Taistelijan varustuksen uusiminen etenee

Nyt takerrun yhteen argumentoinnin kulmapalikkaan, joka valitettavasti kaataa koko korttitalon: Kyseinen tutkimus vertailee M/91-varustusta ja M/05-varustusta mallia kaupunkijääkäri, joten M/05-henkilöillä on päällään raskas luotisuojaliivi M/05, aseessa lisävarusteita ja enemmän patruunaa kannossa. Nämä pitkälti selittävät tuon painoeron (Tarkemmin erot on eritelty dokumentissa. Näiden mainitsemieni lisäksi kaupunkijääkärillä on mukana jos jonkinmoista tilpehööriä perus M/05-varustuksen ulkopuolelta.) ja erot liikkuvuudessa ja rasittavuudessa. Tämän takia tutkimuksen käyttäminen M/91- ja M/05-varustuksen vertailussa on harhaanjohtavaa.

Asiallinen tarkennus, tätä se on kun pässit häärää kaalimaan vartiana. Kaikki mikä ei ole M/62 on kusta ja kaikki mikä haiseekin M/05:lle on kategorisesti paskaa.

kyllähän nuo olivat kovia silloin aikanaan nuo intin esteradat. Mutta kuten sanoin joskus aiemmin niin vaikein rasti niistä oli omasta mielestäni se pölkyiltä pölkylle hyppääminen (pölkyt ovat hiekkalaatikossa eikä saa tippua)



Kyseisessä testissä ei hypitty pölkyltä pölkylle. Jos lukeminen on rajoitteena niin on siellä kuviakin esteistä. :cool:
 
Ööh... pikaisesti selasin tuota "tutkimusta", eli jonkun varusmiehillä tehdyn testin perusteella kokoon kyhäämää gradua. Puuttumatta edes tieteellisiin puutteisiin (liian pieni otanta jne) niin eihän tuossa verrattu sinänsä eri varustusten toimivuutta, vaan painon vaikutusta.

Totta hitossa liivit raskailla levyillä painavat pirusti, ja totta hitossa se syö miestä jos ryynää raskaat levyt päällä. Uskoisin että aika moni olisi tiennyt asian ilman Kadettikoulun opintojakin.

Asia ihan erikseen on se että liivit taskuilla + levyt - yhdistelmä suojaa oleellisesti paremmin kuin pelkkä kankainen tetsari, sieltä löytää/saa käteen kamat nopeammin, jne jne. Eli tämä tutqimus testasi painon vaikutusta suorituskykyyn, ei uusien kamojen toimivuutta (joka on eri planeetalla tetsariin verrattuna, edellyttäen että joukon jäsenet saavat luvan laittaa taskut haluamiinsa paikkoihin kunhan tietyt jutut kuten ensiside löytyvät kaikilla samasta paikasta).

Se on sitten ihan eri keskustelu, että missä tehtävissä kannattaa pitää raskaita levyjä päällä.
 
No olipa pyllykipeä vuodatus.

Itse tekstikin toteaa että otanta on liian pieni, mutta se on ihan normaalia liikuntalan tutkimuksissa. Siksi tarvitaan aina useita vastaavia tutkimuksia, joista voidaan vedellä johtopäättöksiä, aivan kuten tekstissäkin todetaan. Olisi tämäkin varmaan selvinnyt ilman pikaista "selailua".

Toisekseen tutkimus tekee aika hyvää työtä eri suorituskyvyn osa-alueiden määrittelyssä, päätellessä miten ne vaikuttaa testirasalla suoritutumiseen. Tämmöisenhän tekee toki jokainen ihan kansakoulupohjalta työmiesaskin kanteen... Hoh-hoijaa.

On melkoisen monta urheilufysiologiaa koskevaa tukimusta tullut vastaan tässä muutaman vuoden aikana ja tämä on ehdottomasti paremmasta päästä, toki otanta on pieni ja homogeeninen joka on ongelma mutta sille ei voi mitään eikä se ole mitenkään uutta ja ihmeellistä.
 
Viimeksi muokattu:
Selasin tämän "pro graduksi" kutsutun lopputyökyhäelmän pikaisen puolihuolimattomasti läpi ja tein siitä eräitä havaintoja, jotka ovat osin samoja kuin tässä ketjussa on ehdittykin jo esittämään. Jos julkaisun lukisi perusteellisesti ja kävisi tiheällä kammalla läpi, niin havaintoa kertyisi varmasti vähintään yhtä paksu vihkollinen kuin "pro gradussa" on sivuja. Alla kuitenkin muutama nopea havainto.

