Syyrian konflikti

Eli on menossa Assadia, Venäläisiä ja Irania vastaan kun kapinalliset ovat alakynnessä...?
Tuonne on alkanut kerääntyymään aika kansainvälinen sotajoukko tappeleen isistä vastaan ja keskenään..
Vaikuttaa vähän Espanjan sisällissodan toisinnolta, yhtä verinenkin taitaa tuo olla jo ollut. Venäjä testaa sotakalustoaan, ja kaikki osapuolet ajavat valtapoliittisia intressejään.
 
Ihan asiallinen pohdinta Syyrian tilanteesta...


http://professorinajatuksia.blogspo...=Feed:+blogspot/Ipsas+(Professorin+ajatuksia)

Venäjä yksinkö sotkee Syyrian tilannetta?

Amerikkalaisen Rand Corporation -ajatuspajan tutkija Linda Robinsonsanoi keskiviikkona Lontoossa, että Venäjä on lähinnä sotkenut Syyrian tilannetta. Väite on mielenkiintoinen.

Syyrian sisällissota alkoi arabikevään seurauksena. Yksinvaltaista presidenttiä Bashar Al-Assadia vastaan noussut Vapaan Syyrian armeija sai henkistä tukea länsimailta. Mikäli henki olisi siinä vaiheessa realisoitunut merkittäväksi aseelliseksi tueksi, olisi Assad todennäköisesti kaatunut lyhyessä ajassa. Siihen länsi ei kuitenkaan ollut valmis, vaan jätti kapinalliset oman onnensa nojaan.

Kapinallisten joukoissa valta alkoi nopeasti siirtyä ääri-islamilaisille. Samoin niiden rinnalle syntyi ääri-sunnalaisten valtioiden tukemia islamistisia ryhmittymiä. Ja ajan myötä sekasortoa tuli hämmentämään myös ei-kenenkään julkisesti tukema ISIS.

Näin kävi selväksi, ettei Syyrian sekasortoon tulisi löytymään nopeaa sotilaallista ratkaisua. Ei etenkään kun myös länsimaat lähtivät mukaan tarjoamalla ilmavoimien tukea terroristeja, siis Assadin vastustajien voimakkainta osaa, vastaan.

Koska Syyria on ollut Venäjän pitkäaikainen liittolainen, ryhtyi Putinin hallinto lopulta tukemaan maan hallituksen joukkoja sen kaikkia vihollisia vastaan. Niinpä Assadin hallituksen sotaonni kääntyi avun seurauksena ja kapinalliset ovat joutuneet perääntymään. Viimeisen tiedon mukaan on kapinan alkuperäinen sydän eli Aleppon kaupunki joutumassa saarroksiin.

Venäjän voimallisen mukaantulon jälkeen on ollut selvää, ettei Assadin hallinto tule häviämään sotaa. Sen sijaan ei ole lainkaan varmaa voittaako se sen - ainakaan mikäli muut ulkovallat jatkavat kapinallisten tukemista.

Juuri nyt näyttää, ettei ratkaisua ole näköpiirissä. Länsimaat ovat jatkaneet kapinallisille tarjoamaansa ja ainakin julkisesti vain terroristeja vastaan suunnattua rajallista aseapuansa. Senkään avulla ei voida saavuttaa sodassa voittoa, mutta mikäli lännen tuki kääntyy Syyrian hallintoa vastaan, on lopputuloksena sekasorron syveneminen entisestään.

Tässä tilanteessa minulla on ehdotus Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi. Vetäköön Yhdysvallat ja muut länsimaat tukensa pois Syyrian kapinallisilta. Ja ryhtyköön painostamaan myös erilaisia kapinallisjoukkoja tukevat arabimaat vetämään tukensa pois sunni-islamilaisilta joukoilta. Näin Assadin hallitus tulee Venäjän tuella voittamaan sodan muita kapinallisia paitsi ISISiä ja niin haluttaessa kurdeja vastaan.

Tai itse asiassa ISISin jäädessä yksin Venäjän tukemien Syyrian hallituksen joukkojen kanssa on myös sen kohtalo sinetöity. Kurdien tulevaisuuteen länsi voi vaikuttaa antamalla heidän nyt hallussaan pitämälle alueelle turvallisuustakuut siten, ettei Assad sen enempää kuin Venäjäkään halua ryhtyä niiden valloitukseen.

Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua Turkki, joka ei halua rajoilleen kurdivaltiota. On kuitenkin selvää, ettei sekään sotkeennu tilanteeseen, mikäli länsi osoittaa kurdien alueen suhteen sellaista päättäväisyyttä, jota se ei osoittanut Syyrian sisällissodan alkuvaiheessa. Kysymys siis kuuluu, onko lännellä halua edes pieneltä osalta selvittää sitä sekasortoa, jota ne alkuvaiheessa olivat päättämättömyydellään käynnistämässä?

Palatakseni amerikkalaisen ajatushautomon näkemyksiin. Sen edustajan mukaan Venäjä ei lähde koskaan auttamaan muita maita vain auttamisen halusta. Tämä on totta kaikkien suurvaltojen osalta, eikä Yhdysvallat poikkea siinä mielessä Venäjästä millään tavoin.

Sen on osoittanut myös Syyrian sisällissota, koska tosiasioiden perusteella siellä amerikkalaisten tavoitteena näyttäisi olevan ainoastaan ISISin ja muiden varsinaisten terroristijärjestöjen pitäminen poissa vallasta. Muilta osin Syyrian sekasorto lähinnä Eurooppaan suuntautuvine pakolaiskriiseineen näyttäisi sopivan hyvin jenkeille.

Hinnan kaikesta maksavat tavalliset syyrialaiset, jotka haluaisivat elää omassa maassaan rauhassa. Tässä vaiheessa heille lienee yhdentekevää, tapahtuuko se Assadin hallinnon vai jonkin muun vallankahvaan tarttuneen tahon alaisuudessa. Oleellista on elämän palautuminen elämisen arvoiseksi.
 
Amerikkalaisten suurin huoli lähi-idässä taitaa olla öljyn liikkuvuus ja hinta jota kaikenlaiset suuremmat kärhämät haittaa. Turkilla taas on hyviä kortteja kurdien kampittamiseen ja kyynisimmässä arviossa he vetävät lyhyimmän korren tässä sodassa, heistä oli vain hyötyä sopivaan aikaan ja sopivassa paikassa. Turkista on kuitenkin ollut suurta hyötyä viime vuosina ja kukapa vaihtaisi Turkin Kurdistaniaan? Tulevaisuus näyttää miten kusisen osan kurdit lopulta sai.
 
Saudit haluaa lähettää maajoukkoja "Isistä" vastaan Syyriaan.
Asiasta keskustellaan ensiviikolla.
Menee mielenkiintoiseksi. Samalla myös tragikoomiseksi. Mitä vielä näemmekään tuon Isiksen varjolla tehtävän. Samassa jutussa kuitenkin mainitaan Assadin menestys josta Saudit huolissaan. Mutta isistä vastaan juu.

Saudi-Arabia valmis lähettämään maajoukkojaan Syyriaan
Persianlahden kuningaskunta on valmis marssittamaan joukkonsa Syyriaan taistelemaan Bashar al-Assadin ja Isisin joukkoja vastaan, jos Yhdysvaltain johtama liittouma suostuu tähän.
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016020521073334_ul.shtml

.
 
Suuremman ja laajemman selkkauksen hetki lähestyy...?

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/17...liktin-uudelle-tasolle-tarkoittaa-merkittavaa

Saudi-Arabia viemässä Syyrian konfliktin uudelle tasolle – mitä tekee Venäjä?
  • Ulkovaltojen rooli Syyrian sisällissodassa uhkaa laajentua ilmaiskuista maataisteluihin. Arkistokuva.

Saudi-Arabia ilmoittaa olevansa valmis lähettämään maajoukkoja Syyriaan, jos Yhdysvaltain johtama koalitio on mukana hankkeessa.

Saudi-Arabian ilmavoimat on ollut vaihtelevasti mukana liittouman ilma-iskuissa ääri-islamistista terroristijärjestö Isisiä vastaan. Nyt sunnienemmistöinen valtio ilmoittaa ensi kertaa olevansa valmis lähettämään taisteluun myös maavoimien joukkoja.

– Me tiedämme, että ilmaiskut eivät riitä ja että maaoperaatio tarvitaan, ilmoitti Saudi-Arabian armeijan edustaja uutistoimisto al-Jazeeran mukaan.

Mahdollisesti Syyriaan lähetettävien sotilaiden määrää ei kommentoitu. Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter kiitteli Saudi-Arabian tarjousta. Hänen mukaansa tällainen aktiivisuus mahdollistaa myös Yhdysvalloille Syyrian-operaationsa laajentamisen. Tähän asti Yhdysvallat on tukeutunut ilmaiskuihin.

