Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Taistelu rakennetulla alueella (ent. Asutuskeskustaisteluketju)

Viestiketju osiossa 'Taktiikka ja strategia' , aloittaja akealik, 18.11.2010.

 1. Beerfect

  Beerfect Eversti

  Liittynyt:
  06.02.2015
  Viestejä:
  1,534
  Tykkäykset:
  1,591
  Pisteet:
  316
  Olen minä omasta mielestäni intin käynyt, ja rynkylläkin ampunut mutta en ole yhtään huonetta tai rakennusta tyhjentänyt aidon rynkyn kanssa. Mikä tarkalleen on sinun mielestä olennaista kokemusta?
   
 2. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  4,525
  Tykkäykset:
  6,621
  Pisteet:
  1,286
  Vähimmäsvaatimus että on läpäissyt tämmöisen koulutuksen:

  [​IMG]
   
 3. Mainos 4. Beerfect

  Beerfect Eversti

  Liittynyt:
  06.02.2015
  Viestejä:
  1,534
  Tykkäykset:
  1,591
  Pisteet:
  316
  Ok. Minä pidän silti kiinni sananvapaudestani. Tuokin kuvan ympäristö on ihanasti valaistu ja näyttää oikein siistiltä ja kliiniseltä kokemukselta. Oletettavasti voimakkaita tai häiritseviä taustaääniä ei ole. Mikä on harjoittelijoiden pulssi tai kiihtymystila harjoitushetkellä? Kuinka paljon syyllisyyttä he tuntevat virheitä tehdessään? Ammutaanko tuossa kovilla tai Glaser-ammuksilla? Toivon että ammutaan, sillä ei ole mitään muuta syytä käyttää pahvitauluja. Mannekiinit tai aidot ihmisnäyttelijät olisivat suotavampia kohteita.

  Edit: Oikeastaan pahin epäkohta tuossa harjoitusalueessa on että se on kaksiulotteinen, sikäli kun näen. Pitäisi olla portaita ylös ja alas. Kolmiulotteisuus tekee tuosta touhusta helvettiä.
   
  Viimeksi muokattu: 20.07.2016
 5. Victor Charlie

  Victor Charlie Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  634
  Tykkäykset:
  617
  Pisteet:
  76
  Tuohon CQB room clearing -videoon, tuotahan MPK opetti aikoinaan ainakin täälläpäin, vaan kun sitä koetettii "livenä" airsoftvehkeillä vähän vähemmän harjoitellulla porukalla, niin omia tuppasivat ampumaan nämä sivuseinustoille etenevät ykkönen ja kakkonen. Kummasti vaikeuttaa pimeys, monimuotoisempi huonetila jne. Nykyään kai ryhmitetään partio oviaukon molemmin puolin sisäpuolelle ja tuhotaan vihollinen siitä ja edetään tarvittaessa pidemmälle huoneeseen. Ei ehkä yhtä tehokas, mutta helpompi omaksua ja kouluttaa ja varmaan riittävä paikallisjoukkojen partasuille...

  Tuohon Redback One invidual defense movement -pätkään, itse en lähtisi kovin pitkiä matkoja etenemään tukikäsi suorana, vaikka se rekyylinhallintaa parantaakin, vaan käyttäisin parjattua lipasotetta, missä käsi ei puudu läheskään yhtä nopeasti. Otteen voi vaihtaa uhan kasvaessa (esim. kulmalle tullessa) tai jopa ampumisen jo alettua, kunhan siihen tulee sopiva tilaisuus. Vaan nämä ovat pikkujuttuja, paljolti fyysisitä ominaisuuksista rippuvia.

  Pelejä en ole juuri kahteen vuosikymmeneen pelannut. Peleistä voi kyllä oppia taistelutekniikkaa, esim. miten sijoitutaan ja liikutaan jne. Varsinainen fyysinen suoritus jää kuitenkin puuttumaan, samoin kaikki tärkeät pikkujutut, kuten tuliko puristusmerkki perille, onko lasit huurussa juuri tärkeällä hetkellä tai hajonnut hanska vaihtimen välissä...
   
  Benelli, Samses, Patu ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 6. Beerfect

  Beerfect Eversti

  Liittynyt:
  06.02.2015
  Viestejä:
  1,534
  Tykkäykset:
  1,591
  Pisteet:
  316
  Totuus. Käytännön sudenkuoppia huomaa jo ihan omassa kotonaan kun vyöryttää huoneita läpi puolialastomana. :D

  Olohuoneeni on kotini kaaosalttein huone. Aina otan osumaa siellä, riippumatta taktiikasta. Lähinnä kahvipöydän jalasta varpaaseeni.

