Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

tähtäimet

Viestiketju osiossa 'Aseet ja ampumatarvikkeet' , aloittaja madmax, 16.10.2011.

 1. vastarannankiiski

  vastarannankiiski Majuri

  Liittynyt:
  05.01.2017
  Viestejä:
  1,449
  Tykkäykset:
  2,023
  Pisteet:
  156
  Kyllä! Allekirjoitan täysin mainitsemasi asiat.

  Tarkennettakoon tuosta punapisteen kanssa "tarkkuustyöskentelystä" niin enemmän kun passeli semmoiseen tarkkuustyöskentelyyn jota tehtäisiin avo-/rautatähtäimillä, mutta ei suurentavalla optiikalla tehtävään tietysti sitä suurentavaa optiikkaa ppt korvaa.

  Samoilla linjoilla ollaan ARskamieltymysten suhteen. Jos möömöö:tä ei olisi rasitteena, oma ratkaisu olisi kanssa jokin 14,5-16" mehupillipiipulla oleva teleperäinen suorakaasuvehje, laadukkaalla BUIS:silla ja punapisteellä. Nyt kun tämä ei oikeastaan ole vaihtoehto niin suosittelen harkitsemaan myös 20" piipulla olevaa mutta teleperällä. Hyviä syitä on monia. Pelkällä bufferituubilla ja ilman suulaitetta pituus jää 87cm tuntumaan eli riittää kivääriksi jo sellaisenaan. Eli kun laitat teleperän kiinni, saat kaikki skaalat käyttöösi ilman rajoituksia. Samoin aseeseen voit aivan rauhassa valita minkä suulaitteen haluat ilman tapituksia. Lisäksi kokonaispituus perä lyhyimmässäkään asennossa ei ole oikeastaan pidempi kun perän liikkeeltään rajoitetulla 16" piipulla varustetulla kiväärillä, olettaen että suulaite on sama. 20" piipulla saat vielä luotettavan & miellyttävän kiväärikaasun käyttöön ja kun tähän yhdistää vielä "canadalaisilta Diemaco C7A2:sta copyoidun" H2 bufferin käytön, niin ampumatuntuma on hämmästyttävän säyseä, koska suorakaasu, kiväärikaasu, H2 bufferi. :cool:
   
  MeriTJ ja Fremen tykkäsivät tästä.
 2. ak.tied

  ak.tied Kenraali

  Liittynyt:
  13.03.2015
  Viestejä:
  2,255
  Tykkäykset:
  4,161
  Pisteet:
  636
  Tässä asiaa tänään huvikseni googlailtuani päädyin tänne ihmettelemään, miksi punapistetähtäimiin ei ole PV:ssä enempää panostettu.

  Aimpointin suurentavilla huippumalleilla on toki hintaa, mutta helkkarin paljon halvemmallakin optiikkaa saisi. Muutamalla millillä saisi varustettua 50.000 ukkoa jollain Bushnell TRS-25 -tyylisellä, varsin toimivalla perusratkaisulla. Uskon, että toimisi jonkinasteisena force multiplierina nykyisiin rautatähtäimiin verrattuna. Se ryhmän yksi ACOG on hyvä, mutta jotain ryhmän kuudelle muullekin soisi. PKM:iä unohtamatta.

  Onko tollaiset PV:lle liian halpaa vai onko vaatimukset vaan niin korkealla, ettei halvempi kelpaa?
   
 3. Mainos 4. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,623
  Tykkäykset:
  4,379
  Pisteet:
  1,286
  Ihan kansainvälisesti sotilaskäyttöön ostetaan laadukkaampaa värkkiä.
  Punapisteen vähäisyys PV:llä ei ole ihme. Tälläkin sivustolla oltiin vahvasti niitä vastaan vielä muutama vuosi sitten. PV on hyvässä ja pahassa konservatiivinen organisaatio ja siellä uudet "hapatukset" saavat hitaasti jalansijaa. Varsinkin kun päättävä eversti/kenraali porras ei ehkä näe niiden hyötyjä yhtä selvästi kuin kentällä toimiva kouluttaja.
   