1. Tieteellisen julkaisun (ja jopa varomääräysten ja normien) vakiovarustukseen kuuluva osio "käsitteet ja määritteet" puuttuvat kokonaan. Tällaisessa osiossa on tarkoitus määritellä käytettävien käsitteiden ja lyhenteiden perusteet kertomalla, mitä niillä julkaisussa tarkoitetaan. Tämä vähentää tulkinnanvaraisuuksia ja niistä aiheutuvia jopa vaarallisia väärinkäsityksiä sekä tekee erityisesti tutkimuksesta eksaktimpaa.

2. Työn tavoitetta ja rajausta ei ole selkeästi ilmaistu. Mikäli työllä on ylipäätään ollut mitään muuta selkeää tavoitetta kuin saada "ikävä akateeminen muodollisuus" kuitattua alta pois, niin se on ainakin hyvin epäselvä ja ympäripyöreä. Tämä jättää lukijalle yleisvaikutelman, että työ koostuu lähinnä sekalaisista lähteistä samaan nippuun copypastetuista tekstinpätkistä ilman varsinaista "punaista lankaa". Rajaus on rajallisen luetunymmärtämiseni perusteella ilmeisesti asetettu siten, että työssä on tarkoitus käsitellä eri varustusten käyttöä pelkästään kaupunkijääkärin näkökulmasta. Joku toinen voi tietysti tulkita toisin ja muodostaa asiasta täysin erilaisen näkemyksen. Mikä tämän tutkimuksen tarkoitus on ja miksi sellainen on tehty?

3. Kirjallisessa osiossa käytetyt monet kirjalliset lähteet ovat tieteellisen tutkimuksen näkökulmasta varsin vanhoja, suorastaan esihistoriallisia. Tyypillisesti lopputöiden ja tieteellisten tutkimusjulkaisujen kirjallisissa lähteissä on tarkoitus käyttää mahdollisimman tuoreita kirjallisia lähteitä, jolloin käyttöön saadaan alan/toimialan tuorein mahdollinen tieteellinen tutkimustieto. Tämän on tarkoitus tuottaa alan tutkimukselle lisäarvoa ja tehdä julkaisusta esimerkiksi varteenotettavan ja uskottavan kirjallisuuslähteen, josta muu aiheen ympärillä ponnisteleva tieteellinen tutkimus voi ammentaa käyttöönsä voimavaroja. Tällä tavalla teknologia kehittyy ja on mahdollistanut ihmiskunnalle muun muassa siirtymisen havumajoista kerrostaloihin ja sotatekniikan alalla siirtymisen kivien heittelystä punaisen napin painamiseen.

Jos esimerkiksi amerikkalaisilta ei löydy lähteeksi 1990-luvun alkua tuoreempia asutuskeskustaistelua käsitteleviä kirjallisia julkaisuja, niin mitään jälkipolvien suitsuttamaa "Vuosaaren ihmettä" on turha odottaa siinä tapauksessa, että Suomen mies ratkaisee tulella ja raudalla vaakalaudalla olevan kansakunnan tulevaisuuden jossain Itä-Helsingin lähiöiden tasalla. Eri asia tietysti, jos tarkoitus on käsitellä historian ilmiöitä ja eri aikakausina vallinneita käsityksiä, joita voi verrata vaikka nykyisiin käsityksiin.

4. Kokeellisessa osiossa käytettäviin mittausmenetelmiin ja niiden soveltuvuuteen tai kattavuuteen en osaa ottaa kantaa, koska asiantuntemukseni ei ole niin syvällinen. Lisäksi näitä ei ole edes määritelty tekemistä vaille valmiissa osiossa "käsitteet ja määritelmät". Sen sijaan yleisellä tasolla totean jo ketjussa esiin tuodun seikan otannan (n=12) pienestä koosta. Tilastotieteellisestä näkökulmasta näin pientä otantaa ei voi pitää riittävän suurena luotettavien tulosten tuottamiseksi. Koska tuloksia ei voi pitää luotettavina, ei työ myöskään sovellu lähteeksi alan tutkimuksen tarpeisiin.

Tarkkojen mittausten sijaan työn tekijä luo kuitenkin työlleen uskottavuutta viittaamalla "kansainvälisesti tunnettujen asiantuntijoiden" (ihan nevareita) tutkimuksiin ja laboratoriomittaukset suorittaneeseen "Hämeenrykmentin ammattitaitoiseen henkilöstöön". Ansioksi on kuitenkin laskettava selkeät kaaviokuvat, joiden värivalinta on sellainen, että ne säilyttävät luettavuutensa myös tulostettuna.

