasneuvonantajia" Syyriassa jo aikalailla...

Wikipedia tietää kertoa että Tartusin laivastotukikohdan käytöstä solmittiin sopimus Syyrian ja Neuvostoliiton välille vuonna 1971. LÄHDE

Eli hieman reilu 50 vuotta se on ollut ryssän käytettävissä, toki siihen on myös upotettu paljon rahaa erilaisten parannustöiden jne. muodossa.

-

MUOKKAUS: vilkaisin myös huvikseen, mitä kirjoitetaan ryssän käytössä olevasta Khmeimim lentotukikohdasta, lainaan pätkän wikipediasta spoilerin taakse: LÄHDE

Khmeimim air base was built in mid-2015 adjacent to the Bassel Al-Assad International Airport to serve as "the strategic center of Russian military intervention on behalf of the Syrian government in the Syrian Civil War (2011-present).[5] The existence of the Russian strategic base was revealed by the United States in early September 2015 and American officials expressed concern over the possibility of escalation of the conflict in Syria. The airbase became operational on 30 September 2015.[6][7][8]

On 26 August 2015, in Damascus, Russia and Syria signed a treaty that stipulates terms and conditions of use by Russia of Syria's Khmeimim Airport, free of charge and with no time limit.[9][10][11][12] The treaty, ratified by Russia's parliament and signed into law by president Vladimir Putin in October 2016, grants Russia's personnel and their family members jurisdictional immunity and other privileges as envisaged by Vienna Convention on Diplomatic Relations.[13][14] The Syrian military is in charge of protecting the base perimeter, while the Russian side is responsible for air defense and internal policing of base personnel.[11] The treaty was amended by signing a protocol to the treaty on 18 January 2017.[15][16]

In late December 2017, Russia announced it had set about "forming a permanent grouping" at Khmeimim as well as at its naval facility in Tartus, after president Putin approved the structure and the personnel strength of the Tartus and Hmeymim bases.[17][18]

-

Within several months in 2015 new infrastructure was built: air-conditioned accommodation for approximately 1,000 people, an air traffic control tower, runway extensions, storage facilities, field kitchens, and refuelling stations.[citation needed] Supplies were flown in from Russia or shipped via Tartus harbour 50 km (31 mi) away.[citation needed] The base is reported to be capable of handling Antonov An-124 Ruslan and Ilyushin Il-76M transport aircraft; the deployed aircraft included Sukhoi Su-24Ms, Sukhoi Su-25s, and Sukhoi Su-34s, reconnaissance aircraft Il-20M as well as T-90 tanks, BTR-82 vehicles, artillery, with Mil Mi-24, Mi-28, Ka-52 gunships and Mil Mi-8 support helicopters.[19]

After the 24 November 2015 shootdown of a Su-24M, a S-400 defensive missile system was installed, allowing Russia to defend the air space from Southern Turkey to Northern Israel.[citation needed]

At the end of January 2016, Sukhoi Su-35 fighter jets started to be deployed.[citation needed] In February 2016, one Tupolev Tu-214R was reported to have been deployed.[20][21]

-

The Sixth Directorate of the Russian GRU reportedly operated a signals intelligence station by the airport.[22]

ELI kentän käytöstä solmittiin sopimus Syyrian ja Venäjän kesken vuonna 2015.

Sopimuksella ei ole takarajaa ja kentän käytöstä ei ryssän tarvitse maksaa mitään. Siellä työskentelevillä venäläisillä perheineen on diplomaattistatus ja siten suoja kaikenlaiselta "tavallista tallaajaa" koskevilta ikävyyksiltä.

Kiinnostava kommentti myös tuo että kentällä on ainakin sanottu olevan jonkinlainen GRU:n elektronisen tiedustelun asema (a signals intelligence station). Samaa on muistaakseni sanottu Tartuksen laivastotukikohdasta. Mietin, onko kyseessä EW-tiedustelu vai häirintä, mahdollisesti GPS-häirintä? Kenties molemmat, koska miksipäs ei?
 
Viimeksi muokattu:
Kauanko ne niitä piti? Muistan, että jo 40 vuotta sitten oli ryssien "sotilasneuvonantajia" Syyriassa jo aikalailla...
Joo, näin taitaa olla. Suhteita Syyriaan on rakennettu jo pitkälti 70 luvulta alkaen. Ja nyt sekin kaikki on mennyttä, erään "pienen" erikoisoperaation vuoksi....
 