  MeriTJ ja ak.tied tykkäsivät tästä.
 5. Vääpeli

  Vääpeli Kenraali

  Liittynyt:
  22.11.2012
  Viestejä:
  2,901
  Tykkäykset:
  5,583
  Pisteet:
  636
  Käsittääkseni PP:tä on aika reilusti jo käytössä. Näkyväisyys on vain aika vähäistä. Isoin rajoite taitaa olla RK62 kalusto sivukiskojen yms puute. RK95 ja RK62M on varustettu PP:llä tai pitäisi olla lähitulevaisuudessa.
  Ja yksi voi olla myös saatavuus... eli jos tilataa esim 5000kpl, niin siinä voi hetki vierähtää ennen kuin Ruotsalaiset ne pykää, kun jonossa voi olla muitakin.
   
  näätä ja MeriTJ tykkäsivät tästä.
 6. Ottoville

  Ottoville Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.12.2010
  Viestejä:
  2,088
  Tykkäykset:
  4,030
  Pisteet:
  636
  "mutta vaikuttaa siltä että aika hatara ymmärrys on materiaalitekniikasta, metalleista tai minkään projektin toteuttamisesta ylipäätään."


  Kirjoitettu ymmärrystä vailla.
   
  Viimeksi muokattu: 21.04.2017
  ak.tied ja MeriTJ tykkäsivät tästä.
 7. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,623
  Tykkäykset:
  4,379
  Pisteet:
  1,286
  Samaa mieltä, paitsi jos hankinnat täytyy tehdä yhdestä paikasta.
  Toisaalta saammattomuus on ihmeellistä, kun paljon monimutkaisa hankintoja tehdään nopeasti.
  Siksi laitan edelleen ääneni konservatiivisen organisaation jäykkyydelle.
   
  ak.tied ja MeriTJ tykkäsivät tästä.
 8. MeriTJ

  MeriTJ Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.08.2014
  Viestejä:
  1,010
  Tykkäykset:
  1,735
  Pisteet:
  156
  Luin männä viikolla että Aimpoint oli saanut juuri ison tilauksen Yhdysvalloista ja kyseisestä tulee ns "vakitähtäin" joten tosiaan kapasiteetti Svea-mamman luona lienee aika kortilla. Malli on CompM4 ja tilaaja US Army. Ohessa linkki: https://www.americanrifleman.org/articles/2017/3/23/us-army-awards-aimpoint-optical-sights-contract/
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 9. J0h1F

  J0h1F Majuri

  Liittynyt:
  21.08.2015
  Viestejä:
  1,231
  Tykkäykset:
  2,075
  Pisteet:
  156
  Onhan noihin aika paljon panostettu, kymmenien tuhansien tähtäinten hankinnoilla. Aimpointin (Comp M -sarjan 1x) sotilastähtäimet vain ovat aivan eri kategoriassa laatunsa ja sotakelpoisuutensa kanssa verrattuna halpismalleihin.

  Modern Riflemanissa oli arvostelu tuosta TRS-25:stä, ja siinä kyllä kehuttiin tähtäimen hinta-laatusuhdetta, mutta sen paristonkesto herätti epäilyksiä (viikoksi päälle unohtunut tähtäin oli syönyt aika lailla pariston loppuun, kun taas Aimpoint Comp M4 kestää noin 10 vuotta kirkkaimmalla päiväasetuksella päällä pitämistä, ja paristokin on jälkimmäisessä tavallinen AA eikä joku nappi). Lisäksi, vaikka muihin halpatähtäimiin verrattuna linssin kirkkaus oli hyvä, hävisi se selvästi Aimpointeille. Se ei myöskään ole yhteensopiva valonvahvistinten kanssa, toisin kuin sotilas-Aimpointit.

  Mitä PKM:iin tulee, niin niihinhän on hankinnassa "kiväärikaukoputki 2014" eli Zeissin Hensoldt ZO 4x30i.

  Vuoteen 2020 mennessä (vai olikohan jo aiemmin, iso osa on kai jo nyt toimitettuna) pitäisi olla toimitettuna ainakin RK 95:ttä varten tehty tilaus n. 35 000 Aimpointin punapisteestä, ja tilauksia on tehty myös RK 62M:ää varten. Tähtäinjalat ja sivukiilathan RK 95:lle on jo toimitettu viime ja toissa vuoden puolella.

  Tuo venäläinen pikakiinnitys on loppujen lopuksi aika kehno, ja tuolla hinnalla myynnissä olevien palojen työstölaatukaan ei ole kauhean kehuttava. 60€ pikajalat ovat usein "silumiinia" eli piillä jatkettua alumiinia, joka tunnetaan myös ns. murometallina (koska laatu on muropakettileluja vastaavaa), eli siviilikäyttöön riittäviä, mutta sotilaskäyttöön kelvottomia. Venäläiset käyttävätkin siksi eri jalkoja sotilaskäytössä tai sitten suoraan kiilaan kiinnittyviä tähtäimiä.