Lopulta tulosten vertailun ja päättömän pähkäilyn lopputuloksena on syntynyt päätelmä, että mitä enemmän kuormaa, sitä hitaammin ja lyhyemmän matkan sotilas jaksaa juosta. Lisäksi vielä suositus siitä, että kaupunkijääkäri tarvitsee hyvän fyysisen suorituskyvyn. Tämä sotilaalle välttämätön perusominaisuus ja sen korvaamaton tarpeellisuus on vuosisatojen varrella varmasti todettu maailmanlaajuisesti noin miljoonassa eri tieteellisessä tutkimuksessa ja konflikteissa asian vaikuttavuutta on tarkasteltu myös korkeimman empiirisen experimentaalisesti kantapään kautta.

Lopuksi totean rakentavana palautteena, että VMP ja puollan arvosanaksi hylättyä.

Perjantai-iltapäivän ratoksi vielä puolivakavana kevennyksenä jatkan: Jos olisin työn tarkastaja, niin kohtalaisen akateemisen tovin kestävän naamapalmun jälkeen sytyttäisin tupakan ja vaipuisin viikonlopun suunnitelmia käsitteleviin syvällisiin mietteisiini. Tämän jälkeen repisin työn silpuksi ja toimittaisin sen tieteen edistämisen sijaan jatkokäyttöön miestenhuoneen henkilökohtaisen hygienian huoltovälineenä. Sillä välin kirjoittaja itse voisi rakentavasti hakea vauhtia vaikka laskemalla uudestaan uima-altaan kaakelien lukumäärän ja hakeutua siinä ohella aliupseerin virkaan.

Tavoite kannattaa asettaa vähän korkeammalle ja edes yrittää. Se ei oikeasti ole niin vaikeaa, vaikka vaatiikin vähän nykyajan ihmiselle niin vastenmielistä työtä ja vaivannäköä.
 
Viimeksi muokattu:
Asiallinen tarkennus, tätä se on kun pässit häärää kaalimaan vartiana. Kaikki mikä ei ole M/62 on kusta ja kaikki mikä haiseekin M/05:lle on kategorisesti paskaa.


Kyseisessä testissä ei hypitty pölkyltä pölkylle. Jos lukeminen on rajoitteena niin on siellä kuviakin esteistä. :cool:

NO MEIDÄN INTISSÄ oli ollut tuollainen esterata. Onneksi sitä estettä ei ollut tutkimuksen esteradassa :p
 
Antti Heikkilä kertoo kirjassaan lääketieteellisen aikakausilehden Lancetin artikkelista, jossa todetaan, että vain vajaa 15 % kaikista käytössä olevista hoidoista täyttää jotenkuten tieteelliset kriteerit. Tämän enempää en tieteestä tajua.
 
Katsoin videon AR-15/M4-tyyppisen kiväärin purkamisesta. Nopean arvion pohjalta kyseesä on monta pientä näppäryyttä vaativaa osaa. Aloin miettimään, uskaltaisinko purkaa kivääriä noin pitkälle ollessani teltalla tähystystiedustelun yhteydessä. Lähdöthän voivat tulla hyvinkin yllättäen. RK-95 on takaisin ampumakunnossa viidessä sekunnissa ja on epätodennäköistä, että mitään osia hukkuisi pimeässä käpisteltäessä. Mitä olette mieltä kuinka usein tiedustelutehtävssä tarvitsee purkaa AR-15-tyypin ase ao. videon tilaan?

 
Eli aika iso kysymys on se että jätetäänkö liivit pois vai ei. Voi vaikuttaa aika radikaalisti hommiin. Tähän vaiheeseen pitää vielä lisätä että ameriikkalaisilla aika usein liivejä PITÄÄ pitää yllä, halusi tia ei. Kyseessä lienee tappioiden minimointi, mikä on toki ihan ok juttu mutta voi syödä taistelutehoa aika raakasti. Luulisin että maanmiehillämme A-maassa on sama juttu ollut.

Jatkan vielä nykyaikaisen suojavarustehysterian kyseenalaistamista.

Varusteiden sisällön, suojaustason ja painon kanssa on varmasti vakavasti pohdittu jo Rooman legioonien ajoilta lähtien, eikä kysymys ole lainkaan helppo ratkaistavaksi. Sitä kun ei ole vieläkään ratkaistu. Välillä näyttää myös siltä, että jokainen kompromissikin on vähintään joltain osa-alueeltaan liian heikko ollakseen toteutuskelpoinen.

