tähtäimet

Vääpeli

Ylipäällikkö
https://www.hs.paskamedia.fi/kotimaa/art-2000005702226.html
Puolustusvoimat kokeili huippumodernia älytähtäintä rynnäkkökivääriin – ”Tekee huonosta ampujasta hyvän”
Älytähtäimissä on panssarintorjuntaohjuksista tuttua tekniikkaa.
Israelilaisen Smart Shooter -yhtiön tähtäimen näkymä. Kuva on yhtiön mainosvideolta. (KUVA:SMART SHOOTER)
Jarmo Huhtanen HS
Julkaistu: 31.5. 19:20
PUOLUSTUSVOIMAT on kokeillut uutta rynnäkkökivääriin asennettavaa älytähtäintä, joka tekee huonostakin ampujasta hyvän.

Suomalaiset sotilaat ovat päässeet hakemaan kokemuksia israelilaisen yrityksen valmistamasta tähtäimestä Suomessa järjestetyssä demonstraatiossa.

”Meille on demonstroitu sitä viime vuonna. On normaalia, että haemme tietoa, miten teknologia kehittyy”, vahvistaa everstiluutnantti Matti Honkela Maavoimien esikunnasta.

HONKELA kertoi tähtäinkokeilusta Puolustusvoimien Radio Kipinän tuoreimmassa podcastlähetyksessä. Millainen ampumiskokemus oli?

”Se oli hyvä kokemus. Se tekee huonosta ampujasta hyvän ampujan. Se ei ole autuaaksi tekevä, mutta kokemukseni mukaan avoimessa maastossa siinä oli laaki ja vainaa. Ja kun ammuin vielä liikkuvaan maaliin, se osasi laskea ennakon. Sillä saadaan osumia.”

Puolustusvoimilla ei ole hanketta uusien tähtäimien hankkimiseksi ainakaan vielä. Uusi teknologia kun ei ole täysin ongelmaton. Honkelan mukaan silmät ja korvat pidetään kuitenkin auki.

”Se on lupaavaa teknologiaa. Voisi olettaa, että kun se kypsyy, niin siinä on mahdollisuuksia. Mutta jos joku napsauttaisi sormiaan ja sanoisi, että ostakaa, niin miettisin vielä kahteen kertaan”, Honkela arvioi.

”Sen voin kuitenkin sanoa suoraan, että se varmasti auttaa huonoa ampujaa stressaavassa tilanteessa ja paineen alla.”

ÄLYTÄHTÄIMEN toiminta perustuu ohjuksista tuttuun hakupääteknologiaan. Honkela vertaa tähtäimen toimintaa panssarintorjuntaohjusten hakupäihin.

”Ne toimivat vastaavalla tavalla, toki laskenta-algoritmi on yksinkertaisempi.”

Tähtäin erottaa taustasta kohteita eli pikselijoukkoja, joista merkitään oma maali tähtäimessä näkyvän neliön sisään. Liipaisimen takana on mekaaninen laukaisun estävä laite, joka vapauttaa liipaisimen vasta, kun tähtäimessä oleva ristikko on lukittunut maalin kohdalle.

”Laukaus lähtee juuri siinä kohdassa, missä sen pitääkin.”

HONKELA muistuttaa, että ongelmia voi tulla silloin, kun pitää ampua vesi- tai lumisateessa ja sumussa. Näistä ei suomalaisilla ole vielä kokemuksia. Lisäksi maastossa oleva lehvästö vaikeuttaa tähtäämistä.

”Pitää ymmärtää, mitkä ovat uutta teknologiaa rajoittavia tekijöitä, ettei mentäisi vaan vaahto suupielessä johonkin suuntaan. Pitää kysyä, miten voi esimerkiksi häiritä tämäntyyppisiä hakupäitä.”

YHDYSVALTAIN armeija kertoi runsas vuosi sitten kehittämästään älytähtäimestä. Heidän kehittämänsä järjestelmä sisältää muun muassa laseretäisyysmittarin, asentoantureita ja kehittyneen ballistisen laskimen.

Amerikkalaisten tutkimusten mukaan älytähtäin parantaa osumistodennäköisyyttä radikaalisti. Jos Yhdysvaltain armeija ottaa tähtäimen käyttöön, se saattaa olla ensimmäisten joukkojen käytössä nopeimmillaan jo vuonna 2020.
 

Ottoville

Kenraali
Lahjoittaja
Hankin tällaisen viime vuonna.

En suosittele tuo takatähtäin on aika heikko rakenteinen.

Sivu siirto on pienillä ruuveilla sivulla.

Hahlosta hajosi/katkesi jotain ja he tippui hiekalle (ja vielä löytyi).

