Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on ensi kertaa julkistanut sotilaalliset vaihtoehdot, joita se on laatinut Syyrian sodan ratkaisemiseksi. Kyseessä on kenraali Martin E. Dempseyn lähettämä kirje senaatin sotilasasioita käsittelevälle komitealle. Kenraali Dempsey on Yhdysvaltain korkea-arvoisin sotilashenkilö. Hän johtaa asevoimien esikuntapäälliköiden neuvostoa.
Pentagonin tavoite Syyrian sodan osalta on presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kaatuminen ja sen korvaaminen demokraattisilla voimilla.
Dempseyn listalla ovat mm. Syyrian oppositiovoimien kouluttaminen, neuvonta ja avustaminen, rajoitettujen ohjusiskujen tekeminen, lentokielto- ja puskurivyöhykkeiden perustaminen Turkin ja/tai Jordanian rajoille sekä Syyrian kemiallisten aseiden varastojen haltuunotto.
Dempsey korostaa, että mikäli jokin näistä toimintavaihtoehdoista valitaan, on se käytännössä sama kuin avoin sotatoimi. Tämä johtaisi mitä suurimmalla todennäköisyydellä Yhdysvaltain painumisen yhä syvemmälle sotaan.
Sotatoimien aloittaminen veisi rahaa miljardeja ja vaatisi satoja lentokoneita, laivoja, sukellusveneitä ja muuta välineistöä. Puskurivyöhykkeiden perustaminen edellyttäisi tuhansia sotilaita.
Dempseyn kirjeessä ei mainita keskustiedustelupalvelu CIA:n operaatiota toimittaa Syyrian oppositiovoimille kevyitä aseita. CIA:n toiminta on salaista, mutta sanomalehti The New York Timesin mukaan aseiden toimitus voisi ehkä alkaa elokuussa.
YK on sanonut, ettei se toivo Syyriaan enää yhtään lisää aseita. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ei tiettävästi ole tehnyt asiasta päätöstä, mutta senaatin komiteat ovat lehtitietojen mukaan pääsemässä yhteisymmärrykseen politiikan muutoksesta, jonka myötä Yhdysvaltain rooli aktivoituisi Syyriassa.
Vihjaus Syyrian jaosta?
Kenraali Dempsey antoi viime viikolla oman arvionsa Syyrian sisällissodan kulusta. Dempsey uumoili, että al-Assad on vallassa vielä vuoden kuluttua. Myös Valkoinen talo on huomioinut hallituksen joukkojen päässeen sisällissodassa hieman niskan päälle. Valkoisen talon tiedottaja Jay Carney luonnehti tilannetta seuraavasti:
- Vaikka taistelukentän voimasuhteissa on tapahtunut muutoksia, meidän näkemyksemme mukaan Bashar al-Assad ei tulevaisuudessa enää hallitse koko Syyriaa.
Poliittiset asiantuntijat ovat kiinnittäneet huomiota Carneyn sanoihin, joista voi päätellä Yhdysvaltain johdon taipuvan ajatukseen Syyrian jakamisesta.
Tätä vaihtoehtoa on pohdiskeltu aikaisemminkin. Syyrian jako voisi tapahtua esimerkiksi uskontokuntien asuinseutujen mukaisesti, jolloin alaviitti- ja sunniväestöllä olisi omat alueensa. Valtaan takertuva Bashar al-Assad pysyisi tässä vaihtoehdossa alaviittiosan johtajana.