  Toinen katala kohta ovat harvemmin ovenkahvat. Niihin voi löysä t-paita tarttua kun ne kahvat ovat sellaisia koukkumaisia, ja siihen tyssää liike sitten hetkeksi.

  Enkä minäkään nyt jumaliste yhteenkään rakennukseen syöksyisi ilman edes lyhyttä kuivaharjoittelua. Varustukseensa pitäisi tottua ja mukautua, sekä tutkailla miten se muuttaa omaa liikkuvuutta.
   
 7. hillhead

  hillhead Luutnantti

  Liittynyt:
  24.04.2015
  Viestejä:
  305
  Tykkäykset:
  160
  Pisteet:
  36
 8. Ingsoc

  Ingsoc Majuri

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  1,094
  Tykkäykset:
  2,085
  Pisteet:
  156


  Tuo video on ollut useamman vuoden jakelussa.

  Hommahan lähtee ihan hyvin liikkeelle, kun partion johtaja huomaa moottoripyörät pihassa (ja epäilee heti, että ne on sissien käyttämiä).

  Rakennusta lähestytään suojaa käyttäen ja sellaisesta kulmasta, että aukkoja ei ole juurikaan heitä kohti. Liike on nopeaa ja on selvää, että kohdehenkilöt pyritään yllättämään.

  Ovella ryhmittäydyttäessä tilanne on vielä hallinnassa ja toinen afgaanipoliisi jopa varmistaa seinässä olevat murha-aukot.

  Sisällä porukka sitten hajoaa kun partion amerikkalainen jäsen varmistaa vasemmalla sijaitsevan huoneen.

  Sen sijaan afganistanilaisilla poliiseilla liike pysähtyy ensimmäiseen tavattuun henkilöön ja kun amerikkalainen palaa niin miehiä jo ammutaan. Afgaanit ryntäävät ulos kun toisen rynkkyyn osuu laukaus. Ainakin toinen poliisi surmataan tulittamalla seinissä olevista murha-aukoista. Amerikkalainen vastaa tuleen ja jatkaa etenemistä. Erittäin hyvin koulutettu amerikkalaist taistelija ei kuitenkaan surmaa kaikkia huoneessa olijoita vaan saa jopa vankeja.

  Ikävällä tavalla tulee mieleen se maamme tuorein poliisisurma, jossa liike pysähtyi kun vastaan alkoi tulla tulta. Sen sijaan, että kohde olisi neutraloitu tulella osa partiosta käänsi selkänsä "vetäytyessä".
   
 9. hillhead

  hillhead Luutnantti

  Liittynyt:
  24.04.2015
  Viestejä:
  305
  Tykkäykset:
  160
  Pisteet:
  36
  Yllläri että olen missanut taas tämänkin pätkän.

  Jenkki ennakoi hienosti ja ampuu miehen verran oviaukosta olettuun liikkumissuuntaan.

  Jättäisin poliisien rauhanaikana käyttämät taktiikat tästä vertauskuvana pois.
   
 10. Ingsoc

  Ingsoc Majuri

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  1,094
  Tykkäykset:
  2,085
  Pisteet:
  156
  Mitä turhia, kummassakin tapahtui sama juttu.

  Heikosti sisäistetty toimintamalli mureni yllättävän tapahtuman seurauksena. Pako johti kuolemaan. Partioin parhaiten koulutettu amerikkalaisjäsen sen sijaan pystyi jopa soveltamaan lopussa ja ottamaan vankeja.
   
 11. hillhead

  hillhead Luutnantti

  Liittynyt:
  24.04.2015
  Viestejä:
  305
  Tykkäykset:
  160
  Pisteet:
  36

  No mikäli sinulla on poliisinkoulutus niin en alakyseenalaistamaan .
   
 12. Lone Soldier

  Lone Soldier Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.07.2015
  Viestejä:
  631
  Tykkäykset:
  1,691
  Pisteet:
  76


  Hyvin yksinkertaista, sota ei ole peliä, ja jos et harjoittele sinä taikka toverisi kuolee.
  Pelissä et opi sodan ääniä, kaupungin, kylän, talon ääniä, puhumattakaan omasta "metelistäsi"

  Kaveriin osuu, minne viedään, kuka, miten jne.jne.
  Oviräjähteet, miinoitteet, kaikki muu tuo opitaan oikealla tavalla harjoittelemalla.

  Jopa ihan kliinisellä alueella voit harjoitella aivan hyvin, kaikki riippuu kouluttajasta ja koulutettavista. Jos on tarkoitus vetää asiat läskiksi, niin on ihan sama missä ja miten harjoittelee, kun taas halu oppia tuo kyllä sen opin.
  Pelkästään suojatessasi toista huomaat jo hengittäväsi eri tavalla, hiki valuu, ja voikin olla vilu. Syke miljoona ja putkinäkö alkaa tulemaan.

