Talvitaisteluasu

Drifire keskiosa, pitkillä hihoilla. Hihat eristetty kunnolla vaikka G-loft:illa, että pärjää vielä -15c ja olla jonkin aikaa lumihangessa pötköllää. Kylkiin ja kaulukseen vähän ohuempi vuoraus. Kaulus, hihat, kyljet, hartiat M05 lumipuvunkankaasta. Suoraan sivulle aukeavat hihataskut isoilla vetkoketjuilla ja lumisuojuksilla. Kyynärsuojat.. ei ehkä tarpeelliset talvella.
Alle voi sit laitella merinovillaa yms tai vaihdella kuivaa aluspaitaa.
Tai jos oikein kylmä tulee niin taukotakkia päälle tai lumipuvuntakki antamaan lisäsuojaa.
 
Kyllähän villa on herkempää pesulle kuin tavalliset puuvilla/polyester seoskankaat, mutta jotenkin tuntuu siltä, että tuota pesuherkkyyttä vähän liioitellaan. Toisaalta tämä riippuu paljon kankaan tyypistä, esim. 100% villa on tietenkin hyvin kulutusherkkää, mutta seokset (esim. 80% merinovilla 20% polyester) on jo paljon kestävämpää, tämmöisestä merinovillasta tehtyjä vaatteita sietää turvallisin mielin pestä siinä missä jotain tavallisia puuvilla t-paitojakin. Mutta joo, herkempää se on, mutta "ongelma" ei ole ihan niin yksiselitteinen eikä tosiaan aina edes ongelma, riippuu monesta tekijästä.

Ja kuten DM tuossa yllä totesi niin villa tosiaan ei ole lainkaan tulenarkaa, siinä missä keinokuidut (esim. fleecet, coolmax, jne.) syttyvät herkemmin ja sulavat tosi inhottavasti ei villa syty ja palaessaan se hiiltyy sulamisen sijaan. Tämän vuoksi merinovilla on suosituimpia materiaaleja palosuojatuissa alusvaatteissa ja noin muutenkin aivan loistavaa "low-tech" materiaalia.
Okei. Nallepukua harvemmin kyllä tarvinnut pestä mutta aikoinaan tuli hommattua merinovillaiset sukat ja parinpesun jälkeen olivat aika nukkaiset ja muotokin kärsi sukissa, muuten oikein mukavaa materiaalia.
 
En nyt tiedä oikein liittyykö tämä aiheeseen mutten uuttakkaan halunnut aloittaa.
Kävin tässä rakkaani kanssa pääsiäisretkellä (n. 17km kävely edes-takaisin) ja pari kuvaa venäläisestä Gorka-takista ja sen Sumrak-kuviosta.
Ei tuo ihan toimi talvella, esim hartian tumma vahvikekeangas erottuu liian hyvin. Vahvikekangas pitäisi olla maastokuvioitu kuten loput takista.

PS. Päässä on V-lekan teettämä SKY M27 Särmälakki eli verikauha.

002_zpsapyxd2x0.jpg


f094ada2-51de-4402-88cb-8cc3b003bf2c_zpsxbe61xbn.jpg


294_zpswkidqevr.jpg
 
En nyt tiedä oikein liittyykö tämä aiheeseen mutten uuttakkaan halunnut aloittaa.
Kävin tässä rakkaani kanssa pääsiäisretkellä (n. 17km kävely edes-takaisin) ja pari kuvaa venäläisestä Gorka-takista ja sen Sumrak-kuviosta.
Ei tuo ihan toimi talvella, esim hartian tumma vahvikekeangas erottuu liian hyvin. Vahvikekangas pitäisi olla maastokuvioitu kuten loput takista.

PS. Päässä on V-lekan teettämä SKY M27 Särmälakki eli verikauha.