Mutta sen kiinnitys on rikki jo 300-500 laukauksen jälkeen.:camo::camo::camo:
Koetin liimaamalla kolmen laukauksen kasa oli 40mm vasemmalla ylhäällä, neljäs oikealla alhaalla.

viides ohi taulun. Takatähtäin oli irti pöydällä:whistle:.

Ongelman ratkaisu oli vanha tähtäin paikalle ja kohdistus.

Metalleissa oli vähän huono/outo tähtäinkuva mutta osumat kyllä kohdallaan.

Syykin outoon tähtäinkuvaan selvisi, takatähtäin oli väärin päin (valkoiset pisteet eteenpäin):facepalm:.

No tästä selvittiin hahlon käännöllä ja uudella kohdistuksella.Itse kun tekee, niin asia tulee kuntoon kolmannella tai neljännellä kerralla.:solthum:Ps. Pitää ilmeisesti käydä kaupassa asian tiimoilta:unsure:.

https://www.czub.cz/en/eu-eshop/pistole.html
 

ctg

Ylipäällikkö


Aimpoint, the originator and worldwide leader in red dot sighting technology, is proud to introduce their new line of red dot sights, the Aimpoint® ACRO™ (Advanced Compact Reflex Optic) series. The unique small sight design of the Aimpoint® ACRO series electronic red-dot sight was developed for use on pistols and other weapon platforms.

For many years, end users have requested a small enclosed red dot sight to fit on handguns. Utilizing Aimpoint’s advanced sight technology, Aimpoint is proud to launch the first of its kind to the market. The Acro P-1 offers an enclosed system that is much more durable than those with open systems. It is also the only sight in its size category fully tested for shock, vibration, temperature span and other environmental stress.

The Acro P-1 optic can perform under tough conditions while adding negligible size and weight to the equipment. Tested with a minimum of 20,000 rounds on a .40 cal pistol slide, this small optic has proven itself in its size category as the leader in ruggedness and reliability.

Designed for direct integration onto pistol slides, the Aimpoint Acro P-1 sight can also be used as a backup sight for magnifying scopes, personal defense weapons, and on any system where a small red dot is applicable.

The Acro P-1 sight is a 1X (non-magnifying) parallax-free optic that features a 3.5 minute of angle (MOA) red dot for fast target acquisition. It is fully submersible to 25 meters and allows continuous operation for over 1 year on a single CR1225 battery. Dot intensity is adjusted with side push buttons.

“The development of the Acro P-1 sight sets a new standard for compact pistol mounted reflex optics,” said Aimpoint AB President Lennart Ljungfelt. “The commitment we make to our customers is to develop the highest performing red-dot sights available. The Acro P-1 optic fulfills that commitment by providing the lightest and most rugged enclosed red-dot sight in its size category on the market."
http://www.armyrecognition.com/euro..._aimpoint_launches_new_acro_series_sight.html

Meneekö tämä luvanvaraiseksi?
 

MeriTJ

Majuri
Lahjoittaja
Minulla ainakin suurin haitta on luistidotissa se että linssin etupuolelle kerää likaa kun ampuu, siihen tuo AGRO:n "takakuutio" ei auta. Muuta eroa en keksi tuossa olevan jo markkinoilla oleviin kuin tuo lisäsuoja takaosassa. En usko että tuo hirveämmin käyttöä haittaa, paitsi tuosta möykystä saa paremmin otteen kuin normimallisesta pikkupilkusta. Tietty että se on Aimpoint = ainakin muut mallit tuntuvat olevan kestäviä kuin Fiskarsin kirveenvarsi.
 
Tykkäykset: ctg

MeriTJ

Majuri
Lahjoittaja
Etkö huomannut että sen mukana tulee minitukki? Periaatteessa tuo on parempi kuin ronin micro.
Ronin Micro ei ole kovinkaan huono mitä nyt parina viime viikkona sellaista ulkoiluttanut radalla kun ollut mahdollisuus. Tarkkuuden puolesta voisi olla tarkempikin, mutta sanoisin että riittävän tarkka sellaiseen "taktiseen hat hat"-touhutreeniin 0-50m kun valopiste päällä. Ainoa mikä minusta on vähän huonoa (okei, voisi se olla vähän jäykempi mutta toisaalta nyt mukavan kevyt) muotoilussa on etukahva/lipasteline joka ei ole kovin hyvä kahva ja nopeammin lipas tulee vyöltä kuin "pikatelineestään" joka varsinkin uutena ja uusilla lippailla turhankin jäykkä. Aiheesta tähtäimet sen verran että Micro Roni ja vastaavat vaativat kyllä pisteen päälle että niistä saa kaiken piilevän riemun irti. :)
 
Näköjään syö patterit reilusti nopeammin tuo tuleva aimpoint. Lupaavat reilua vuotta 6:n intensiteetillä (max 12). 60 grammaa patterin kanssa ei kyllä ole pahan painoinen.
 

ctg

Ylipäällikkö


Defense Material Organization (DMO) of the Netherlands announced theselection of Safran Vectronix AG, Switzerland (a subsidiary of Safran Electronics & Defense) aspart of the THIS (“Thermal Handheld Imaging System”) to deliver more than 1,000 units of the next-generation MOSKITO TI lightweight uncooled thermal imaging and targeting systems.