Nykyaikaisten suojavarusteiden kehitys on toteutettu pitkälti amerikkalaisten tarpeista eli poliittisista sekä kaupallisista lähtökohdista ja perimmäisenä tavoitteena lienee tappioiden minimointi. Ei sen vuoksi, että on ikävää kun sodassa kuolee sotilaita, vaan amerikkalaisen yhteiskunnan kyvyttömyydestä sietää taisteluissa kärsittyjä tappioita. Kun jokainen kaukaisessa maassa käynnissä olevassa enemmän tai vähemmän kansansuosiota nauttivassa operaatiossa kaatunut amerikkalainen sotilas aiheuttaa valtavan sisäpoliittisen kalabaliikin ja siten vaarantaa operaation jatkamisen edellytykset (efforts), on johtavilta poliitikoilta ja asevoimilta varsin luonteva ratkaisu asettaa tappioiden osalta tavoitteeksi ehdoton nollatoleranssi ja pyrkiä tämän tavoitteen täyttämiseen kaikin käytettävissä olevin keinoin. Lähestymistapa kysymyksen ratkaisemiseksi on käytännössä ollut paluu ritarien ja kokovartalohaarniskojen aikakaudelle. Vaikka polku maistuukin karvaalta, niin homma toimii toki jotenkin ajoneuvoilla liikkuvilla mekanisoiduilla joukoilla.

Positiivisena puolena kaatuneiden määrä on saatu minimoitua ja samalla myös vakavasti haavoittuneiden määrä on vähentynyt merkittävästi, mikä keventää kenttälääkinnän kuormitusta. Negatiivisena puolena raajarikkojen suhteellinen lukumäärä on noussut, sillä suojavarusteiden ansiosta monen henki säästyy tapahtumassa, joka muuten ilman suojavarusteita johtaisi raajan menetyksen lisäksi myös kuolettavaan vammautumiseen.

Yhdysvaltojen kyvyttömyys tappioiden sietämiseen ei ole vain asevoimien ilmiö, vaan yleisamerikkalainen, sillä nykyaikana Yhdysvalloissa on täysin käsittämätön hysteerinen "turvallisuuskulttuuri", jonka mukaan kaiken on oltava 100% turvallista ja täysin riskitöntä. Jos jotain kamalaa sattuukin, niin ainakaan aiheutuneista vahingoista ei kenenkään kannata jäädä vastuuseen. Tämä jälkimmäinen tosin johtunee turvallisuusajattelua enemmän kuitenkin perinteisestä amerikkalaisesta korvausvastuu- ja oikeuskäytännöistä. Kaato- ja vastuuvapauspykälien on oltava kunnossa. Tämä kulttuuri on ajautunut yleislänsimaiseksi ja muokannut ihmisten arvomaailmaa. Koska globalismi, eurooppalaisuus ja länsimaisuus, niin myöskään Suomi ja osittain suomalaisten arvomaailma eivät ole voineet välttyä tämän kulttuurin vaikutuksilta. Tämä osaltaan johtaa nykyiseen halukkuuteen erilaisten kieltojen, rajoitusten ja valvonnan lisäämiseen turvallisuusperustein.

Voisiko olla mahdollista, että hylättäisiin amerikkalaisperäinen turvallisuushysteria ja todettaisiin se tosiasia, että sodissa kuolee ihmisiä. Hyväksytään kevyemmistä suojavarusteista johtuva riskitaso sekä taisteluissa aiheutuvat tappiot. Kevyemmän ja urheilullisemman sissivarustuksen vastineeksi saadaan tai säilytetään monille joukoille parempi liikkuvuus jalan ja paremmin säilyvä toimintakyky, silloin kun raskas kuorma ei ole tarkoituksenmukainen tai muuten haittaa tehtävän suorittamista.

Kriisinhallintatehtävissä suojavarusteista ei tietysti voi tinkiä eikä riskitasoa tahallisesti nostaa, sillä Suomessa vallitsevat ulkomailla kärsittyjen tappioiden osalta samankaltaiset poliittiset reunaehdot kuin Yhdysvalloissakin.
 
Ei M05 liivit nyt omasta mielestä niin raskaita ole. Yksi telamiina on jo vähemmän ergonominen lisä taisteluvarustukseen vaikka tuolla ehkä tuhoaakin vaunun. Taskujen huonolla sijoittelulla ja ylimääräisillä varusteilla voi tietysti helposti haitata omaa toimintaa.
Mutta onko sitten niin että raskaita liivejä pitäisi jakaa ensisijaisesti vaunujen/ajoneuvojen miehistöille/kuskeille/ampujille ja selustassa oleville joukoille joiden ensisijainen uhka on vihollisen tykistö/ohjukset, ilma-ase ja desantit/erikoisjoukot?

Negatiivisena puolena raajarikkojen suhteellinen lukumäärä on noussut, sillä suojavarusteiden ansiosta monen henki säästyy tapahtumassa, joka muuten ilman suojavarusteita johtaisi raajan menetyksen lisäksi myös kuolettavaan vammautumiseen.
No en pitäisi tuota negatiivisena puolena ottaen huomioon vaikutus moraaliin ja proteesien kehitys.
 