  Lisäksi reikien porausta varten täytyy olla kunnollinen jigi, jotta ne saadaan oikeaan kohtaan ja tasalaatuisesti tehtyä. RK:n ja tuollaisen kiilan kanssa ei myöskään voida käyttää tyypillisiä venäläisiä sivujalkoja, koska ensinnäkin RK:ssa tuo kiila joudutaan laatikon erojen vuoksi laittamaan eri kohtaan jolloin tähtäimen kiskojalka nousee liian korkealle, ja toiseksi venäläiset jalat on suunniteltu tyhjälle laatikon kannelle, RK:ssa ne ottavat helposti takatähtäimeen kiinni.
  Tähtäinjalan pitäisi siis kuitenkin olla nimenomaan RK:ta varten valmistettu, joten tuollainen halparatkaisu on aika huono idea.
   
  Gyllis1, MeriTJ, Falangi ja 5 muuta jäsentä tykkää tästä.
 10. Ottoville

  Ottoville Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.12.2010
  Viestejä:
  2,088
  Tykkäykset:
  4,030
  Pisteet:
  636
  "mutta vaikuttaa siltä että aika hatara ymmärrys on materiaalitekniikasta, metalleista tai minkään projektin toteuttamisesta ylipäätään."


  Kirjoitettu ymmärrystä vailla.
   
  Viimeksi muokattu: 21.04.2017
 11. J0h1F

  J0h1F Majuri

  Liittynyt:
  21.08.2015
  Viestejä:
  1,231
  Tykkäykset:
  2,075
  Pisteet:
  156
  En puhuisi asiasta kuin kokemuksesta. RK:ssa käytettynä venäläiset AK:n sivujalat asettuvat huomattavasti korkeammalle, sillä AK:ssa normaaliin tapaan kiinnitetty kiila sijaitsee juuri kädensijan ja liipaisimen yläpuolella, josta matka laatikon päälle on selkeästi suurempi (noin 1 cm ero), kuin tuosta RK:n kiilan kohdalta.
  Kuva osoittakoon:
  IMGP1235a.JPG

  Kun tarkastelee aseen runkoa paremmin, niin huomaa, että asian laita ei olekaan noin. Rungossa on laukaisukoneiston akselitapit ja vaihdin, joiden täytyy osua sopivasti (eikä kiilan kiinnitysruuvit tai -niitit saa haitata koneiston toimintaa), luistin kiskot sisäpuolella (niihin ei voi porata), rungon kevennysleikkaus etuosassa (huomattava seikka RK 62:ssa) ja prässätyissä laatikoissa vielä luistin kiskojen vahvistukset pistehitseineen sekä laatikon niitit. Venäläiselle sivukiilalle on hyvin rajoitetusti paikkoja, ja suomalainen RK 62-mallinen (jota ainakin Value Manufacturing myy myös siviileille) sopii vain tasan yhteen paikkaan.

  Tuo RK 62:n rungon kevennysleikkaushan estää RK 95 -mallisten kiilojen käytön ja sitä myöten myös RK 95:n tähtäinkiskojen käytön, koska RK 62:n kiilaan laitettuna RK 95:n tähtäinkisko ottaisi kiinni aseen takatähtäimeen.

  Samalla lailla myöskään venäläistä kiilaa ja jalkaa ei voida asentaa RK:hon suoraan, koska se yksinkertaisesti ottaa kiinni takatähtäimeen, etenkin RK 62:ssa, jossa on isompi takatähtäimen runko. Tämä tavallisen takatähtäimen sijainti oli RK 62M -projektissa iso ongelma, niin iso, että jopa uutta, tyhjää kantta harkittiin, kunnes hankintakisassa Value Manufacturingin jalka osoittautui erinomaisesti nykyisen tähtäimen kanssa yhteensopivaksi.