Selected as a result of an international competitive procedure, MOSKITO TI will equip variouscomponents of the Armed and Special Forces of the Netherlands

MOSKITO TI is a lightweight (1.3 kg), handheld system combining several high performance sensorsand modules including an uncooled thermal imager, high grade direct view optics (DVO), Low LightTV (LLTV) channel, a laser rangefinder (LRF), a digital magnetic compass (DMC) and a GlobalPositioning System (GPS) receiver.

MOSKITO TI will provide the Dutch Armed Forces with unprecedented operational capabilities andfulfill a broad range of operational needs, including day and night observation, target acquisition,artillery and fire correction, forward observer and Joint Tactical Air Controller, in all-weatherenvironments.

Being recognized as the best of its class by several major international customers, MOSKITO TI is serially manufactured in Safran Vectronixcentre in Heerbrugg, Switzerland.
http://www.armyrecognition.com/euro...ti_thermal_imaging_system_to_netherlands.html
 

Ottoville

Kenraali
Lahjoittaja
Aiheesta tähtäimet sen verran että Micro Roni ja vastaavat vaativat kyllä pisteen päälle että niistä saa kaiken piilevän riemun irti. :)
Kun on pula tähtäimistä, niin jouduin tänään lainaamaan pisteen, pienoiskivääriin Ronista.

Paikalle tuli laadukkaat ”kiinalaiset raudat”:solthum:.

Kyllä ne toimivat, mutta lyhyt tähtäinväli ja silmäetäisyys eivät kyllä helpota ampumista.
Lisäksi ne ovat liian matalat.

Ainoa etu on että säästää patruunoita ( tulinopeus laskee:mad::mad::mad:).
Todettava on että näihin vehkeisiin punapiste on ehdoton.:uzi::uzi::uzi:

Ps.
Joten pitää varmasti mennä netti kauppaan ja ostaa joku hyvä ja halpa:unsure:.
 

MeriTJ

Majuri
Lahjoittaja
Todettava on että näihin vehkeisiin punapiste on ehdoton.:uzi::uzi::uzi:

Ps.
Joten pitää varmasti mennä netti kauppaan ja ostaa joku hyvä ja halpa:unsure:.
Meillä ressukerhon kaluston kanssa ostettavaksi tuon määritelmän täytti Vortexin uusin halpisdotti Crossfire, ostopaikkana oli tämä balttikauppa ja hinta jäi posteineen alle kahden sadan.

http://www.vortexbalt.com/en/catalog/crossfire_1/vortex_crossfire_red_dot_sight_2_moa_dot/

Ei mikään Aimpoint mutta aivan soiva peli tuohon käyttöön Ronin päälle. Tuo vakio koropala on sopiva Micro Ronin kanssa, nousee juuri oikeaan kohtaan itsellä ainakin. Jos pitää olla kovemmin tehty pilkku vakavammalla otteella niin sitten Micro Aimpoint + korokepala alle.
 

Ottoville

Kenraali
Lahjoittaja
Tuo vakio koropala on sopiva Micro Ronin kanssa, nousee juuri oikeaan kohtaan itsellä ainakin. Jos pitää olla kovemmin tehty pilkku vakavammalla otteella niin sitten Micro Aimpoint + korokepala alle.

Nykyään on tämän tyylinen ”Jahti” joka poikkeaa siinä että on kolme eri kokoista pistettä (1,2,3, Moa).
Toimiva, kirkkaus riittää niin keväthangille kuin kesän hietikoille.
Tuo kolmen pisteen ratkaisu on hyvä.
Tarvitsi myös 12mm korokkeen, kiinasta 4€ postilaatikkoon tuotuna.


Sen voisi jättää pienoiskivääriin, Roniin tuo Worteks 2Moa ei olisi huono vaihtoehto.:uzi:

Tähtäinten asennus suoritettu (vasara tuurna, viila porakone yms.).

Onnistui jopa sattumaan kohdalleen kerralla :cool:, mutta etu kuitu on hukassa:whistle:. 

winsu

Kapteeni
Lahjoittaja
Halpaahan tuo TT3- touhu on. Mulla on Saksasta tulossa TRG:hen Steinerin m5xi 5-25x56 MSR- ristikolla. Schmidt und benderi jää odottelemaan seuraavaa pulttilukkoprojektia. Niijoo ja vaihdoinhan mä justiin piekkariinkin vortexin PST 6-24x50 putken.

Buy once, cry once!;)
 
Top