Katsoin videon AR-15/M4-tyyppisen kiväärin purkamisesta. Nopean arvion pohjalta kyseesä on monta pientä näppäryyttä vaativaa osaa. Aloin miettimään, uskaltaisinko purkaa kivääriä noin pitkälle ollessani teltalla tähystystiedustelun yhteydessä. Lähdöthän voivat tulla hyvinkin yllättäen. RK-95 on takaisin ampumakunnossa viidessä sekunnissa ja on epätodennäköistä, että mitään osia hukkuisi pimeässä käpisteltäessä. Mitä olette mieltä kuinka usein tiedustelutehtävssä tarvitsee purkaa AR-15-tyypin ase ao. videon tilaan?

Tuossahan on vähemmän osia kuin AK/RK:ssa. Monestiko olet teltassa purkanut RK:n lukon? Niinpä. Ei ole tarkoitus sotilaan purkaa aseen lukkoa vaikka se onkin helppoa.

Yhdysvaltojen kyvyttömyys tappioiden sietämiseen ei ole vain asevoimien ilmiö, vaan yleisamerikkalainen, sillä nykyaikana Yhdysvalloissa on täysin käsittämätön hysteerinen "turvallisuuskulttuuri", jonka mukaan kaiken on oltava 100% turvallista ja täysin riskitöntä. Jos jotain kamalaa sattuukin, niin ainakaan aiheutuneista vahingoista ei kenenkään kannata jäädä vastuuseen. Tämä jälkimmäinen tosin johtunee turvallisuusajattelua enemmän kuitenkin perinteisestä amerikkalaisesta korvausvastuu- ja oikeuskäytännöistä. Kaato- ja vastuuvapauspykälien on oltava kunnossa. Tämä kulttuuri on ajautunut yleislänsimaiseksi ja muokannut ihmisten arvomaailmaa. Koska globalismi, eurooppalaisuus ja länsimaisuus, niin myöskään Suomi ja osittain suomalaisten arvomaailma eivät ole voineet välttyä tämän kulttuurin vaikutuksilta. Tämä osaltaan johtaa nykyiseen halukkuuteen erilaisten kieltojen, rajoitusten ja valvonnan lisäämiseen turvallisuusperustein.

Yhdysvalloissa on itseasiassa vähemmän turvallisuushysteriaa kuin vaikkapa Suomessa mielestäni. Yhdysvalloissa korvausvastuu on sidoksissa yhtiön tai henkilön varallisuuteen ja tuloihin aivan kuin Suomessa ylinopeussakot. Ei tässä sen kummempaa ole kuin Suomessa ja Yhdysvalloissa nämä asiat ovat toisinpäin.
 
Tuossahan on vähemmän osia kuin AK/RK:ssa. Monestiko olet teltassa purkanut RK:n lukon? Niinpä. Ei ole tarkoitus sotilaan purkaa aseen lukkoa vaikka se onkin helppoa.

Niin, sitäpä juuri kyselinkin, että mitä käyttäjät yleensä purkavat puhdistusta varten AR-15 setistä. En ole ikinä edes ampunut kyseisellä aseella.

Onko tarpeellista irroittaa lukko ja luisti toisistaan AR-15:sta tuollaisella reissulla huoltoa varten? Onhan noidenkin välissä näperrettävä tappi.

edit: Mitä itse näet tarpeelliseksi irroittaa? Heitä video, jos löydät.

En ole kummankaan aseen puolella erityisesti. Pohdin vain millainen on arskan kenttähuolto.
 
Laita youtubeen samasta aihepiiristä lisää hakuja ja muodosta kuva mikä on tarpeellistä ja mikä ei teltassa. Periaatteessa asetta nyt ei tarvitse puhdistaa välttämättä edes telttaolosuhteissa kovin usein. Ei bufferia ja jousta tarvitse puhdistaa eikä myöskään ulosvetäjää ottaa irti. Periaatteessa riittää vain säännöllinen oikean öljyn lisääminen. Mitä parempi voiteluaine, sitä paremmin se pysyy aseessa mukana. Kontaktipintoihin jotka vaikuttavat aseen toimintaan ei kenttäolosuhteissa ja ampumamäärillä ehdi muodostumaan sellaista kerrosta paskaa että se vaikuttaisi toimintaan. Ellei nyt sitten puhuta kuivalla aseella esim. 50 lippaan ampumisesta... Puhdistuksella vain kulutetaan pintakäsittely pois ja puhtaasta aseesta tulee parempi mieli. Todellisuudessa aseen ylihinkkaaminen on aika turhaa kuten intissä. Jos AR-15:sta haluaa yliluotettavan niin ratkaisu on oikeat jouset, 0-rengas ja bufferipaino. Jos nyt teltassa haluaa jostain syystä sen ulosvetäjänkin ottaa irti niin tokihan se pieni tappi voi kadota mutta niin katoaisi jos ulosvetäjän otat irti AK/RK:stakin.
 