  Tässä VM:n sivuilta napattu kuva RK 62M:ään valitusta tähtäinkiskosta (huomioi rungon kevennysleikkauksen sekä takatähtäimen sijainti):
  pic007.jpg
   
  Viimeksi muokattu: 15.04.2017
  MeriTJ, ctg, JR49 ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 12. Stagideus

  Stagideus Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.10.2013
  Viestejä:
  939
  Tykkäykset:
  1,822
  Pisteet:
  76
  Tähän punapistemuhinaan sopii sama vastaus kuin kaikkiin muihinkin materiaaliongelmiin: Rahallahan siitä selviää!
  Mutta sitten kun sitä pätäkkää on rajallinen määrä, pitää priorisoida. Vastoin yleisiä luuloja ei tämmöisten rajatun saatavuuden tuotteiden, kuten laatuoptiikan hankinnoissa yleensä saada mitään järkyttäviä paljousalennuksia. Käsittääkseni esimerkiksi Aimpointin CompM4 ja CS-tähtäimet ovat hankintahinnaltaan lähempänä tuhatta kuin paria sataa euroa kappaleelta. PV:llä on huomattavia määriä punapisteitä ja kiväärikaukoputkia, sekä valonvahvistimia, mutta ei ole järkevää ja kustannustehokasta käyttää rajallisia hankintamäärärahoja siihen, että niitä olisi jakaa jokaista huolto- ja esikuntaukkoa myöten. Tai jaella niitä ympäriinsä harjoituskäyttöön kun se ei ole tarkoituksenmukaista tai kyseinen materiaali ei kuulu harjoittelevan joukon sotavarusteisiin.

  RK62:sia ollaan koko ajan poraamassa RK62VV-mallisiksi huoltokierron mukaan, joten tulevaisuudessa optiikkaa on mahdollista jakaa hyvinkin laajasti. Vasta ihan vuoden-parin sisään on yleensäkään markkinoille tullut mitään oikeasti järkeviä tähtäinkiskomalleja, joten kaikki rullaa aikalailla oikea-aikaisesti.

  Sitten ihan eri asia onkin tällaisten asioiden argumentointi jollain "no mutku aliexpressistä saa paskakiskon kahellakympillä!!!". En nyt dumaa suoralta kädeltä, mutta vaikuttaa siltä että aika hatara ymmärrys on materiaalitekniikasta, metalleista tai minkään projektin toteuttamisesta ylipäätään.

  Tämä siis lähinnä anekdoottiseksi lisäykseksi @J0h1F :n laajalti jo perustelemaan näkökulmaan.

  Ps. Jos ahistaa, niin nyt ja tulevaisuudessa jokaisella taistelijalla on mahdollisuus ostaa oma tähtäinjalka ja sopivaksi katsomansa tähtäin palveluskivääriinsä! Value Manufacturingin tuotteita on jo saatavilla heidän jälleenmyyjiltään ja kyseessä on tosiaan ihan drop-in homma, kunhan jakotykissä on kierretyt reiät rungossa (RK62VV / RK62M / RK95).
  Itsekin hommasin pari kpl.
   
  Viimeksi muokattu: 15.04.2017
  ctg, JR49, MeriTJ ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 13. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,337
  Tykkäykset:
  2,413
  Pisteet:
  1,286
  Tarkoittaa tämä että kutsuntailmoituksen kanssa tulee brosyyreja, mitkä valistavat tästä asiasta palvelukseen saapujia? "Osta oma sivujalka sekä punepiste-tähtäin palveluskiiväärisi. Saat ne myös kotiin kotiutumisen yhteydessä. T. Firma." :rolleyes:
   
 14. Mainos 15. Stagideus

  Stagideus Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.10.2013
  Viestejä:
  939
  Tykkäykset:
  1,822
  Pisteet:
  76
  Tämän päivän kun näkisi... meinaat varmaan siis että liikekannallepanokäskyn kanssa tulis jotain brosyyriä? No, katotaan. Varusteasiossa on PV:n sisällä tapahtunut tiettyjä muutoksia parempaan viime vuosina. Tosin ideaalitilanteessahan siis PV varustaa joukot tarpeelliseksi katsomallaan varustuksella ja nämä yksittäisten taistelijoiden hankinnat ovat sitten ehkä venttiili heille itselleen päästä toteuttamaan itseään ja olemaan turhautumatta...
   
  ctg tykkäsi tästä.
 16. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,337
  Tykkäykset:
  2,413
  Pisteet:
  1,286
  [​IMG]

  http://www.thefirearmblog.com/blog/2017/04/21/aselsan-van-kedisi-dual-thermalir-sight/
   
  MeriTJ tykkäsi tästä.
 17. Ottoville

  Ottoville Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.12.2010
  Viestejä:
  2,088
  Tykkäykset:
  4,030
  Pisteet:
  636

  Sori minun moka.

  Asiantuntijat voivat jatkaa.
   