Al-Jazeeran mukaan saudien ilmoitukseen vaikuttanee suuresti Venäjän tukeman Bashar al-Assadin hallinnon joukkojen viimeaikaiset edistysaskeleet Syyrian sisällissodassa. Saudi-Arabia tukee Syyrian oppositioryhmiä, eli sen joukot taistelisivat sekä Isisiä että Assadin hallinnon joukkoja vastaan.

– Saudijoukot taistelemassa maassa kapinallisten kanssa hallitusta vastaan tarkoittaa [konfliktin] erittäin merkittävää kärjistymistä. Toivottavasti se saisi Venäjänkin rauhanneuvotteluihin, sanoo yhdysvaltalainen turvallisuuspolitiikan asiantuntija Lawrence Korb al-Jazeeralle.

Al-Jazeeran mukaan saudien tarjous liittyy myös Jemenin konfliktiin, johon Saudi-Arabia on viimeisen vuoden aikana osallistunut laajemmin kuin Syyrian-konfliktiin. Jemenissä Saudi-Arabia taistelee sekä ilmaiskuin että maajoukoin Iranin tukemia kapinallisia vastaan, ja myös Syyriassa saudit ja Iran tukevat eri osapuolia.
 
Hallinnon auto saa ohjuksen takakonttiin, Haman suunnalla.

Embedded media from this media site is no longer available
 
Ei siinä mitään,mutta saudien sotataito ei vakuuta. Perustelevat Jemeninin kokemuksella. Jemenistä mieleen jää ne jenkkien myymät yksinäiset tankit ilman kunnon optiikkaa. Ne videot missä johto määrännyt yksinäisen tankin keskelle ei mitään ja kapinalliset pyörivät kivien takana hyökkääjän roolissa noin kymmenen metrin päässä. Tankki vetää paniikit. Peruuttaa viisi metriä ja roiskitaan sinne tänne. Siinä on Saudien terävin ulkomaan kärki.

Kaikkein eniten tilannetta kuvaa Ahmed joka on 20metrin päässä ja kuvaa tunnin kännykkäkameralla.

Uutisessa Saudit syyriaan tulee mieleen Venäjän kyky toimittaa ne helvettiin. Eriasia viittiikö. Saudit on sama kuin Italia 30-luvulla.
 
Mitä tekee Iran jos Saudiarmeija ilmestyy Syyriaan. Tai mitä tekee Irak? Jotenkin vaikea nähdä minkään tahon oikein innostuvan (kapinallisia lukuunottamatta) Saudien tulosta. Mutta jos niin käy, niin Saudit vs Iran on askeleen lähempänä. Venäjäkin kun siinä mukana, niin on tässä ainekset isommalle sotkulle...
 
Ihmettelen sitä että minne ja miten saudit meinaa joukkonsa viedä varsinkin jos raskasta kalustoakin siirretään.

Turkin kautta pohjoiseen vai jordaniasta etelään



CaIoNYVWwAAv_qD.jpg:large
 


Saudi-Arabian joukot on sidottuna taisteluun etelässä, tässä lähi-idän maailmansodassa. Jordania olettaa, että Assad voittaa tämän sodan, joten Saudi-Arabian joukkoa tuskin päästettäisiin maan läpi, kuulemma edes tukea kapinallisille ei pääse enää läpi. Jordania haluaa olla hyvää pataa tulevan Iranin siirtomaan kanssa.
 
Viimeksi muokattu:
Ihmettelen sitä että minne ja miten saudit meinaa joukkonsa viedä varsinkin jos raskasta kalustoakin siirretään.

Turkin kautta pohjoiseen vai jordaniasta etelään



CaIoNYVWwAAv_qD.jpg:large

Saudit ovat de facto liitossa Egyptin, Israelin, Jordanian ja Emiraattien kanssa. Ns. "Käänteinen puolikuu". Joten Jordanian kautta.
 
Bahrain says ready to commit ground forces to Syria http://www.reuters.com/article/mideast-crisis-syria-bahrain-idINKCN0VE2HS?irpc=932


http://arabic.cnn.com/world/2016/02/06/saudi-led-multinational-anti-isis-training-excercises

Tässä arabian kielisessä cnn uutisessa puhutaan vissiinn 150.000 sotilaasta syyriaan???

