KESKIVIIKKO, 18. HEINÄKUUTA 2012
Dramaattinen käänne Syyrian sisällissodassa
Syyrian hallinnon sodanjohto koki tänään katastrofaalisen iskun, jossa kuoli ainakin neljä keskeistä henkilöä - puolustusministeri, apulaispuolustusministeri ja Assadin lanko, sisäministeri ja apulaisvarapresidentti. Kuolleiden lisäksi useat haavoittuivat, eivätkä he kykene haavojensa ja järkytyksen vuoksi lähiviikkoina toimintaan. Käytännössä Assaidin hallinto siis menetti yhdessä iskussa lähes koko ylimmän sodanjohtonsa. Vaikka uusi puolustusministeri on jo nimitetty, isku lamauttaa johdon minimissäänkin useiksi päiviksi.
Mikä taho tuossa iskussa onnistui, on edelleen arvailujen varassa. Mutta sillä ei ole lyhyellä tähtäimellä merkitystä. Oleellista on se, tietävätkö Assadin turvallisuusjohto, mitä tapahtui, ja kuka oli iskun takana. Jos he eivät tiedä, epävarmuus hallinnon piirissä kasvaa valtavasti, sillä silloin tehokkaita vastatoimenpiteitä ei voi suunnata oikeaan kohteeseen. Joka tapauksessa teon tekijöillä oli apuja Assadin turvallisuuspalvelujen sisäpiiristä. Ovatko myyrät edelleen siellä toimintakykyisinä, on keskeinen kysymys.
Tapahtumana se oli sodan merkittävin ja on luokiteltavana onnistuneeseen strategiseen iskuun. Se nostaa tietysti valtavasti hallinnon vastustajien moraalia. Tämä näkyy jo nyt levottomuuksien ja hallinnon vastaisen toiminnan leviämisenä siviilien keskuuteen kaikkialla sunnienemmistöisillä alueilla ja räjähdysmäisesti kasvavina loikkauksina armeijasta kapinallisten puolelle. Tänään on raportoitu jo useista sadoista loikkauksista presidentti Assadille ainakin osin lojaaleina pidetyissä joukoissa.
Kaikkein huolestuttavinta Assadin hallinnon kannalta on se, että kapinallistaistelijat ovat kyenneet jatkamaan taisteluaan Damaskoksen esikaupungeissa ja osin keskustassakin jo neljättä päivää. Se osoittaa, että kapinallisten toiminta on ollut paljon odotettua vahvempaa. Lisäksi se osoittaa, että Syyrian armeijalla ja muilla voimankäyttöön koulutetuilla joukoilla ei ole ollut keinoja lyödä kapinallisia. Kaupunkisota on tunnetusti vaikea laji, eikä sitä voiteta rynnäkköhävittäjillä, helikoptereilla ja tykistöllä, ellei ole valmis tuhoamaan kaikkea Tsernobylin tapaan. Assadin armeijalla ei ole konventionaalisilla aseillaan edes mahdollisuutta sellaiseen pääkaupunkinsa osalta. Kun sen kaupunkitaistelijat ovat ilmeisesti kovin harvalukuisia, ei kasvava vastarinta tietysti lupaa hyvää.
Nyt paljon riippuu siitä, miten hyvin kapinallisten ampumatarvikehuolto toimii. Jos kapinalliset saavat ampumatarvikkeita ja kykenevät jatkamaan taistelua, Damaskoksessa tapahtuu ns. arabialainen hevoskilpailuilmiö. Tällä tarkoitetaan sitä, että lopulta kaikki siirtyvät juoksukilpailun voittavan hevosen puolelle. Tällöin Assadin hallinnolta katoaa lähes kaikki tuki, ja se romahtaa hyvin nopeasti. Kannattaa verrata tilannetta aikaisempiin arabialaisiin konflikteihin, jotka ovat jokseenkin kaikki päättyneet nopeisiin romahduksiin, kun voittava hevonen löytyi. Näin kävi mm. Saddamille, Gaddafille ja aiemmin Israelia vastaan sotineille arabiarmeijoille.
Syyrian sisällissota siis saattaa olla ohi nopeammin kuin kukaan uskoi. Assadin hallinto voi romahtaa jopa muutamassa päivässä, ellei se kykene nopeasti lyömään vastarintaa pääkaupungissa.
Assadin hallinnon yllättävä romahdus olisi kaikkein nöyryyttävintä tietysti sitä eniten tukeneille tahoille. Iran ja Venäjä ovat suurimpien menettäjien joukossa. Molempien maiden uskottavuus kärsisi kovan kolauksen itse Syyrian lisäksi kaikkialla arabimaailmassa ja kenties laajemminkin.
Mutta kyllä viime päivien tapahtumat ovat epäilemättä yllättäneet muutkin tahot. YK:n turvallisuusneuvoston piti kokoontua keskustelemaan Syyriasta aivan kuin sota jatkuisi vielä kuukausia tai jopa vuosia. Turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet - ainakaan Venäjä ja Kiina - eivät siis tienneet tulevista käänteistä. Israelin sotilastiedustelun johtaja, joka on yleensä parhaiten Syyrian tilanteesta informoitu henkilö jopa ennen Assadia, kertoi eilen arvionaan maansa parlamentin ulko- ja turvallisuusasioiden valiokunnalle, että Assadin hallinto kestää vastarintaa kahdesta kuukaudesta kahteen vuoteen. Harhautusta, sanoisi salaliittoteoreetikko, mutta minä epäilen kaikkien olleen tietämättömiä tapahtumista.
Assadin hallinto siis voi minun ajantasaisen käsitykseni mukaan kaatua jopa muutamassa päivässä. Mutta Syyrian sisällissota ei lopu samantien. Valitettavasti voittajat arabimaissa lähes aina päättävät kostaa häviäjille ennen väkivaltaisuuksien loppumista. Syyrian alaviiteilla ja myös muilla Assadia tukeneilla vähemmistöillä voi olla edessään kovat ajat. Ja Syyrian hajanainen oppositiokin todennäköisesti selvittää keskinäiset huonot välinsä ainakin osin aseellisesti ennen tilanteen rauhoittumista. Sota siis ei lopu Assadin hallinnon kaatumiseen. Eikä Assadin hallinnonkaan viimeisiä temppuja ole vielä nähty. Mahdollisuudet sodan rajuun raaistumisen ovat vielä olemassa.
Mutta seurataan tilannetta. Uusi yritys huomenna Syyria-analyysissä.