Taidenäyttelyt Suomessa

soittaja

Kapteeni
Sotamuseo Suomenlinnassa

Sotamuseo tallentaa kokoelmiinsa Suomen sota- ja asehistoriaan sekä Puolustusvoimien vaiheisiin liittyviä esineitä ja kuvia. Parhaillaan siellä on esillä näyttely "Puolustusvoimat - 100 vuotta sodan ja rauhan töissä".
Sotamuseon Maneesi ja Tykistömaneesi ovat ositteissa Suomenlinna C77 ja C81 (Iso Mustasaari). Näyttely on avoinna päivittäin klo 11-18.

1552302355980.png
 

soittaja

Kapteeni
Suomen Ilmavoimamuseo

Museo aloitti toimintansa Keski-Suomen ilmailumuseona vuonna 1979, mutta nimi muutettiin 2016 paremmin toimintaansa kuvaavaksi Suomen Ilmavoimamuseoksi. Sen osoite on Tikkakoskentie 125, Tikkakoski. Museo on auki joka päivä. Busseilla 22, 22M ja 36 pääsee museon portin lähelle Jyväskylästä.

Museo ylläpitää varsinaisen museon lisäksi digitaalista kuva-arkistoa helikoptereista ja lentokoneista. Tästä linkistä pääsee katselemaan historiallisia valokuvia eri konetyypeistä:

https://drive.google.com/drive/folders/1Xg-zNhvtnns2CRwqUoKUGCbvq9IazmL_?usp=sharing
 

soittaja

Kapteeni
Katsokaa, miten piirretään muotokuva kankaalle.

Tässä (9 minuutin, ei 45 minuutin) videossa piirretään tytöstä muotokuva. Häntä ei näytetä muuten kuin lyhyesti videon alussa. Piirtäjänä on mies, joka näkyy kumartuessaan kangasta kohti. Taulusta näemme, millainen tyttö istui mallina.

Videon taustamusiikkina on kappale "Spirited Away - One Summer´s Day". Tätä tallennetta on katsottu yhteensä 2 milj. kertaa. Ei mikään huono siis.

 
Viimeksi muokattu:

soittaja

Kapteeni
Katsokaa, miten maalataan öljyväreillä kaunis vuorimaisema.

Tässä (9 minuutin) videossa Kevin Hill -niminen taiteilija maalaa öljyväreillä maiseman alkaen tyhjästä kankaasta maalaustelineellä. Hän selostaa englanniksi työn vaiheita katsojalle.

Minusta työskentelyn helppous oli vaikuttavaa. Tätä tallennetta on katsottu n. 600 000 kertaa. Lopputuloksena on erinomainen taulu.

 

soittaja

Kapteeni
Katsokaa, miten Eva Volf maalaa.

Tässä (13 minuutin) videossa Eva Volf -niminen taiteilija tekee meren rantaa kuvaavan maisemataulun nopeutetussa nopeudessa. Kuitenkin työn vaiheet pystyy seuraamaan hyvin. Taulu on kooltaan aika iso, joten taiteilija joutuu liikkumaan ja kyykistelemään koko taulun maalaamisen ajan. Taustalla kuuluu tunnelmamusiikkia.

Tuloksena on hieno taulu. Videota on katsottu 123 000 kertaa.

 

soittaja

Kapteeni
Katso, kuinka piirrettään kissa.

Tässä (7 minuutin) videossa piirretään kynällä oikean näköinen kissa. Taustalla kuuluu piirämistä kommentoiva ääni englanninkielellä. Piirtäjästä näkyy hänen sormensa suurennettuna.

Tuloksena on kynäpiirros kissan päästä edestä katsottuna. Tätä videota on katsottu noin 800 000 kertaa.

 

soittaja

Kapteeni
Tapio Wirkkala - muotoilija ja kuvanveistäjä

Tapio Wirkkalaa (1915-1985) pidetään Suomen uudenaikaisen taideteollisuuden johtavana hahmona. Hän suunnitteli useita klassikoiksi nousseita esineitä, kuten Koskenkorva ja Finlandia -vodkapullot sekä Iittalalle suunnittelemat lasiastiat.

Wirkkala oli Milanon triennaalin (kansainvälinen taideteollisuusnäyttely) moninkertainen voittaja. Hänelle myönnettiin akateemikon arvo 1972. Hänen taiteellista perintöään vaaliva säätiö talletti vuonna 2011 tuhansia esineitä sisältävän kokoelmansa Espoon modernin taiteen museolle. Voitte käydä katsomassa pientä näyttelyä Weegeen aulassa.