 18. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,337
  Tykkäykset:
  2,413
  Pisteet:
  1,286
 19. vastarannankiiski

  vastarannankiiski Majuri

  Liittynyt:
  05.01.2017
  Viestejä:
  1,449
  Tykkäykset:
  2,023
  Pisteet:
  156
  Valitettavasti olet varmasti oikeassa. Hinnat lienevät liki samaa kun siviilimarkkinoilla.

  Kovasta hinnastaan huolimatta, Aimpoint antaa kuitenkin ihan hyvää laatua vastineeksi, parempaa kun moni muu tähtäin. Eri korkuiset jalustat, linssinsuojat, killflashit ja muut tykötarpeet tulevat mukana. Toistaseksi se lienee luotettavin ja luotetuin PPT viranomaiskäytössä. Lisäksi PPT:t ovat monikäyttöisiä. Kun retiikkeli ei ole muuta kun se täplä ja silmäetäisyyskin on pitkä, samaa tähtäintä voi uudelleenkohdistamalla käyttää konepistooleista rynnäkkökivääreihin ja haulikoiden kautta konekivääreihin. Eikä "retiikkeliä" ole sidottu mihinkään tiettyyn kaliperiin tai lentorataan kuten esimerkiksi ACOG:eilla ja muulla suurentavalla optiikalla, retiikkelistä riippuen. Koska kohdistaminenkin on helppoa, tarvittaessa tähtäimiä pystyy siis kierrättämään monipuolisesti yksikön sisällä tai eri yksiköidenkin välillä.
   
  Benelli, vessaharjamies, Sardaukar ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 20. vastarannankiiski

  vastarannankiiski Majuri

  Liittynyt:
  05.01.2017
  Viestejä:
  1,449
  Tykkäykset:
  2,023
  Pisteet:
  156
  Tarkennuksena vielä edelliseen, niin oma harhaoppinen ja kerettiläinen mielipiteeni optiikan hankinnasta on seuraava. Koska maamme puolustusmäärärahat ovat niukat ja laatuoptiikka kallista, pitäisi minun mielestäni ehdottomasti välttää kaikenlaisen "dedikoidun" optiikan hankkimista. Eli siis optiikan, jonka retiikkeliin on pysyvästi etsattu jonkin tietyn patruunan tietynlainen lentorata. Ne optiikat, kun ovat käyttökelposia ainoastaan käytettäessä tätä tiettyä patruunaa ja latausta.

  PPT:t ja milliradiaanijakoisella ristikolla varustetut kiikaritähtäimet ovat verraten monipuolisia ja kierrätettäviä eri asejärjestelmissä, vaikka ase- ja patruuna vaihtuisi kokonaan. PPT:iden kierrätysmahdollisuuksista juteltiin jo edellä, mutta sama koskee mrad ristikolla varustettua suurentavaa optiikkaa. Samaa (laadukasta) putkea voi uudelleenkohdistamalla käyttää yhtä huoletta vaikka .22lr trainerista lähtien aina .338 LM kivääreihin saakka ja mrad asteikkoa voi käyttää ase- ja patruunakohtaiseen koronottoon ja ennakoiden ottoon kaikilla aseilla ja latauksilla kunhan taulukot on laskettu ja tarkastusammuttu (mikä on ihan peruskauraa vähänkin enemmän ja pidempää matkaa ampuville reserviläiselle). Tämä mahdollistaa vanhojen mutta käyttökelpoisten tähtäinten kierrättäimisen elinkaaren aikana joukosta toiseen, vaikka aseet ja patruunat vaihtuisivatkin välissä. Dedikoidulla optiikalla tämä ei välttämättä onnistu.
   
  Viimeksi muokattu: 09.05.2017
  MeriTJ, veeteetee ja Betoni tykkäsivät tästä.
 21. vastarannankiiski

  vastarannankiiski Majuri

  Liittynyt:
  05.01.2017
  Viestejä:
  1,449
  Tykkäykset:
  2,023
  Pisteet:
  156
  YV:tä laitettu kuvasta.
   
 22. winsu

  winsu Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  708
  Tykkäykset:
  503
  Pisteet:
  76
  Toisaalta joku milliradiaaniarvo niillä dedikoiduilla retikkeleilläkin on. Kun niiden merkkien mrad- arvot tiedetään, voi yksinkertaisesti taulukosta katsoa, mille matkalle osuu tietyllä kohdalla ja voit käytännössä ampua sillä tähtäimellä millä tahansa aseella ja patruunalla. Ei ehkä helpoin mahdollinen ratkaisu, mutta toimii.
   

Jaa tämä sivu