Käännöskoneellla sekavaa tekstiä, mutta kyllä pointin ymmärtää


"LONTOO, Englanti (CNN) - Kaksi lähteet Saudi perehtynyt Saudi suunnitelman sotaharjoituksissa paljasti osana valmistautumista torjunnan organisaatio "Daash" Syyriassa, CNN, sanoi perjantaina, että Koulutettavien lukumäärä saattaa nousta 150000 joukkoja, ja että useimmat ihmiset saudien kanssa Egyptin joukot Sudanin ja Jordanian sisällä valtakunta nyt.
Marokko on sitoutunut lähettämään joukkoja yhdessä Turkin, Kuwait, Bahrain, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Qatar, kaksi viikkoa sitten nimittää saudit ja turkkilaiset johto liitoksen voimien tulee Syyria pohjoisesta Turkin kautta"


Elikkä pohjoiseen turkin kautta??
 
Saudit ovat de facto liitossa Egyptin, Israelin, Jordanian ja Emiraattien kanssa. Ns. "Käänteinen puolikuu". Joten Jordanian kautta.
Epämääräisten islamistien epävirallista tukea voi vielä katsoa osin läpi sormien, mutta olisi ihme ellei virallinen päätös sallia saudien joukkojen hyökätä Syyriaan Jordanian maaperältä tulisi tulkituksi de facto sodanjulistuskseksi Jordanian ja Syyrian välillä.

Noinkohan jordanialaiset olisivat valmiita ottamaan riskin sodan leviämisestä omalle maaperälleen? Esim. Jordanian pääkaupungista Ammanista (4 miljoonaa asukasta) on vain 50 km Syyrian rajalle.

Mutta se on sinänsä ollut yllättävää, kuinka suuri/nopea vaikutus Venäjän kuitenkin jossain määrin rajoitetulla kampanjalla on ollut. Ei tullut mieleen pommitusten alkaessa, että jo 4kk myöhemmin Syyrian konfliktin ratkaisu voisi alkaa siintää näköpiirissä. Tässä lienee monella osapuolella paljon mietittävää. Venäjän pommituksia on moitittu siviiliuhreista, mutta realistisesti ajateltuna ainakin toistaiseksi kertynyt siviiliuhrien määrä tuntuu aika pieneltä, jos sillä saavutetaan vuosia kestäneen ja kymmeniä tuhansia tappaneen / miljoonia pakolaisiksi ajaneen sodan loppuminen. Onko länsi menettänyt suhteellisuudentajunsa sen suhteen, kuinka "silkkihansikkain" efektiivistä sodankäyntiä voi käytännössä harjoittaa, jos halutaan saada tuloksia aikaan?

Alla tämänpäiväinen Iltalehden juttu: Syyrialaiskapinallisia uhkaa Aleppossa romahdus.
"Tämä on sodan käännekohta", arvioi tutkija.

Syyriassa Aleppon seudulla toimivia kapinallisia uhkaa romahdus, arvioivat uutistoimisto AFP:n haastattelemat asiantuntijat. Heidän mukaansa kapinallisilla ja heidän ulkomaisilla tukijoillaan on vain vähän mahdollisuuksia estää Venäjän tukemien Syyrian hallituksen joukkojen eteneminen.

International Institute for Strategic Studies -tutkimuslaitoksen tutkija Emile Hokayem sanoo, että kapinallisten suunta on selkeästi alaspäin.

- Ja alamäki on yhä jyrkempi.

Aleppon maakunta on pitkään ollut kapinallisten vahvaa aluetta. Sieltä on päässyt helposti kulkemaan naapurimaahan Turkkiin, joka on kapinallisten päätukijoita. Aleppon kaupunki on ollut vuodesta 2012 jakautunut kapinallisten hallitsemaan itäosaan ja hallituksen valvonnassa olevaan länsiosaan. Hallituksen joukot ovat sittemmin kuitenkin vallanneet kapinallisilta kaupungin ympärillä sijaitsevia alueita, ja tällä viikolla hallituksen joukot etenivät siinä määrin, että kapinallisjoukot on käytännössä saarrettu.

- Tämä on sodan käännekohta, katsoo vieraileva tutkija Fabrice BalancheWashington Institute for Near East Policy -ajatushautomosta.

- Oppositio halusi tehdä Alepposta ja (naapurissa olevasta) Idlibin maakunnasta "Vapaan Syyrian" tukikohdan. Tämä on ohi.

Suurhyökkäys ajaa ihmisiä pakoon

Asiantuntijat arvioivat, että hallituksen joukkojen viimeaikainen eteneminen on toistaiseksi merkittävin seuraus siitä, että Venäjän koneet aloittivat omat iskunsa Syyriassa syksyllä. Venäjä on sanonut iskevänsä äärijärjestö Isisiä ja muita terroristeja vastaan. Länsi ja Syyrian oppositio ovat kuitenkin syyttäneet Venäjää siitä, että iskujen kohteena ovat olleet mitä suurimmassa määrin maltillisen laidan kapinalliset.