Viimeksi muokattu:
Rk95/62 on helppo purkaa.... mutta lyöppäs siihen optiikka päälle, niin ei ole enää nopeata.
 
Laamanatorin pohdinnat allekirjoitan jetsulleen. Ilman mitään varauksia ja kysymysmerkkejä.
 
Rk95/62 on helppo purkaa.... mutta lyöppäs siihen optiikka päälle, niin ei ole enää nopeata.

Pitää paikkaansa. Eipä ollu back in the day ku yks vv2000 per ryhmä, niin ei tullu monesti toki vastaan. Tuossa asiassa arska pohjaset kuulostavat paremmalta.

Commandon ja Vääpelin kommenttien pohjalta alkaa kuulostaa hyvältä kysymykseltä, miksei ostettu suoraan uusia aseita RK62 modauksen sijaan. Jos tosiaan ajatellaan, että oliko se nyt 600 USD per M4 hintana. No ehkä päivityksen kuluja on helpompi perustella, kuin uuden ostoa, mistä nousee aina haloo.
 
Pitää paikkaansa. Eipä ollu back in the day ku yks vv2000 per ryhmä, niin ei tullu monesti toki vastaan. Tuossa asiassa arska pohjaset kuulostavat paremmalta.

Commandon ja Vääpelin kommenttien pohjalta alkaa kuulostaa hyvältä kysymykseltä, miksei ostettu suoraan uusia aseita RK62 modauksen sijaan. Jos tosiaan ajatellaan, että oliko se nyt 600 USD per M4 hintana. No ehkä päivityksen kuluja on helpompi perustella, kuin uuden ostoa, mistä nousee aina haloo.

Juu, Pääesikunnan hankintaosastolla alkaa tappelu ainakin kaliberista. :rolleyes:
 
Pitää paikkaansa. Eipä ollu back in the day ku yks vv2000 per ryhmä, niin ei tullu monesti toki vastaan. Tuossa asiassa arska pohjaset kuulostavat paremmalta.

Commandon ja Vääpelin kommenttien pohjalta alkaa kuulostaa hyvältä kysymykseltä, miksei ostettu suoraan uusia aseita RK62 modauksen sijaan. Jos tosiaan ajatellaan, että oliko se nyt 600 USD per M4 hintana. No ehkä päivityksen kuluja on helpompi perustella, kuin uuden ostoa, mistä nousee aina haloo.
Ihmettelen suuresti, jos koko reservin RK:t päivitetään, ehkä korkeintaan peruskorjataan kuten aseita on kierrätetty jo aiemminkin. Päivityillä RK62:sillahan on tarkoitus korvata elinkaarensa päässä olevat RK95:set, joita on se hassu pari- kolmekymmentä tuhatta. Kunhan hathateimmille joukoille on suht ajanmukainen pyssy. Tiedä sitten päivitetäänkö kuuskekkosia niinkään montaa, kuin 95:sia on.

Se, että ostettaisiin 600USD hintaan 5,56x45 coltteja koko reserville tässä vaiheessa, olisi mielestäni typerää. Olisi riski, että parinkymmenen vuoden päästä edessä on taas kaliiberin ja aseen vaihto. Se, että ostettaisiin vaikkapa operatiivisille joukoille pelkästään coltteja, olisi typerää logistisista- ja koulutussyistä. Mieluummin kitkutellaan sillä mitä on, ja hypätään seuraavaan suureen kaliiberi- ja asemallijunaan. Erikoisjääkäreille sitten hankitaan erikseen hassu parisataa NATO- yhteensopivaa nykyrynkkyä, niin kuin ollaan tekemässäkin.
 
Katsoin videon AR-15/M4-tyyppisen kiväärin purkamisesta. Nopean arvion pohjalta kyseesä on monta pientä näppäryyttä vaativaa osaa. Aloin miettimään, uskaltaisinko purkaa kivääriä noin pitkälle ollessani teltalla tähystystiedustelun yhteydessä. Lähdöthän voivat tulla hyvinkin yllättäen. RK-95 on takaisin ampumakunnossa viidessä sekunnissa ja on epätodennäköistä, että mitään osia hukkuisi pimeässä käpisteltäessä. Mitä olette mieltä kuinka usein tiedustelutehtävssä tarvitsee purkaa AR-15-tyypin ase ao. videon tilaan?