Israel on käskenyt al-Qunaitiran ja neljän muun lähikylän asukkaita pysymään sisätiloissa:
Yle kirjoittaa tuossa "kaupungeista", mutta ainoastaan al-Qunaitira on ollut kaupunki ennen Jom Kippur -sotaa, muut ovat pieniä kyliä.
Ja tästä löytyikin IDF:n arabiankielisen tiedottajan twiitti:
käännös (linkit Google Mapsiin):
Kiireellinen varoitus eteläisen Syyrian asukkaille seuraavissa kaupungeissa ja kylissä:
- Aufaniya
- Al-Qunaitira [tai Kuneitra taitaa olla sovinnaisnimi UNDOF:n ajoilta; al-Qunaitira on SFS 5755 mukainen transkriptio, kirj. huom.]
- Al-Hamidiya
- Al-Samadaniya
- Al-Qahtani
Taistelut alueellanne pakottavat IDF:n toimimaan, emmekä pyri vahingoittamaan teitä. Turvallisuutenne vuoksi teidän täytyy pysyä kodeissanne, eikä liikkua ulkona ennen kuin toisin ilmoitetaan.
 
Viimeksi muokattu:
Wikipedia tietää kertoa että Tartusin laivastotukikohdan käytöstä solmittiin sopimus Syyrian ja Neuvostoliiton välille vuonna 1971. LÄHDE

Eli hieman reilu 50 vuotta se on ollut ryssän käytettävissä, toki siihen on myös upotettu paljon rahaa erilaisten parannustöiden jne. muodossa.
Ryssän "suurvalta-asema" aikaa jäljellä siis se 48 tuntia. Tuo on ollut niille se jalansija Välimerelle, lentokenttä välilaskuille ja turvasatama maailmalle kaikkiin paskaoperaatioihinsa. Eivät saa mitenkään korvattua tuota, niiden rahtikoneet eivät lennä Libyaan saakka ja ainoa lentotukialus on täysi romu. Ja varmaan 50 vuoden aikana kertynyt tuonne tavaraa sen verran, että ei sattumoisin mahdu laiturissa vielä oleviin laivoihin.

 
Viimeksi muokattu:
Toivottavasti myös kaikenlaiset arkistot ovat pysyneet ehjinä ja avattaisiin historiantutkijoille ilman rajoituksia.

Sama hallitsijasuku pitänyt valtaa pitkään joten arvaan että ei ole ollut juuri tarvetta "arkistojen siivoamiselle".

Sieltä voisi löytyä monenlaista mielenkiintoista lisätietoa mm. Neuvostoliiton touhuista Lähi-idässä kylmän sodan vuosina, Israelin kanssa käydyistä sodista yms. yms.

Minua kiinnostaisi tietää Syyrian armeijan panssarijoukkojen kalusto eri aikoina, mieluiten mahdollisimman tarkoin numeroin eli minä vuosina ovat saaneet mitä kalustoa ja mistä maista. Mitä tapahtui vanhemmalle kalustolle: kenelle se myytiin ja milloin? Tiedetään tietysti että Syyrian panssarikalusto tuli joko Neuvostoliitosta, Puolasta tai Tsekkoslovakiasta JA tästä on osittaisia suuntaa-antavia numeroita, mutta ehdottoman tarkat numerot vaatisivat arkiston perkaamisen (ja silloinkin pitää toivoa ettei mitään ole hukattu tai hävitetty).

Arkistoissa olisi varmasti hyvin paljon muutakin mielenkiintoista, sellaista mitä ei edes tule ajatelleeksi nyt.

Palasi mieleen Neuvostoliiton hajoamista seurannut avoimuuden aika, jolloin pääsy heidän arkistoihinsa vapautettiin (ei kuitenkaan kokonaan) MUTTA ei mennyt kuin kymmenen vuotta ja arkistoihin pääsyä alettiin rajoittamaan (vallanpitäjän vaihtumisesta johtuen). En olisi luottavainen etteikö sama voisi tapahtua Syyriassa, mikä tarkoittaisi että JOS arkistoihin pääsisi nyt vapaasti tutkimaan niin se aika voi päättyä nopeammin kuin moni arvaakaan. Tilaisuus pitäisi siis hyödyntää täysmääräisesti nyt kun se on vielä mahdollista, JOS siis arkistot avataan ulkopuolisille tutkijoille.
Arkistot ja tiedostot tuli itselle mieleen kun Syyrian hallinto kaatui ja ensimmäiseksi Israel pommittaa Syyrian tiedustelun rakennuksen tuleen.
 
Hävittäjät joku Suhoin variantti, Su-30 ? Tai olisivatko Su-34 hävittäjäpommittajia. AWACS voisi olla Beriev A-50. Sitten kuvassa voisi olla Iljusin Il-38 merivalvontakone.
Varmaankin SU-30, A-50 ja IL-38. ( Sukhoin eturunko näyttää kapoiselle ollakseen SU-34 ) Nuo ovat ainakin olleet vakiovieraita ko. tukikohdassa. Muita tyypillisiä käyttäjiä ovat olleet SU-24/25/34 ja kuljetuskoneet, sekä IL-20M.
 