002_zpsapyxd2x0.jpg


f094ada2-51de-4402-88cb-8cc3b003bf2c_zpsxbe61xbn.jpg


294_zpswkidqevr.jpg

Minkälainen tuo Gorkapuku on muuten? Minulta puuttuu oikeastaan kaikki "kenttäkelpoiset" vaatteet jos ei lasketa varsinaisia rönttäpukuja tai sitten niitä millä revitään akalle ja kakaroille ravintoa jokapäiväiseltä työelämän taistelukentältä :D Eli mahdollisesti pitäisi jossain vaiheessa investoida johonkin millä voi ilman turhia hienosteluja tarpoa keskellä ei mitään. Eikö tuo ole ihan soiva peli myös muina vuodenaikoina, kun ideana (kai) pukea alle se lisä mitä kelin mukaan tarvitsee? Jotenkin nuo veli venäläisen vaihtoehdot miellyttävät enemmän kuin monet vastaavan hintaiset, mutta mitään erityistä tietämystä mutua lukuunottamatta ei ole.
 
Minusta se on vallan erinomainen, pitää tuulta mutta samalla päästää kosteuden läpi erittäin hyvin, kevyt, ohut ilman vuorikangasta. Niin että kelin mukaan laittaa vaatetta alle tai sitten pelkät alusvaatteet kuumalla kelillä.
En ole vielä sateessa päässyt kokeilemaan joten en tiedä kuinka hyvin kestää mutta eihän se sadeasu olekaan vaan pintakyllästetty puuvilla. Tuplakangas hartioilla. Selässä kuminaha joka pitää takin kurissa ettei lepata mutta antaa myöten liikkeissä (otin reilusti ison koon jotta alle mahtuu lämmittävää kerrosta tarpeen mukaan).

Tilasin myös housut mutten ole niitä päässyt kokeilemaan (muuta kuin sisällä) kun ne tuli vasta pääsiäisretken jälkeen.Noissa housuissa on kyllä kätevät ne mukana tulevat hengselit, ei tarvitse vyötä jos ei halua.
https://www.varusteleka.fi/fi/product/venalaiset-gorka-kenttahousut-ruskeat/34349

Kaiken kaikkiaan niin kyllä veli venäläinen osaa tehdä maastovaatteita ihan laadukkaasti ja mukavasti istuviksi. Eivät kinnaa mistään.

2995856def182232eb.jpg
 
Ensimmäisessä kuvassa ihmishahmon havaitsin vaaleana puiden keskellä näkyvänä päästä, joten ainakin kaksiuloitteisessa kuvassa puku naamioituu aika hyvin maastoon. Vahvikekangas voisi olla kyllä vaaleampaa sävyltään.
 
Saa tuota Gorkaa näköjään myös mustana. Olisi aika "taktinen" valinta Suomen talveen :D

Gorka3black.jpg
 

Tänään kävin kävelylyenkillä ja kokeilin näytä housuja. Mukavan viileitä kun alla ei ollut muuta kuin lyhyet kalsarit, ulkona +8 ja heikko tuuli, tuuli ei kuitenkaan tullut kankaan läpi. Vähän tuli rantakivikossa rymyttyä. Housut eivät kinnanneet kiinni mistään ja sallivat samanlaisen liikkumavapauden kuin olisi ollut ilman housuja.
Vyö oli kyllä pakko käyttää henkseleiden lisäksi, kyllä ne ylhäällä pysyi ilman vyötäkin mutta vähän liian alhaalla roikkuivat koska ostamani housujen koko oli 182 cm;selle ja minä olen vajaa 170cm pitkä joten housujen vyötärö tuli keskelle vatsaa minulle. Lahkeiden pituus taas oli ihan sopiva minulle. Lahkeiden pituudella muutenkaan niin tarkkaa ei ole koska kuminauhan ansiosta pysyvät nilkan korkeudella
 