Tilanteen niin vaatiessa on tarvittaessa kivääri purettava. Kuinka nopeasti M4/M16 mallisen kiväärin purkaminen ja kokoaminen onnistuu on puhtaasti harjoittelukysymys. Kun tämä on harjoiteltu riittävälle osaamisen tasolle, niin omaa heinäntekojärkeä käyttäen aseen purkaminen ja kokoaminen on varmasti mahdollista myös tähystystiedustelun yhteydessä.

Kuten nimimerkki commando on jo ehtinyt toteamaan, niin atomeiksi asti asetta ei tyypillisesti tarvitse jokaista huoltotoimenpidettä varten purkaa. Usein kevyeksi huoltotoimenpiteeksi riittää, että taittaa aseen auki ja vetää virityskahvalla lukko-luisti-yhdistelmän ulos. Tämän jälkeen pyyhkii yhdistelmästä ja lukonkehyksestä mahdollisesti kertyneen karstan/lian pois, jonka jälkeen lisää hieman voiteluainetta kosketuspintoihin ja lukonpäähän. Sitten asetetaan virityskahva ja lukko-luistiyhdistelmä takaisin paikoilleen -> kevyt kenttähuolto on tehty.

AR-pohjainen kivääri ei ole ihan yhtä kenttäkelpoinen kuin AK, mutta se on asiansa osaavan taistelijan käsissä ja asianmukaisesti huollettuna varsin soiva peli. Mekaaninen tarkkuus on loistava, laakea lentorata, helppo varusteltavuus ja modulaarisuus, ergonomia on valkoiselle herrasmiehelle soveltuva, rekyyli on lähes pienoiskiväärin luokkaa ja a-tarvikkeet painavat vain murto-osan 7.62x39 patruunoihin verrattuna. Huonoja puolia AR-tyyppisissä aseissa on lähinnä likaa koneistoon ulostava suorakaasujärjestelmä ja voitelun tarve, vaikka edes AK:ta ei kannattaisi ajaa "kuivana".
 
1. Tieteellisen julkaisun (ja jopa varomääräysten ja normien) vakiovarustukseen kuuluva osio "käsitteet ja määritteet" puuttuvat kokonaan. Tällaisessa osiossa on tarkoitus määritellä käytettävien käsitteiden ja lyhenteiden perusteet kertomalla, mitä niillä julkaisussa tarkoitetaan. Tämä vähentää tulkinnanvaraisuuksia ja niistä aiheutuvia jopa vaarallisia väärinkäsityksiä sekä tekee erityisesti tutkimuksesta eksaktimpaa.

2. Työn tavoitetta ja rajausta ei ole selkeästi ilmaistu. Mikäli työllä on ylipäätään ollut mitään muuta selkeää tavoitetta kuin saada "ikävä akateeminen muodollisuus" kuitattua alta pois, niin se on ainakin hyvin epäselvä ja ympäripyöreä. Tämä jättää lukijalle yleisvaikutelman, että työ koostuu lähinnä sekalaisista lähteistä samaan nippuun copypastetuista tekstinpätkistä ilman varsinaista "punaista lankaa". Rajaus on rajallisen luetunymmärtämiseni perusteella ilmeisesti asetettu siten, että työssä on tarkoitus käsitellä eri varustusten käyttöä pelkästään kaupunkijääkärin näkökulmasta. Joku toinen voi tietysti tulkita toisin ja muodostaa asiasta täysin erilaisen näkemyksen. Mikä tämän tutkimuksen tarkoitus on ja miksi sellainen on tehty?


Tartun pikaisesti näihin kahteen:

1.
3. AUTONOMISEN HERMOSTON TOIMINTA 10
4. FYYSINEN TOIMINTAKYKY JA ELIMISTÖN KUORMITTUMINEN 11
4.1 Toimintakyky ja fyysinen suorituskyky 11
4.2 Lihaksen energia-aineenvaihdunta 14
4.3 Lihasväsymys 18
4.4 Maksimaalinen hapenottokyky 19
4.5 Kestävyys 21
4.6 Elimistön kuormittuminen 24
4.7 Tutkimuksia kantolaitteiden fyysisestä kuormittavuudesta 26

Tuossa osiossa käydään läpi kaikki kyseisen pamfletin keskeiset käsitteet.

2. Johdannon viimeinen kappale. Ei anna copy&pastettaa näköjäöäån kuin sisällynluettelon joten en käy tekstiä kirjoittelemaan tänne.

Jos tosiaan on niin että tämä pro gradu on paskaa niin sitten minä en nähtävästi hyviä ole lukenutkaan. Mikä toki on aivan mahdollista, mutta kieltäydyn uskomasta asiaa ilman että joku myöntää oikeasti lukeneensa kyseisen tekstin.