Miksi kapinalliset antavat Venäjän evakuoida Tartusin tukikohdan? Valtaisi vaan ja ottaisi kaluston? No ei sillä. Eipä tuota keretä evakuoida kuitenkaan kaluston osalta.
Siinä mielessä johdonmukaista, että ovat välttäneet taisteluja tähänkin asti.

Toisaalta mielessä on saattanut käydä, että jos jotain arvokasta ryssältä saisikin, niin Israel pommittaisi sen palasiksi samantien. Turha sotia turhan takia.
 
Vahvasti alkaa näyttää Assadin ajan käyvän vähiin.

SAA tuntuu häviävän kuin tuhka tuuleen ja apuja ei ole tulossa. Assadin ongelmana on perinteinen diktaattorin dilemma. Pääkaupungissa on pidettävä todella paljon parhaita ja luotettavimpia joukkoja suojaamassa hallintoa ja näin taistelukykyisimmät ja haluisimmat joukot on pois sotatoimista.

Mihinkään Groznyn tyyppiseen kaupunkisotaan en pääkaupungissa jaksa uskoa. Assad sukuineen nostaa kytkintä jos maa alkaa polttaa jalkojen alla, tai pääsee sitä ennen hengestään. Kaupunki on myös täynnä erittäin pyhiä kohteita, joita kukaan osapuoli ei halua vaurioittaa.

Jos hööki kohti Damaskosta etenee vauhdilla ja koko Assadin hallinto on kaatumassa tai jo kaatunut, mielenkiintoista on nähdä mitä IDF tekee. Otetaanko esim. loput Golanista suojavyöhykkeeksi Israelille.

Itse itseäni lainaten, näin siinä kävi. IDF on luomassa "buffer zonea", ainakin Hermonvuoren huipulla on IDF:n joukkoja ja oletettavasti levittäytyvät ainakin vuoren ympäristöön ja idän puoleisille alueille.
 
Ryssän "suurvalta-asema" aikaa jäljellä siis se 48 tuntia. Tuo on ollut niille se jalansija Välimerelle, lentokenttä välilaskuille ja turvasatama maailmalle kaikkiin paskaoperaatioihinsa. Eivät saa mitenkään korvattua tuota, niiden rahtikoneet eivät lennä Libyaan saakka ja ainoa lentotukialus on täysi romu. Ja varmaan 50 vuoden aikana kertynyt tuonne tavaraa sen verran, että ei sattumoisin mahdu laiturissa vielä oleviin laivoihin.


Tartusin laivastotukikohdalla on sellainen merkitys ja puoli, että Syyrian laivasto - se mitä siitä on jäljellä - pitää siellä myös majaansa.

Ainakin teoriassa ohjusveneitä ja torpedoveneitä on Tartusiin ollut sijoitettuna. Syyrian merivoimilla on myös mm. kiinalaisia C-802 ja iranilaisia Noor meritorjuntaohjuksia.

Niin kauan kuin venäläiset tukikohdassa huseeraa, vaikea lienee kenenkään sinne iskeä. Tuskin Israelkaan siihen helposti lähtee.

Latakian tukikohta taitaakin olla jo HTS:n käsissä? Sieltä voi löytyä mm. merimiinoja, ohjuksia sekä Bastion järjestelmän osia.
 
Mikäli Syyriaan saadaan jonkinlainen rauha aikaan niin tämä kaasuputkiprojekti voisi nostaa taas päätään:

Here's Russian state media admitting that Assad's job was to make sure no pipelines went through Syria into Turkey so that all that cheaper Saudi and Qatari LNG never hurt Russia's gas monopoly, the one Putin lost anyway by invading Ukraine.

-

Since 2012, Putin's puppet Assad was there to make sure the Arab Gas pipeline never got finished.

The project that would have brought super cheap Saudi and Qatari gas into Turkey and on to the European market.

Even Hungary, Austria and Serbia aren't going to say no to this.

No more long tanker voyages for Qatari LNG or missing out on low priced Saudi gas, it'll all merrily head into Europe.

The last bits of European market Putin is still managing to sell to will be even further cut.


1733696749325.webp


-

En pidä siitä että Eurooppaan tuleva kaasu kulkisi Turkin kautta, koska pitäisi olla vaihtoehtoisia reittejä riittävällä volyymillä, jotta mikään yksittäinen toimija ei voi käyttää asemaansa "kaasuaseena" kuten ryssän teki.

On ehdotettu myös muutamaa Välimeren pohjassa kulkevaa kaasuputkea joko Egyptistä tai Israelista Kreikkaan ja Italiaan, mutta nämä ovat tietysti selvästi kalliimpia kuin maan pinnalle rakennetut putket. JA ei sovi unohtaa Nordstream 2 putken kohtaloa: joku ulkopuolinen vihamielinen toimija kykenee helposti rikkomaan putken. Sama toki totta mantereellakin, mutta putken korjaaminen on myös helpompaa ja halvempaa.
 
Back
Top