33875577d033bbe282.jpg


Nyt kun tuota kangasta saa vapaasti ostaa niin jos minulla olisi tarvetta niin teettäisin siitä vyötärönpituisen ponchon joka puettaisiin taisteluvarustuksen päälle, näin tumma taisteluliivi ei näy.
Ja koska se on kyljistä auki (ja ylettyy vain vyötärölle) niin ei pitäis olla mitään haittaa saada ponchon alta lippaita ja muita tarvikkeita.
Majuriturvallinenhan tämä ei tietenkään olisi mutta jos sotaan joutuu niin luulen että tämmöinen oma varuste hyväsksytään.
Idean sain tästä omasta tekeleestä, lyhennytin NVA rajavartijan sadeponchon vyötärönpituuteen.

Gorka20regnskydd20001_zpsvc8dbvvq.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Kannattaa vain muistaa että kun heittäydyt maahan, lippaat pitää saada nopeasti käsiin eikä niin että ensin nostat takin kaulan korkeuteen ylös ja sitten lippaita saa taas ja sama joka syöksyn jälkeen jos tarvetta vaihtaa. Mahallaan maatessa operaatio vaikeutuu mukavasti. 1 lipas menee tosi nopeasti taistelussa tyhjiin kun aletaan ampumaan suojatulta yllättäen kohteen suuntaan
 
Sen verran kenttäkelpoinen talvinaamiointi-idea aseelle, että laitanpa tänne. Niksipirkka henkeen matskuna kaksi valkoista tennissukkaa.

 
Sen verran kenttäkelpoinen talvinaamiointi-idea aseelle, että laitanpa tänne. Niksipirkka henkeen matskuna kaksi valkoista tennissukkaa.

Tässä me ollaan keskellä erämaata yms naamioidaan asetta.... kissa... joka vie koko shown :D Eli talo oli varmaan 5m päässä :)
Mutta hyvä niksi. Tosin käyttäsin, ei niin keinokuitusukkaa, varsinkin piipun päällä, ettei sukan muovit yms sula piippuun kiinni.
 
Varsin kuollut ketju, kun tuorein kommenttikin vuosien takaa, mutta jatketaan nyt tästä, kun aihetta on tavallaan sivuttu aiemmin.

Eli tuli mieleen onko kukaan tehnyt kevyttä ja nopeasti päälle vetäistävää "lumipukua" esimerkiksi sadeviitan tai pochon ompeluohjeita soveltaen? Ne ompeluohjeetkin löytyisivät ilmaiseksi netistä. (sadeviitta ja poncho)

Foxa Vikingin M05 lumikuvioitua maastokangasta näyttäisi saavan esim. Lekasta n. 14e metri, mutta projektin voisi toteuttaa myös toki ihan vain jollain valkoisella 35 puuvillaa / 65 polyesteria -kankaalla.

Ideana olisi siis mukana kulkeva ja kevyt viittamainen vaate hupulla, joka vetäistäisiin maastopuvun ja liivin, ehkä jopa repunkin päälle tarvittaessa. Saavuttaessa lumisempaan maastoon tai lähestyttäessä vihollista muuten.

Sadeviittapituudessa voisi ajatella liikkumisen helpottamiseksi ja turhan lepattamisen vähentämiseksi vyötä vielä vedettäväksi siihen viitan päälle. Poncho menisi varmaan parhaiten ilman, ihan "clint eastwoodina".

Mitä ajatuksia tämmöinen herättäisi ja miksiköhän tällaista ei ole kokeiltu? Jo keskiajalla ratsastajilla oli ns. matka ja yöviitat, hupulliset kaavut, jotka toivat lämpöä ja suojasivat säältä. Sveitsillä on kyllä ainakin ollut valkoinen lumiviitta, olen joskus törmännyt ylijäämäkamana, mutta se oli käytännössä muovinen ja hyvin ohut vähän kertakäyttöisen sadeviitan tapaan. Semmoisessa ei olisi pahemmin järkeä, jos mennään muuallakin kuin avomaastossa.
 
  • Tykkää
Reactions: EK
Back
Top