Vääpeli
Greatest Leader
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005702226.html
Puolustusvoimat kokeili huippumodernia älytähtäintä rynnäkkökivääriin – ”Tekee huonosta ampujasta hyvän”
Älytähtäimissä on panssarintorjuntaohjuksista tuttua tekniikkaa.
Israelilaisen Smart Shooter -yhtiön tähtäimen näkymä. Kuva on yhtiön mainosvideolta. (KUVA:SMART SHOOTER)
Jarmo Huhtanen HS
Julkaistu: 31.5. 19:20
PUOLUSTUSVOIMAT on kokeillut uutta rynnäkkökivääriin asennettavaa älytähtäintä, joka tekee huonostakin ampujasta hyvän.
Suomalaiset sotilaat ovat päässeet hakemaan kokemuksia israelilaisen yrityksen valmistamasta tähtäimestä Suomessa järjestetyssä demonstraatiossa.
”Meille on demonstroitu sitä viime vuonna. On normaalia, että haemme tietoa, miten teknologia kehittyy”, vahvistaa everstiluutnantti Matti Honkela Maavoimien esikunnasta.
HONKELA kertoi tähtäinkokeilusta Puolustusvoimien Radio Kipinän tuoreimmassa podcastlähetyksessä. Millainen ampumiskokemus oli?
”Se oli hyvä kokemus. Se tekee huonosta ampujasta hyvän ampujan. Se ei ole autuaaksi tekevä, mutta kokemukseni mukaan avoimessa maastossa siinä oli laaki ja vainaa. Ja kun ammuin vielä liikkuvaan maaliin, se osasi laskea ennakon. Sillä saadaan osumia.”
Puolustusvoimilla ei ole hanketta uusien tähtäimien hankkimiseksi ainakaan vielä. Uusi teknologia kun ei ole täysin ongelmaton. Honkelan mukaan silmät ja korvat pidetään kuitenkin auki.
”Se on lupaavaa teknologiaa. Voisi olettaa, että kun se kypsyy, niin siinä on mahdollisuuksia. Mutta jos joku napsauttaisi sormiaan ja sanoisi, että ostakaa, niin miettisin vielä kahteen kertaan”, Honkela arvioi.
”Sen voin kuitenkin sanoa suoraan, että se varmasti auttaa huonoa ampujaa stressaavassa tilanteessa ja paineen alla.”
ÄLYTÄHTÄIMEN toiminta perustuu ohjuksista tuttuun hakupääteknologiaan. Honkela vertaa tähtäimen toimintaa panssarintorjuntaohjusten hakupäihin.
”Ne toimivat vastaavalla tavalla, toki laskenta-algoritmi on yksinkertaisempi.”
Tähtäin erottaa taustasta kohteita eli pikselijoukkoja, joista merkitään oma maali tähtäimessä näkyvän neliön sisään. Liipaisimen takana on mekaaninen laukaisun estävä laite, joka vapauttaa liipaisimen vasta, kun tähtäimessä oleva ristikko on lukittunut maalin kohdalle.
”Laukaus lähtee juuri siinä kohdassa, missä sen pitääkin.”
HONKELA muistuttaa, että ongelmia voi tulla silloin, kun pitää ampua vesi- tai lumisateessa ja sumussa. Näistä ei suomalaisilla ole vielä kokemuksia. Lisäksi maastossa oleva lehvästö vaikeuttaa tähtäämistä.
”Pitää ymmärtää, mitkä ovat uutta teknologiaa rajoittavia tekijöitä, ettei mentäisi vaan vaahto suupielessä johonkin suuntaan. Pitää kysyä, miten voi esimerkiksi häiritä tämäntyyppisiä hakupäitä.”
YHDYSVALTAIN armeija kertoi runsas vuosi sitten kehittämästään älytähtäimestä. Heidän kehittämänsä järjestelmä sisältää muun muassa laseretäisyysmittarin, asentoantureita ja kehittyneen ballistisen laskimen.
Amerikkalaisten tutkimusten mukaan älytähtäin parantaa osumistodennäköisyyttä radikaalisti. Jos Yhdysvaltain armeija ottaa tähtäimen käyttöön, se saattaa olla ensimmäisten joukkojen käytössä nopeimmillaan jo vuonna 2020.