Otan esimerkkinä maanpuolustajiakin kiinnostavan esineen, joka on hänen suunnittelemansa. Se on Lapin puukko:

1552459850414.png


1970-luvun lopulla valmistettiin kolmea erilaista Wirkkalan puukkomallia yhteensä noin 5600 kappaletta.
 

soittaja

Kapteeni
Akvarelli eli vesivärimaalaus

Se on maalaustaiteen laji, jossa käytetään vesiohenteisia läpikuultavia värejä. Maalauspohjana on yleensä valkoinen tai vaaleansävyinen paperi. Vesivärejä valmistetaan sekä nappeina että tuubiväreinä. Ihanteellisen akvarellipaperin pinta kestää työstöä ja se imee vettä sopivasti.

Arvostetuin materiaali siveltimessä on näätä. Sen erikoisuutena on karva, jonka keskikohta on kärkeä ja tyveä paksumpi. Luonnonkuiduista myös oravankarva ja häränkarva ovat suosittuja.

Seuraava esimerkki osoittaa, kuinka hienoja kuvia tällä tekniikalla voidaan luoda (Carl Ludvig Engel, Turun tuomiokirkko, vuodelta 1814):

1552461504816.png
 

soittaja

Kapteeni
Sotahistoriaa: Ilmatorjuntamuseo

Tuusulan erikoismuseo esittelee suomalaista ilmatorjuntaa aina vuodesta 1925 nykypäivään asti. Laajan ulkoalueen lisäksi on kaksi hallia sekä Kapteenin puustelli. Museo aukeaa tänä vuonna kesäkuun alussa tai aikaisemmin. Se on kiinni vain maanantaisin.

Museon osoite on Klaavolantie 2, Tuusula.

Helsinki-hallissa on esillä toisen maailmansodan ilmatorjuntaa. Erityisesti painottuu Helsingin pommituksissa helmikuussa 1944 saatu torjuntavoitto. Tuusula-hallissa kerrotaan Suomen ilmatorjunnan synnystä ja kehityksestä. Ulkoalueella on raskasta taisteluvälineistöä.

1552490983391.png
 

soittaja

Kapteeni
Sotahistoriaa: Panssarimuseo

Panssarimuseon osoite on Hattulantie 334, Parola. Se avataan 1. toukokuuta. Perusnäyttelyyn kuuluu useita näyttelyhalleja, moottorihalli ja panssarintorjunta-halli. Suurin osa panssarikalustosta on toimintakunnossa.
Parolan Panssarimuseossa aukeavat 1.5.2019 seuraavat vaihtuvat näyttelyt:

1. Panssarijoukot 100 vuotta
2. Panssaritorjunta Talvisodassa
3. Sodanajan panssarikalusto väistyy

Seuraava panssarivaunu on KV-1:

https://www.panssarimuseo.fi/panssariajoneuvot/attachment/klimit-ulkona/

Seuraava panssarintorjunta-ase on 75K/40 (PAK 40):

https://www.panssarimuseo.fi/dt_gallery/panssarintorjunta/attachment/pak-40/


Lisätty 15.3.: Sotahistoriallisten kohteiden käsittelyssä tämä oli viimeinen kohde. Keskityn jatkossa otsikkoon eli taiteeseen! (soittaja)
 
Viimeksi muokattu:

soittaja

Kapteeni
AKVART -galleria Helsingissä

Vesivärimaalaus voi olla myös harrastus. Helsingissä on yksinomaan akvarellitaiteeseen keskittynyt taidegalleria. Se tarjoaa näyttelytilaa akvarellitaiteilijoille ja alan harrastajille. Näyttelyt vaihtuvat kahden viikon välein. Paikan osoite on Humalistonkatu 1, Helsinki. Se on kiinni maanantaisin.

Erikoista ja poikkeavaa on se, että AKVART galleriassa pidetään myös kursseja. Sen lisäksi tarjotaan yleisölle kaikille avoimia demoja ja luentoja.

Siellä on tällä hetkellä näyttely "Juhlahumua" 24.3.2019 asti. Se on juhlanäyttely aiheelle: 10 vuotta akvarelligallerian toimintaa Suomessa. Näyttelyssä on esillä 13 taiteilijan töitä.

Seuraavan näyttelyn nimi on "Mieli tekee kuvia" ja se on 25.3 - 7.4.2019. Siinä on mukana taiteilijat Riitta Lindström, Anne Ollila ja Tuula Revell.

Gallerian palveluihin kuuluu myös Nettigalleria. Siinä näytteillä olevia maalauksia voi ostaa ottamalla yhteyden suoraan kyseiseen taiteilijaan. Valitsen tähän esimerkiksi Pirkko Holmelan tekemän taulun "Metsäpolku", jonka hinta olisi 150 euroa:


1552631614214.png
 

soittaja

Kapteeni
AMOS REX -taidegalleria

Rene Magritten
näyttelyn aikana Bio Rex esittää 6.4.2019 mykkäelokuvan "Juve vs. Fantomas (1913)" näytöksen klo 19. Sitä säestää islantilainen jousikvartetti Amiina. Kvartetin musiikki kuvaa elokuvan surrealistista ja salaperäistä tunnelmaa.

