Suomalaisella jalkaväellä ei ollut kovinkaan paljon tulivoimaa. Pitäkää mielessä että isot maat kuten Saksa, Neuvostoliitto, Amerikka. KAIKKI lisäsivät jalkaväen tulivoimaa ensimmäisen maailmansodan jälkeen.
Amerikkalaiset ottivat käyttöön puoliautomaattisen Garand- kiväärin perusmosureille. Amerikan kiväärimiehiä oli tukemassa konekiväärijoukkue joilla oli keskikaliiberin 7.62mm tai jopa raskas kaliiberi 12.7mm konekiväärit. Samaan tapaan Amerikkalaisissa kiväärimiesryhmissä oli pikakiväärimies 7.62mm Browning Automatic Rifle.
Sakemannit ottivat käyttöön konekivääri- pohjaisen jalkaväen ryhmän perustuen 7.92mm MG34 /MG42 konekivääreihin. Muut sotilaat olivat aseistettu perinteisillä kivääreillä tai konepistooleilla MP40.
Neuvostoliiton jutuista en tiedä niin tarkasti. Mutta he lisäsivät ryhmätasolla pikakiväärisotilaan DP-28 "Emma" (suomalaisittain). Maxim- konekiväärit olivat tulivoiman perustana 30-luvulla, sekä 40- luvun alkuvuosina.
Olisi voitu parantaa enemmän Maxim- konekiväärejä joukkue/komppania tasoilla. Suomi KP, myös pahoja puutteita kappalemäärien suhteen.
Emma pikakivääri oli neuvostolittolainen huipputuote jota ei ollut saatavilla (ennen kuin niitä saatiin sotasaaliiksi)
Samoin tuo PST aseistus oli hyvin heikkoa.
Toden totta myös panssariase oli todella huonossa jamassa tuohon aikaan Suomessa. Tämä saattoi vaikuttaa myös epärealistiseen käsitykseen joukkojen PST- kyvystä, kun ei osata peilata PST vs Tankki ominaisuuksia.
Garandit tulivat laajempaan käyttöön vasta sodan sytyttyä. Esim. merijalkaväki tappeli Tyynellämerellä vanhoilla Springfieldeillä yllättävän pitkään.
Saksalaisten MG34 radikaali uudistus, jota oikein kellään muulla ei ollut - edes sodan loppuvaiheessa.
NL otti kp:t laajaan käyttöön vasta talvisodan opetusten jälkeen. Emma vastaa suomalaisten Lahti-Salorantaa käyttötarkoitukseltaan ja sijoitukseltaan.
Suomalaisessa joukkueessa/komppaniassa ei ollut yhtään kk:ta. Kk:t olivat pataljoonan KK-komppaniassa, josta ne sitten jaettiin kiväärikomppanioille. Periaatteessa tietenkin jokaiselle kiväärijoukkueelle oli yksi kk, mutta ei välttämättä.
Englantilaisten osalta voisi mainita Lee-Enfieldin, jonka tulinopeus (ja tarkkuus) hakkasivat esim. Garandin. Tästä syystä britit eivät kehittäneet itselataavaa kivääriä edes sodan aikaan.
Summa-summarum. Suomalaisten osalta tilannetta olisi pitänyt kehittää, mutta toisaalta mistä malli? Itselataavia ei ollut juuri millään armeijalla, pl. erikoisjoukot. Neuvostoliitonkin peruspyssynä säilyi kolmen linjan kivääri sodan loppuun saakka. Vyösyöttöisiä kevyitä konekiväärejä ei ollut kuin saksalaisilla, mutta tietysti jos se Sampo-kk olisi ollut vyösyöttöinen ja tullut käyttöön niin... Konepistoolien osalta Suomi oli itse asiassa eturivissä koko maailman mittakaavassa. Talvisota osoitti kaikille kp:n mahdollisuudet ja niiden valmistusta ja kehittelyä kiihdytettiin ympäri maailman.
Enemmänkin jossittelisin heittimillä, mutta sitä 120 mm:n heitintä ei tainnut olla kuin ranskalaisilla ja siitä kopioituna puna-armeijalla. Näitähän sitten saatiin sotasaaliiksi ja niistä kehitettiin oma versio. Saksalaiset muuten kopioivat Barbarossan alkamisen jälkeen (muistaakseni 1942) tuon ranskalaisten heittimen, mutta esikuva taisi kuitenkin tulla mutkan kautta, eli sieltä Neuvostoliitosta.
37 mm:n pst-tykkiä olisi tarvittu raakasti lisää, ja Boforsin lisenssi olisi valmistamisen mahdollistanutkin. Silti laittaisin enemmän painoarvoa epäsuoran tulen kehittämiselle putkien ja ammusten määrien osalta.