Siinä tosin olet oikeassa minunkin mielestäni että aika vähän kuitenkaan siteerataan muita tutkimuksia, en tosin tiedä miten hyvin tuolla kentällä on materiaalia saatavilla, mutta luulisi että kyllä löytyy.
 
Ihmettelen suuresti, jos koko reservin RK:t päivitetään, ehkä korkeintaan peruskorjataan kuten aseita on kierrätetty jo aiemminkin. Päivityillä RK62:sillahan on tarkoitus korvata elinkaarensa päässä olevat RK95:set, joita on se hassu pari- kolmekymmentä tuhatta. Kunhan hathateimmille joukoille on suht ajanmukainen pyssy. Tiedä sitten päivitetäänkö kuuskekkosia niinkään montaa, kuin 95:sia on.

Se, että ostettaisiin 600USD hintaan 5,56x45 coltteja koko reserville tässä vaiheessa, olisi mielestäni typerää. Olisi riski, että parinkymmenen vuoden päästä edessä on taas kaliiberin ja aseen vaihto. Se, että ostettaisiin vaikkapa operatiivisille joukoille pelkästään coltteja, olisi typerää logistisista- ja koulutussyistä. Mieluummin kitkutellaan sillä mitä on, ja hypätään seuraavaan suureen kaliiberi- ja asemallijunaan. Erikoisjääkäreille sitten hankitaan erikseen hassu parisataa NATO- yhteensopivaa nykyrynkkyä, niin kuin ollaan tekemässäkin.

Kiireellinen tai asialistan kärjessä ei rynkky varmastikkaan ole, koska tässä asiassa en näe olevamme viholliseen verrattuna alakynnessä.

Tilanteen niin vaatiessa on tarvittaessa kivääri purettava. Kuinka nopeasti M4/M16 mallisen kiväärin purkaminen ja kokoaminen onnistuu on puhtaasti harjoittelukysymys. Kun tämä on harjoiteltu riittävälle osaamisen tasolle, niin omaa heinäntekojärkeä käyttäen aseen purkaminen ja kokoaminen on varmasti mahdollista myös tähystystiedustelun yhteydessä.

Kuten nimimerkki commando on jo ehtinyt toteamaan, niin atomeiksi asti asetta ei tyypillisesti tarvitse jokaista huoltotoimenpidettä varten purkaa. Usein kevyeksi huoltotoimenpiteeksi riittää, että taittaa aseen auki ja vetää virityskahvalla lukko-luisti-yhdistelmän ulos. Tämän jälkeen pyyhkii yhdistelmästä ja lukonkehyksestä mahdollisesti kertyneen karstan/lian pois, jonka jälkeen lisää hieman voiteluainetta kosketuspintoihin ja lukonpäähän. Sitten asetetaan virityskahva ja lukko-luistiyhdistelmä takaisin paikoilleen -> kevyt kenttähuolto on tehty.

AR-pohjainen kivääri ei ole ihan yhtä kenttäkelpoinen kuin AK, mutta se on asiansa osaavan taistelijan käsissä ja asianmukaisesti huollettuna varsin soiva peli. Mekaaninen tarkkuus on loistava, laakea lentorata, helppo varusteltavuus ja modulaarisuus, ergonomia on valkoiselle herrasmiehelle soveltuva, rekyyli on lähes pienoiskiväärin luokkaa ja a-tarvikkeet painavat vain murto-osan 7.62x39 patruunoihin verrattuna. Huonoja puolia AR-tyyppisissä aseissa on lähinnä likaa koneistoon ulostava suorakaasujärjestelmä ja voitelun tarve, vaikka edes AK:ta ei kannattaisi ajaa "kuivana".

Kiitos vastauksesta, olen joskus pohtinut, että olisiko AR hankala huollettava. Ärkoohon tottuneena Arska on vaikuttanut jotenkin aikaa vievältä, mitä se ei nyt ilmeisesti vastausten perusteella ja videoita katsomalla ole. Patruunoiden ominaisuuksien en ole ikinä perehtynyt ja näkemykseksi on jäänyt se, että se on vähän "grapee tai greippiä".

Kranaattiampulaite kiväärissä olisi näppituntumalta hyödyllinen. Siitä ei varmaan ole ollut puhetta tämänkään päivityksen yhteydessä, vain onko? Toki meillä on erillisiä ampumalaitteita, mutta kiväärin alla oleva kuulostaisi aika kätevältä. Täytyykin lähteä etsimään onko meillä lankaa kranaattiampumalaitteista ja youtube videoita.
 
Back
Top