Rene Magritte oli belgialainen surrealistinen taidemaalari (1898 - 1967). Hänen tuotantoaan on nyt ensimmäistä kertaa esillä Suomessa. Hänen teostensa näyttelyn osoite on Mannerheimintie 22-24, Helsinki. Se on suljettu tiistaisin. Tässä on Amos Rexin juliste tuosta näyttelystä (avoinna 19.5. asti):

1552654185801.png
 
Viimeksi muokattu:

soittaja

Kapteeni
Taidemaalari Terttu Jurvakainen

Hän on syntynyt Muhoksella 1939. Hän on pitänyt runsaasti taidenäyttelyjä ja julkaissut runokokoelmia (12 kpl). Hänet on palkittu kuvataiteilijana ja runoilijana useilla palkinnoilla ja apurahoilla.

Tällä hetkellä hänen maalauksiaan on nähtävänä Oulun Taidemuseossa 28.4.2019 asti. Taidemuseon osoite on Kasarmintie 9 ja se on kiinni maanantaisin.

Valitsen sieltä esimerkkinä taideteoksen "Valon puutarha (2019)". Se on tässä:


28551
 

soittaja

Kapteeni
Museo-Galleria Alariesto Sodankylässä

Se sijaitsee aivan Sodankylän keskustassa, vanhan kirkon ja poropatsaan välittömässä läheisyydessä. Galleria avattiin vuonna 1986. Siellä esitetään pysyvästi taidemaalari Andreas Alarieston elämäntyötä ja tuotantoa. Paikka on auki 30.5. asti tiistaista perjantaihin (kiinni la, su ja ma). Muina aikoina tilauksesta. Osoite on jäämerentie 3.

Maalaukset ovat visualisoituja tarinoita taiteilijan lapsuudesta. Osa tarinoista on totta ja osa tarua. Ne ovat kaikuja maailmasta, joka on ikuisiksi ajoiksi mennyt. Tässä eräs taideteos taiteilijan tuotannosta:

28557
 
Viimeksi muokattu:

soittaja

Kapteeni
Taidenäyttely tietokoneessa (verkossa)

Tämä on mahdollista ja se on jo tehty. Siis voit tutustua taideteoksiin omalla koneellasi (pöytäkone, kannettava tai iPad ym.) kotona, matkalla junassa, mökillä ...

Näin se käy. Valitse osoite: www.kansallisgalleria.fi

Kansallisgallerian kokoelmissa on lähes 40 000 teosta, joihin kaikkiin voi tutustua verkossa. Kuvat ovat .jpg -kuvia. Valikoimassa on Ateneumin, Kiasman ja Sinebryshoffin taidemuseoiden kokoelamateoksia.

Kokeilin valintaa antamalla taiteilijan nimen: Tyko Sallinen. Tuloksena oli 45 hakutulosta. Ensimmäisenä tuli näkyviin maalaus Hihhulit vuodelta 1918.

Suosittelen hidasta työskentelyä. Jos teokset vilahtavat nopeasti ohi ruudulla, et ehdi katsoa niitä kunnolla.
 
Viimeksi muokattu:

soittaja

Kapteeni
Museokortti on juuri nyt ajankohtainen. Sen voi ostaa myös netistä:

osta.museokortti.fi/fi/
 

Liitteet

  • museokortti.jpg
    museokortti.jpg
    6.5 KB · Luettu: 3

soittaja

Kapteeni
Seuraavassa on museokierros -ehdotukseni Helsingissä ja Espoossa:

Ateneum 17 e, Kiasma 15 e, HAM Helsingin taidemuseo 12 e,
Emma ja KAMU Espoossa yhteislippu 12 e.
Kierroksen hinta kukin museokohde erikseen ostettuna on yhteensä 56 euroa.

Museokortilla pääsee kaikkiin näihin (ja lisäksi moneen muuhunkin museoon).

Mitä taidetta on esimerkiksi tällä hetkellä kohteissa nyt elokuussa 2020:

mm. veljekset von Wright, Suomen taiteen tarina ja nykytaide -klassikot (Ateneum),
Emma Jääskeläinen, Liisa Lounila ja Seppo Fränt (Kiasma),
Vilho Lampi ja Tove Jansson (HAM),
Silkin/Lotta Mattila ja Espoon historia (Emma ja KAMU).
 

Tetra

Respected Leader
BAN
Helsingin taidemuseossa on ilmainen sisäänpääsy joka kuukauden viimeinen perjantai.

 

Gyllis1

Respected Leader
Omistaako kukaan muu palstalainen Karin originaaleja?

Jos joku haluaa käydä lasten kanssa taidenäyttelyssä niin Iittalan naivisminäyttelyt ovat hyviä.
Iittalasta onkin sitten lyhyt matka Visavuoreen (kymmenisen kilometriä), joka sekin on käymisen arvoinen paikka. Varsinkin jos Kari Suomalainen on lähellä sydäntä:


 
Top