Tuorein käänne taisteluissa tapahtui maanantaina, kun hallituksen joukot aloittivat Venäjän ilmaiskujen tukemana suurhyökkäyksen Aleppon kaupungin liepeillä.

Uusimpien taistelujen alta on paennut kymmeniätuhansia ihmisiä. YK arvioi eilen, että ainakin 20 000 syyrialaista oli rajalla odottamassa pääsyä Turkkiin.

STT-AFP
 
Bahrain says ready to commit ground forces to Syria http://www.reuters.com/article/mideast-crisis-syria-bahrain-idINKCN0VE2HS?irpc=932


http://arabic.cnn.com/world/2016/02/06/saudi-led-multinational-anti-isis-training-excercises

Tässä arabian kielisessä cnn uutisessa puhutaan vissiinn 150.000 sotilaasta syyriaan???

Käännöskoneellla sekavaa tekstiä, mutta kyllä pointin ymmärtää


"LONTOO, Englanti (CNN) - Kaksi lähteet Saudi perehtynyt Saudi suunnitelman sotaharjoituksissa paljasti osana valmistautumista torjunnan organisaatio "Daash" Syyriassa, CNN, sanoi perjantaina, että Koulutettavien lukumäärä saattaa nousta 150000 joukkoja, ja että useimmat ihmiset saudien kanssa Egyptin joukot Sudanin ja Jordanian sisällä valtakunta nyt.
Marokko on sitoutunut lähettämään joukkoja yhdessä Turkin, Kuwait, Bahrain, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Qatar, kaksi viikkoa sitten nimittää saudit ja turkkilaiset johto liitoksen voimien tulee Syyria pohjoisesta Turkin kautta"


Elikkä pohjoiseen turkin kautta??

Taitaa tulla pikkasen suurempi kähinä kuin meinasivat kun lähtivät Syyriaa "pelastamaan"...?
 
Epämääräisten islamistien epävirallista tukea voi vielä katsoa osin läpi sormien, mutta olisi ihme ellei virallinen päätös sallia saudien joukkojen hyökätä Syyriaan Jordanian maaperältä tulisi tulkituksi de facto sodanjulistuskseksi Jordanian ja Syyrian välillä.

Noinkohan jordanialaiset olisivat valmiita ottamaan riskin sodan leviämisestä omalle maaperälleen? Esim. Jordanian pääkaupungista Ammanista (4 miljoonaa asukasta) on vain 50 km Syyrian rajalle.

.

Jordanialla ei välttämättä ole paljon valinnanvaraa asiassa. Se ei pysty estämään asiaa, lisäksi maassa on nyt yli puoli miljoonaa syyrialaista, joista isompi osa voisi olla myötämielinen Saudien toiminnalle Syyriassa. Assadin tukijoukkojen hallitsemaan Syyriaan näillä pakolaisilla tuskin olisi nopeaa paluuta. Joku toinen ratkaisu, mikä se sitten olisikin, voisi tarjota jotain muuta kuin vuosikymmenten pakolaisleirielämän.

Syyrian joutuminen Venäjän siirtomaaksi ei näytä saavan ympäröivissä maissa kovin paljon kannatusta. Syyllä ja toisella (daesh) aikovat ilmeisesti sekaantua asiaan ennen kuin tuo tapahtuu.
 
Jordanialla ei välttämättä ole paljon valinnanvaraa asiassa. Se ei pysty estämään asiaa, lisäksi maassa on nyt yli puoli miljoonaa syyrialaista, joista isompi osa voisi olla myötämielinen Saudien toiminnalle Syyriassa. Assadin tukijoukkojen hallitsemaan Syyriaan näillä pakolaisilla tuskin olisi nopeaa paluuta. Joku toinen ratkaisu, mikä se sitten olisikin, voisi tarjota jotain muuta kuin vuosikymmenten pakolaisleirielämän.

Syyrian joutuminen Venäjän siirtomaaksi ei näytä saavan ympäröivissä maissa kovin paljon kannatusta. Syyllä ja toisella (daesh) aikovat ilmeisesti sekaantua asiaan ennen kuin tuo tapahtuu.

Jotenkin tulee mieleen että ovat Syyriassa laskeneet sellaisen "pullonhengen irti" jota eivät enää kykene takasin puteliin saamaan eivätkä kontroloimaan seurauksia jotka alkavat leviämään käsistä..
 
Back
Top