Jos verrataan suomalaista M60 taisteluvyötä siihen mitä samaan aikaan lähin naapuriimme Ruotsi ja sitten kehityksen kärki eli Yhdysvallat sai samaan aikaan suunniteltua niin molemmat verrokit onnistuivat paremmin. Sama pätee myös siinä vaiheessa Kylmän sodan historiaa, kun M85 tuli käyttöön.
Ensimmäisessä vertailussa on siis suomalainen M60, ruotsalainen M59 ja yhdysvaltalainen M1956 LCE.
Näistä M60 ja M59 muistuttavat ulkoisesti toisiaan, mutta jälkimmäinen omaa 30x35 cm kokoisen reppumoduulin nahkaremmien ja leipälaukun sijasta ja sen lipastaskujen sulku on toteutettu tavalla, joka on yhtenevä M1956 LCEn kanssa eikä siis nahkaremmin läpi menevä piikkisolki.
Alla pari havainnollistavaa kuvaa ruotsalaisesta M59 taisteluvyöstä.
Katso liite: 103522
M1956 LCE puolestaan on täysin modulaarinen järjestelmä, jota jatkokehitettiin vuosien varrella sitä mukaa kun aseistus vaihtui ja vaatimukset muuttuivat.
Alla pari havainnollistavaa kuvaa.
Katso liite: 103524
Seuraavassa verrataan M85 taisteluvyötä saman aikakauden ruotsalaiseen 304 taisteluvyöhön, joka otettiin käyttöön 1983 sekä amerikkalaiseen ALICEen, joka on M1956 LCEn jatkokehityksen tuote, vaikka välissä oli M1967 MLCE.
Ruotsalainen taisteluvyöhön 304 on mahdollista lisätä taskuja joko pujottamalla ne 55 mm leveään vyöhön tai käyttämällä kiinnikkein varustettuja taskuja. Esimerkiksi ALICE järjestelmän taskut menevät tähän ruotsalaisten taskujen lisäksi, vaikka niissä onkin erilaiset kiinnikkeet. Taisteluvyön kaikki taskut ovat vapaasti sijoitettavissa ja sitä on mahdollisia käyttää pelkästään vyönä ilman valjaita.
Alla pari havainnollistavaa kuvaa.
Katso liite: 103521
Tunnetustihan M85 järjestelmän modulaarisuus rajoittuu siihen, että lipastaskun ja yleistaskun kätisyyden voi vaihtaa ja takalaukkujen käytön sijasta voi sitoa sadeasun nahkaremmeillä selkäpuolelle. En ihan oikeasti tiedä onko tämä yhtään sen parempi kuin M60 muussa kuin siinä, että tukevamman rakenteensa vuoksi sillä on parempi kantaa telamiinoja ja taskujen nahkaremmit piikkisolkineen korvattiin neppareilla, jotka sentään ovat nopeammat avata.
ALICE järjestelmä otettiin käyttöön 1973 ja se näki operatiivista käyttöä vielä GWOT aikana eikä tämän käyttö ole vieläkään täysin lakannut. Tätä on käytetty sellaisenaan ja lisäksi LBE taisteluliivin kanssa vyöjärjestelmän omat olkaimet poistettuna. Ja tietysti suojaliivin kanssa jne. ALICE järjestelmä on vähintään yhtä modulaarinen kuin ruotsalainen 304 ja edustaa valjastetsarien parhaimmistoa ajalta ennen Mollea.
Lopulta Molle järjestelmä vakiinnutti paikkansa, mutta ALICE järjestelmän taskut jatkavat elämäänsä varustettuna molle-adapterein.
Alla pari kuvaa alkuperäisestä ALICE järjestelmän taisteluvyöstä, mutta myös LBEn kera.
Katso liite: 103525Katso liite: 103523
Ihmetten kyllä miten vielä kasarillakin on saatu aikaan se mitä M85 kantolaitejärjestelmä on. Ei voi sanoa, etteikö impivaaralaisessa umpiossakin olisi tuolloin tiedetty tai ollut pienellä perehtymisellä mahdollista tietää mihin muualla ollaan menossa, mutta niin vaan piti lähteä tekemään MLU M60 tetsarin pohjalta ja vituiksihan sekin meni. Läntinen maailma on ollut pullollaan esimerkkejä, joista ottaa mallia, mutta on vaan pitänyt minä itte mentaliteetillä suorittaa niinkuin hiekkalinnan rakentamisessa epäonnistunut kiukkuinen pikkulapsi.