  Jokaisella armeijalla on omat tapansa, suomessakin varmasti on täysin erillainen tapa mennä taloon mitä Israelissa.
   
  AKE-ukki ja Beerfect tykkäsivät tästä.
 13. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  7,640
  Tykkäykset:
  13,343
  Pisteet:
  1,286
  Olempahan käynyt vieraana tuossa paikassa Negevissä. On aika hurja kompleksi.

  Huomatkaa muuten videolla joillakin kavereilla nuo punaruskeat saappaat. Ne on IDF:n eliittijalkaväen tunnusmerkki.
   
  Viimeksi muokattu: 24.07.2016
 14. Mainos 15. Beerfect

  Beerfect Eversti

  Liittynyt:
  06.02.2015
  Viestejä:
  1,534
  Tykkäykset:
  1,591
  Pisteet:
  316
  Noinhan se menee, jopa minunkin mielestä. Maailmassa on iljettävä määrä esim. erilaista sotakalustoa eikä mikään sotasimulaattori kata suomalaista kalustoa, saati niiden käyttöä tai varotoimenpiteitä, muuten kuin pinnallisesti ja sattumalta korkeintaan. Puhumattakaan kotimaisista käsimerkeistä ja käytännöistä.

  Mutta se mihin mikään aketusrata ei harjoita on se kaaos mikä syntyy kun siellä talossa lopulta tulee vastaan ihmisiä jotka ampuvatkin takaisin. Tai avaavat yllättäen tulen. Paskahalvauksenhan siinä saa kun tuli avataan kaveria kohti 10m etäisyydeltä, jos sitä ei osaa odottaa. Toki aktiivikuulokkeet saattavat pehmentää kovan äänen tuomaa shokkivaikutusta. Toinen reaktio voi olla liika-aggressio, ja mies tyhjentää lippaan viholliseen ja hänen takana olevaan betoniseinään. Ilmaisia kimmokkeita kaikille huoneessa oleville. Vai uppoaako 7.62 betoniin lähietäisyydeltä ammuttuna? Tai jos seinä on vaneria, lastulevyä tm. läpäisykykyistä perunalastua, niin toivoa sopii ettei takana ole (viatt)omia.

  Mikään aketusrata ei myöskään havainnollista sitä että kun osuu rotevaan ja adrenaliinin kyllästämään viholliseen, tai siis hänen raskaaseen suojaliivilevyyn, niin yllätykseksi hän ampuukin vielä takaisin, mahdollisesti kaaduttuaan maahan, jos ei kaatumisen aikana. Siinä on toinen paikka kuolettavalle paskahalvaukselle, sille sekunnin murto-osan järkytykselle että "Miksi hän ei kuollut tai edes menettänyt tajuaan vaikka minä osuin häneen?" Jos siis hillitysti päästää aseestaan vain esim. kaksi laukausta. Voihan siinä toki refleksinä lähteä sitten hätäisiä jatkolaukauksia. Oma suositukseni on että vihollinen pyritään ensinäkemältä sahaamaan kahtia ampumalla. Petollista voi olla tuo vihollisen kaatuminen (mutta ei kuoleminen), eli vihollisen poistuminen alasuuntaan näkökentästä, samalla kun on rautatähtäimet, joilla on tapana peittää näkökentän alaosa. Optimistinen ja luonnollinen olettamus voi olla siinä että vihollinen menee osuman jälkeen toimintakyvyttömäksi. Ja muutenkin kun on 10 äijää kaatanut sujuvasti tuplalaukauksilla, mutta sitten lopulta tulee vastaan se yksi jolle se kaksi laukausta ei riitäkään...

  Heh. Tuossakin yo. pätkässä näkyi aseen piippua pidettävän oikein reippaasti ulkona ikkuna-aukosta, ja mies pysyi ikkunassa kytiksellä piiiitkään. Toivottavasti olivat alokkaita.

  Tarvittaisiin Suomeenkin tuollainen harjoituslähiö tai pari. Eikö varusmiehet voitaisi alistaa ja orjuuttaa rakentamaan sellaista? Pioneerit vaikka ensimmäisinä. Sekin voitaisiin katsoa sitten rakennusalan työkokemukseksi.
   
 16. DM

  DM Kersantti

  Liittynyt:
  08.10.2015
  Viestejä:
  296
  Tykkäykset:
  457
  Pisteet:
  16
  Eikö meillä ole olemassa jo pari harjoituslähiötä? ;)
   
 17. Bombsquad

  Bombsquad Alikersantti

  Liittynyt:
  01.10.2015
  Viestejä:
  62
  Tykkäykset:
  41
  Pisteet:
  6
  Onhan meillä Helsinki-simulaattori.
   
  Fremen ja kertakenttään tykkäsivät tästä.
 18. oml

  oml Luutnantti

  Liittynyt:
  25.01.2011
  Viestejä:
  308
  Tykkäykset:
  263
  Pisteet:
  36
  Arman pohjantähden alla ohjelmassa käydään ammuskelemassa Helsinki-simulaattorissa.
  26:35 kohdassa huomio kiinnittyi ovesta sisälle heitettyyn käsikranaattiin joka kimposi huoneen takaseinästä takaisin oven viereen, Juhaa olisi varmaan sattunut leukaan jos seinä olisi kipsilevyseinä ja käsikranaatti oikea.:confused:
  http://www.ruutu.fi/video/2626564
   
  Beerfect tykkäsi tästä.
 19. aapee

  aapee Alikersantti

  Liittynyt:
  16.06.2012
  Viestejä:
  97
  Tykkäykset:
  3
  Pisteet:
  6
  Tossa tilanteessa käytettäisiin painekranua tai flashbangia, eikä perus sirpalekranua.
   
  Fremen, Beerfect ja JR49 tykkäsivät tästä.
 20. Juna112Porojetsiin

  Juna112Porojetsiin Luutnantti

  Liittynyt:
  09.04.2016
  Viestejä:
  486
  Tykkäykset:
  783
  Pisteet:
  36
  Minullakaan ei ole kokemusta asutuskeskustaistelusta, mutta kokemusta siitä kun joutuu tulen alle (kivi)rakennuksessa - johon osuu kaksi RPG7 ammusta ja AK47:lla sekä M16:lla sarjaa, sanotaanko helvetisti. Oven- ja ikkunanpielet pöllyää(tai sirpaloituu .. mikä lienee oikea kielikuva) kiveä ja meteli on aivan karmea. Tajuntaa laajentava kokemus, jossa ainakin itse olin täysin satavarma kuolevani - tai kuvittelin alussa ensisekuntien aikana, jo kuolleeni. Pään sisällä tunsi oman sydämen lyönnit tai ehkä pikemminkin sen kun elimistö teki kaikkensa tunkiessaan adrenaliinia ja testosteronia niin paljon kuin pystyi. Hormoni"tasapaino" meni aivan tappiin ja tuottikin tulosta; toimintakyky palasi - ja painui yli. Silti pääkopassa laskin teki kaikkensa ratkaistaakseen ongelman kuinka vastata, jäädä henkiin, estää saamasta käsikranaattia syliin, mihin ampua, toimiiko lipas vai onko lommolla .. omaa päätä ei sen hetkisen riskianalyysin perusteella voinut laittaa mihinkään aukkoon (olisi varmaan voinut .. sen verran huonosti ampuivat). Ratkaisua piti jotenkin hakea siitä hetkestä kun tempo vaihtuu, mitä sitten tapahtuisikaan.

  Tarkoitan siis vain että kauhua, oman kuoleman vääjäämättömyyttä jne. on aika mahdoton simuloida mitenkään. Eikä siis sitäkään ihmettä kuinka ihmiskeho hoitaa homman, kunhan vain ehtii käynnistyä. Kaikilla ei tosin käynnisty, vaikka olisi aikaakin.

  Mutta se toimii myös toiseen suuntaan, ja uskoisin että asutuskeskuksessakin tärkeää onkin pitää aloite, riittävä tempo ja järki mukana, eikä missään nimessä jäädä makaamaan tuleen. (meillä ei ollut aloitetta tuossa tilanteessa). Siihen tarvitaan mahdollisimman realistista harjoittelua, rutiinia, sääntöjä ja aloitekykyä.
   
  J0h1F ja Beerfect tykkäsivät tästä.
 21. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,296
  Tykkäykset:
  1,762
  Pisteet:
  1,286
  Laitan tänne, koska tälläinen voi tulla hyvinkin käyttöön rakennetulla alueella.  http://www.defensereview.com/core-s...military-special-operations-forces-sof-video/
   
 22. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  4,525
  Tykkäykset:
  6,621
  Pisteet:
  1,286
  Hmm...jos oikein ymmärrän niin tuon käyttö perustuu siihen oletukseen että vain omilla joukoilla on laserosoittimet ja IR-valonvahvistin? Mitäs jos vihollisen lasersäde osuu stroboon? Vai olenko minä tyhmä enkä nyt ymmärtänyt?
   
  Viimeksi muokattu: 01.09.2016

Jaa tämä sivu